Inlägg

Inlägg som beachman har skrivit i forumet
Av beachman
Skrivet av anon159643:

Denna verkar grym, jag hade föredragit 2st usb C, men enbart 1 går att använda.
För till usb c så kopplar man dockningsstationen och då har man ingen USB C kvar till usb hårddisken, men de flesta usb hårddiskar är ej så beroende av usb 3.1 gen 2 ändå. (om nu usb porten C har gen 2)
Jag tror att mainstreamanvändarna kör utan dockningsstation och då är 2st stora usbportar bra för mus och tangentbord. Antalet tangentbord oh möss med usb c port är nog ytterst begränsad.

Processorväg så riktigt bra för en ultratunn dator.

Så det som hindrar mig från köpknappen är enbart att min plånbok är tom.

Dockningsstationen kopplar du med fördel till magnetiska surface connect istället för usb-c.

https://www.microsoft.com/sv-se/store/d/microsoft-surface-doc...

Av beachman

Ser grym ut.

Jag som SP3 ägare måste bara få häva ur mig hur bra den är, ni som inte är intresserade av floskler kan hoppa det här inägget.

Priset är i överkant, men du får verkligen det du betalar för.
Jag har redan avverkat 3 winplattor:

1. En Asus Vivotab 11,7" med Clover trail. Det var en minst sagt buggig historia som jag helst vill glömma. Kvalitetskänslan var obefintlig. Reklamerade den till slut p.g.a så dåliga drivrutiner att den inte gick att använda.
2. SP2 var en betydligt trevligare historia. Kvalitetskänslan är på topp, men den kändes bulkig och tung. Jag har dessutom aldrig gillat 16:9. 16:9 passar i mitt tycke bara bra till film, till allt annat känns det bara fel. I liggande så är det för lite höjd och stående aldeles för smalt... Skärmstorleken är för liten för att kunna utnyttjas i desktop-läge. Jag saknade dessutom Connected Standby.

Sp3 har alla nästan alla rätt.
1. Fantastisk skärm 3:2 som fungerar grymt bra i både stående liggande. Den har i princip samma format som ett A4. Jag skulle vilja hävda att man måste upp i 13-14" i 16:9 för att kunna utnyttja skärmen lika effektivt
2. Fantastisk kvalitetskänsla, känns inte alls lika tung och bulkig som SP2. Kickstandet är grymt.
3. Connected Standby (Instant Go). Den här funktionen är underskattad. Idag förväntar man sig att kunna använda en platta som musikspelare, alarmklocka, få notifieringar, skype-samtal mm. även om plattan har skärmen avstängd. Allt annat hör till tidigt 2000-tal.

SP3 är kort sagt det bästa som MS har producerat genom tiderna.

Det finns dock saker som kan förbättras
1. Det största negativa är förstås priset, men va f*n jag betalade gladeligen 25 000:- för en P120 med 16mb ram 1995
2. Det är ingen spelmaskin, när både cpu och gpu arbetar samtidigt blir den varm och fläkten går igång. Den låter inte mycket, men det är ändå inte så kul, och blir det riktigt varmt så throttlar den...
3. Fortfarande har apputvecklare inte fattat att man genom en win8-app når utt till alla med Win8 inklusive desktop och bärbara med opeksärm. Hoppas Universal apps och Win10 får utvecklarna att inse detta. Personligen tycker jag MUI är klockrent på platta, gissningsvis befinner jag mig i > 90% av tiden i MUI jämfört med gamla desktop på min SP3, däremot är siffrorna de omvända på min stationära, där tror jag win10 kan ändra på app-användandet.

Surface 3 (utan pro), ser ju grymt lovande ut för den som vill komma lite billigare undan och slippa fläkten. Frågan är om kunsumenterna förstår hur bra maskin det är!? MS marknadsföring är ju inte den bästa...

Av beachman
Skrivet av mrqaffe:

Jag har svårt att förstå de som försvarar designen med att det behövs pga vektorgrafik, vektorgrafik betyder ju inte att man måste göra ikonerna fula och utan detljer, det är bara trams att skylla på det som en anledning till den fula designen, vektortekniken borde snarare innebära att man kan öka detaljeringsgraden och färger och designspråk har absolut inget med det att göra.

Nej, vektorgrafik behöver nödvändigtvis inte vara fult och detaljlöst. Däremot är det rent tekniskt väldigt stor skillnad på en bitmap ala win7 och vektorgrafik som beräknas med geometriska formler och i praktiken blir det ett platt och annorlunda formspråk än de 3d-liknande bitmaps-ikonerna vi sett tidigare. Man behöver absolut inte gilla det.

Som jag tidigare nämnt så är jag ingen grafiker och kan ha fel i mina teorier och det skulle vara väldigt intressant att höra ett utlåtande från en grafiker angående eventuella utmaningar med responsiv design.

EDIT:
Hittade en bra länk som beskriver skillnaden mellan vektorbaserad grafik och pixelbaserad:

http://www.1stwebdesigner.com/design/pixel-vector-graphics-di...

Det är ju otroligt svårt att beskriva hur en fotografiliknande/detaljrik ikon ska renderas med geometriska formler, så samma detaljrikedom som kan finnas i en bitmap är orealistiskt, det är ju därför 3d grafik utnyttjar texturer som är just bitmapar för att få till detaljrikedomen. Och de flesta känner ju till hur kvalitén på texturerna påverkas när man står nära ett objekt i ett 3d-spel.

Av beachman
Skrivet av MultiMan:

Jag tog det absolut inte som någon kritik utan bara en hälsosam diskussion.

Hann inte leta upp bilder på hur jag uppfattar det som nu sker (formspråket alltså, inte färger nödvändigtvis):

Modern webbdesign (och nu även windows-ikoner), själadödande:

http://i533.photobucket.com/albums/ee339/MultiMan_photo/13877...

Tidigare informationstät och kreativ design som inspirerar:

http://i533.photobucket.com/albums/ee339/MultiMan_photo/1280p...

Jag håller med till dig till 100% jag är dessutom historieintresserad och älskar nationalromantisk stil. däremot tycker jag att funkisstilen med sin minimalistiska form också har sin charm. Men betong och miljonprogram ala 70-tal är inge annat än avskyvärt 😉.

Hursomhelst vill jag att debatten om platt design bör ta hänsyn responsiv design innan man spyr galla över den. Det nämns allt för sällan vilka praktiska problem som finns.

Av beachman
Skrivet av MultiMan:

Varför ska jag behöva bry mig om de tekniska begränsningarna, det får väl programmerarna lösa? Faktum för mig är att massor av sidor numera ser likadana ut, stela, kantiga, massor att tomma ytor, många fler klick för att nå dit man vill och allmänt direkt stötande fula. Jag har slutat använda massor av sidor senaste året pga detta och letat upp andra där man upplever samma frimodiga design som när webben var ung. Vem vill ha gammal DDR betongdesign när man surfar?

Det var inte meningen att på nåt sätt kritisera dig, och du har ju rätt i att modet är väldigt fyrkantigt just nu. Det jag ville poängtera är att gällande ikoner så är det inte enbart mode, utan det finns praktiska förklaringar också som många inte tänker på...

Av beachman
Skrivet av Aje:

Svårt att förstå dagens trend gällande IT-design. Allt ska vara platt och extremt tråkigt. Gäller det samma för hemsidor - i synnerhet responsiva. Typ sedan Flash slutade användas försvann kreativiteten totalt och nu ser samtliga portaler mer eller mindre likadana ut. En tragisk utveckling!

Fast det finns ju praktiska förklaringar som jag skrivit i tidigare inlägg. För att passa alla alla skärmstorlekar och upplösningar så måste man gå över till vektorbaserad teknik. Annars behöver man ju en ikonupplösning till varje unik kombination av upplösning och skärmstorlek. Det var ju enklare förr när alla satt på 14" skärm med maxupplösning 640x480, där passade ju Windows 3.11 ikoner på 16x16pixlar perfekt.

Lets face it, alla operativ som hänger med i dagens hysteri av skärmupplösningar MÅSTE gå över till vektorbaserat. Man kan ju iof tänka sig 3d-renderade ikoner, men det är väl antagligen owerkill för att göra en ynka liten ikon! Till och med IOS och OSX måste antagligen över förr eller senare...

Av beachman

Förtydligande!

Nu är jag själv inte någon grafiker, men till och med jag fattar att man med dagens otroliga spann av skärmupplösningar och storlekar måste ha vektorbaserade ikoner!

Så de som påstår att men inte får ut något av en 4k-skärm i med de nya ikonerna är ju helt ute och cyklar.

Jag har själv en SP3 med 12" skärm och 2160 x 1440 i upplösning. För att inte ikonerna ska vara små som ärtor så måste desktopen zooma till minst 150% och då ser de gamla vistaikonerna inte kul ut! Om man inte skulle ha vektorbaserade ikoner skulle man ju behöva ha näst intill oändligt många upplösningar på ikonerna för att framtidssäkra.

Det är inte en slump att webben börjar ha mer och mer svg-ikoner, snart finns det väl lurar med 4k! Alla kommer väl ihåg när iphone4 kom med retina och dubbel pixelratio och ej anpassade ikoner på mobilwebbar och appar = förfärligt fult...

Av beachman

Jag köpte min i5/128 på premiärdagen! Har haft SP2 innan, men tyckte skärmen var för liten för desktop-program.

Nu är jag förstås väldigt partisk eftersom jag redan äger den, men jag måste erkänna att jag är grymt nöjd. Den låga vikten, tunna formatet och den fina 3:2 skärmen sätter SP3 på en helt ny nivå. Känns nästan overkligt att ha en fullblods-pc i det här formatet. Den enda fördel jag kan komma på med 16:9 formatet är filmkonsumtion, på allt annat ser jag bara fördelar med en högre 3:2 skärmen, speciellt med desktop-program.

Jag har faktiskt inte haft några problem med den, antagligen för att sverigepremiären på i5 ligger ett par månader efter USA och de flesta barnsjukdomarna redan är fixade med firmware/drivrutiner. Den enda nackdelen jag kan komma på jämfört med SP2 är exakt de de beskriver i testet att när GPU & CPU jobbar samtidigt blir den betydligt varmare än SP2 och fläkten sätter igång snabbare, så ska man spela 3d-spel finns det förstås bättre alternativ. I mina öron är ljudet från fläkten relativt behagligt susande och inte direkt störande och den har bara kickat igång för mig vid 3d-spel och installation av windows-update. Och som de skriver i testet så svalnar den otroligt snabbt när cpu-lasten gått ner.

En sak som jag saknar i recensionen är att SP3 är en av de första Core-baserade PC som har implementerat Connected Standby eller Instant Go som MS kallar det nu för tiden. Denna feature gör att SP3 agerar mer som man förväntar sig av en platta. Den har konstant wifi som gör att man kan ta emot exempelvis Skype-samtal, eller lyssna på strömmad musik även när plattan "sover". Det gör också att Plattan(förlåt PCn) startar också på nolltid. Denna feature utnyttjas även av pennan som drar igång One-note med ett klick även när datorn är låst.

//Helnöjd

Av beachman

Hoppas verkligen att den får Instant Go (tidigare Connected Standby). Förutom vikten så är det sämsta i mitt tycke med min sp2 i nuläget..

Att inte kunna lyssna på streamad musik eller kunna ta emot skypesamtal i viloläge känns ju öken i dagsläget. Tycker det är konstigt att sp2 inte fått mer kritik pga avsaknaden av den funktionen...

Skickades från m.sweclockers.com

Av beachman
Skrivet av e_kjellgren:

Kräver detta nån speciell BIOS-inställning?

Ursäkta sent svar..

Nej, jag har inte gjort någon speciell bios-inställning, bara installerat drivrutinerna för ir-porten.

Skickades från m.sweclockers.com

Av beachman
Skrivet av MarcanC:

Fick min NUC idag, underbar liten sak!

Dock undrar jag om det finns något sätt att fixa wakeup via IR, körde tidigare med MCE-mottagare kopplad till usb vilket fungerade perfekt men nu använder jag inte USB längre för fjärrkontrollen.

Jag använder en Harmony 650 konfigurerad som en MCE-fjärr och den väcker Nucen via den inbyggda IR-kretesen ur strömspar utan problem...

Av beachman
Skrivet av Wanner:

Hur skulle du bedömma ljudnivån? Väsnas den mycket?

Det måste vara absolut tyst i rummet för att du ska höra den, absolut inget jag stör mig på jag är mycket nöjd! Det är i3 haswell-versionen jag har om det var oklart...

Skickades från m.sweclockers.com

Av beachman
Skrivet av Wanner:

Funderade mest över i3 modellen (haswell) eftersom i5 inte finns i lager någonstans. Och vad jag läst spelar det ingen roll om man bara ska använda som HTPC.

Jag har i3an, ser ingen anledning till att köpa i5an om du bara ska ha den som htpc. Allt funkar smärtfritt för videouppspelning. Jag kör Win 8.1 med 4gb ram, det räcker och blir över. Den är hur snabb som helst...

mindre än 20% cpu för att spela in 6st hd kanaler i wmc samtidigt som man kollar på netflix i "Super HD"...

Av beachman
Skrivet av nisselask:

Har haft problem med det tidigare också, har bytt förstärkare o kör numera över HDMI, tror jag läst mig till att det krävs för att det ska funka med 5.1 i Netflix. Någon som har andra erfarenheter får rätta mig om jag har fel.

Har också hört rykten om att det ska vara nåt drm-skydd även på ljudet som kräver hdmi, men det funkade med spdif på min gamla asrock, så det ryktet verkar inte stämma...

Av beachman
Skrivet av Windoze:

Jag köpte en sådan här för att få optisk ut från min NUC

http://www.ebay.com/itm/360741021312?ssPageName=STRK:MEWNX:IT...

För min del har den fungerat bra utan konstigheter och kostade inte farligt mycket heller.

Skrivet av DiSNEYN:

Jag löste detta problem genom att köpa ett externt USB ljudkort, fungerar klockrent.

http://www.dustinhome.se/product/5010375070/delock-usb-sound-...

Har ni testat om er usb-ljudkort funkar i Netflix Win 8 App?

Inser nu att det inte funkar med ljudkortet från kjell och 5.1 i Netflix.
Så fort jag väljer 5.1-ljud i Netflix laggar/fryser videon totalt (typ 1-2 fps) och inget ljud kommer. DTS, DD och DD+ funkar hur fint som helst i WMC både för live-tv och dvd-uppspelning och jag får även upp DTS och DD som "Stödda ljudformat" för optisk ut när jag kollar egenskaper för uppspelningsenheter i windows.

Jag har även satt optisk ut som standardenhet.

Jag har hittat flera trådar om liknande problem med Netflix 5.1-ljud och Intel NUC, även via HDMI. Så jag undrar om det är någon drivrutin för NUCen som spökar??

https://communities.intel.com/thread/48562
https://communities.intel.com/message/215836

Av beachman
Skrivet av beh:

Grattis! Det var lättare förr i tiden med "dumburk" istället för "smart-TV"

-Jo då, alldeles för smart för mig ;-). All "smart-TV" "bildförbättring" är ett ofog och borde bannlysas. Har sett allt för många exempel på helt knasiga bildinställningar hemma hos folk...

Jag är förövrigt grymt nöjd med kvalitén även på film via flash/silverlight. Min gamla Asrock storknade totalt med flashplayer, med NUCen flyter det på hur fint som helst.

Av beachman
Skrivet av beachman:

Bra test du länkade till, jag hade inte läst det innan... Jag ska göra en mer djupdykning i hur media center väljer uppskalningsmetoder och deinterlace-metoder. Som sagt det finns inga inställningar i wmc för detta. Om jag förstått allting rätt så använder wmc Windows media foundation med directshowfilter. Apierna för media foundation utnyttjar dxva2/dxvahd. Det går att ställa frågor mot Apierna om t.ex det finns hårdvarustöd för en viss deinterlacemetod. Jag antar att wmc gör detta. Det kanske är här det finns ett problem om wmc efterfrågar en deinterlacemetod som Intel drivar inte har. Samma sak gäller uppskalningsmetod. Jag återkommer i forumet om jag gör några framsteg...

Lovade ju att återkomma om jag gjort några framsteg, och det kan man säga att jag gjort vid det här laget!

Efter ha slitit mitt hår, vänt upp och ner på inställningarna i Intels kontrollpanel, lusläst varenda rewiev av Intel HD Graphics, testat codecs av olika slag, ominstallerat drivrutiner, switchat hdmi mellan Asrock och NUC utan framgång så har har jag äntligen hittat boven i dramat.

Och jag får inte skämmas lite...
TV-f**n känner av att det är en annan enhet pluggade i samma hdmi-kontakt som asrocken och ändrar kontrasten i TVn till 90% för NUCEn!!!! Inte undra på att allt ser pixligt ut och total avsaknad av färgspectra!!!

Helt plötsligt har min totala frustration övergått till total förälskelse där jag och min NUC dansar hand i hand bland molnen, hur kan nåt så litet vara så kraftfullt och fantastiskt!

Glöm alla mina tidigare inlägg angående videokvaliten, angående skärmdumparna så kan skillnaden lika gärna bero på några 100 millisekunders skillnad i när jag tog skärmdumparna.

Ber om ursäkt att jag smutsar ner ryktet angående nucen och eventuellt oroat trogna forumläsare...

Nu ska det avnjutas film...

Av beachman
Skrivet av hunden:

S/PDIF kan inte skicka något annat än stereo okomprimerat (direkt ljud från exempelvis spel) och det oavsett om det är optiskt eller coaxialt och oberoende av ljudkort/källa. Däremot klarar säkert ljudkortet på Kjell&Co precis som de flesta ljudkort av att bitströmma Dolby Digital eller DTS från filmer och då kan man få ut flera kanaler.

Det är precis som du skriver. SPDIF klarar bara PCM i stereo, detta gäller alla kort med optiskt ut. Däremot går det bra att bitstreama (SPDIF bypass) ut Dolby Digital och DTS i 5.1. Lite klantigt av Kjell att skriva endast Stereo på SPDIF...

Av beachman
Skrivet av Windoze:

Jag köpte en sådan här för att få optisk ut från min NUC

http://www.ebay.com/itm/360741021312?ssPageName=STRK:MEWNX:IT...

För min del har den fungerat bra utan konstigheter och kostade inte farligt mycket heller.

Skrivet av DiSNEYN:

Ja den enklaste lösningen är att köpa ett externt usb-ljudkort. Jag kör med ett sånt till min NUC för att få optisk ut och det fungerar perfekt!

http://www.dustinhome.se/product/5010375070/delock-usb-sound-...

Tack för tipsen.
Köpte denna från Kjell http://www.kjell.com/sortiment/dator-kringutrustning/datorkom..., alla lipsyncproblem försvann. Dessutom funkar ljudet mycket mer stabilt. Ibland "mutade" win8.1 ljudet då tv startade efter nuc eller när man bytte hdmi-ingång på tvn (vanliga hdmiproblem om man googlar lite).

Av beachman
Skrivet av beh:

Min avsikt var inte att kritisera dig för valet av Windows Media Center, utan att belysa det faktum att det finns tester av HTPC funktionalitet men att de oftast fokuserar helt på EVR eller madVR. Det är helt klart att många av de valmöjligheter som erbjuds i nVidias drivrutiner inte har någon motsvarighet hos Intel. Jag kan tänka mig att det finns en del kombinationer av upplösning, uppskalningsfaktor, chromasampling och bitrate som ger olika kvalitet om man jämför olika producenter mot varandra.

Syns problemet i andra program med? Om du spelar av samma källmaterial i t.ex. MediaPlayerClassic med någon lämplig kodecpack installerad? Om det dyker upp oavsett "renderer" så måste det ju vara något mycket fundamentalt i "video kedjan" från fil till skärm och med stor sannolikhet något sent i denna kedja. Kanske DXVA?

I fallet med ditt ljud, så undrar jag om Asrocken klarar att köra ljudet genom HDMI utan lagg. För jag tror inte att NUCen är det som skapar problemen med synkronisering i detta fallet.

Bra test du länkade till, jag hade inte läst det innan... Jag ska göra en mer djupdykning i hur media center väljer uppskalningsmetoder och deinterlace-metoder. Som sagt det finns inga inställningar i wmc för detta. Om jag förstått allting rätt så använder wmc Windows media foundation med directshowfilter. Apierna för media foundation utnyttjar dxva2/dxvahd. Det går att ställa frågor mot Apierna om t.ex det finns hårdvarustöd för en viss deinterlacemetod. Jag antar att wmc gör detta. Det kanske är här det finns ett problem om wmc efterfrågar en deinterlacemetod som Intel drivar inte har. Samma sak gäller uppskalningsmetod. Jag återkommer i forumet om jag gör några framsteg...

Gällande lipsync så är det precis som du skriver, inte säkert att det är nucens fel. Hdmi 1.3 specen innefattar auto lipsync, men det kan vara min lg tv som spökar. Asrocken hade ju optisk ut som jag körde direkt till receiver. Får kanske lov att köpa ett USB-ljudkort med optisk ut...