Inlägg

Inlägg som tiieempu har skrivit i forumet
Av tiieempu

Väldigt nöjd med mitt Razer BlackShark v2 Pro. Behöver ladda den kanske 1 gång i veckan.
Dock låter det typ som den har ett svagt coilwhine. Överkomligt, men lite störande. Jag vet inte om det är vanligt med trådlösa hörlurar eller ej.

Av tiieempu
Skrivet av LeVvE:

Netflix kostar 179kr, HBO Max 99kr, de andra priserna stämmer. Sen har du Viaplay där det billigaste kostar 149kr och C-More/TV4 Play 149kr. Crunchyroll är även det 85kr.

Fast om du betalar för alla de tjänsterna finns det massa serier och filmer du inte kan kolla på.

Standard Netflix kostar 129. Jag har själv gått ner från Premium (179kr) till Standard då Premium inte kändes värt. Bild och ljudkvalitén blev inte så pass mycket sämre.

Av tiieempu
Skrivet av FireFox:

Om du kan tänka dig valnöts faner så kika på bordet i länken, har ett sånt i 200x80 och är mycket nöjd.

https://www.dpj.se/hoj-och-sankbart-skrivbord/14710-185777-di...

Jag köpte med från DPJ för cirka 3 år sen. Bordsskiva i Valnöt 160x80. Gedigen och riktigt snygg.

Av tiieempu

Vimla
6GB
150kr/mån (140kr effektivt pga 10 rabatt för värvning av polare)

Av tiieempu

Köpte Razer BlackShark V2 Pro (2023) för nån månad sen. Kan inte påstå att ljudet är i världsklass, men jag är ändå väldigt nöjd. Väldigt bekväma under lång tid, batteritiden tänker jag knappt på, laddar kanske en gång i veckan. Flera jag pratat med på Discord har påpekat att mikrofonen är ovanligt bra.

Av tiieempu
Skrivet av Luminous:

Jag har sökt den utbildningen med, och det är den jag är mest intresserad av faktiskt.
Vad tycker du mest om med jobbet, och vad tycker du minst om med jobbet?

Gick den utbildningen 2018-2020. Jag har enbart jobbat inom elnätsbolag hittills men kan säga att det finns många vägar att gå. Vill man ha kontakt med kunder finns säljsidan där man bl.a. jobbar med anslutningsärenden, stora industrier som små solceller. Vill man fördjupa sig i tekniken finns både projektsidan (projektör/beredare/projektledare m.fl.) och driftsidan (driftingenjör/reläskyddstekniker m.fl.). Det finns såklart många ytterligare roller.

Jag började som NIS-tekniker, där jag dokumenterade förändringar i elnätet i den digitala tvillingen NIS.
Sen gick jag över till nätanalys där jag gjorde mycket beräkningar, både manuellt och med hjälpmedel. Spänningsfall, jordfelsströmmar m.m.
Nu är jag på IT-sidan och administrerar ett gäng system som krävs för drift av elnätet.

Det händer mycket inom elnätsbranschen vilket är väldigt spännande. Det behövs många fler

Av tiieempu
Skrivet av Stan Carley:

Hur mycket av er nettolön sparar ni ungefär varje månad?

Jag har försökt att spara 25% av nettolönen varje månad men insett att det nog är lite för högt.
Körde så under ett knappt halvår men tröttnade tillslut på att vara så ekonomiskt begränsad.
Med det sparandet så måste jag skippa allt som gör livet roligt extra trevligt, inga krogbesök, aldrig takeaway-kaffe, inga luncher ute med kollegorna osv.
Har knappt kunnat ha köttfärs i mina matlådor utan tvingats leva på baljväxter

Mitt Avanza-konto ligger idag på ca 65000Kr och mitt mål för 2023 var att nå nästa milstolpe som appen kallar det när man har 100.000Kr
Måste spara minst 3500kr / månad för att klara målet, om börsen håller sig lugnare än den gjorde förra året bör jag klara det.

Blev som ett blogginlägg mer än som en fråga

Varierar från månad till månad. Men jag försöker vanligtvis investera strax under 20% av nettolönen per månad och då känner jag att jag fortfarande har gott om utrymme för vardagslyx. Det som blir över varje månad sparas likvid istället. För tillfället har jag dragit ned investerandet till enbart pensionspar då jag ska flytta inom nån månad och behöver extra cash för nya möbler. Efter flytten lär jag nog försöka öka sparandet då jag får billigare bostad.

Av tiieempu

Förbrukning på 100kWh och snittpris på 3,284 kr/kWh

Elnät: 179kr
Elhandel: 363kr
Totalt: 542kr

Av tiieempu

Kan börja med att säga att jag inte vet säkert.

Men jag skulle inte tro det är något problem att häva om du hör av dig till Blocket som i fallet med Blocketpaket agerar mellanhand för betalningen.

Av tiieempu
Skrivet av musse pigg:

ok, men vad är "packs" ? inga nya campaings väl?

Nej, det är väl bara skins till vapen och fordon + nya emblem

Av tiieempu
Skrivet av tiieempu:

Precis klar med 2år YH-studier till Elkraftsingenjör.
Börjar 1 Juni på ett elnätsbolag som dokumentationstekniker med 31.5k i lön

Uppdatering, ny tjänst

Yrke: Systemförvaltare
Lön: 42 500 kr
Förmånder: 3000kr friskvård, Benify, mobil vart 3:e år, 6 veckor semester
Erfarenhet: 0 år av denna roll, men 2,5 år av delvis liknande roller
Utbildning: 2 år YH Elkraftsingenjör
Ålder: 26
Plats: Västmanland

Av tiieempu

Det sättet jag gjorde, om du kollar i första bilden är att ta ut mellan vilka två varvtal det ska interpoleras. T.ex om varvtalet är 1669 så tar jag fram stödceller med nedrundning till 1600 samt upprundning till 1700 sen använder jag Vlookup för att hitta motsvarande Y-värden (20,55 & 18,15). Det är mellan dessa kända x-värden och y-värden jag interpolerar, inte hela tabellen. För där blir nog som du säger ett problem att datan inte är linjär.

Jag försökte göra hela denna processen i en enda formel, men Excel ger mig nåt error som jag inte förstår mig på.

Min metod är inte helt korrekt heller då y-värdena då inte heller är linjära mellan de avrundade varvtalen, men det är iallafall närmre sanningen.

Av tiieempu

Jag vet inte om jag förstått exakt vad du vill göra, men jag gjorde lite snabbt en formel (med några stödceller) för att hitta ett Y-värde för ett varvtal som är mellan två hundratal. Kanske hjälper nåt?

Av tiieempu

För att hitta värde på Y mellan två varvtal kan du använda Forecast.
https://engineerexcel.com/linear-interpolation-in-excel/

Av tiieempu

Om jag tolkar rätt hade jag valt en andragradsfunktion och och använt den allmäna formeln för en andragradsfunktion f(x)=ax^2+bx+c tillsammans med de tre villkoren (ii), (iii) och (iv) för att hitta vilka värden på a, b och c som uppfyller villkoren

Av tiieempu
Skrivet av Stan Carley:

Orkar du försöka förklara hur/när avgifterna dras?

Som jag förstått det dras avgiften på en fond direkt från värdet den har varje dag. Dvs är årsavgiften x% så dras x/365% av det varje dag. Du behöver inte ha oinvesterade pengar på kontot för att täcka upp för det utan det dras automatiskt direkt från fondvärdet. Så den värdehistorik en fond har visar då värdeutvecklingen efter avgiften har dragits.

Rätta mig gärna om jag har fel

Av tiieempu
Skrivet av dcxs:

Hejsan finansgudarna, har (tyvärr) fått ett arv som jag funderar på hur jag investerar bäst. Med tanke på räntan och inflationen funderar jag på om det säkraste nästan inte är att amortera av hela lägenheten? (En 2:a i en dyr stad) Några andra geniala ideer?

Hade jag varit i din sits hade jag valt att amortera en stor del eller hela bolånet. För att minska ner på utgifterna som räntan ger. Jag strävar efter att ha så låga utgifter som möjligt.
Men om du har bundit räntan till en "bekväm" nivå, så finns det nog mer potential för avkastning om du investerar delar eller allt på börsen, beroende på vad pengarna ska sparas till. Billig global indexfond som exempel.

Av tiieempu

När jag var yngre då hade valet av mobiltelefon en skryteffekt, man var liksom lite cool att ha senaste dyraste. Jag har tappat det förhållningssättet helt och nu är mobilen bara ett verktyg som behöver fungera för de ändamål jag behöver och då har plånboken inte mått bra att fortsätta köpa high-end modeller.

Av tiieempu

Hur ofta byter ni mobiltelefon?

Med tanke intåget av nya Iphone 14 är det många som verkar sugna på att öppna plånboken.
Flaggskeppsmobilerna har enligt mig skenat i pris nåt fruktansvärt, men såklart finns det en efterfrågan så är det väl inte konstigt.

Hur som helst blev jag nyfiken på hur ofta folket uppgraderar sin mobil. Personligen brukar det gå ca 2 år mellan varven för då börjar batteriet bli så pass dåligt att jag vill ha nåt nytt och fräscht. Nu pröjsar jobbet mobil så då behöver jag hålla mobilen vid liv i 3 år för att bli sponsrad med ny.

{{ Gå till inlägget för att se omröstningen }}

Av tiieempu

Angående priserna så har det skenat långt över min smärtgräns. Jag tycker man får väldigt bra mobil för 4-5k och kommer fortsätta handla i den prisklassen. Kameran brukar visserligen lida lite i kvalité jämfört med toppmodellerna men jag anser inte det vara ett problem. Man fångar ögonblicken och minnen lika bra för det.