Inlägg

Inlägg som whisky har skrivit i forumet
Av whisky
Skrivet av Leiri:

Kika på länken TS länkade? Bordet kostade 4500 nedsänkt till 2000 kr.

Jo, jag tänkte bara att det nog är svårt att hitta bord med hygglig kvalité för 2000. Självklart gäller det inte bord som är nedsatta till 2000kr.

Av whisky
Skrivet av Leiri:

TS ville nog ha något runt 2000 kr och inte ordinarie på 4000 plus.

Jag skulle nog undvika höj- och sänkbara bord för 2000. Vi har budgetbord på kontoret och det är inget jag skulle ha hemma. Tror att Ikeas bord håller betydligt bättre i längden.

Av whisky

Ikeas nya modell Mittzon är annars trevlig. Enkel att montera, känns stabil och har två minnespositioner. Många storlekar och materialval. Trevlig lösning för kabelhantering också. Kostar ungefär som Andersson-bordet till ordinarie pris.

Av whisky
Skrivet av Monarped:

Hittat felet.
Har förstärkaren inkopplad till skivspelaren,TVn och en extern blåtand med kabel in i recivern.
Växlade över till TVn igår o då funkade basen.
Bytte blåtanden,men funkade inte endå.
Så de måste va kabeln mellan recivern o blåtanden,eller nått med mobilen som jag sänder från. Till blåtanden.
Ska testa med kabeln direkt från mobilen till förstärkaren. Då borde de funka

Hansar var inne på det redan i första svaret, att du kanske inte skickar en signal till basen. Du måste antingen skicka en signal som innehåller .1-informationen (dvs en dedikerad bas-kanal) eller så måste du ställa in förstärkaren till att skicka signal till basen även om källan är exempelvis 2-kanals stereo.

Av whisky
Skrivet av kefflon:

Superschysst Sarato, tack, då är det bara å köra. Sen har jag en annan fundering om du vet. Jag har en laptop med 500 gb hdd, och funderar att byta till en ssd. Kan jag byta på nåt vis och behålla operativsystemet? Jag vill slippa göra en nyinstallation på den datan.

Kontrollera den fysiska storleken på disken som sitter i laptopen. Det kan vara en 1,8"-disk och då passar inte en 2,5" SSD. När man klonar är det också som tidigare skribenter nämnt, alltid en fördel att klona till en disk med samma lagringskapacitet, även om vissa verktyg kan skriva till större diskar.

Av whisky
Skrivet av Fetskaft:

Hybridracer med graveldäck är det mest allround jag kommit fram till iaf. Kör just nu en Specialized Sirrus Comp Disc med Continental Terra Trail däck. Glider fram bra på asfalt och grusvägar och lättare skogsstigar blir skitkul.
Kan rekommendera för den som vill komma igång på cykel men inte vara fast till att köra runt på landsvägar.

Personligen är min gravel den mest allround jag har haft. Klarar lättare skogsstigar och inga större problem att nöta grusväg eller asfalt. Två uppsättningar hjul gör det enkelt att välja däck efter underlag. Ett par med 35mm graveldäck (med kassett med 11-30) när inte asfalt är huvudfokus och ett par med 32 mm slicks (11-25 på kassetten). Klarar även snällare grusväg utan att knorra.
Singenklinga fram så det är inte optimalt om man vill cykla landsväg med andra, men annars är det inga problem. Används till pendling 4 mil ToR (med ryggsäck!) och lite bikepacking. För ren landsvägsträning väljer jag racer efter terräng, väder eller humör.

Skulle jag tvingas att bara ha en cykel hade det tveklöst blivit en gravel, fast då med en lättare ram än den jag har nu och så kanske jag hade övervägt två klingor fram.

Av whisky
Skrivet av mrqaffe:

Nackdelen med en landsvägscykel är att de är så fruktansvärt opraktiska och begränsade i användningsområde.
De duger inte till nått praktiskt utan är bara träningsredskap och vid vissa väderförhållanden.
Landsvägscykeln är den jag använder minst och hybriden är den jag använder i princip dagligen året om.
Möjligen kan en gravel vara lite mer användbar som allroundcykel om man vill ha bockstyre, är väldigt opraktiska på vintern.
Graveln och hybriden har också bättre komfort och bättre plats för vinterdäck och de brukar ha mer fästpunkter för skärmar och pakethållare som är nått man behöver om det inte är ett rent träningsredskap för fint väder man söker.

Nu tycker jag du är lite hård mot lvg-cyklar. De fungerar alldeles utmärkt som träningsredskap på asfalt så länge det råder plusgrader.

Av whisky
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

"När du cyklar på en cykelgata är den högsta tillåtna hastigheten 30 kilometer i timmen. "

Lite offtopic nu så jag lämnar med detta.

Jag kommenterade hastighetsbegränsning på cykelbana, inte cykelgata som är något annat.

Av whisky
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Verkar stämma att 70kmh inte gäller. Däremot är det 30kmh på cykelvägar. Gångfart på gågator osv.
https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Trafikregler/C...

Hastighetsbegränsning på cykelbana är samma som intilliggande väg.

Av whisky
Skrivet av pine-orange:

Nu körde han inte 60km/h, det är en viktig detalj tycker jag. Bara för att ett fordon kan köra en viss hastighet betyder inte att man måste åka in den hastigheten.

Ur ett rättsligt perspektiv har det dock ingen betydelse. Ett fordon som inte får lov att gå fortare är olagligt om det kan gå fortare (inte uppfyller de lagkrav som finns gällande eventuell maxhastighet och effektbegränsning). Utöver det kan man såklart uppträda vårdslöst men det finns egentligen inga förmildrande omständigheter i ett sånt här fall.

Av whisky
Skrivet av lhugo:

Ja den risken finns ju alltid och det är helt orealistiskt att skydda sig fråm detta tyvärr. Att någon specifikt skulle attackera en enskild privatperson är dock osannolikt och sker det i för bred skala lär det upptäckas.

Varför skulle det vara problem att köpa Intel? Är det Intel Management Engine du tänker på? Finns ju motsvarande bakdörr hos AMD. Eller är det något annat du tänker på?

Bara för att jag är privatperson ska jag väl inte bry mig om risken med att köpa elektronik som spionerar på mig eller riskerar sno känsliga uppgifter från mig. Min hårdvara kan användas i ett botnät eller sprida skadlig kod utan min vetskap. Det finns inget som ursäktar den här typen av hårdvara.

Inga problem med att köpa Intel, kör det i nästan alla mina maskiner. InteR är däremot för mig mer okänt...

Av whisky
Skrivet av lhugo:

Vad är det du försöker säga? Ska detta vara en riktig händelse, ett utrag ur en triller eller din egen fantasi? Hur knyter det an till artikeln i Sweclockers?

Möjligtvis att det inte är säkert att man får elektronik utan spionprogram eller liknande bara för att man beställer från en känd leverantör. Det finns också exempel på tangentbord som modifierats och fått en keylogger installerad under sin transport från leverantör till kund, utan att någon upptäckte det förrän långt senare.

Själv skulle jag dra öronen åt mig när datorn som säljs specas med en Inter-processor.

Av whisky

Oavsett vilken lösning du väljer, glöm för allt i världen inte bort att testa att återläsa filer. Jag har råkat ut för att det bara gått att återläsa hela backupen och inte enskilda filer, vilket jag såklart inte hade plats med när det väl var dags att rädda en trasig fil.
Återläsningstest är lämpligt att göra regelbundet för att säkerställa att backupen faktiskt fungerar. Med tanke på risken för kryptovirus så ska inte heller disken som du lagrar säkerhetskopian på vara inkopplad mer än när backupen väl tas, annars finns risken att backupen krypteras och då är den ju inte värd något.

Av whisky

Du är ute efter ett verktyg som efter den initiala fulla backupen tar inkrementella backuper (dvs bara det som ändrats efter förra backupen). Det är dock en god idé att ta periodiska fulla backuper ändå eftersom inkrementella backuper förlitar sig på att föregående backuper i kedjan är hela för att man ska kunna vara säker på att alla filer i backupen går att återställa från en viss tidpunkt.
Fördelar med inkrementell backup är att det tar mindre plats och går fortare då bara ändrade filer behöver säkerhetskopieras, nackdelarna är att återställningspunkterna inte är fristående.

Veeam Agent for Windows free edition kan göra detta, men det finns såklart många andra alternativ också, både gratisversioner från kommersiella leverantörer samt open source- och rena gratis-alternativ.

Av whisky
Skrivet av MrPasty:

Tack, det var svaret jag sökte. Undrar om cyklisten räknas till fordonet eller om man får ha andra lampor på kläderna.

När det gäller dynamolampan ser den ut att bete sig som jag förväntar mig av en dynamolampa precis när man börjar snurra på hjulet. Däremot ska såklart skenet uppfattas som fast när man har rullat en liten bit i normal fart. Om det inte händer skulle jag gissa att det är fel på lampan. Har för mig att det ska vara en kondensator i den som gör att det blir i princip fast sken trots växelströmmen från dynamon.

Måste ändå påpeka att så långsamt som det har gått att ta sig fram i snön de senaste veckorna har även min dynamo flimrat rejält under bitar av pendlingen. Det händer dock inte förrän jag är nere ganska nära gångfart.

Nej, cyklisten är inte en del av fordonet.

Av whisky

Jag skulle nog vilja hävda att man inte får sälja en fast monterad framlampa på en cykel som inte uppfyller gällande lagkrav (dvs inte har fast sken). Innan man tillät blinkande bakljus gick det en hel del diskussioner om dessa bakljus ens fick säljas under benämningen cykelbelysning i Sverige (men nu är det så många år sedan att jag inte kommer ihåg det med säkerhet).

Av whisky
Skrivet av FX9:

Rätta mig om jag har fel...men jag tror inte brandmän FÅR strejka

Jag jobbar som leverantör av IT system på laboratorier (d.v.s. till vården) och om jag uppfattade det rätt så får inte vi som jobbar med samhällskritiska delar inte strejka

Det är möjligt att de inte får strejka, men arbetsgivaren kan inte hindra att alla säger upp sig.

Skrivet av Lastviking:

Hej,

Tillbaka nyss efter möte igen med kommunen, kommunen hävdar fortfarande att de inte behöver betala 3 månaders lön/ersättning åt mig efter att de har gjort så att kommunen ej har någon räddningstjänst. Brf var med på mötet och han anser att de måste...så fortsättning följer...suck.

Det känns som man än hur gjort har blivit blåst, det är väldigt dåligt av kommunen att tvinga en till att tappa en månad i ersättning som lön per år, och sen inte behöver följa 3 månaders uppsägningstid.

Att kommunen inte har någon räddningstjänst spelar inte roll, du har fortfarande uppsägningstid. Sedan kanske de inte har arbetsuppgifter åt dig men då får de arbetsbefria dig (med bibehållen lön).

Av whisky
Skrivet av Rune65:

CGNAT ?? …kan inte så mycket om det, men internetoperatören säger att de aktiverat en publik ipadress och när man på plats loggar in i routern står det efter WAN. en ipadress som jag försöker komma in på ”utifrån” !!
Och pingar jag den får jag timeout !!??

Om adressen ligger nånstans inom 100.64.0.0 till 100.127.255.255 så har du en CGNAT-adress som du inte kan nå från utsidan då den inte är publik.

Av whisky
Skrivet av Joppis:

Det var en av huvudpunkterna i GDPR vill jag minnas redan från start. Man får inte samla in vilka personuppgifter som helst bara för att man frågar efter samtycke. Varje datapunkt ska även vara rimlig för respektive tjänst.

Går man in på Dagens Juridik får man en fråga om hur man ska hantera cookies. Väljer man att inte acceptera alla rakt av utan vill gå igenom listan på partners som ska få ta del av ens data så har man ett digert arbete framför sig.
De tar för närvarande hjälp av 750 olika partners för att mäta prestanda, inriktning på det man tittar på, funktioner som används samt vad som benämns "oklassificerade". Låter inte rimligt att de behöver så många olika partners för att driva sin site...

Av whisky
Skrivet av evil penguin:

Jag tror vi säger i princip samma sak, även om du inledde med "nej"?

Ja, det var bara medhåll faktiskt. Mitt nej syftade på att synk inte är backup, precis som du var inne på.