Inlägg

Inlägg som Yaana har skrivit i forumet
Av Yaana
Skrivet av huxflux:

Dock det jag upplever som mest produktionshämmande i Windows 11 är när öppna appar grupperas i Aktivitetsfältet. Det krävs att man för musen till gruppen och sedan börjar hovra över programgruppen, tex Excelark, för att finna den du ville jobba med just då, istället för att bara visuellt visa allt som är separerat i Aktivitetsfältet. Det gick att ställa in det i Windows 10 men går inte att göra längre.

Själv stört mig på det tidigare men de har lagt till den inställningen i W11:

  • Gå in på inställningar för Aktivitetsfältet

  • Beteenden för aktivitetsfältet (längst ned)

  • Kombinera knappar i Aktivitetsfältet och dölj etiketter:

Välj aldrig eller när Aktivitetsfältet är fullt beroende på vad föreslår.

Av Yaana

Kan rekommendera https://www.freecodecamp.org/learn om du vill lära dig webbutveckling då det är väldigt stegvis samt flera projekt. Tror det skulle kunna fungera särskilt bra för dig om du har besvär med trötthet/ork då det är lätt att komma tillbaka efter paus då det är uppdelat stegvis, skapa ett konto så sparas dina framsteg.

Av Yaana
Skrivet av Gx rade:

Har ni några tips eller bara allmänna råd?

Prova på fritiden och se om det skulle kunna var något för dig innan du hoppar på formell utbildning. Intresse och viljan att ständigt lära sig är viktigare än "talang". Nedan följer lite rekommendationer beroende på vad du skulle vilja prova.

När du vet vad du vill så prata med en yrkesvägledare, kan vara en bra idé att redan nu läsa om behörighetskrav till intressanta utbildningar så att du är förberedd.

En kortare väg kan vara intensivutbildning, som ex. Academic Work, om det skulle visa sig att du har fallenhet för IT och skulle klara snabb omställning (jag saknar erfarenhet av dem så försök hitta någon som gått utbildning via dem för att få höra hur utbildningarna är).

Gällande oro för när man startat så började jag läsa på YH för ett år sedan efter universitetsexamen och flera år i yrkeslivet vilket, utifrån min klass, inte verkar vara helt ovanligt så lägg inte fokus på det.

Webbutveckling
Om du är intresserad av webb så rekommenderar jag följande: https://www.freecodecamp.org/learn/

Skapa ett konto så att dina framsteg sparas, i övrigt så behövs inget och tjänsten är helt gratis. Börja i visad ordning, med Responsive Web Design Certification först. Du både lär dig teori men får även bygga egna projekt i de olika delarna.

C# (programmeringsspråk)
Min främsta rekommendation är boken "The C# Player's Guide" (femte versionen) som lär programmering från grunden på ett pedagogiskt och "gamifierat" sätt. Finns i elektroniskt och fysiskt format. Har boken och tycker den gör det enkelt att förstå steg för steg.

Boken lär ut programmeringsspråket C# som kan användas till lite allt möjligt när du är klar med grunderna (boken) och ska lära dig mer (ramverk, etc). Går att skapa webb- och mobilapplikationer eller spel exempelvis när du fördjupar dig efter boken.
Finns lösningar på uppgifterna på den officiella webbsidan och en Discord-grupp där man kan få hjälp av andra som använder boken. Författaren är aktiv och svarar ofta på frågor.
Eventuellt kommer en sjätte version av boken ut i slutet av året (senaste jag hört).

Boken börjar från grunden utan krav på förkunskap och varje level (istället för kapitel och de är ganska korta) innehåller mindre utmaningar/programmeringsuppgifter. Med uppgifterna samlar du XP som om det vore ett spel, även uppgifterna i sig är med speltema.

Spelutveckling
Beror på spelmotor etc. Men om du vill lära dig Unity så finns det lite gratiskurser: https://learn.unity.com/

Unity använder sig av C# för script när man skapar spel så jag skulle ändå vilja rekommendera boken i tidigare avsnitt före detta för riktig bra förståelse.

3D
Här rekommenderar jag Blender, för skapande av 3D-grafik, som du kan ladda ned utan kostnad. Det finns massor med gratismaterial tillgängligt för lärande. Försök hålla dig till en källa till en början för att lära dig grunderna. Kan bland annat rekommendera Grant Abbitt på YouTube.

https://www.blender.org/
Learn Blender 3 for Complete Beginners (Grant Abbitt)

Av Yaana
Skrivet av Yaca:

Jag önskar att pengar inte vore något att bry sig om men har en familj och inget CSN kvar att plocka av så YH i 2 år är rätt så uteslutet.

Har du kollat ifall du uppfyller kriterierna för omställningsstödet?
Det kräver inte att man har veckor kvar men det är en hel del kriterier:
https://www.csn.se/bidrag-och-lan/studiestod/omstallningsstudiestod/

Av Yaana
Skrivet av Yaca:

Jag är dryga 30 och är utbildad som psykolog. Jobbar som konsult och känns lite pinsamt att erkänna men börjat tröttna på att prata med människor hela dagarna. Jag har alltid varit intresserad av datorer och tror mig ändå ha en god grundförståelse för dem. Har tittat lite på lösningar och sett att det finns utbildningar på typ 12 veckor som vore mer rimligt för mig än att börja ett helt nytt universitersprogram. Jag kan absolut tänka mig att gå ned i lön men vill samtidigt ha rimliga förutsättningar på sikt.

Är det en helt pantad idé att sadla om till IT så här pass sent i livet?

Vad är rimligt att fokusera på i så fall? Jag har själv tänkt Python då jag tycker det ser positivt ut framledes.

Jättetacksam om någon har svar eller tips!

Hade själv samma oro, läser nu andra året .NET-utbildning men de flesta är runt 30 år i klassen (några yngre och några äldre). Beroende på tidigare kunskap och beroende på vad man vill göra så är universitet, YH eller en 12 veckors kurs att välja på. Själv valde jag YH på grund av att jag behöver en formell utbildning inom IT för det jag vill göra senare. Academic work har korta, 12 veckors-utbildningar med anställning efteråt (har dock själv ingen erfarenhet av dessa).

Av Yaana

Student, läser till systemutvecklare. Ska vara fokus .NET och C# men är bred utbildning så spetsas nog mest genom LIA1 och 2 samt examensarbetet. Ett av två år slutfört efter denna termin.

Av Yaana

I och med Paint.net som är bättre så bör de inte lägga några resurser på detta kanske..

Av Yaana

Vill fortfarande ha en funktion/inställning för att sortera bort shorts.

Av Yaana

En del har säkert redan blivit rekommenderat.

~ TV-serier ~
BBC Sherlock
Blacklist
White Collar

Skrivet av mangemani:

eller förresten, jag kan passa på att fråga om tecknade serier med, om det finns några bra? typ år 2000 och upp?
jag såg tex för många år sen nu en animerad serie som utspelade sig under WWII, såg typ bara en trailer eller små klipp utav den, inget namn har jag, vet ni vilken jag pratar om så posta namnet tack.
men "riktiga" tecknade serier, anime, ja, det som är bra, gärna med en massa säsonger.

Plockat ut lite som jag tror matchar utifrån ditt första inlägg i tråden.
Några är lite av "klassiker" inom animation så du kanske redan har sett dem.

~ Animerade serier ~

91 Days: Drama, maffia, "prohibition era",
Baccano!: Mästerlig. Action, drama, övernaturligt.
Cowboy Bebop: Sci-Fi, klassiker men undvik live action-versionen!
Castlevania: Vampyrer.
Fullmetal Alchemist: Brotherhood: Alkemi, drama, humor. Rätt så mörk emellanåt.
Hellsing Ultimate: Vampyrer, krig, etc.
Great Pretender: Serie om svindlare/"conmen".

Kimetsu no Yaiba / Demon Slayer: Bra serie att börja med om man inte är van vid animeserier. Otrolig animation, mörk serie med mycket action, demoner/övernaturligt. Tredje säsongen pågående och det finns en film.
Kekkai Sensen / Blood Blockade Battlefront: Humor och action, kort serie, övernaturligt, alternativ apokalyps.
JoJo's Bizarre Adventure: For the memes! Gällande genre så kan det växla lite mellan säsongerna men action.

Psycho-Pass: Mörk serie, Sci-Fi, i tiden i och med dagens diskussioner om AI! OBS: rekommenderar främst första säsongen. Läs gärna detta innan: https://www.sweclockers.com/nyhet/36355-eu-lagforslag-ska-reg...
Trigun: Klassiker och det finns en remake från i år med 3D/CGI men rekommenderar att se originalet först.

Såg att någon rekommenderat One Piece, varnar dock för en riktigt lång serie men definitivt värd tiden. Upplevs eventuellt lite långsam i början, stilen är också lite unik och kanske tar lite tid innan man vänjer sig. Bättre helhetsberättelse får man dock leta efter.

Av Yaana

* Prognosticerande polissystem (system som förutser en persons benägenhet att begå brott)
* Känsloidentifieringssystem.

Dessa får mig genast att tänka tillbaka på anime-serien Psycho-Pass.

Av Yaana

Äntligen, sjukt störigt att programfönster grupperar sig på min bärbara med W11.

Av Yaana
Skrivet av Cyloon:

Jag har sökt Frontend developer. 2årig YH-utbildning.
Jag har lite ånger över chatgpt och durable.co etc. ai-genererad front end. Men jag tänker också att det är verktyg jag kommer kunna använda för att göra mitt jobb enklare i framtiden.

Vi har haft en del diskussioner om det i skolan (läser 2-årig .NET-utbildning) men konsensus just nu är att det kan vara ett bra verktyg framåt och att man de närmsta åren i alla fall kan räkna med att ha jobb som de ser ut idag. I framtiden så skulle jag gissa att yrket blir betydligt mindre del med fokus på kod och större del med fokus på design/logik för oss medan valfri AI som "medprogrammerar", lite pussel med färdiga bitar som anpassas.

Vi fick se lite exempel med ChatGPT med lite olika promts under en föreläsning men har uppmanats att lära oss grunderna ordentligt själva först, ChatGPT visade sig vara bra på att enkelt förklara kod. (Y) Just nu ser jag ChatGPT och liknande lite som Google eller Stackoverflow på steroider.

Av Yaana
Skrivet av Ecthelion:

https://open.spotify.com/track/2pGH58HmgqdOcZTTO9Po7t?si=77f5...

Spotify-länk för den här versionen var svår att hitta på YouTube.

Here I Am av Bryan Adams för filmen Spirit: Stallion of the Cimarron. Inte den version alla tänker på kanske, utan detta är verkligen ett filmscore med både Bryan Adams sång och en orkester. Blir gladare och gladare ju längre in i låten du kommer, allt från 3:30 och framåt är guld (och lite tårar i ens ögon, med gåshud).

Bra musik i filmen, även de svenska varianterna är okej även om jag föredrar originalen.

Av Yaana
Skrivet av Yaana:

Fick mig genast att tänka på Eurobeat (genre), stämmer dock inte riktigt överens med ditt delade exempel dock men det är (oftast) glad disco-musik, lätt/simpel låttexter att sjunga med.

Annars påminner ditt exempel mer om up-beat nostalgi så lämnar lite exempel, som du förmodligen redan hört någon gång men det går att leta vidare därifrån. Gjorde man gladare musik förr? >__<

Lämnar också lite låtar jag själv anser är "glada" men lutar nog mer åt "up-beat"/pepp.

Lade allt som YouTube-länkar då det blev en del.

Eurobeat
Ready to Love - Nicole Lee YT-länk
Love & Money - Za Za YT-länk
Spacelove - Fastway YT-länk
Movin' Up Moving Now - Jean Love YT-länk
Kiss to Kiss - Mako YT-länk
Go Sunny, Go Sunny - Kicki & Fancy YT-länk
Looka Bomba - Go2 YT-länk
Make or Brake - Fastway YT-länk

Nostalgi
I'm So Excited - The Pointer Sisters YT-länk
Karma Chameleon - Culture Club YT-länk
Crocodile Rock - Elton John YT-länk
I'm Still Standing - Elton John YT-länk
Break My Stride - Blue Lagoon YT-länk
Moviestar - Harpo YT-länk
Horoscope - Harpo YT-länk
When Tomorrow Comes - Eurythmics, m.fl. YT-länk
Nothing's Gonna Stop Us Now - Starship YT-länk
Dead Ringer for Love - Meat Loaf, Cher YT-länk
The Devil Made Me Do It - Golden Earring YT-länk
En Dag - Tommy Nilsson YT-länk
Footloose - Kenny Loggins YT-länk
Break My Stride - Matthew Wilder YT-länk

Övrigt jag upplever som "glad musik"
Glory or Gold - Jonathan Young YT-länk
Giant - Rick Astley YT-länk
Running in the 90s (metal cover) - Jonathan Young, m.fl. YT-länk
Lost in Paradise - Ali, Aklo YT-länk

Övrigt jag upplever som "glad musik" (japanska svårt att sjunga med)
Day by Day - Megaryu YT-länk
The Party Must Go On - T.M.Revolution YT-länk
B-The One - Spyair YT-länk
I Wanna Be... - Spyair YT-länk

Tillägg; rekommenderar Turbo på YouTube som gör remixes av låtar till Eurobeat (men även egna låtar), lite exempel:

Av Yaana

Följ en flerårig renovering av en så kallad "akiya" (övergivna/obebodda hus) i Japan med bra produktion:

Komedi sketches på japanska (med text) (han har även videos om japanska språket, mest om uttal):

Om man vill lyssna på "true crime":

Av Yaana

Gick från 3600 till 5800X3D i helgen så valde köpt annan X3D-modell, ville inte lägga pengar på nytt moderkort och nya minnen.

Av Yaana
Skrivet av mangemani:

med glad musik menar jag musik med högt och glatt tempo, låtar man inte kan låta bli att sjunga/nynna/vissla

Fick mig genast att tänka på Eurobeat (genre), stämmer dock inte riktigt överens med ditt delade exempel dock men det är (oftast) glad disco-musik, lätt/simpel låttexter att sjunga med.

Annars påminner ditt exempel mer om up-beat nostalgi så lämnar lite exempel, som du förmodligen redan hört någon gång men det går att leta vidare därifrån. Gjorde man gladare musik förr? >__<

Lämnar också lite låtar jag själv anser är "glada" men lutar nog mer åt "up-beat"/pepp.

Lade allt som YouTube-länkar då det blev en del.

Eurobeat
Ready to Love - Nicole Lee YT-länk
Love & Money - Za Za YT-länk
Spacelove - Fastway YT-länk
Movin' Up Moving Now - Jean Love YT-länk
Kiss to Kiss - Mako YT-länk
Go Sunny, Go Sunny - Kicki & Fancy YT-länk
Looka Bomba - Go2 YT-länk
Make or Brake - Fastway YT-länk

Nostalgi
I'm So Excited - The Pointer Sisters YT-länk
Karma Chameleon - Culture Club YT-länk
Crocodile Rock - Elton John YT-länk
I'm Still Standing - Elton John YT-länk
Break My Stride - Blue Lagoon YT-länk
Moviestar - Harpo YT-länk
Horoscope - Harpo YT-länk
When Tomorrow Comes - Eurythmics, m.fl. YT-länk
Nothing's Gonna Stop Us Now - Starship YT-länk
Dead Ringer for Love - Meat Loaf, Cher YT-länk
The Devil Made Me Do It - Golden Earring YT-länk
En Dag - Tommy Nilsson YT-länk
Footloose - Kenny Loggins YT-länk
Break My Stride - Matthew Wilder YT-länk

Övrigt jag upplever som "glad musik"
Glory or Gold - Jonathan Young YT-länk
Giant - Rick Astley YT-länk
Running in the 90s (metal cover) - Jonathan Young, m.fl. YT-länk
Lost in Paradise - Ali, Aklo YT-länk

Övrigt jag upplever som "glad musik" (japanska svårt att sjunga med)
Day by Day - Megaryu YT-länk
The Party Must Go On - T.M.Revolution YT-länk
B-The One - Spyair YT-länk
I Wanna Be... - Spyair YT-länk

Av Yaana

Synd, tittar ibland om tidigare E3 som var minnesvärda. Har särskilt sett Sonys presentation 2015 och 2016 flertal gånger.

Av Yaana
Skrivet av Särimner:

Grattis alla som klickade hem en 5800x3D för fantastiskt bra pris som vi andra lyckades med under black friday streamen! -20talets bästa prestanda per krona! Prollen tog slut på 5 sekunder hos Inet.. haha

Hann få tag på en, drog direkt till betalning men såg efteråt att de tog slut riktigt snabbt!

Av Yaana
Skrivet av gothenburg:

Jag funderar på en cykel till båten så man kan transportera sig smidigare än att behöva använda sina apostlahästlar.
En hopfällbar modell är ju att föredra och som jag förstår det är Brompton bäst i klassen och en av de modeller
som blir minst när man vikt ihop den. Men att betala 20-30 000 kr för en hopfällbar cykel som används en vecka per år
är lite högt pris för min smak, då kan jag lika gärna köpa en elsparkcykel.

Om det inte ska användas ofta så har Biltema en fällbar cykel för 3 499 kr samt en fällbar elcykel för 12 999 kr.
Förmodligen inte samma kvalité som de dyrare du tittat på men helt klart rimligare pris:

https://www.biltema.se/cykel-elcykel/herrcyklar/fallbar-cykel...
https://www.biltema.se/cykel-elcykel/elcyklar/elcykel-20-3-va...

Finns säkert fler och vettigare alternativ om du söker efter det.