Inlägg

Inlägg som Jackbob har skrivit i forumet
Av Jackbob

Om vanligt folk visst hur fruktansvärt dåligt koll även etablerade bolag har på säkerhet.
Har jobbat som utvecklare åt flertal bolag. Anställda har ingen aning om vad kryptering eller säkerhet ens är för något, inte ens de som som har tekniska roller.

Av Jackbob
Skrivet av pettersoft:

Jag styrketränar tungt, strongman, styrkelyft m.m flera gånger i veckan. Det hjälper inte för mig mot musarm. Det som hjälpt mest för mig är att ha musen mitt framför tangentbordet så jag aldrig flyttar armen långt. Ergonomisk mus och en ergonomisk platta som går ut från skrivbordet.

Ska ju tilläggas att hård träning kan ju lika gärna resultera i motsatt effekt, mer musarm.

Har suttit fruktansvärda mängder timmar framför datorn i mitt liv och jobbar framför datorn, men alltid tränat mycket också, och som regel aldrig haft problem.
När jag var runt 24 år så tränade jag som ett djur, stenhård tung träning. Och då fick jag musarm.

Men för 99.9% av befolkningen så är överträning inte ett problem, majoriteten kommer helt enkelt aldrig nånsin nå såpass intensiv träning.

Av Jackbob
Skrivet av Tanari:

Slår ett slag för Mionix NAOS Pro, som är uppföljaren till Naos 7000. I princip helt identisk, de har kanske förfinat sensorn eller liknande.

Kör också Mionix Naos, och har kört dess tidigare versioner minst de senaste 10 åren eller nåt, kan inte köra något annat än den längre

Av Jackbob
Skrivet av cyklonen:

Nja, flyg fyller ingen direkt viktig funktion så. Nä, SAS har överlevt sig själv på tok för många gånger. Borde ha dött tidigt 90-tal.

Du är ju såklart fri att ha denna åsikt. Men du menar att alla världens länder som stödjer sina (inter)nationella flygbolag har fel, och du har rätt?

Av Jackbob
Skrivet av cyklonen:

Så klart är det trist för de anställda. Men verksamheter som inte håller bör inte drivas vidare. Samma som med flygbolaget SAS, som borde ha lagts ner tiotals gånger om, men lik förbannat ges konstgjord andning hela tiden och drivs vidare.

Utan att själv ha nån egentligen ingen insikt eller stark åsikt om SAS.
Men anledningen till att flygbolagen får såna enorma stöd summor från respektive länder, inte minst under covid-19, är ju för att ha ett flygbolag som har garanterade (direkt)flyg till ditt land är är värt mångfaldigt mer för olika verksamheter inom landet än kostnaden att driva flygbolaget.

Hade man inte räddat flygbolagen i världen under pandemin så hade en dominoeffekt utan dess like tagit fart över alla möjliga verksamheter.

Med det sagt så är jag alltså inte insatt specifikt i SAS fall.

Av Jackbob
Skrivet av KennethMolund:

Nej, usch vad säger du?

Dessutom är alla människor värda en andra och tredje chans. Man kanske kan börja med att klippa händerna och vandra uppåt?

Amputering från ögonbrynen och neråt. Fortsätter dom efter det så är det från hårfästet.

Av Jackbob
Skrivet av Knashatt:

Jag har kört/kör Linux titt som tätt, att påstå Linux är på något sätt lika enkelt som Windows är bara knas.
Det räcker du ska göra något mer avancerat, installera någon hårdvara i efterhand, ställa in något extra på grafiken mm mm mm så är det direkt att sitta och läsa igenom en del forum för att sedan sitta i "kommandotolken" i någon timma med filkopiering, laddning av bibliotek etc innan det fungerar...

I windows: Några knapptryckningar och det är färdigt.

Så länge du kör Linux-disten med det som kommer förinstallerat efter installationen, kanske laddar ner något program genom distens mjukvaruhanterare så är allt lugnt. Men så fort du ska göra något mer är Linux inte till för en ovan användare.

Skulle du kunna ge ett konkret exempel på något som är "några knapptryckningar i Windows" men krävs att man "läser igenom forum och sedan filkopierar i någon timme med kommandotolken i Linux"?

Exempelvis i standardutgåvan av Ubuntu?

Av Jackbob
Skrivet av squix:

Kanske frågeställningen, varför bygger internationella företag kontor och fabriker i ett land som varit i krig/konflikt så länge, och varför så nära en gräns?

Finns ju väldigt stora incitament för sådana länder att locka till till stora internationella företag med hjälp av exempelvis subventioner.

USA säger ju att deras support för Israel är stadig som berggrunden.
Hur stadig hade supporten varit ifall det inte funnits ett enda amerikanskt företag i hela Israel?

Av Jackbob
Skrivet av Wiggin:

Finns det så finns det, det är ju inget att orda om. Som lösning är det ju tämligen ointressant dock ifall ingen använder det.

Ett flertal länder använder breeder reaktorer redan, och ännu fler har använt tidigare. Som sagt, det är helt enkelt billigare att bryta ny uran helt enkelt.

Men det känns som att du försöker bara hitta sätt att slippa undan ditt tidigare löfte?
Vad jag minns så sa du nåt i denna stilen:

Skrivet av Wiggin:

Kom på hur man ska kunna förvara eller omvandla avfallet först, och jag kommer vara en av er som går all in för kärnkraft.

Av Jackbob
Skrivet av Wiggin:

I teorin kan man köra bil på vatten också, men tills det är tagit i bruk lär jag fortsätta vara skeptisk.

Apropå skeptisk...när en Wiki artikel inleds med: "This article may be in need of reorganization to comply with Wikipedia's layout guidelines." så skulle jag vara lite försiktig med att använda källan som ett argument.

Nu är breeder reactor inget du behöver spekulera om det funkar eller inte. Dom finns idag och har funnits sedan 60-talet.

Anledningen till att dom inte används i större utsträckning idag är för att det är för nuvarande billigare att bara bryta ny uranmalm.

Av Jackbob
Skrivet av Wiggin:

Ett ord till alla som vurmar för mer kärnkraft. Jag tycker också att kärnkraft är jättebra, ruskigt ren och fenomenal energikälla, i alla fall om man bortser från avfallet som antagligen lär räknas till det värsta i alla kategorier. Kom på hur man ska kunna förvara eller omvandla avfallet först, och jag kommer vara en av er som går all in för kärnkraft.

https://en.wikipedia.org/wiki/Breeder_reactor

Välkommen till klubben.

Av Jackbob
Skrivet av MsSmith:

Spelar inte så stor roll om det genereras av en oändlig källa. Jämför med uran:
Uranmalm innehåller bara 2% naturligt uran och naturligt uran innehåller bara 0,72% U235 som är bränslet i våra reaktorer. Bryter 1 ton malm (1000 kg material) så är bara 20 kg naturligt uran. Av dessa 20 kg är bara 0,72 % ämnet vi söker: den klyvbara isotopen Uran-235. 0,0072x20 kg = 0,144 kg
Av ett helt ton malm får vi 144 gram att använda till bränsle.
Och eftersom kärnkraft är kondenskraft fås stora energiförluster vid elproduktionen. Dessutom blir ca 10 % av bränslet kvar oanvänt när bränslestaven tas ut ur reaktorn för långtidsförvar.

Det hela resulterar i en total verkningsgrad på ynka 2/7 ~ 28 % dvs

Lägg på att det är ändligt, transporteras långa sträckor etc.

Och 144 gram av Uran-235 generar el för ca 2000 personer per år.

Låter som en rätt bra deal i mina öron.

Av Jackbob
Skrivet av ThomasLidstrom:

Folk pratar väldigt ofta om "avfallsproblemet" med kärnkraft, men inga pratar om de faktiska farorna med energiproduktion.
Låt oss använda "dödsfall per Twh":
Kol: 25 per år
Olja: 18 per år
Hydro: 1 per 50 år
Kärnkraft: 3,5 per 50 år
Mänskligheten behöver omedelbart sluta producera el med kol och olja.

Vet inte vart du får siffrorna för vattenkraft från, men bokstavligen inte en enda källa jag hittar lägger vattenkraft på lägre dödsfall än kärnkraft.

Inte ens för att tala om den fruktansvärda ekologiska förstörelse som sker av att huxflux stoppa en hel älv, dussintals gånger på olika ställen.

Av Jackbob

Även om vi skulle anta att informationen som bevakas aldrig någonsin skulle kunna användas i ont syfte (vilket är ett fullständigt löjligt antagande) så finns det ett potentiellt ännu större problem.

Genom att ge ut bakdörrar i all krypterad kommunikation så skapar du ett sånt fruktansvärt säkerhetshål att det inte finns rimlig reson.
Om all kommunikation ska kunna avlyssnas så krävs det att staten har tillgång till alla privata krypteringsnycklar.
Vad händer när staten får en dataläcka och krypteringsnycklar blir offentliga? En statligt anställd som bestämmer sig för att sälja alla nycklar till högstbjudande?

Begriper dom inte att vårt samhälle hade kollapsat fullständigt ifall det skulle hända? Vi pratar anarki på gatorna.

Av Jackbob

Köpte en (NZXT?) 360mm AIO kylare som jag slängde Noctua fläktar på. Mitt primära mål var att ha knäpptyst dator, vilket jag mer eller mindre uppnådde också

Av Jackbob

Såhär har jag satt upp mina fläktar:

Jag köpte noctua fläktar på 120mm. Har en vattenkylning på 360mm i toppen av chassit som kör noctua också.
Min uppsättning är nog lite overkill, men det är jäkligt skönt med tyst dator.
Bara ett lätt susande oavsett vad jag gör egentligen.
Fläktarna behöver nästan aldrig jobba överhuvudtaget pga av bra luftflöde.

Ifall en tyst dator är något du prioriterar så hade jag personligen rekommenderat att iaf ha ett par-tre stycken PWM styrda fläktar.

Av Jackbob

Väldigt underligt formulerat sista stycke i artikeln. Det är nästan som att det insinueras att det är Embracers köp av Middle Earth Enterprises som inte går igenom.
Jag antar att det som egentligen menas är att till exempel en deal med en spelstudio, för att utveckla ett nytt Sagan om Ringen-spel, inte gick igenom i slutändan? Och alltså inte något misslyckande i Embracers uppköp av Middle Earth Enterprises.

Av Jackbob
Skrivet av k0ffein:

Det vore naivt att tro att inte svenska politiker skulle genomföra liknande auktoritär och integritetskränkande lagstiftning även om vi inte var med i EU. Vi kan ju trots allt redan nu lägga in ett veto men det tror jag inte vi kommer göra.

Absolut. Mitt inlägg har ingen implicit mening att Sverige, utan EU, skulle avstå från att göra något liknande.

Av Jackbob

Netflix användargränssnitt är det värsta skräpet som någonsin skapats för navigationssyfte.

Av Jackbob

För det mesta så sitter jag bekvämt i pro-EU tåget, men tamefan om dom inte försöker göra det rejält svårt för mig med sånt här nonsens.