Inlägg

Inlägg som Nissling har skrivit i forumet
Av Nissling

Plötsligt tapp i skrivhastighet

Sitter med två stycken CT4000P3PSSD8 i en av mina datorer som vid bruk belastas med ca 300-450 Mbyte/sek utan konstigheter eller ansträngning. Idag har jag dock haft problem med att båda snabbt blir kraftigt belastade och orsakar omfattande framdrogs. Även vid filöverföring mellan diskarna uppnår jag just nu inte mer än cirka 80 Mbyte/sek vilket gör de praktiskt taget obrukbara. Har varit med om detta en gång tidigare för ca två månader sedan men det har rullat på bra sedan dess. Moderkortet i fråga är ett Asus Prime B660M-A D4.

Bild från aktivitetshanteraren vid droppet.

Någon som har tips på vad man kan göra? Jag har inte pillat något i BIOS/UEFI än då detta med lagring inte riktigt är mitt område.

Av Nissling

To Live and Die in LA (Kino Lorber)

HDR10 samt Dolby Vision FEL
Mastering display luminance: 1000 nits white level, 0,0001 nits black level
MaxCLL: 1394 nits
MaxFALL: 626 nits

To Live and Die in LA spelades in på Fuji A 125T 8511 (35mm). Detta är en råfilm jag själv har stött på i samband med att jag har digitaliserat ett par svenska produktioner från 1980-talet. Då Fujis råfilmer har ett tämligen distinkt sätt att fånga och i förlängningen återge färger med hög mättnad är detta något som tycks visa sig särskilt tydligt här, vilket bitvis även förklaras med en ganska aggressiv ljussättning i postproduktionen för denna restaurering.

Filmens ljusstyrka är mestadels reserverad bortsett från enstaka sekvenser men snittljuset håller en relativt hög nivå. Högdagrar rullar ofta av hyfsat snabbt men det finns ingen som helst klippning att beskåda vare sig i den faktiska bilden eller på vågformen.

Vad som gäller färgerna finns det däremot lite fler frågetecken. Det första är att de allra flesta scenerna har en mycket hög färgmättnad (som i vissa fall sträcker sig utanför DCI-P3) och kan visserligen förklaras av att filmen är avsedd att se ut på så vis. Däremot finns tydlig problematik i att toner kan skifta väldigt påtagligt. Detta kan vara särskilt påtagligt i ansikten, där en orangeaktig hudton ibland skär sig mot magenta. Syns tydligt i exempelvis när Dafoe sitter vid ljusbordet. Detta förstärks ytterligare av komprimeringen, som inte är den mest effektiva och heller inte får någon vidare hjälp av Dolby Vision-lagret.

Problemen till trots håller slutresultatet ändå en godkänd nivå. Med all sannolikhet har många kompromisser och avvägningar gjorts vilket kanske inte märks av gemene tittare.

De tonmappade exemplen som förekommer är i 3840x2160 pixlars upplösning och är till för att ge en ungefärlig uppskattning av hur ljus, färg och skärpa ser ut på filmen.

Heatmaps:

Färganalys:

Tonmappad

Av Nissling
Skrivet av Aphex:

Tänker osökt på slamsugarscenen med Jonas Inde, snart kanske man kan få uppleva den i sin fullständiga fidelitet, så att säga.

Eller varför inte Kocken, tjuven, hans fru och hennes älskare - Det är verkligen en film där man kan få uppleva ett stort spektrum av doft och stank. Mest stank förstås…

Av Nissling

När ni har kommit till Santa Monica så avsluta resan på HiHo Cheeseburger. Fenomenalt bra burgare.

Av Nissling
Skrivet av Grodkungen:

En blivande klassiker. Synd att ursprungsinlägget tagits bort. Herregud vilken story.

Jag har en flik öppen från kl 14:15 med alla skärmdumpar och inlägg. Comedy-gold. Denna går till arkivet!

Av Nissling
Skrivet av Hassel fd Jompenleet:

Hade ingen förhoppning på svar efter att det varit dött på svar i två veckor så jag lade ut den på tradera som DEFEKT för 1kr. Det ska tydligen att testa dra bort något filter på LCD skärmar för att åter få nytt liv för den som orkar och kan, jag skickade även med en ny FUNGERANDE strömadapter som var oanvänd.
Flickan som skärmen var tänkt för har redan fått sin julklapp, hittade en gammal 1080p monitor hos mina föräldrar som hon fick ta istället.

Finns ju flera problem här.

Som tidigare har nämnts så töjer du på sanningens begränsningar så till den grad att det du skriver i annonsen är direkt felaktigt. Att bara säga "Defekt, otestad och säljes i befintligt skick" är väl en sak men att hitta på någon bakgrundshistoria som sträcker sig flera år bakåt och inge förhoppning att skärmen kanske funkar med lite tur när den nya nätadaptern används... Ja det är inte särskilt etiskt. I synnerhet inte då du själv vet att skärmen är trasig.

Dessutom försvinner incitamentet för säljaren att göra något åt dig. Ska vederbörande göra en anmälan till PostNord kommer de sannolikt att vilja kika närmre på produkten, emballage med mera för en teknisk undersökning innan någon eventuell ersättning kan ges. Du kan ju heller inte skicka tillbaka skärmen till säljaren.

Hade du haft kvar skärmen och försökt få ytterligare kontakt på något vis eller i värsta fall göra en polisanmälan (nåväl) hade jag haft all empati åt dig. Men även den har sina gränser och då du själv har valt att sälja skärmen vidare på ett så pass ohederligt sätt är det helt rökt. Två fel ger inte ett rätt.

Av Nissling
Skrivet av Hassel fd Jompenleet:

Skillnad att lägga ut en vara för 1kr där det tydligt framgår att den är defekt mot att sälja en trasig skärm som fungerande.

Fast skärmen du sålde på Tradera igår kväll är väl den du köpte här på SweC? Modellnumret och nätaggregaten stämmer ju (kikar i denna tråd).

Kan ju bli lite svårt att skicka tillbaka skärmen isf till personen du köpte den av...

Av Nissling

Välkommen Edin! Förhoppningsvis kan jag hälsa ordentligt nästa gång jag besöker Geeks vilket lär bli i slutet av veckan.

Av Nissling

Ser nu att den har sjunkit till 4262 kr hos Proshop, vilket enligt mig är ett klart bra pris.
https://www.proshop.se/Skaerm/27-AOC-Q27G3XMNBK-2560x1440-180...

Av Nissling
Skrivet av AkUs:

Om däremot svarta partier går i gröntonad kantiga moln, så förstör det de hela.

Detta är något som går att se på DVD i väldigt hög utsträckning, inte minst när det mycket rörelser. En film som Hajen gör inte bra ifrån sig på DVD alls på grund av all macroblocking, vilket förstärks ytterligare av upplösningen.

Naturligtvis får du komprimeringsartefakter på streaming, liksom på Blu-Ray och även UHD-BD, men normalt sett inte alls lika mycket och aggressivt som på DVD. För cirka tio år sedan hade jag absolut förstått ditt resonemang, men idag är scenariot ofta helt annorlunda än det du beskriver.

Av Nissling

Utöver allt som @Laxpudding räddar upp så finns det ytterligare två faktorer som är avgörande när man kikar på det hela lite mer detaljerat.

DVD video använder inte kvadratiska pixlar utan rektangulära. Dess exakta form baseras på dels den vertikala upplösningen och även huruvida videoinnehållet är anamorfiskt eller inte. På en CRT fungerar det förstås som det ska då bilden helt enkelt dras ut utan direkta artefakter, men på en modern bildvisare är begränsningen ofta tydlig och inte minst om man kikar på hur macroblockingen ser ut.

Dessutom så är upplösningen i sig inte alls så standardiserad som man skulle kunna önska. På pappret så har DVD en horisontell upplösning på 720 kolumner, men endast 704 av dessa är aktiva och kan användas för bildinformation. Väldigt många spelare har historiskt sett misstolkat upplösningen och utgått ifrån att alla 720 kolumner är aktiva vilket skapar skalningsfel.

Detta kanske låter som en petitess men med tanke på hur pass låg upplösning som standardupplöst video har i jämförelse mot moderna alternativ så blir varje pixel värdefull och behöver hanteras varsamt för att undvika felen i så hög utsträckning som möjligt.

Ska man vara lite ärlig så fanns det faktiskt några, väldigt få DVD-utgåvor som innehöll (för tiden) mer högupplösta versioner. I USA släpptes en s.k. Extreme DVD av Terminator 2 där ena skivan innehöll filmen i 1080i, på en DVD med dubbla lagren. Dock gick den endast att spela upp i Windows Media Player 9 och var väldigt resurskrävande, så knappast någon typisk DVD-film och naturligtvis kunde man inte dra nytta av det på en vanlig DVD-spelare. Men visst gjordes det några ambitiösa försök att nyttja mediets potential och det är värt cred kan jag känna.

Av Nissling

Amazon och Vinegar Syndrome för det allra mesta. Kvarnvideo är också värda att ta en titt på. Väldigt sällan CDON numer.

Utbudet i Sverige är väldigt klent bortsett från blockbusters och enstaka katalogtitlar från Universal, Warner, Sony och Paramount. Finns mycket roligare titlar i övriga Europa och Nordamerika.

Av Nissling

Imgbb har inte varit den mest tillförlitliga tjänsten de sista veckorna så jag har avstått från att lägga upp nya av det skälet. Nu verkar det mesta flyta på som det ska så jag kan fortsätta.

Knives Out (Lionsgate)

HDR10 och Dolby Vision FEL
Mastering display luminance: 1000 nits white, 0.0001 nits black
MaxCLL: 267 nits
MaxFALL: 89 nits

Gjord på förfrågan av @DasIch.

Filmen är i huvudsak inspelad på en Arri Alexa 65 och Mini. Enstaka scener ska enligt uppgift vara skjutna på 35mm (Eastmancolor 500T) med en Panavision PSR R-200. Exakt vilka de scenerna är vet jag inte då jag inte lyckats hitta några uppgifter om dem eller identifiera.

Mycket arbete tycks ha lagts ned på att efterlikna den analoga filmens utseende och det är bitvis väldigt lyckat. Jag gillar den mjuka avrullningen av högdagrar och även den blooming som ofta uppstår från ljuskällor. Däremot är det uppenbart att kornstrukturen inte fungerar särskilt bra i den låga upplösningen (1998x1080) och är faktiskt en ganska mycket sämre än en typisk 4K master av en analogt skapad film.

Vad som gäller HDR så är det dynamiska omfånget exakt detsamma. Det enda som verkar skilja sig är att topparna som mest når cirka 160 nits. Även färgerna följer BT.709 så gott som uteslutande. Med andra ord är det fullt möjligt att efterlikna HDR-presentationen även med den vanliga Blu-Rayutgåvan bara genom att sätta ljusstyrkan på motsvarande nivå. Dock är komprimeringsartefakterna väsentligt mycket mer påtagligt på Blu-Ray än UHD-BD och även det sämre bitdjupet (8 bitar vs 12 bitar med DV FEL) visar sina begräsningar.

Om inte annat är det en intressant film att ha som underlag för att undersöka hur ens bildvisare hanterar statisk metadata i ett scenario där innehållet speglar SDR.

De tonmappade exemplen som förekommer är i 3840x2160 pixlars upplösning och är till för att ge en ungefärlig uppskattning av hur ljus, färg och skärpa ser ut på filmen.

Heatmaps

SDR Heatmaps (100 nits peak white, power law 2.4)

Färganalys

Tonmappad (BT.2100 till BT.709)

https://i.ibb.co/64Syz1S/Knives-Out-101-Tonemap.jpg

https://i.ibb.co/W0Bsm3d/Knives-Out-102-Tonemap.jpg

https://i.ibb.co/fNngsjS/Knives-Out-103-Tonemap.jpg

https://i.ibb.co/zShJxKR/Knives-Out-104-Tonemap.jpg

https://i.ibb.co/SsxMJht/Knives-Out-105-Tonemap.jpg

https://i.ibb.co/Y32WSxF/Knives-Out-106-Tonemap.jpg

https://i.ibb.co/9pC9XB3/Knives-Out-107-Tonemap.jpg

https://i.ibb.co/hHVKPbN/Knives-Out-108-Tonemap.jpg

https://i.ibb.co/zfr0bGR/Knives-Out-109-Tonemap.jpg

https://i.ibb.co/gJWj9sP/Knives-Out-110-Tonemap.jpg

https://i.ibb.co/vzzxFt0/Knives-Out-111-Tonemap.jpg

https://i.ibb.co/prxNtcD/Knives-Out-112-Tonemap.jpg

https://i.ibb.co/8zSKGBT/Knives-Out-113-Tonemap.jpg

https://i.ibb.co/Bs8Tbbr/Knives-Out-114-Tonemap.jpg

https://i.ibb.co/3z3R1xm/Knives-Out-115-Tonemap.jpg

https://i.ibb.co/f1cx2x0/Knives-Out-116-Tonemap.jpg

https://i.ibb.co/SJJL26y/Knives-Out-117-Tonemap.jpg

https://i.ibb.co/56Sz3vB/Knives-Out-118-Tonemap.jpg

https://i.ibb.co/0YQ3T5z/Knives-Out-119-Tonemap.jpg

https://i.ibb.co/x7rHfHz/Knives-Out-120-Tonemap.jpg

https://i.ibb.co/yBzZnQN/Knives-Out-121-Tonemap.jpg

https://i.ibb.co/qDdvnFX/Knives-Out-122-Tonemap.jpg

https://i.ibb.co/MBQsm7C/Knives-Out-123-Tonemap.jpg

https://i.ibb.co/jfnFykr/Knives-Out-124-Tonemap.jpg

https://i.ibb.co/bKhHjdq/Knives-Out-125-Tonemap.jpg

https://i.ibb.co/y6r7TvS/Knives-Out-126-Tonemap.jpg

https://i.ibb.co/Vw1jQmt/Knives-Out-127-Tonemap.jpg

https://i.ibb.co/vx1rM0J/Knives-Out-128-Tonemap.jpg

https://i.ibb.co/cgFshH1/Knives-Out-129-Tonemap.jpg

https://i.ibb.co/FJkR0VV/Knives-Out-130-Tonemap.jpg

Dold text

Blu-Ray

Av Nissling
Skrivet av Allexz:

Jag har personligen aldrig riktigt förstått 5G satsningen i större städer, eller egentligen ens mindre städer i vårt land.

Den främsta fördelen är att man avlastar 4G så att det blir mer användbart. Väldigt osexigt ur marknadsföringssynpunkt, då man hellre skryter om höga hastigheter och låga latenser, men när 4G blir mindre belastat så vinner alla på det.

Av Nissling

Frilansar åt SweClockers och sysslar även med bildkalibrering som hobbyverksamhet sedan ca sex år tillbaka.

Av Nissling
Skrivet av JonasT:

Ja, som jag har förstått det tidigare så har Dolby Vision en fallback till HDR10 om standarden inte stöds.

Det stämmer. Baslagret är alltid HDR10 med statisk metadata, varpå Dolby Vision kan adderas för dynamisk metadata. I praktiken är det bara en extra videoström på drygt kring 64kbit/sek (för Dolby Vision MEL vilket tycks användas på streamingtjänster).

EDIT: Vad som gäller DVD så är det närmast omöjligt att jämföra det mot någon modern streamingplattform. Allt videoinnehåll är kodat i MPEG-2 och måste även avkodas som interlaced, så i praktiken kan inte progressiv video lagras korrekt på DVD (även om det går att flagga fälten vilket i praktiken ger 25PsF för PAL-utgåvor). Det finns heller inget stöd för Dolby Atmos eller DTS:X på DVD, vilket finns på de flesta streamingtjänsterna samt Blu-Ray och UHD-BD förstås.

Sedan är det väldigt, väldigt lite innehåll som streamas i standardupplösning idag av min erfarenhet och bara den faktorn, tillsammans med nyare och mer effektiva codecs än MPEG-2, gör enorm skillnad. Blu-Ray är däremot hyggligt trots dess brister.

Av Nissling

Vad som gäller 50Hz:s vara eller icke-vara kan man konstatera att det inte finns några tekniska hindren för moderna skärmar och TV-apparater stt visa upp en sådan bildfrekvens. Däremot finns två andra problem…

1. Merparten av alla appar samt OS konverterar den utgående bildfrekvensen från 50Hz till 60Hz. Undantag finns, såsom AppleTV, men använder man den inbyggda appen i ens Smart-TV är det lite rysk roulette över resultatet.

2. SVT (samt i vissa fall deras underleverantörer) gör i vissa fall katastrofala konverteringar. Något jag märkt vara vanligt är att 24p ändras till 25p genom att repetera var 24e bildruta. Alltså ändras inte hastigheten (vilket är standard för 4% PAL speedup) utan man får ett hack i sekunden. Extremt irriterande.

Av Nissling

Aldrig då jag inte firar jul öht.

Av Nissling
Skrivet av Gelantious:

Eller DVD spelare som var uppkopplade och kontrollerade mot deras licensserver om du hade rätt att se filmen eller inte innan den starta.

Detta är något som redan sker med Blu-Ray. Inte för dedikerade spelare förstås, men samtliga enheter som har Blu-Rayspelare som sekundär funktion.

Spelkonsoler är ett mycket tydligt exempel på det. Utan uppkoppling och uppdatering av krypteringsnycklar (AACS) går det till sist inte att spela upp några filmer på till exempel en Playstation. Bland annat av det skälet är det mycket bekvämt med en dedikerad spelare som alltid funkar oavsett uppdatering, uppkoppling etc.

Av Nissling
Skrivet av Gurrrra:

Men för att gå lite mer ontopic kan jag också tycka det är lite märkligt att inte ens atombombsexplosionen i Oppenheimer fick gå utanför SDR-rangen i ljusstyrka. Blir nyfiken om även detta är ett beslut ifrån Nolan, om det är så att han ogillar HDR också?

Det verkar inte råda några större tvivel om att samtliga digitala masters av Oppenheimer ämnar att matcha ljussättningen som filmen hade fotokemiskt. Då kan man också förvänta sig att de är väldigt snarlika. Jag kan inte minnas att jag har sett någon ljussätta film i split screen heller.

Hur Nolan känner kring HDR vet jag inte. Tenet hade en tämligen konservativ ljussättning den med (även om jag inte har möjlighet att analysera den i dagsläget), men katalogtitlarna ser annorlunda ut.