Inlägg

Inlägg som Tabulev har skrivit i forumet
Av Tabulev

Hade tänkt mig ett WWII plan, typ något av de mer kända jaktplanen (Spitfire, Bf-109, Zero etc.). Skala har jag lite svårt att minnas vilket som kändes lagom, 1/72 kanske?

Sitter du på någon orörd byggsats så är det självklart en intressant lösning för mig

Av Tabulev

Plastmodeller flygplan mm

Hej!

När jag var liten så ägnade jag mig åt att limma ihop plastmodeller av diverse gamla krigsmaskiner. Tänkte skulle testa att köpa en modellbyggsats till syrrans grabb som börjar vara i lagom ålder. På min tid fanns detta att köpa i vilken leksaksaffär som helst och så fanns Wentzels på Regeringsgatan med ett stort utbud. Så verkar inte vara fallet längre. Försöker hitta en butik i Stockholm som säljer modeller och har hittills bara hittat RCSöder som ligger i Västberga industriområde (aka Mordor).

Finns det verkligen inga andra butiker i hela stan? Nån som har något tips?

Inte jättesugen på att beställa online för att få ett paket med DHL som måste tas emot vid någon efterbliven tid mitt på dagen eller nån sån skit.

Av Tabulev

Det är nog ingen poäng med att fråga om nivån på avgift här. Det som spelar roll är vad avgifterna ligger på i områden där ni kan tänka er att köpa lgh. Hur det ser ut i övriga landet är inte särskilt relevant om ni inte är beredda att flytta vart som helst.

Det som går att kommentera är att avgiften gått upp med 700 kr för att de bytt fönster och dörrar. Av det kan du läsa ut att föreningen behövde låna för att täcka kostnaderna och hade inte en fond att ta av. För nästa större reparation lär det bli samma sak osv.. Så fundera också på hur länge ni tänker er att ni ska bo där. Är det 2-3 år så kanske det inte spelar någon roll utan ni hinner flytta innan nästa större höjning.

Av Tabulev
Skrivet av SunQ:

Du tänker helt rätt.

Ibland så!

Av Tabulev
Skrivet av mrqaffe:

Du ska naturligtvis göra det på ett bra sätt när du kan, undvik kabeldelara och mesh som pesten för det är nödlösningar när inget seriöst går att åstadkomma.
Dra ett vanligt "stjärnnät" när du har möjligheten.

Haha ok! Med andra ord
1. placera bredbandsuttaget vettigt för en router
2. sätt så många uttag i väggen som man vill ha
3. dra kablar från uttagen vid routern till de andra rummen

Kablarna i väggen är alltså bara förlängningssladdar mellan router och pryl. Tänker jag rätt?

Av Tabulev
Skrivet av Lembritt:

@Tabulev: Varför vill du dela/splitta kabeln?

Min tanke var att de skulle dra ett litet internt nät, inte koppla in det på "stamnätet". Men han hade en annan idé som lät ok först men när jag tänkte lite på det så blev jag skeptisk.

Hade själv dumpat idéen med internt nät och var inne på mesh istället men då hade de redan klippt kabeln. Kommunikationen har inte varit helt perfekt. Delvis mitt fel.

Av Tabulev

Då funkar det rimligtvis inte att splitta till totalt 3 uttag..

Av Tabulev

Splitta bredbandsuttag

Håller på och renovera en lägenhet och har lite svårt att bestämma hur jag ska göra med bredbandet. Den befintliga installationen är nog det sämsta jag sett! Ingående kabel kommer ut ur vägen i ögonhöjd på en vägg i hallen. Kabeln löper sedan i en vanlig kabelränna längs taket till andra änden av hallen där uttaget sitter bredvid ytterdörren.

Elektrikern som fixar elen i lägenheten är inne på att koppla in två uttag till som är bättre placerade genom att koppla på någon form av split på ingående kabel. Funkar det att göra så? De kommer bara bli vanliga nätverkskontakter i väggen för de nya uttagen. Inte en sån större dosa som redan sitter på väggen.

Ytterst tacksam för lite hjälp av någon som kan sånt här!

Av Tabulev
Skrivet av llucass:

Vad menas med "Då får du en fordran på den åtalade för det du förlorat och kronofogden kommer bevaka den löjligt länge om du inte ber dem att sluta." ?

Sorry för sent svar. Om han döms att ersätta dig så bevakar KFM det åt dig. Skulle personen få någon utmätningsbar tillgång (tex lön över existensminimum) så tar de pengarna och för över till dig. Så länge det inte finns några pengar hos personen kommer du få ett brev från KFM där det står: "NN saknas utmätningsbara tillgångar. KFM bevakar din fordran tillsvidare. Vill du inte att KFM ska fortsätta bevaka din fordran, hör av dig till...".

Av Tabulev
Skrivet av Ibymafayhas:

Polisen lägger den i högen av ouppklarade brott och kan de inte knyta en person till 6-siffriga belopp så gör de inget. När jag hade inbrott för en massa år sedan så var det hela nedlagt innan anmälan var gjord i princip.
För bedrägeri tror jag det är något bättre men måste som sagt till stora belopp för att polisen skall göra något.

Polisen kommer sannolikt att utreda detta brott då det finns bra "spaningsuppslag", de har en identifierad gärningsman och det är lätt att styrka med teknisk bevisning, swish-transaktioner. Det skadar inte att hjälpa polisen på traven och berätta att det med största sannolikhet finns fler anmälningar gällande den här personen. Bedrägerier över internet drabbar folk i olika delar av landet så anmälningar kan hamna utspritt hos polisen (detta kanske har förbättrats på sista tiden).

När jag satt på bank och utredde bedrägerier så brukade polisen säga att de bara hanterade fall där summan var 50000 kr eller mer. Min erfarenhet säger dock att de jobbade med fall som gick att lösa snarare än utifrån belopp. Det är dock en fördel för dig att det finns många anmälningar som tillsammans summerar ihop till ett större belopp än dina 1000 kr.

Jag skulle säga att det bästa sättet att få tillbaka pengarna är att, som tidigare sagts, hota med att göra en polisanmälan om du inte får pengarna tillbaka. Det skrämmer oftare än vad man kan tro. Sen är min åsikt att en anmälan ska upprättas även om pengarna betalas tillbaka för brottet har fullbordats oavsett.

Om det inte rör sig om så mycket pengar totalt (så att det inte är ett högt straffvärde) och den tilltalade erkänner är det inte ovanligt att åklagaren meddelar ett strafföreläggande istället för att dra det till domstol. Då får du en fordran på den åtalade för det du förlorat och kronofogden kommer bevaka den löjligt länge om du inte ber dem att sluta. Ett sånt förfarande kan gå rätt fort och meddelas inom kanske 6 månader. Blir det domstol så är det nog som någon skrev tidigare, 1-2 år.

Av Tabulev

@anon159643: Apropå anställning så har Amazon (om jag minns rätt på företaget) testat att låta ett AI välja ut kandidater som får komma på anställningsintervju. De lade ner när det visade sig att om du hette Jared och hade spelat lacrosse på college så var du garanterad intervju.

AI:t tittade på tidigare ansökningar och de som hade fått anställning utgjorde målbilden. AI:t hittade alltså alla tidigare bias som fanns och förstärkte dem.

Det problemet skulle jag säga skapades av de personerna som tränade AI:t från början. Hade de haft vett nog att analysera resultaten och sedan sagt åt AI:t att inte bry sig om vad de sökande heter så hade det inte blivit fullt så dåligt.

Av Tabulev

@Ozzed: Kapitaltäckningskraven ökar eller minskar beroende på din ställning på marknaden du är verksam i. Om din del av kakan minskar, så minskar också risken du sitter på och därmed kraven på kapitaltäckning. Det är inte att smita från krav. Kapitaltäckningskrav finns för att balansera en risk. Om risken försvinner så behövs inte kraven. Men ja, för företaget kan det ses som positivt. Kanske främst för ägarna och företag jobbar oftast för sina ägares bästa. Det kan man verkligen diskutera det vettiga i men det är en annan fråga.

Du kanske ska resonera som så att det är bra att Nordea flyttade ut för nu är det inte svenska staten som måste kliva in och rädda dem om det skiter sig. Passar bättre med din övriga argumentation.

Av Tabulev

Nordeas flytt

@Ozzed: bankskatten var inte det främsta skälet till att Nordea flyttade sitt säte. I Finland hamnar de under Europeiska Centralbankens paraply och är där en procentuellt mycket mindre spelare, och därav bär en mindre del av risken för det finansiella systemet, än när de låg under Sveriges riksbank. Deras kapitaltäckningskrav sjönk från 16-17% till kanske 11-12%. Det är ungefär världens största no-brainer att göra den flytten. Skatten kom möjligtvis som grädde på moset men inte mer än så.

Har inga sympatier med Nordea men skatteflykt är en otrolig förenkling som kvällstidningarna ville sälja lösnummer på.

Av Tabulev
Skrivet av Chrisj:

Jobbar Hen hos Elisabeth Massi Frits eller?

Tänkte exakt samma sak. Helt baserat på Aftonbladets artikelserie dock.

Av Tabulev

Ha! Det räckte med att ta bort och lägga tillbaka Outlook. Tack Curemylife!

@Zipparn: Inställningen var rätt men då lärde jag mig var man ställer in det

Av Tabulev

Fånigt beteende av Outlook

Hej!
Outlook har tidigare alltid lagt sig "på" aktivitetsfältsikonen när man öppnat Outlook. Nyligen så har det öppnade programmet blivit en ny ikon i aktivitetsfältet som fyllt på till höger om de pinnade programmen. Det är sjukt störigt för när jag ska flippa mellan öppna program så trycker jag ofta på fel och så öppnas ett till fönster med Outlook.

Hur fixar jag så att de läggs på varandra igen?
Kan tillägga att inget annat program som är fäst vid aktivitetsfältet lägger sig bredvid sin "start-ikon".

Av Tabulev

Vill bara reda ut begreppen gällande kortköp på nätet då det skrivits en del inlägg som innehåller en del felaktigheter.

Jobbar själv med kort och specifikt med kortsäkerhet.

MasterCard Securecode eller Verified by Visa är två i princip likadana lösningar (de bägge lösningarna brukar kallas 3d secure som ett samlingsnamn) som innebär att en säkerhetskod (statisk eller dynamisk) används som en extra verifiering vid onlineköp. Hur den lösningen ser ut beror på ditt korföretag.

Kortföretaget måste ha implementerat en lösning som motsvarar MasterCards och Visas krav för att betraktas som "säker". Alla stora svenska kortutgivare är anslutna till 3d secure.

Butikerna måste även de, via sin inlösare, ansluta sig till 3d secure. Det är ett val som alla butiker kan göra, det finns säkert inlösare som tvingar sina butiker in i det men det är nog inte så vanligt. Globalt är knappt 20% av alla onlinebutiker anslutna till 3d secure. Sen finns det butiker där du som kund själv kan välja om du vill använda 3d secure eller inte.

Varför vill en butik ansluta sig till 3d?
I kortvärlden finns en princip som säger "lägst säkerhet förlorar". I fallet 3d secure innebär det att om det sker ett bedrägligt köp på en butik som inte är ansluten till 3d secure, så får butiken ta förlusten. Är butiken ansluten, så får kortföretaget ta förlusten

Varför är bara knappa 20% av butikerna ansluta?
Extra säkerthetsfeatures innebär alltid lägre användande. Det finns alltid kunder som inte klarar av att genomföra köp när de måste göra något de inte gjort tidigare osv. Butikerna vill alltså inte tappa kunder/försäljning genom att ansluta sig till 3d secure. Ofta är det butiker där genomsnittliga köpbeloppen är små och bedrägerier är ovanliga eller inte särskilt kostsamma.

Sen finns det kortutgivare som väljer att inte tvinga in alla köp genom 3d processen för att inte tappa för mycket business där. Kommer nog bli mycket vanligt snart.

Om det som MultiMan skrev om att butiker sparar kortnr. Det är i regel INTE ok och aldrig ok att spara för all framtid. Sen finns det butiker som gör det ändå för att de har dålig koll (och ingen som kontrollerar dem). De flesta butiker som sparar kortnr sparar dem trunkerade.

Gällande köp som ligger reserverade och sedan släpps för att debiteras ännu senare är egentligen inget märkligt alls. Gör du ett köp så resveras beloppet fram till att debiteringen kommer in till ditt konto. Om köpet inte debiterar så släpps reservationen oftast efter 5 dagar. Det styrs helt av kortutgivaren. När debiteringen kommer in styrs av när butiken skickar debiteringen och det kan hända efter 5 dagar. Då uppstår det scenario som MuiltMan beskrev om köpet på Elgiganten. Det är inget fishy eller tveksamt kring det. Kan verka förvirrande om man inte vet hur det funkar men inget att haka upp sig på.

Instämmer för övrigt med övriga kommentarer om vikten av att lära barn om pengars värde samt att knodden bör betala/arbeta av den skuld han grejat.

Av Tabulev

En liten update för de som är intresserade.

Det gick utmärkt att trycka F2 för att komma vidare med bootningen. Dock så finns det ingen inställning i bios som rör cpu fan över huvud taget så det var inte så mycket att göra där. Kan det vara idé att uppgradera bios-versionen?

För att helt slippa felmeddelandet så kopplade jag in den gamla fläkten på den splittade kabeln så bara den lilla fläkten i coolern kör. Detta verkar vara fullt tillräckligt för cpu:n som jag inte fått upp i mer än kanske 52 grader och den idlear i kanske 32. Den gamla fläkten har jag nu som kylning för mina fötter
Känns lite fånigt bara att inte använda de tysta lågvarvande fläktarna. Men men, det är antingen det eller störigt felmeddelande just nu.

Av Tabulev

Då ska jag nog våga mig på att köra i gamla fläkten om det behövs. Har inte kollat om det finns nån ledig 3-4pin-anslutning men om det gör det så är det ju hur lugnt som helst.

Tack för svaren också!!

Av Tabulev

CPU fan has failed...

Satte i en ny CPU cooler igår, Noctua NH-L12, i min något gamla HP. Att få dit den gick relativt smidigt men när jag startade datorn så fick jag följande meddelande efter att start-up screen visats.
"ERROR: CPU fan has failed! PC will automatically power down in a few seconds. Service the PC immediately to prevent damage to the PC"

Vad jag har kunnat läsa mig till på nätet så är det sannolikt så att moderkortet har ett undre tröskelvärde på hur sakta CPU-fläkten får snurra. Går den under det så stänger datorn av sig. Den nya coolern har förmodligen, vid uppstart, en rpm under tröskelvärdet. Lösningen är då att sätta ner tröskeln. Om det går, annars stänga av kontrollen helt. Problemet jag har är att felmeddelandet med påföljande avstängning kommer även när jag försöker ta mig in i BIOS. Så jag hinner aldrig dit. Har hittat ett knep om att trycka F2 när meddelandet dyker upp så kommer den fortsätta boota. Är det någon som vet om det funkar generellt på HP/Compaq-burkar?

Om det nu inte skulle gå att ta sig förbi med F2 så funderar jag på att koppla in gamla fläkten, alltså bara kontakten, och testa om den kan boota tillräckligt länge för att jag ska komma åt att ändra i BIOS och sen stänga av och byta tillbaka till nya fläkten. Hur riskabel är denna manöver? CPUn kommer inte få någon vidare kylning under tiden som den gamla fläkten är inkopplad.
CPUn är en Intel(R) Core(TM)2 Quad Q8200 @ 2.33GHz 2.34GHz