Inlägg

Inlägg som Ricerunner har skrivit i forumet
Av Ricerunner
Skrivet av Bernd_P1:

Är det enkelresa du räkna där? Om ja varför det? Månads eller årsbiljett blir ju bra mycket billigare än så.

Nja.

Tur och retur för drygt fem mil med buss kostar 180 för en vuxen.
Samma resan med bilen går på 150 om jag kör som jag brukar, fartgränsen om det är enkelfil och folk bakom, och kanske 20-30 under om det är dubbelfil eller tomt bakom, då det känns säkrare och lite softare.
Har redan överlevt två allvarliga bilolyckor utan värre skador än lite skrubbsår på armbågen, och känner att det är bättre att ta det lite lugnt nu om det dessutom blir billigare av det.

Men iallafall, bilen är billigare om man åker som ensam person, förutsatt att man räknar med att bilen redan är skattad och försäkrad.
Vi måste ändå ha bilen för två turer med styvdotter till hennes pappa som bor i urskogen några timmar bort, han blir så kinkig av att köra sin diesel 5 mil in till stan, som drar en liter milen.
Bensinen för oss hela vägen dit kostar iallafall lika mycket som tåg eller buss till stationen 5 mil från honom, och så är det lite trevligt med bilutflykt varannan vecka då man får umgås med sin bättre hälft ifred någon timme medan de lite äldre barnen sitter hemma och spelar xbox eller är med kompisar.

Vi har inte heller användning av månadskort.
Två månadskort skulle kosta 3100:-, och då är vi ändå rätt begränsade i att många saker som tar 4 timmar med bil skulle bli heldagsprojekt från förmiddag till kväll.
Och det är nästan bara de där två turerna per månad som går utanför kommungränsen.
Dessutom är jag rätt säker på att skatt, försäkring och den bensin vi i regel använder kostar mindre än 3000 per månad, plus att det ryms tre barn utan extra kostnad då.
Tror det är knappt två fulltankar en lugn månad, väldigt mycket småkörning i stan då man hjälper släktingar eller har små ärenden som man inte vill ska ta två timmar.

Pendeln är dock oerhört billig för mig.
Har typ en knapp halvtimmes promenad till jobbet, och kommunkortet för buss kostar en femtiolapp per månad.
Men jag tar bilen ändå då det är så skönt att nanna kudde och kramas en halvtimme extra.

Hoppas lite att någon av barnen får en plötslig uppsving direkt efter gymnasiet (om minst två år och lite till) med lokalt jobb och egen bil.
Då skulle vi kunna pytsa in till frikostig tankning för de två turerna per månad vi egentligen behöver bil mest för.
Vi är lite av den samhällsklassen att ingen i närmsta familjen riktigt är självbärande på alla fronter ändå, så det är lite avvägd symbios sinsemellan.

Skulle iallafall vara lattjo om man vid någon framtid kunde ordna bara två bra elfordon som blir mycket billigare i längden.
Kanske elspark till mig och elcykel till frun vore något, hennes knän är lite sådär.
Det är en av mina pojkdrömmar på senare år att mixtra med elfordon som är på tok för starka, men går som fromma lamm när inte en hemlig morsekod matats in någonstans efter avstängning.

Vill hursomhelst också att batteritekniken är lite bättre innan jag ger mig in på elcykelbygge.
Dubbla nuvarande viktkapaciteten och markant lägre brandrisk känns ganska behövligt.
Kanske är en rimlig förhoppning att vi har hyggliga solid state batterier på marknaden inom 5 år?

Av Ricerunner
Skrivet av RVX:

Köper du ex en Ninebot så behöver du inte oroa dig, IPX7 and IPX5 water resistance enligt min erfarenhet.
Finns fler tillverkare som hävdar detsamma, men verkar vara lite si och så på den punkten.
Jag har haft min i över 2 år och över 360 mil klockat. Jag har kört min i värsta ösregnet ala svensk sommar, snö och liknande. Bortsett från att det blir betydligt sämre räckvidd så är det inga problem.

Hmjaa, det är ju inte fy skam tanke.

Hade kunnat överväga det om vi hade haft en hushållsinkomst (på 4 barn) på närmare 40K netto, istället för 27 som nu.
För jag menar, det är inte en helt kostnadseffektiv kalkyl.
Det kostar typ 180 spänn för bussen tur och retur till sundsvall. Bilen är inte superbränslesnål och drar bensin för 150 på samma sträcka, och det enda tvåhjuliga elfordon jag kan tänka mig att åka 5 mil på skulle väl vara en Stealth Bomber eller dylikt.
Om de varit gatulagliga i Sverige, vill säga.

Men en, batterierna lär vara rejält mycket bättre om typ 5-8 år, som är ungefär absoluta minimigränsen för när jag kan tänka mig köpa en eller två.

Lådcykel är dock lockande, de skulle man kunna peta in rätt fett batteri i lådan på.

Av Ricerunner
Skrivet av HCP:

Spelbibliotek, har man det i samma rum som chesterfield-fåtöljen där man tänder sina cigarrer? 😁

Nä, mitt spelbibliotek är på 0 byte.
Sonens är dock på nivån att det börjar bli en pensionsförsäkring i värde. Han snurrar på en 2TB Nvme som enligt lite gnäll för någon dag sedan började bli full.

Har dock köpt Need For Speed spelen som släppts senaste åren i fysisk kopia, men inte kommit mig för att spela något ännu.
Kör med ett 3060 i min maskin så inget monster för spel ändå.

Köp en 8TB HDD, en riktigt slitstark 500-1000MB SSD (typ corsair MP600), och cacha HDDn med primocache.
Blir riktigt mycket lagring och sköter sig själv att snabba upp de spel man kör mest.
HDD:n lever förmodligen bra mycket längre när man gör så också.

Finns PCIe kort för fler M.2 platser om det är kinkig på moderkortet.

Av Ricerunner

Inte imponerad.

Allra helst hade jag velat ha en kloss att sätta in där det ändå inte sitter någon cd-läsare, som kan styras både med mjukvara och med kontrollpanel på framsidan, eller en helt mjukvarustyrd historia.

Annars hade det funkat om man hade en dosa i en lång kabel att dra till skrivbordet, lite som hur man kan ha baskontroll bredvid sätet i bilen.

Av Ricerunner

I princip det enda jag spelat senaste året är nog fortnite, wow och cities skylines, och de är inte brutalt stora.
Elden ring var det lite va när det kom ut också, men jag känner att det behövs ett visst driv för att hålla i med det spelet. Dessutom har både min sparfil och xboxdosa försvunnit, så det är lite tröskel till att börja igen.

Men jag skaffade iallafall en 2TB Samsung 980 Pro, för de är inte sådär snuskigt dyra längre om man har ett intresse och ett vanligt lågavlönat jobb, och inte bor i stockholm (vad gäller pengar kvar efter hyra).
Jag har visserligen 500GB systemdisk och 1TB extern SSD, men den externa är inte så slitstark, och jag ville ha något rejälare för att mellanlagra torrent och spel jag kanske testar någon gång när jag har tid och lust.

Har visserligen en 4TB HDD som är cachad med optane och primocache, men den tycker jag bara duger till mitt bibliotek av piratprogram när datorn installeras om, alla Disneyfilmer, och lite musik ifall internet skulle dö en längre tid någon gång.
Accessar den kanske en gång per halvår på sin höjd.

Känns iaf bra att lagringspriser är på en sådan nivå nu att det är rätt vettigt att köpa 2TB av okej kvalitet utöver Systemdisken.
Jag menar, det går ha så mycket spel från pre-2015 på den att det inte finns en suck att man spelar ut dem alla på mindre än typ... 5 år om man ligger i lite?

Men jag ser fram emot slutetappen på DDR5 när man utan problem kan ramdiska alla spel som finns idag, och dessutom förmodligen har fått lite större omfattning på direct storage.
Eller, det går nästan idag, då det går köpa typ 190GB DDR5 och klämma in på 4 portar.

Bara direct storage blir större kommer det bli helt sinnes med ramdiskning av spel.

Av Ricerunner

Elspark hade kunnat vara trevligt, om jag och frun hade varsin, men det finns flera bekymmer:

- Vi bor så långt norrut att det inte känns riktigt bra att köpa ett fordon som absolut inte går använda ungefär 3-5 månader per år.
Plus att den helst bör undvikas så fort det är lite blött på marken ens.

- Vi skulle behöva två stycken då både jag och frun är ute för det mesta, vilket kostar mer i inköp än en enkel bil. Försäkring och sådant är marginellt mot vad vi sparar på svindyra bussresor, så bilen har i vårat fall sannolikt ett nettoplus så länge vi inte nöjesåker allt för mycket.
Och ja... Det skulle nog ta ungefär ett år för oss att skrapa ihop 10.000 till två dugliga elscootrar sedan när jag inte har studiemedel ovanpå lönen längre.

- Framförallt detta, barnen har tjatat sig fördärvad om elsparkcyklar, och jag klipper hellre av mig ett finger än att låta dem ha stadig tillgång till sådana.
Dels skulle de köra minst lika vårdslöst som andra slynglar i grannskapet, och dels beter de sig inte på långa vägar bra nog för att få tillgång till en sådan lyxpryl.
Sen räckte det tydligen med att lämna cykeln olåst en gång, och sen var det tack och hej med den.

Så nej, blir absolut ingen elsparkcykel förrän barnen flyttat ut om typ... 15-30 år?

Av Ricerunner
Skrivet av Nozomi:

Jedi Survivor, Last of Us, Hogwarts? Säkert något mer, speciellt när man aktiverar RT, och ja korten är kapabla ihop med DLSS att spela spel med RT. Ottoblom kanske vet fler. Har ju varit världens kalabalik på Sweclockers, reddit, hbu mm över VRAM senaste tiden även i 1080p ju.

______

Nvidia släpper för lite VRAM: Wäääh skit!
Nvidia släpper kort med två valmöjligheter: Wääääh skit de spelar bara i 1080p och 1080p spel kommer ALDRIG använda med än 8GB VRAM!!!

16GB varianten är ju skitbra dessutom om man pillar med AI/Stable Diffusion där mer minne = bättre. Även om it/s kanske håller sig lågt så kan du göra dubbelt så många saker samtidigt än ett kort med hälften så mycket VRAM. Låg kostnad för AI då än idag Nvidia > AMD men det kanske ändrar sig snart.

Ja i just det där känns det riktigt rövigt att det inte går få ett nytt Nvidiakort med 16GB Vram för en rimlig summa.
Jaja, det finns begagnade kort, men det är inte lika lättvindigt man gör avdrag på begagnade grejer med företaget, och alltså får betala med redan momsade, arbetsgivaravgiftade och inkomstskattade pengar.

Det är som...
Det är inget snack om saken när man ställer ett begagnat kort för 7000 mot ett nytt kort för 16.000, för man får inget 16gb Nvidiakort för de pengarna.
8K går det visserligen hitta 3090 för, men nånstans blir det väl en fråga om rimlighet när man inte har någon garanti kvar för de pengarna heller, plus att det presterar sämre än 4080 i många scenarion.

Av Ricerunner

Som jag sade i en annan tråd för några veckor sedam, då AMD har bra rasterprestanda i sina grafikkort vore det kanske en bra ide ifall de slog armkrok med Microsoft som kan få tillhandahålla annat lullull i korten, så de kanske hamnar i nivå med Nvidia.

Av Ricerunner

2070, men ska beställas ett 4070 nu i månaden.

Hade självklart velat ha ett 4080, men det är lite sådär med ekonomin.

Av Ricerunner

Bara jag som tycker att huvudkaraktären ser ut som en totalt oigenkännlig nobody nu?

Av Ricerunner

Har inte fått denna i Win10.

Är det någon Win11-grej?

Av Ricerunner
Skrivet av Azodan:

I7 4790 är DDR3.

Så är det, men DDR4 är sinnessjukt billigt idag.
2x16GB kostar nästan ingenting i sammanhanget.

Av Ricerunner
Skrivet av Thomas:

Det finns eller fanns något som heter "Härnö Makerspace" åtminstone.

Mjae, det verkar mest vara någon facebook grupp som har typ tre inlägg per år, varav inget i år.
Finns en förening som det såg ut som att en av medlemmarna höll i, men ingen info där.

Lite efterforskning ledde mig till att tro att de sannolikt håller hus i ortens LAN-lokal, som visserligen är en ganska rejäl yta. Brukade hänga där lite för typ 7 år sedan.

Men det är inte direkt metallverkstad.
Henrik där har dock en rätt rejäl elektroteknisk arbetsbänk på plats (kanske fortfarande) , vilket också är lite coolt.
Var hem till honom en gång, och det var rena skattkistan i nostalgiväg och rätt engagerad radioutrustning av olika slag.
Den kunde man lyssna på grejer från Ryssland med.

Oerhört skarp kille på matte, kemi och vetenskap i allmänhet.
Han var lite av min idol ett tag när jag var 20.

Kanske skulle gå dit på något lan och konsultera någon i företagsideerna (IT) jag klurar på om inte annat.

Av Ricerunner
Skrivet av medbor:

Det kanske finns ett ’maker space’ i närheten? Då kan man dela resurser och få en helt annan ekonomi. Och gör man saker på rätt sätt, kanske har lite extra tid, så kan man hjälpa andra och till och med få lite ekonomi i det (hjälpa de som inte har tillräckligt med tid själva)

Hittade ett exempel i Stockholm i alla fall:
https://www.makerspace.se/

Bor i Härnösand, och har väldigt svårt att tro att något dylikt finns i närheten.
Möjligen Sundsvall, men det är inte helt lajbans med en pendlingskostnad på 150 spänn bara för att ta sig dit, och sedan behöva vara där typ hela dagen för att det ska vara värt det.

Av Ricerunner

Hade väldigt gärna skapat om jag hade haft tid och resurser till det.
Men nu bor man i en lägenhet och har en hushållsinkomst typ 400 spänn över socialbidrag...

Jag skulle vilja ha en metallverkstad, självklart med både CNC-fräs och 3D-printer för metalldelar.
Bland annat skulle jag vilja tillverka tryckluftsdrivna luftgevär för prickskytte.

Av Ricerunner
Skrivet av patwa:

Tack så mycket skulle vara jättsnällt!

Hittade den här på hårddisken, godkänd blev den iallafall.

using System; namespace Lottobollar { internal class Lottobollar { static void Main(string[] args) { //Initierar en vektor med 10 platser. int[] lottorad = new int[10]; //Skapar ett slumptal i variabeln slump_tal. Random randomerare = new Random(); int slump_tal = randomerare.Next(1, 26); //Ber användaren gissa 10 nummer mellan 1 och 25. Console.WriteLine("Skriv in 10 lottonummer mellan 1 och 25, tryck enter " + "mellan varje lottonummer."); //Forloop som körs 10 gånger. for (int i = 0; i < 10; i = i) { //Skriver in användarinput i vardera vektorindex. if (Int32.TryParse(Console.ReadLine(), out lottorad[i])) { Console.WriteLine($"Lottorad nr. {1+i} är {lottorad[i]}."); i++; } else { Console.WriteLine("Var vänlig skriv ett heltal mellan 1 och 25."); } } //Foreachloop som körs för varje indexnummer i vektorn "lottorad". foreach (int element in lottorad) { //Om ett index stöts på som innehåller rätt tal så skrivs vinsten ut. if (element == slump_tal) { Console.WriteLine($"Grattis, din lottorad innehållandes {element} var rätt!"); } //Else som körs om inget vinsttal stöts på i foreachloopen. else { Console.WriteLine("Du vann inte, bättre lycka nästa gång."); Console.ReadKey(); break; } } } } }

Märk väl att det här var min allra första programmeringskurs, och jag brydde mig föga om praxis.
Dessutom gjorde du på ett mer flexibelt sätt och använde .length, vilket var bra då det öppnar för att redigera lottolängden senare med mindre arbete.

Du har dessutom löst det snyggare med en mer informativ print, även om jag tycker att viss finess finns i att mitt stycke var relativt kompakt.

Av Ricerunner
Skrivet av joeldeluxe:

Jag tycker att det är vettigt beslut, mer konkurrens är bra för oss alla så att vi kan fortsätta spela favoritspelen på olika plattformar

Jag tror dock att ett Microsoftägt World of Warcraft hade varit oerhört bra för franschisen.
Nuvarande ledning är ju muppar så det står härliga till.

Av Ricerunner
Skrivet av Morrreee:

Jag har ägt en Naga pro sen release datum, funkar fin fint än. Och åkt ner ett par gånger i ryggsäck och dylikt för att man har kilat iväg på LAN. Har även en Viper ultimate v2 pro, uppdaterad med deras 4000hz wireless polling rate pryl, underbar till FPS. Tillsammans med deras Razer Gigantus elite edition matta.

Med detta sagt så kan jag säga att jag heller inte tyckte jag störde mig på kablar och sånt när jag väl hade det. Men trådlöst headset, mus och tangentbord (kanske inte tangentbord men skaffade allt trådlöst iaf) kan ha varit den bästa uppgraderingen jag har gjort med en dator på min 18 år långa gaming period eller iaf delad 1:a: med att "gå från 60hz skärm till 180hz". Och jag gjorde den uppgraderingen vid 31 års ålder.

Tack för mig! ;D

/M

Mjo, duför ett talande argument.
Tangenbord är jag lite avig till att det ska vara trådlöst om det inte är väldigt strikt med ett cleant skrivbord, eller kommer användas i soffan ibland.
Men musen, jo jag kan köpa det.

Är dock extremt nöjd med min Kone XP då den är lätt utan att vara plastig och har riktigt schysst passform och knappuppsättning.

Har razerprodukterna on-hold profilswitch som Roccat har?

Av Ricerunner

Är rätt säker på att jag har exakt den där uppgiften liggandes på hårddisken hemma, kan kika hur jag gjorde när jag är hemma från jobbet.

Hermods va?

Viktigt om du vill ha bra betyg är att lista ut hur lärarna vill att du gör, de är aspetiga på metodiken.
Fick E fastän jag gjorde program som gjorde allt förväntat och inte kraschade.

Kör du programmering 2 sedan och kommer till Windows forms så är knepet att lägga events (ett attribut värde bundet till knappen) i knapparna och sedan loopa programmet som läser av när events ändras.

Av Ricerunner
Skrivet av Bankai:

Jag förstår fortfarande inte varför jag skulle plocka upp ett 4070 som har i princip samma pris som ett 6950 xt. Om jag nu inte spelar några spel som har DLSS eller RTX, då ser jag verkligen ingen poäng med det men jag kanske missar något?

Kanske för att man vill köra grejer som kräver CUDA?

Eller för den delen Stable Diffusion.
AMD:s 6000-serie är katastrofdålig på SD. 6800XT ligger knappt i nivå med 3050 där om jag inte minns fel.
7000-serien är dock mycket vassare.