Inlägg

Inlägg som deltascu har skrivit i forumet
Skrivet av Mighty Mic:

Intressanta tankar angående testningsprotokollen för de tre Coronavaccin som kommit längst, av Peter Doshi och Eric Topol

Tack för sammanfattningen. Jag tycker de verkar lite väl negativa till vaccin:

Skrivet av NY Times:

If the vaccines ultimately provide no benefit beyond a reduced risk of mild Covid-19, they could end up causing more discomfort than they prevent.

De fokuserar mycket på hur effektiva vaccin är för individen, om den kan förhindra dödsfall för de mest ömtåliga och obehag hos de yngre. Jag tycker det missar den största poängen med vaccin, som är att begränsa smittspridningen och kanske till och med uppnå flockimmunitet (i bästa fall). Även om vaccinet framkallar lika mycket ofarligt obehag som covid-19 hos en individ så betyder det inte att vacdinet är värdelöst, eftersom det förhoppningsvis hindrar individen från att sedan bli smittad och själv sprida smittan. Den direkt konsekvensen för individen kanske inte blir någon skillnad, men konsekvensen för samhället kan bli stort ändå.

Sen så håller jag med om att det är viktigare än vanligt att testa vaccinet ordentligt för bieffekter, eftersom en så stor del av världens befolkning förväntas ta del av det. Om bara en på tiotusen drabbas av en allvarlig bieffekt och miljarder vaccineras, så kommer hundratusen drabbas av bieffekten. Som vanligt gäller det att noga väga alternativen.

Skrivet av Crazy Ferret:

Kompletterad med SII och OIII.

Fantastiskt fin. Är OIII såpass mycket starkare att du inte behöver lika mycket exponering på den? Eller blev du avbruten i exponeringsserien?

Jag har visserligen kvar en ZX Spectrum+2 från 80-talet, men huruvida den fungerar eller ej är osäkert då jag inte provat starta upp den på 28 år. Man kanske skulle ta en tur till förrådet... fast alla kasettband med programvaror har nog avmagnetiserats vid det här laget. Jag har också kvar några 5,25"-disketter från en Apple II, men inte datorn som bara var till låns från min pappas jobb. Det krävs nog avancerade återupplivningsåtgärder om man vill rädda data från de disketterna.

Skrivet av Hurtigbullen:

Jag utgå från att man nu mestadels testar folk med någon form av symptom på luftvägsinfektion och nu till hösten ökar ju mängden luftvägsinfektioner generellt, så att dra slutsatsen att andelen borde minska ju fler man testar känns lite vansklig.

Jo, det förutsätter ju förstås att man börjar testa de som troligast är positiva, och ju fler man testar, desto fler testar man som är mindre troligt positiva. Om det är lika troligt att de man testar är positiva oavsett hur många man testar så blir det förstås ingen skillnad. Så att andelen positivt testade verkligen minskar med antalet tester är ju inte säkert, som du skriver, däremot borde andelen definitivt inte öka om man inte är riktiga klåpare på att välja ut vilka man testar.

Skrivet av Loxus:

Har man ökat antalet tester? Skulle vilja se hur många man testat varje vecka också. T ex så har man väl testat många gånger fler människor i vecka 38 jämfört med 30?

Det stapeldiagrammet visar är andelen positiva svar. Om man antar att de som har mest symptom testas först, och att ju fler tester man gör täcker in även de med allt vagare symptom, så borde andelen positiva testresultat minska med antalet tester som görs.

Dvs: totala antalet positiva ökar ju fler man testar.
Men: andelen positiva borde minska med antalet tester.

Så om man observerar att andelen positiva ökar, trots att man ökar testandet, då är det ett tecken på att det faktiska antalet positiva också ökar.

Skrivet av Olegh:

Ptja... Minska spridningen ses som ett självändamål snarare än att minska effekten/konsekvenserna av viruset?

Även om man bara är intresserad av att förbättra statistik så är skyddandet av äldre det viktigaste man kan göra för att få ner mortaliteten, som är en extremt stark funktion av ålder där >70 år har >40 ggr risk att dö jämfört med <70 år. Annars kan de ju göra som briljante Trump föreslår och sluta testa, det måste vara det effektivaste sättet att få ner antal bekräftade fall i statistiken. Tyvärr hjälper det inte mot mortaliteten, om man inte slutar räkna de döda också.

Skrivet av ronnylov:

Barn bidrar inte till smittspridningen av corona så det är relativt säkert att låta dem umgås med äldre. Men man kan ju undra varför de stänger skolorna? Är de rädda för smittspridning bland personalen?

Det stämmer med alla trovärdiga källor jag läst, att barn deltar mycket mindre i smittspridningen än vuxna, och att de blir mycket mindre sjuka än vuxna. Men likväl så smittar barn en del, och just att de blir mindre sjuka kan göra det vanligare för barn att vara smittsamma utan tydliga symptom. Konsekvenserna för äldre att bli smittade kan bli så allvarliga att det är därför FHM varit tydliga med att äldre inte ska umgås på nära håll med sina barnbarn. Att då uppmuntra far- och morföräldrar att vikariera för barnomsorgen ter sig smått absurt och livsfarligt i mina ögon.

Vad jag förstår vill de hålla skolor öppna så länge som möjligt och kommer vara det sista som stängs. Man diskuterar en "mini"-nedstängning på två veckor för att försöka bryta trenden med starkt antal ökade fall. Idén är väl att om alla stannar hemma och inte träffar någon annan i två veckor, så kommer de heller inte smitta så många, och viruset kan i princip försvinna snabbt. Det är en desperat åtgärd, och jag tror tyvärr inte heller den är speciellt effektiv. Till att börja med är det inte möjligt för alla att stanna hemma i två veckor, jag kommer väl ihåg MSBs uppräkning av hur många arbetsgrupper som ansågs väsentliga för samhällets funktion och inte kan isoleras utan mycket stora påverkningar. Inte bara sjukvårdspersonal, även elektriker, livsmedelsaffärpersonal, sophämtare mm mm. Sen så går det ju inte att isolera sig gentemot varandra i samma hem, där mycket av smittspridningen sker och därmed kan hållas igång längre än två veckor.

Skrivet av sAAb:

Jo, jag vet. Jag har påbörjat men blivit avbruten flera gånger av den närmaste verkligheten. Hoppas få tid inom kort.

Gott! Det ser vi fram emot.

Nu verkar det som att Storbritannien förbereder sig för en ny nedstängning. För att underlätta för föräldrar ska man denna gång undanta mor- och farföräldrar, så att de kan hjälpa till med barnpassning när skolor stänger.

Det är ju precis det man vill undvika, att exponera äldre åldersgrupper. Ska de passa barnen när de är sjuka också? Jag förstår verkligen inte hur de tänker där. Jag hoppas de föklarar eller ändrar sig.

Skrivet av HCOC:

Jahaja, då har man nått en tidning också!

Grattis till publiceringen! Det blev ju ovanligt bra, särskilt också med tanke på att du observerade med så ljus himmel. Man kan ju följa svansen ända till kanten på bilden. Vad använde du för objektiv? Två sekunder per exponering verkar det ju vara i alla fall. Rörde sig kometen verkligen så mycket på 15 min, eller var exponeringarna utspridda under en längre tid?

Tack också för tipset om astropixelprocessor. Jag tog lite bilder av neowise i somras som jag inte reducerat än, jag får väl göra ett försök nu

Skrivet av robby:

Jag blir så glad när jag ser ordet "hypotes" i stället för det där andra, så fel använt, som börjar med "t".

Fast i allmänt tal använder man "teori" just i betydelsen "hypotes", så det är ingen felanvändning. Det som blir problematiskt är när man använder "teori" i vetenskaplig mening och det förväxlas med dess vardagliga användning, som i den inte helt ovanliga missuppfattningen "Darwinistisk evolution är bara en teori!".

Skrivet av ronnylov:

Funderar på om öppningar och stängningar gör utvecklingen ryckigare än att ha relativt konstanta åtgärder som vi har här?

Jo, jag har hört Tegnell nämna den möjliga förklaringen ett par gånger men det har inte kännts så övertygande. Jag tror absolut att en långsiktig strategi är bättre på många sätt, särskilt på just lång sikt, men jag har svårt att se att ryckigheten som kommer med nedstängning/öppning skulle göra folk så mycket sårbarare på kort sikt. Om det inte är så att folk som kommer ur nedstängning blir som kor på grönbete och går social bananas? Jag har svårt att se det, men ska inte svära på att så inte är fallet.

Skrivet av ronnylov:

Känns som att beroende på politiskt budskap så väljer folk den hypotes som passar deras agenda bäst.

Ja, det stör mig också otroligt mycket.

Skrivet av sKRUVARN:

Sen är det ju så att dödstalen i många av dessa länder som vi ser rätt höga smittotal bland fortfarande är ganska låga per dag. Så kan mycket väl vara så att denna våg är rätt mycket mindre än förra pga immunitet, men att det ser värre ut än vad det är pga att det var så enorma mörkertal i våras.

Absolut, det är en mycket bra poäng som man bör ha i åtanke. Även om antalet bekräftade nya fall per dag i Europa nu närmar sig toppen vi hade i våras, så gör skillnader i antal test att antalet faktiska fall var betydligt högre då. Vi får väl se var det slutar, och som du säger kommer dödligheten med några veckors eftersläpning. Den kommer kanske ge en lite tydligare bild, även om det kompliceras av att den är så beroende på vilka grupper som smittas.

@sAAb: Nu när det händer grejer ute i världen, inte minst Europa, kanske det vore dags för en liten graf-uppdatering?

Utvecklingen är verkligen förunderlig. Jag kan förstå att länder som sedan tidigare blivit milt drabbade har en stor pool av icke-immuna för viruset att smitta och därför får svårt att kontrollera ett uppsving. Det kan ju delvis förklara varför viruset inte verkar gjort någon stark comeback i Sverige ännu. Men länder som redan i våras drabbades till och med hårdare än Sverige, som Spanien och Storbritannien, varför ser de en så stark uppgång nu medan vi inte gör det? Kan det vara en fråga om slump och tidsförskjutning? Vi får se, men det tål att tänkas på. Någon som har någon hypotes att lufta?

Skrivet av HCOC:

Lekte lite med Iris och Tilt blur i Photoshop...

Precis min tanke när jag såg årets astrofoto och läste att fotografen fått fram resultatet genom att 3D-printa en hållare till sin kamera så att han kan tilta fokalplanet:

Att tilta fokalplanet har ju sin poäng när man fotar detaljer på ändliga avstånd. Det ger effekter man inte kan filtrera fram i photoshop. Om allt befinner på samma oändliga avstånd är det däremot trivialt att filtrera fram effekten, som du visade! Helt onödigt att designa och 3D-printa en speciell kamerahållare, mao. Resultatet blev väl fint, men kunde som sagt uppnåtts enklare. För övrigt hade den tävlingen mycket fokus på kreativ bildbehandling, vilket inte riktigt är min kopp te. Det blir mer som en tävling i photoshop skillz med en del överprocessade bidrag.

Här är förresten ett första försök att fånga solnedgång på månen, fast under ickeideala förhållanden (tunna moln och turbulens, därav flimrigheten):

Nästa bra chans blir om tre veckor.

Skrivet av dweebenheimer:

Vad alla bör ha insett vid det här laget är att allt som media, WHO, politiker säger om Covid-19 är lögner.

Med det som utgångspunkt kan man påstå i stort sett vad som helst. Du får nog vara mer specifik om du vill bli tagen på allvar.

Skrivet av Dinoman:

Skämt åsido, den är väl lättare och tunnare?

Det skulle man kunna tro, men de är i det närmaste identiska. "Air" är 3% lättare men också 3% tjockare.

Så iPad Air blir i princip IPad Pro 11"? Vad är det som gör den "air"? Förvirrande.

Skrivet av Crazy Ferret:

NGC281 (Pacman Nebula) färdigställd efter att molnen till slut höll sig borta.

Det blev ju väldigt bra! SII ser ändå ut att ha bidragit med mycket. Nu kan du ägna kommande mulna nätter till att få den bästa möjliga databehandlingen av bilden.

Skrivet av snajk:

Det känns också som att det är lite samma med den extrema handhygienen, men den har vi ju anammat så det kanske man inte ska säga högt.

Jag håller med. Det verkar som att fysisk distansering (särskilt gentemot individer med symptom) och att minska sina kontakter är det som är verkligt effektivt mot covid-19. Hygien är väldigt viktigt för andra smittor, men verkar spela mindre roll för covid-19 som främst sprids genom luftvägarna. Jag kommer ihåg att Agnes Wold tidigt kommenterade detta. Jag är lite förvånad över att FHM fortfarande så starkt upprepar vikten av handhygien. Förmodligen för att det är en enkel metod som är bra i allmänhet, så att det bara är av godo om man anammar denna vana, oaktat den eventuellt låga effekten för covid-19.

Med tanke på de åtgärder som tas är det också lite förvånande att förkylningar verkar återkomma nu till hösten med samma frenesi som tidigare år. Med tanke på att covid-19 och förkylningar tros smitta på liknande sätt tycker man att förkylningarna också borde hållits nere, liksom influensorna och vinterkräksjukan snabbt försvann i våras.

Nu börjar vi ju närma oss Mars-opposition, då Mars är som närmast jorden och därmed har störst vinkeldiameter. Nej, Mars kommer inte vara stor som fullmånen men den kommer ändå vara 23 bågsekunder i diameter, vilket är mer än 5 gånger större än när den är som minst (just nu är den 21"). För att öva lite inför den annalkande oppositionen tog jag i förrgår en tidsserie under 6 timmar. Jag tycker det är fascinerande att man kan se detaljer på Mars yta rotera med planeten:

Fast egentligen är jag mer intresserad av månen, som är betydligt enklare. Jag är otroligt nöjd med bilderna jag får från kameran och teleskopet. Rödfiltret hjälper verkligen till med att motverka oskärpan från turbulens (seeing) och dessutom minska det spridda ljuset från blå himmel, vilket gör att jag kan få diffraktionsbegränsade bilder av månen i dagsljus. Här är en bild från kl 8 igår morse där jag förstorat regionen runt Plato-kratern. Man ser månens Alper belysta till höger och de enstaka Teneriffa-bergen på lavaslätten som kallas Regnens Hav:

Tyvärr har det inte varit klart väder tillräckligt många timmar i sträck för att fånga vandrande skuggor på månen, vilket jag har som framtida mål. Skuggorna rör sig ju så sakta att man helst ska fånga dem vid terminatorn vid halvmåne under några timmar.

Skrivet av Crazy Ferret:

Hade hoppats att få in ett par timmar till på Pacman och eventuellt hinna testa (skarpt) Astroberryn jag slängt ihop, men icke ...

Astrofoto är en karaktärsbildande hobby... man lär sig vad tålamod är.

Skrivet av Crazy Ferret:

Edit: Passade på att leka runt lite i Pixinsight i stället för Photoshop när vädret nu ändå inte tillät annat. Tog den gamla PoC-datan på M31 från första outingen med mono+filter.

Bra resultat! Och du verkar gilla ovanlig färgläggning. Jag hoppas du inte misstycker att jag tog mig friheten att modda din bild lite Vad man föredrar är ju högst personligt.

Skrivet av HCOC:

Eftersom jag fick ett par troll på mig på Facebook som påstod att man kan inte få så skarpa och mineralrika bilder av månen med bara en singelbild som inte är stackad så jag gjorde en video hur jag bearbetar månbilder med de program som jag har.

Det var snällt av dig! Men det är nog hälsosammare att bara ignorera dem, troll lever på feedback.

Skrivet av HCOC:

Nä, jag var nere kring Karlsborg när jag fotade Andromeda.

Ah, det förklarar ju att galaxen inte blev dödad av ljusföroreningar. Jag tog din postade bild och applicerade median-filtrering, för att demonstrera effekten på stjärnorna:

Det blir förstås bättre om man har bilden i högre upplösning.

Skrivet av HCOC:

Men snart blir det en ZWO ASI183 för min del. Ska bara skaffa ett nytt teleskop också så man kan fota lite planeter med.

Kul, du verkar blivit biten Det verkar vara en perfekt planetkamera med sina små pixlar. Om du skyndar dig på kan du fånga Mars när den hamnar i opposition nästa månad. Det blir bästa fototillfället för Mars på många år för oss i norden. Annars kommer ju planeterna inte upp speciellt högt över horisonten för oss, och det är ju lite trist.

Skrivet av HCOC:

Tror fågeln är uppstoppad.

Det skulle kunna förklara saken. Lite fult att visa upp teleskopets prestanda på det viset när det är ett helt orealistiskt användarscenario. Jag tänkte mest på hur man hänger med att fokusera på en fågels öga med det korta skärpedjupet. Optiskt är det nog inget fel på teleskopet under dagtid, men autofokus är viktigt för teleobjektiv.

Skrivet av HCOC:

Postade på Facebook en bild på månen som nått ut långt bland åskådare och gillas av många. Har fått massor med positiva kommentarer också, dock ett troll som försökte vara lustig.

Ja den där Larry verkar inte så hemma på fotografi. Att färger bara skulle synas från rymden är ju absurt. Du skriver "natural colors" i din post men nämner inte att du skruvat upp färgmättnaden. Det är nog det som förvirrade Larry.

Skrivet av HCOC:

Postade en bild när jag fotade Andromeda i nånstans bland sista sidorna ifall ni är nyfikna. Även riggen som jag använde finns där.

Fint, fotade du Andromedagalaxen ifrån Stockholm? Om man tittar noga på bilden så finns något fint regelbundet brus över det hela som jag inte sett förut, som att bilden var utrskriven på en vaxduk. Har det någonting med dataprocessningen att göra eller vet du vart det kommer ifrån? Jag antar att strecken i övre vänstra delen är rester från störande satelliter? Om du vill filtrera bort stjärnor så är ett beprövat sett spatial medianfiltrering.

Redcat 51 verkar vara något för dem som prioriterar det absolut bästa i optisk kvalité. Stiligt röd är den också. Men jag förstår inte hur de lyckas lägga fokus sådär på fågelns öga utan autofokus, de kanske använde någon slags spray'n'pray-teknik. Tveksamt att objektivet därför skulle vara så lämplig för fågelfotografering, men du kanske har någon erfarenhet av det?