Inlägg

Inlägg som Psytrip har skrivit i forumet

@danielwerner: Det enda är som sagt att man kan behöva ändra overdrive manuellt beroende på vilken FPS man har i spelen. Låt säga att det finns fyra overdrive-lägen i skärmen så kanske du använder läge 4 om du ligger runt 144hz+. Men om du kör ett tyngre spel under 100 FPS så kanske du får ändra till läge 3 och kanske till och med läge 2 om du ligger runt 60 FPS. Detta är dock väldigt individuellt hur man upplever och hur känslig man är för eftersläp i bilden. Många kör med samma overdive hela tiden utan att bryr sig speciellt mycket, eller märker någon skillnad. Vissa skärmar är mer känslig än andra. Se bara till om du köper en Gsync-kompatibel skärm att den är listad på Nvidias hemsida. Då kan man mer eller mindre garantera att det funkar så bra det bara kan utan modul. Skärmar som inte är listade på Nvidias hemsida kan man såklart också köra som Gsync, men då med varierande resultat beroende på vilket spel och vilken skärm man använder. Bäst är det ju alltid att invänta review från t.ex. swecklockers, tftcentral eller rtings innan man slår till på en så pass dyr skärm. Jag kan även tipsa om en kommande skärm från Acer "XB323QK NV", 4k, 144hz samt 31.5". Den verkar hyfsad avskalad från många high-end finesser vilket borde resultera i en något mer humanare prisnivå.

@danielwerner: DSC ska funka riktigt bra faktiskt. Tftcentral som recenserade Asus 4k variant, XG27UG, märkte ingen skillnad i varken bildkvalitet eller i extra lag. Du kan köra i 144hz med 10-bitar så länge du har ett grafikkort som är av Nvidia 20xx serien eller motsvarnade AMD. Administratören på blurbusters.com "Chief Blur Buster" säger: "DSC worries are exaggerated. For practially all computer use, it's lossless compression. Now, text is easier to compress fully losslessly than complex images. Throw out your preconceptions of DSC worry hype, it's pretty much harmless and is a Good Thing, especially in today's 10-bit world, where the Visually Lossless behavior is very easy achieve with decimination below human noise floor. It's ultra slight compression, much more slight than the least-compressed Digital Cinema video files. It's many orders of magnitude superior to the old 4:2:2 vs 4:4:4 stuff of yesteryear. Peeps, stop worrying about DSC... DSC is a linear stream compression that is only a single pixel row buffer equalling one horizontal scan rate. For a signal of 160KHz horizontal scan rate in Custom Resolution Utility (160,000 pixel rows per second), the latency of DSC at one end is 1/160,000sec. Even the temperature difference of 18 degrees C versus 20 C slows down an LCD pixel response (and thus lag) FAR MORE than this DSC overhead".

Angående Gsync så är såklart en riktig Gsync modul bättre då den har spannet mellan 1-144hz samt en "variabel "overdrive"" så den ger en fin bild med minimalt eftersläp utan att behöva ändra overdrive settings manuellt om du har hög eller låg FPS i spelen. Dock så har Gsync moduler på 4k skärmar en liten fläkt i skärmen. En del stör sig på den väldigt mycket, andra inte. Så länge man spelar så låter oftast datorns fläktar mer än skärmens men vid surfande låter skärmen mer än datorn och det kanske inte är så roligt. Många har även rapporterat att den fortsätter snurra en bra stund (ibland flera timmer) efter det man stängt av datorn. En skärm med Gsync modul går även oftast på runt 1500kr mer en en skärm som inte har modulen. Detta spelar såklart mindre roll om man köper en 4k gamingskärm för 20k+. Gsync-kompatibel funkar dock väldigt bra och ligger oftast mellan spannet 48-144hz. Se bara till att Nvidia har listat skärmen på deras sida https://www.nvidia.com/en-us/geforce/products/g-sync-monitors... Den uppdateras hela tiden. Den enda nackdelen med en skärm som "endast" är Gsync-kompatibel är om man är känslig för "blurig" bild är att man måste ändra skärmens overdrive mellan spelen om de har låg eller hög FPS för att få så bra bild mer så lite eftersläp som möjligt.

Vet inte om du köpt en skärm än men denna kommer väl snart ut om du är sugen på Asus: https://www.asus.com/Monitors/TUF-GAMING-VG27AQL1A/

Förmodligen efterträdaren till VG27AQ fast med helt nytt stativ som påminner lite om LG´s gamingskärmar.

PG278Q,QR,QE är med tn-panel. PG279Q,QZ,QE är med ips-panel. Jag hade lätt valt XG279Q just för ips-panelen eller tagit pengar och köpt någon annan med ips. Får man fråga vad som har varit fel med PG279QE? Har själv en och det är en riktigt bra skärm (om man nu får en som funkar vill säga;)

@Shootie: Jag har fattat det så att G-sync är gjord att funka mest optimalt med dessa inställningar. Kör även spelen i fullscreen och inte i windowed, då g-sync funkar dåligt i windowed. Jag kör själv med dessa inställningar med min PG279QE och det funkar ypperligt

G-sync on + v-sync on i nvidia kontrollpanel (se bara till att v-sync är off inne i själva spelinställningarna i spelen). Sätt fps limit till -3 av din monitors max hz.

Bäst är väl att youtuba "gtx 1070 1440p" så lär du hitta en massa benchmarks. Men ett 1070 lär funka i de flesta spel till en rimlig fps.

Har läst på reddit att en del tycker att XG279Q har en något oskarpare text i windows än vad PG279Q/QZ/QE har och lite sämre kontrast. Men att den förstnämnda är något rappare samt har mindre glow/bleed. PG-serien har ju dragits med en massa problem med just detta (om man inte har tur). XG279Q har även 95% DCI-P3 (125 % sRGB) om man gillar lite mer "tryck" i färgerna. PG har 100% sRGB. Jag stod själv i valet mellan XG279Q och PG279QE men valde ändå PG279QE just för att det är en mycket välbeprövad skärm samt har en betydligt snyggare fot (eget tycke). Sen är ju riktig g-sync ett plus även om nvidia-vitlistade skärmar med vesa-adaptive gör jobbet väldigt bra.

Har kört vg259qm i två dagar nu och den känns helt ok+! Det som drar ner betyget är väl priset, 4400kr. Kör jag ghosting test på blur buster kan jag se lite motion artifacts, eller vad det heter (overdrive 60). Ingen skillnad på overdrive 0-60. 80-100 blir det bara värre. Färgen ser bra ut i mina ögon, balanserad och hederlig srgb. Har dock inget att testa med. Färgkontrast på lagom.nl kan man urskilja alla färger, likaså black/white levels. Text i windows ser skarp ut, igen gryning coating. Adaptive sync fungerar riktigt bra med mitt 2070S. Ingen glow eller bleed i panelen. 240hz är väldigt skönt i windows och i spel. Allt över 200+ fps känns riktigt fint. Om 144hz är som att glida på is så är 240hz som att glida på vatten.

@johnan: Jaha, där ser man=) Jag lämnade dock tillbaka skärmen då 1080p på 27" var allt för pixligt för min smak. Skärmen i övrigt var väldigt bra, iaf mitt exemplar. Ingen glow eller bleed och väldigt trevligt med 240Hz. Kommer eventuellt slå till på en XG279Q i stället.

Asus XG279Q recension, tyska

För er som är sugna på Asus nya ROG skärm finns en tysk gedigen recension uppe nu.

https://www.prad.de/testberichte/test-asus-xg279q-monitor-mit...

Asus VG258QR 165Hz

Hej

Säljer min Asus VG258QR 165Hz.
Inhandlad i augusti 2019 för 3200kr.
Inga döda pixlar eller andra fel.
Kartong med alla tillbehör, HDMI, DP samt kvitto medföljer.
Finns att hämta i Vaggeryd eller Jönköping. Skickas ej.

Läs hela annonsen här

Har testat köra DDU nu i felsäkert läge samt installerat ny drivrutiner, också i felsäkert läge. Dock utan resultat... Kanske ett bugg felmeddelande och allt kanske funkar som det ska. Ändå lite störande att se felmeddelandet att den inte är kompatibel, vilket gör en lite osäker. Och japp, det är rätt skärm jag fått i kartongen

@Laxpudding: Jag har senaste versionen 442.19 så det ska nog inte vara felet heller.

Jag kör med DP-kabel (har testat två olika). Den nyaste drivern verkar vara installerad för monitorn. Har gjort en ren installation av gpu-drivers men inte genom DDU, använde vanliga Nvidia installationen och valde därifrån "ren" installation. Jag har även en VG258QR (certifierad Gsync kompatibel) och den funkar perfekt utan felmeddelanden.

VG279QM valideras ej av Gsync

Halloj

Köpte precis en VG279QM och när jag ska sätta igång Gsync i Nvidia kontrollpanel står det att "den valda skärmen valideras inte som kompatibel med Gsync". Skärmen finns med på Nvidias Gsync lista plus klistermärken på skärmen med Gsync så det känns lite konstigt. Jag har även den senaste drivrutinen för min GPU (2070S). Är det något som ska "bockas" i någonstans förutom "ställ in gsync" i nvidia kontrollpanel.

Det här med snabb skärm är ju så klart trevligt. Ju snabbare ju bättre. 240hz kommer väl snart bli den nya standarden. Det må hända att endast proffsen med supersnabb reaktionsförmåga blir bättre med en 240hz vs 144hz. Men många upplever en skönare känsla att spela och mindre motionblur med en snabb skärm. Och det tror jag att många av oss kommer uppskatta. Allt handlar ju inte om att bli bättre, utan att få en trevligare spelupplevelse.

@Alennartsson: Tror det blir riktigt bra. Både XF252Q och XN253QX har samma panel: AU Optronics M250HTN01.9

Om det är TN du vill ha så verkar ju XN253QX vara i absolut toppklass. Även XF252Q verkar riktigt bra. Jag föreslår att du kika runt lite på blurbusters forum. Där finns det massor av tips. Annars är det ordentliga recensioner på seriösa webbsidor du ska kolla på t.ex. tftcentral.co.uk eller kanske rtings.com. Sen finns det ju nya snabba 240hz ips-paneler att välja av också t.ex: 24.5" XV253QX och VG259QM, samt 27" XV273X och VG279QM. Lycka till!