Inlägg

Inlägg som B0llA har skrivit i forumet
Av B0llA
Skrivet av bimbim:

Låter som att din cpu maxar ut där någonstans. Finns massor av småpill som nämnt innan men tveksamt om det kommer ge så mycket.
Jag har klockat i5-4690K som min (klockar bra) och samma modell, i5-4690K, som behöver 1.4 vcore bara för att komma upp i 4.5GHz.
(Och 4670K och 4770K är lite äldre och klockar sämre, tyvärr).
Hade jag varit du så hade jag deliddat och kört på 1.4 vcore - för då lär det fungera. Deliddning gör att tempen kan sjunka 10-20c(!) Delidda kan låta lite läskigt, men det är inte alls svårt. Bara att kolla igenom ett par guider (på typ YouTube) och sedan ta det piano genom processen. Jag har deliddat drygt en handfull cpu:er (bland annat med en hammar och skruvmejzel - dock inte att rekommendera) och aldrig misslyckats.

Haha, det är ju skitläskigt :D. Jag kommer nog stanna på 4,3ghz. Jag fick lite fler blue screens nu och höjde 0,005V varje gång. Är nu uppe i 1,35V på 3,4ghz så kliver jag upp på 4,4ghz så lär inte 1,4V räcka för att få det stabilt. Sista fråga... Kan man ha för hög vcore för en viss frekvens. Jag menar asså om jag skulle tex höja vcore till 1,4V för 4,3ghz. Är det någon nacktdel förutom värmen och inte spänningen går över prosessorns förmåga?

Av B0llA
Skrivet av bimbim:

Hej!
Jag kör själv en 4690K i 4.7GHz (1.275 vcore). Du kommer långt med bara vcore och ratio - först det sista som kräver "mer pill".

En sak som gör enorm skillnad är att delidda din cpu - vilket innebär att man tar bort "locket" (aka IHS) och ersätter den trötta torra kylpastan mellan die och locket med, förslagsvis, flytande metall. Jag har haft allt ifrån 10-20c sänkning på en handfulla cpu:er.

Så, hade jag varit du och inte vill gräva ner mig hela vägen så hade jag gjort följande:
1.) Delidda CPU:n (finns massor av guider online och verktyg som gör det enkelt)
2.) Sätt vcore till typ 1.3 (ska vara säkert)
3.) Höj ration till att datorn blir instabil - sänk den och testa dig fram

Gällande C-state, jag kör med det på för jag ser gärna att min cpu inte blir onödigt varm när datorn inte jobbar så hårt.

Lycka till!

Hej, fick idag tummen ur och fixade en ordentlig kylare och började testa mig framåt. Jag kom upp i 4.4ghz men då en vcore på 1,4volt. Tycker det är lite hög vcore så sänkte till 4,3ghz då med en vcore på 1,34v. Spelar nu på 4,3gz och det verkar stabilt. Men kan inte starta prime 95 utan att tempen går i taket. När jag spelar har jag toppat 70c i 4,4ghz. Kan jag på något sätt försöka komma upp i 4,4ghz utan att behöva köra med vcore på 1,4v? Eller får jag bara konstatera att min cpu är ett dåligt exemplar?
mvh B0llA

Av B0llA
Skrivet av Coltrasten:

När jag klockade mina haswell (4690k, 4770k & 4790k) så youtubeade jag "haswell overclocking". Här är ett urval vad jag skummat igenom.

Alla säger lite olika, så man får skapa sig en egen uppfattning om vilka inställningar som är viktigast.

Tidskrävande, men det är lika bra så man får en humm vad de olika inställningarna gör.

Jag har kikat igenom dem och som du säger är det ganska likt. Jag är inte ute efter att pressa min CPU till tusen utan att kanske sätta den på 4,2 eller likande. Så för att göra detta så ändrar jag bara "core ratio" och volten. Men jag förstår fortfarande inte varför den inte stannar på min satta spänning.

Skrivet av Qrush:

Stäng av c-states (c1e, c3 osv)

Dessa påverkar bara "powersaving" saker?

Av B0llA

Ja det är faktiskt den guiden jag har följt när jag fick en core voltage på 1,4 när den ska vara på 1,1-1,2 enligt hanns guide.
Min tanke är att det finns någon inställning som har "auto" just nu som borde vara fast.

Av B0llA

Skrämma liv i min 4770k

Hej!
Jag sitter med en äldre 4770k och tänkte se om jag kan skrämma upp den lite. Jag har försökt överklocka den lite själv men känner inte att jag gör rätt. Detta är fösta gången jag har varit inne i bios för att överklocka.
Det jag gjorde var att ändra "multiplier" till tex 40 och försökt sätta en konstant "core voltage". Men när jag kollar på CPU-Z efter uppstart så ändras min "core voltage" endå fast jag har satt den fast (såg den uppe i 1,4). Vad gör jag för fel? Det finns ju 1000 inställningar i bios som står som auto.
Sitter nu med ett z97x-gaming 5 och en evo 212. Vid behov åker jag och köper en annan kylare.
Uppskattas hjärtligt om någon kunnig kan ge mig lite råd.
mvh B0llA

Av B0llA
Skrivet av sleepyoh:

Låter snäppet högre än mina bekanta med koax, men det är väl inom ramen för vad Comhem anser är normalt. Vad får du för ping om du plingar typ Google.se eller ping.sunet.se?

Skickades från m.sweclockers.com

Jag fick 13,14,13 med google. Hittar inte någon "ping.sunet.se" men med andra ping sidor så blir det runt 14ms. När jag spelar så märker jag att min responstid och fps hänger ihop så när respontiden är dålig blir fpsen sämre med.

Av B0llA
Skrivet av iller:

Vilka svarstider har du?

Skickades från m.sweclockers.com

Jag har 15-24ms ingame ping ca 50, runt 25 på bredbandskollen.

Av B0llA

Tjena!
Har ganska nyligen fått comhem i min nya lägenhet men som verkar vara ett vanligt problem är svartstiden kass. Någon som har ett fix eller är det bara att leva med det?
// B0llA

Av B0llA

Ett av 4 minnen är på posten för reklamering.Har använt datorn i några dagar nu och det verkar funka. Hoppas bara jag får ett likadant minne tillbaka och inte ett annat märke
Got nytt år och tack för all hjälp!
mvh B0llA

Av B0llA
Skrivet av anon179202:

@B0llA: Skulle testa en sticka i taget och se.
Om det är en av dem som strular kan datorn funka utmärkt om du tar bort enbart den.

Jag har ju 4 st 4gb stickor. Funkar det att köra med tre?

Av B0llA
Skrivet av Ldarax:

Vad har du för nätagg och är det helt? Tänkte främst på att båda dina 290 pajade samtidigt eller?

Jag hade ett 850w xfx. Mätte under full användning en gång då sa mätaren 660w peak (bf4). Men när grafikkorten gick sönder så trodde jag först att det var nätaggregatet då datorn var stendöd. Så installerade ett corsair 850w gold. Med denna pcu har bara ett 290 varit aktivt då jag lånade ett annat 290 ifrån en polare. Latheten var för stor för att montera ner den nya pcun med alla kablar.

Skickades från m.sweclockers.com

Av B0llA
Skrivet av Trigger:

Med tanke på resultatet från memtest så förmodligen något minnesfel...

Har du överklockat CPU/ minnen. Sätt allt på default i bios och prova igen. (Load setup default, eller nåt i den stilen)

Formaterade om datorn igår. Sen har jag aldrig klockat något. Har inte behövt, men kanske ska sätta allt på default ändå. Är inte så bekväm i bios så har aldrig rört det mer än att ändra boot källa.

Av B0llA
Skrivet av Vzano:

Verkar som det är fel på ramminnena i datorn, har du kvar kvitto för minnena kan du få det utbyta eftersom det är livstidsgaranti på ramminnen.

Datorn är 5 år gammal men kan nästan svära på att det är "limited lifetime" på dessa minnen. Kör varje minne var för sig nu och testar igen se om jag kan hitta ett eller flera som spökar. Har 4 minnen och har nu kört testet i 20 min och är bra på pass 2 av 4 på första

Av B0llA
Skrivet av Kent:

Det låter nästan som något minnesrelaterad, ladda hem Memtest och se om det hittar nåt fel. Du kan även testa en sticka i taget.

Hur funkar detta program? Jag kör det och får 10k errors. Då vill inte programmet fortsätta. Jag startar programmet och väntar de 10 sec på att den ska starta sen kör den till 60% första gången sen 40% andra gången men slutar efter att den fått 10k errors. Gör jag fel? Hur läser jag dessa tester?

Av B0llA
Skrivet av improwise:

En idé kanske kan vara att kolla i loggarna VARFÖR det blir Blue Screen? Sen är det inte givet att man kan få ut så mkt av det beroende på varför det smäller, men det är i sig informativt.

Bra ide, men oftast när jag får bluescreen så hinner jag inte läsa vad den säger innan datorn rebootat. Men senaste gången startade datorn inte om. Då stog det "irql not less or equal" Men ska föröka skriva ner vad de säger om det kan säga något.

Av B0llA
Skrivet av Kent:

Nej, det behövs inte.

Har du överklockat CPU:n? Vilket nätaggregat har du? Kanske nåt som överhettas? Testa att koppla bort allt onödigt såsom USB-tillbehör, extra hårddiskar osv. Kör även memtest för att utesluta fel på ramminnet.

Allt ser grönt ut, vet inte riktigt vad som är normalt på ett modekort (mellan 30-40 typ. Kan testa koppla bort allt onödigt och de om de hjälper. Dock behöver jag ha nätverkskortet (usb). Vad är ett memtest? vad jag menar är snarare hur jag utför ett sådant test. Är det ett program eller ska jag testa en sticka i taget?

Av B0llA
Skrivet av Kent:

Missade att du hade blåst Windows, sorry. Har du senaste Bios-uppdatering från moderkortstilverkaren?

Nej inte för tillfället. fixade det för några dagar sedan. (innan jag blåste win). Då gjorde det inte någon skillnad. Så vet inte om jag borde testa igen?

Av B0llA
Skrivet av Kent:

Har du avinstallerat alla gamla AMD-drivrutiner med ex. Display driver uninstaller alt. formaterat datorn?

Jag antar att alla gamla amd filer försvinner när man blåser Windows. Men jag körde detta program ändå.

Av B0llA
Skrivet av Naga:

Eftersom många 2080 haft liknande problem så hade jag börjat med att köra annat grafikkort eller integrerade grafiken för att utesluta ännu ett trasigt 2080.

Har inget annat grafikkort för tillfället. Men var det inte 2080 ti som hade hårdvara problem? Eller var det 2080 också?

Av B0llA

Bluescreen fabriken!

Har börjat få en massa bluescreens med olika felmeddelanden. Jag har aldrig haft problem men det men efter att mina (cf) 290 kort gick sönder så köpte jag ett 2080. Nu får jag bluescreens hela tiden. Kan variera mellan 0-3 bluescreens per dag. Installerade precis om Windows igen och har redan fått två.
Specs:
4770k
gigabyte ga-z97x-gaming 5, socket-1150
16gb ddr3 (4x2 GB DDR3 1600MHz9) x2
MSI GeForce RTX 2080 Gaming X Trio

Vad kan jag göra åt detta? Några förslag innan skiten åker ut igenom fönstret?
/mvh B0llA