Inlägg

Inlägg som MikeeSouth har skrivit i forumet
Av MikeeSouth

Annonsen är avslutad

Av MikeeSouth

Spelkupong: STAR WARS Jedi: Survivor (aktivera i EA Account)

Hej!

Jag fick med en spelkupong till STAR WARS Jedi: Survivor (https://www.ea.com/games/starwars/jedi/jedi-survivor) när jag köpte en ny AMD Ryzen-processor. Jag är inte intresserad av spelet så jag tänkte sälja koden för 350 kr till någon som gillar Star Wars-serien och vill ha spelet.

Jag har aktiverat koden via AMDs sida så du som köper behöver inte ha en AMD-processor eller någon specifik hårdvara. Spelet måste aktiveras via EA Account så du behöver ha ett EA Account (eller skapa ett, kostnadsfritt såklart).

Läs hela annonsen här

Av MikeeSouth

Snarlika krav som mig och jag tror du blir nöjd med alla alternativ ovan. Jag använder datorn mycket utöver gaming så en bra processor och tyst låda är viktigt, därför gick jag på 7800X3D och vattenkylning. Jag har egentligen en 2TB-disk men valde 1TB här för att matcha tidigare byggen i tråden. Det stora är att jag valt ett vanligt 4070 istället för 4070 Ti samt vattenkylning till CPU.

Jag har precis bokat detta bygge men tänk på att byggnation (799 kr) inte är med i den här bilden. Jag har köpt GPU från Komplett, övriga delar från Inet. Nätagget är väl tilltaget i min konfig men har ändå valt att gå med det.

https://komponentkoll.se/bild/eoEuu.png

Av MikeeSouth

Ny rigg med 4070-kort, har några frågor

Hej!

Ska uppgradera datorn och kör mest ARPGs (D4, POE2) och MMOs. Lite FPS men väldigt casual. Har alltid gillat GeForce och även om 6950 XT ser ut att vara mycket prestanda för pengarna så vill jag gå på ett 4070. Prisklassen passar bra och jag gillar funktionerna från nvidia (RT, DLSS och bättre stöd utanför gamingen). Tänkte först fega lite på CPU och gå på Ryzen 5 7600 som verkar prisvärd men såg att 7800X3D är rykande färsk och har fått bra recensioner. Använder datorn en hel del till programmering och produktivitet så en bra CPU skadar inte.

  1. Duger boxkylaren eller får jag betydligt lägre ljudnivå med separat kylare? Har lagt med en NZXT i bygget men många verkar rekommendera Thermalright från Amazon så jag tar nog den (eller boxkylaren då).

  2. Väldigt osäker på nätagg. Fick tips om ATX 3.0-stöd men tror inte jag uppgraderar lådan, behöver jag det då? Behöver jag 850W med ett 4070-kort? Kan tänka mig billigare och tystare.

  3. Chassit är en uppstickare. Tror jag vågar testa då jag gillar utseendet (vill inte ha glas eller RGB). Billigt, tyst och diskret.

  4. Har ingen aning om moderkortschipset, missar jag något med detta framför andra chipset och andra märken? Eller tar jag bara billigaste AM5 jag hittar?

  5. Klarar jag g-sync eller vad det nu kallas med 4070-kortet och skärmen? Vill gärna gamea i native-upplösning (3440x1440) och synca med skärmen där det går. Sen antar jag att HDR också lirar bra men det kanske endast är en feature på skärmen?

  6. Några andra tankar om bygge/kompabilitet/onödigt dyra komponenter?

https://komponentkoll.se/bild/dtQZQ.png

Av MikeeSouth

Köpråd välvd ultrawide casual gaming och programmering

Dags att uppgradera gamingriggen och en ny skärm ska på plats. Jag kommer skaffa ett geforce-kort, troligen ett 4060 men det är inte bestämt. Spelar mest D4, MMOS och lite FPS men bara casual. Vill gärna få till 120hz+ och gsync.

Jag vill ha ultrawide och gärna välvd, behöver inte vara 1000R utan 1800-1900R skulle nog passa mig bäst men det är inte så viktigt. Jag lutar åt att gå på 21:9 med 3440x1440 för att kunna köra alla spel i native-upplösning utan att grafikkortet går på knäna. Lutar åt IPS-panel, även om jag inte är så kräsen avseende färgåtergivning och liknande så lägger jag gärna lite extra pengar på att få något bra. Jag behöver absolut inte ha några värstingmodeller så Neo G9 och liknande skärmar går bort.

Jag har tittat på LG 34GN850 men jag vet inte om den fortfarande håller måttet eller om det finns nyare modeller som är mer prisvärda? Ser gärna att prislappen hamnar runt 5k och helst under 10k men det är ingen jättehård gräns. Tycker även att Samsung C49RG90 ser vettigt ut men det är en VA-panel och 5120x1440 i upplösning. Jag är osäker på om storleken ger mig mer problem än vinst om datorn inte orkar med att driva spelen om något år eller tre.

Det kan tilläggas att jag programmerar en hel del så skärmen bör även fungera bra för det. Jag ser fram emot att kunna dela skärmen i zoner, kanske via PowerToys. Jag förstår att 49"-skärmen ger fler möjligheter för det men jag tror 34" ultrawide räcker också. Jag kör en 27" 16:9 idag och klarar mig bra med bara en skärm. Produktiviteten är viktig men det är också viktigt att lite casual gaming fungerar bra.

Som en nice to have-feature så skulle jag gärna kunna använda skärmen som hubb/dockningsstation för en macbook om möjligt. Att få upp macbooken på skärmen och även ladda den via en usbc-sladd alltså.

Jag kollar inte alls på filmer på datorn så det behöver inte vara med som ett kriteria för skärmen.

Av MikeeSouth

Tack, bra tips! Nu när du säger det är det IKEA-lampor som strulat. Jag har aldrig tänkt på att det kunde vara de lamporna som strulade. Men det är klart, det kan ju mycket väl vara så att Hue-bryggan skickar kommandot att tända lampan men att lampan inte lyssnar. Sen har jag väl iofs svårt att förstå hur en Hue-lampa skulle göra det bättre men det kanske finns nyanser/dialekter i Zigbee som gör att det skulle fungera bättre med en Hue-lampa.

Att bryggorna inte samarbetar avseende mesh kan vara en showstopper för mig. Det blir helt klart svårt att hitta två nät som båda har bra spridning... Om jag landar på max 48 lampor, max 8 switches, max 6 motion sensors. Då borde jag klara mig under rekommenderade max-värden och kanske få fullt fungerade stöd på en brygga. Om IKEA-lamporna ändå strular fast jag köper en till (passiv) brygga så kan jag ju lika gärna först byta ut alla lampor till Hue och om det inte funkar utöka med en ny brygga, snarare än att utöka med en ny brygga först.

Ett ytterligare alternativ är att skapa en passiv brygga men med IKEA-lampor. Det blir billigast då jag redan har en IKEA-brygga och flera IKEA-lampor. De kanske lirar "bra" tillsammans. Då har jag inga kapacitetsproblem per brygga men jag får leva med lite sämre funktionalitet i Trådfri-bryggan och sen får jag försöka lösa (eller åtminstone testa) dubbla mesh.

Av MikeeSouth

Hue-systemet börjar strula lite, dags för två Hue-bryggor?

Hej,

Jag är supernöjd med Philips Hue och jag har vävt in IKEA Trådfri-lampor i mitt system. Men jag har tyvärr börjat få lite småproblem och jag gissar att det är kapaciteten som inte räcker till. Jag har i dagsläget 38 lampor varav 6 st är "smart plugs" (Trådfri-uttag), några är färg-lampor men de flesta är vitnyans. Det är E14-, E27- och GU10-socklar, lite blandat. Jag har 6 st Hue Switch (dimmers) och jag har 3 st Hue Motion Sensor. Jag har 10 st rutiner, 13 rum och jag har 4 zoner - allt konfat i Hues egna app.

Problem jag upplever är följande:
1. Jag har tre E27-lampor i en och samma armatur. När jag trycker på dimmer switchen tänds och släcks alla tre. Men när en rutin tänder lamporna så väcks ibland bara 2 av lamporna. Ibland tänds alla 3 (ON, ON, ON) men ibland kan det vara ON OFF ON eller ON ON OFF - lite random vilken som inte går igång. Är det för att rutinen styr 3 rum och totalt 12 lampor?
2. Jag har en lampa i en garderob som kanske är lite "avsides" från övriga Hue-lampor. Den kanske har dålig ZigBee-täckning? Den tänds iaf med Motion Sensor och det händer ganska ofta (1 gång på 10 kanske?) att motion sensorn ser mig och säger att den tänder men lampan tänds inte. Samma sak omvänt, jag har ställt in att lampan ska släckas efter 5 eller 10 min beroende på tid på dygnet men ibland släcks den inte fast den står som släckt i appen. Appen tror alltså att den tänt/släckt lampan men lampan har inte "uppfattat" kommandot.
3. När jag haft strömavbrott i huset har vissa lampor blivit "unreachable". Detta kanske kan bero på andra saker och verkar vara hyggligt vanligt men det är sjukt störande. Nu har jag dock inte planerat så många fler strömavbrott men då vi hade flera såna vid t ex installation av solpaneler var det meckigt.

Jag har kollat på "Manage resources" enligt bl.a. denna guide (https://www.smarthomepoint.com/hue-bridge-50-bulb-limit/) och jag ligger under rekommenderade max-värden men inte med mycket.

Jag har dessutom tänkt att installera några lampor till innan vi är helt klara. Troligen 5-10 st vilket gör att vi hamnar på 43-48 lampor och potentiellt någon mer switch och sensor vilket gör att vi hamnar på kanske 12 "tunga" accessoarer. Visst hade jag kunna snåla in lite och flytta några lampor till dumma lampor med smart switch men helst inte.

Jag funderar därför på att skaffa en till brygga men appen och Google Home-integrationen stödjer bara en brygga. Jag tänkte därför lägga "passiva" lampor (utomhus-lampor och typ de som styrs av motion sensors) på en brygga. Konfa den korrekt och sen koppla bort den från appen och låta den leva ett eget liv. Sen lägger jag alla switches och mer aktiva lampor i en och samma brygga. Jag kan då flytta undan 3-5 rutiner, minst 10 lampor och minst 2 motion sensors till en egen brygga. Min fundering är dock om zigbee-enheter från den ena bryggan hjälper till med zigbee-täckning för den andra bryggan eller blir det två separata "nät"? I så fall kommer jag eventuellt få problem att respektive brygga ska nå alla sina lampor.

Jag har också en IKEA-brygga så jag funderar lite på att lägga IKEA-bryggan som den "passiva" men jag har för mig att deras rutiner är betydligt sämre än Hues dito.

Klurigt värre. Är det någon som installerat dubbla Hue-bryggor och kan dela med sig av tips och tricks?

Av MikeeSouth

Köpte VD för $19.99 igår och nu verkar det kosta $13.99 i oculus store, prissänkt under natten? I så fall lutar jag åt refund + återköp. Grymt nöjd med kvalitet på VD vid snabba tester igår, har inte wifi6 men Google Wifi med stabil bandbredd och bra ping (minns inte exakta värden dock).

EDIT: Såg $13.99 via oculus-programmet på datorn och inser att jag där inte ser att jag köpt appen. Är det olika stores i quest2-headset jämfört med Windows-versionen? Låter konstigt. Säkert nån konto-mixup.

Av MikeeSouth
Skrivet av Molotov:

Mina tips jag kommer på här på rak arm.

Quest.
Beat saber
Pistol whip
Thrill of the fight
Red matter
Vacation simulator
Echo VR
SuperHot VR

SideQuest www.sidequestvr.com
Hyper Dash
Ancient dungeon
Shooting arena
Pavlov shack
Crisis vrigade

PC
Half life alyx
Boneworks
Vertigo Remastered
Lone Echo

Obs alla spel är inte för VR nybörjare, motions sickness ska man vara försiktig med

Tack!

Av MikeeSouth

Min Q2 256 GB från Elgiganten (ekonomifrakt) har också landat idag - nice. Jag har inget emot att köpa ett par "must haves" i storen men vill gärna ta emot lite tips på vad jag bör köpa direkt i oculus store, vad jag ska streama från datorn osv. Är det black friday-deals på spelen som gör att man bör vänta på det?

Jag tänkte köpa Virtual Desktop, många rekommenderar det och så installerar jag "SideQuest" på datorn och gör nån patch för att få igång Steam VR - nåt mer tips om VD?

Jag är sugen på Beat Saber och det antar jag köps via oculus store för jag kan inte få det billigare/bättre från datorn, right?

Andra tips på spel för både en glad gubbe som mig själv och nåt som kan wooa frugan eller 5-åringen hemma uppskattas

Av MikeeSouth
Skrivet av Larsp777:

Vad är skillnaden på 64 och 256 Gb, alltså praktiskt?

Hur är det med att träna med denna, något att rekommendera?

256 GB-varianten har 192 GB mer lagring.

Av MikeeSouth
Skrivet av Apocalysm:

Var precis i kontakt med elgiganten och fick reda på att min oculus är på väg ut nu och jag borde få ett kollinummer snart

64 eller 256 GB?

Av MikeeSouth
Skrivet av Mattias10:

Ringde nyss elgiganten angående detta och har fått lite annan info. Själva Questen kommer att levereras den 13:e, medans både Link kabeln och Elite huvudremen är föresenade till den 29:e Oktober. Alltså det som står på hemsidan. Och detta gäller då enligt personen i kundtjänst, alla ordrar oavsett när man beställde tillbehören. Då de helt enkelt inte får in de från Oculus tills dess!

Ok, bra info! Skönt att questen skickas ut med separat kolli ändå. Man kan ju köra utan link/strap ett par veckor.

Av MikeeSouth
Skrivet av ironsavior:

Jag har ett gäng ordrar från elgiganten och fick 3 SMS om försening, tyvärr stämde inte ordernumren i SMS:en överens med dom på mina sidor så jag ringde och kollade vad som var försenat. Verkar som själva Questen skulle komma i tid (och även skickas ut i förväg så man får den på tisdag) men link-kabel och headstrap var försenade några dagar. Beställde Questen och link-kabeln den 22:e sept.

Vet du om det är "standard" att Elgiganten skickar Questen i förväg även om strappen är restad/försenad? Det hade såklart varit nice med två kollin och att questen kommer så tidigt som möjligt

Av MikeeSouth
Skrivet av DGS:

Jag beställde också från elgiganten. Var fick du se leveransdatumet? Hittar inget om det.

Skrivet av Kaleid:

Har inte heller. Beställde 64GB versionen 3e.

Gissar att endast förseningar meddelas, dvs att ni kan räkna med att ha leverans runt release 13:e. Redan när jag beställde så var elite strap restad till 20:e och ett dygn senare fick jag mail (och SMS) om att leveransen var skjuten till 30:e.

Av MikeeSouth

Jag har beställt från Elgiganten så sent som igår (6 oktober). Både en Quest2 256 GB + Elite Strap. Fick ursprungsleverans 20:e och nu puttades datumet till 30:e. Osäker på om det beror på elite strap eller enheten - eller både ock. Men jag har ingen panik.

Lite OT men vad är "must haves" på en Quest (2)? Jag har inget VR-headset sen tidigare. Har förstått att Virtual Desktop är nice. Gillar Beat Saber som jag testat ett par gånger. Fler tips? Gärna på sånt som är bra att streama via Virtual Desktop, allt från filmer till spel.

Av MikeeSouth
Skrivet av ronnylov:

Typ Celeron N4020 eller AMD Stoney Ridge verkar vanligt i nyare chromebooks.
Små robusta modeller med lång batteritid är nog populärt i skolorna.
Mina barn har någon modell från Lenovo men jag vet inte vad som är inuti.
https://www.lenovo.com/se/sv/laptops/lenovo/student-chromeboo...

Från minnet så ser de mest lik ut den där Lenovo 100e. Har för mig jag reagerade på att skärmen var så liten i förhållande till datorn. Kanske för att hålla bättre när barnen tappar dem

Tack för svar! Insåg inte att det fanns många AMD x86-versioner där ute så rubriken borde såklart varit "ARM eller x86" men jag hoppas poängen med frågan framgår.

Lutar åt att köpa en x86-processor då det dels verkar vara vanligare och att det är längre från Android-plattor som Samsung Galaxy Tab som drivs med ARM-arkitektur. Vi vill diversifiera våra testenheter så mycket som möjligt för att försöka täcka en större del av marknaden.

Av MikeeSouth
Skrivet av Mindfighter:

Bygger du tjänst mot grundskolan, SNÄLLA se till att det fungerar oberoende. Det finns alltför mycket if, butts, ghotcha’s redan i all j-vla (ursäkta) skit som offentlig upphandling har gett oss i IT-stöd inom skol-världen.

Så ska du bygga något, gör det åtminstone väl! Ha lite yrkesstolthet!

Trist att du har så dålig upplevelse av IT-stöd i skolvärlden. Jag känner också igen det väl avseende offentlig sektor och IT-stöd men har dålig koll på skolvärldens IT-stöd. Jag hoppas du inte utgår från att aktörer inom detta skrå saknar yrkesstolthet eller inte vill göra det väl. Jag har en ganska hög stolthet i det jag gör och jag hoppas, tror och tycker själv att det jag bygger blir bra. Jag är också lite osäker på hur du menar att den ska vara oberoende då det i ena läget kan betyda att man bygger tjänsten som responsiv webb och då fungerar den "oberoende" men får ofta en del nackdelar som att det är svårare att använda kamera, högre prestanda i animationer, tangentbordstöd osv. Att bygga native mot respektive plattform ger kanske rikast och snabbast upplevelse men risken är att man bara satsar på en delmängd av plattformarna eller att en plattform är långt före de andra avseende funktionalitet. Att bygga med cross-platform kan se attraktivt ut men har också en del baksidor.

Av MikeeSouth
Skrivet av teejee:

Det är väl en webtjänst ni bygger? Det kommer inte bli någon skillnad mellan Arm eller Intel i så fall.

Nej, det är inte en webbtjänst. Vi bygger den i Flutter.

Av MikeeSouth

Chromebooks i grundskolan - ARM eller Intel?

Hej,

Jag bygger en tjänst mot grundskolan där vi bland annat ska supportera Chromebooks. Det finns en uppsjö av olika modeller och det är väl vad det är i Android/Google-världen men det här med processorarkitektur borde ändå vara en ganska stor grej. Är det någon som vet om ARM- eller Intel-processorer är vanligast i chromebooks i grundskolan?

Något annat att tänka på? Tänkte köpa en av de billigare varianterna på marknaden annars och hoppas att den är tillräckligt representativ för den breda marknaden där ute.