Inlägg

Inlägg som twk har skrivit i forumet
Av twk
Skrivet av Snudge_B:

@TWK, Gammal tråd jag vet, men hur gick det med detta? Fick du sålt den? Är själv i faggorna att byta ut en box från 2017. Den är ful och inte smart, så jag behöver en som jag kan kommunicera med och främst läsa av exakt hur mycket el jag gjort av med till specifikt elbilsladdning. Inbyggd lastbalanserare är fint också då huvudsäkringen gått åtskilliga gånger. Utvecklingen går framåt. Vill dock inte dra iväg den till tippen, för det om något är kapitalförstöring. 😜

Jag har inte varit aktivt så svaret kommer sent. Ja, fick den såld till en kollega. 3000 kr fick jag för den, om jag minns rätt.

Av twk
Skrivet av YamahaDGX630:

Har sett liknande artiklar/ forumtrådar ett tag nu, där folk skriver likt att "Nu är det nog, jag säger upp ditten och datten".

Jag blir bara nyfiken över om folk verkligen gör det, eller om det är mest gubbgnäll i kommentarstrådarna?? Om det nu är så att folk menar allvar med att de säger upp streamingtjänst efter streamingtjänst, vad gör ni därefter framför TV'n - tittar via antennkabel?

Jag sa precis upp Disney+ som jag haft sedan det lanserades. Vi tittar sällan på det och när de höjer priset, och sänker upplösningen, så passar det bra att avsluta prenumerationen.

Om vi saknar det så är det bara att skaffa det igen.

Av twk

Går det att dra in fibern i garaget istället, och sedan nätverkskablar upp till vinden?

Av twk
Skrivet av Chess_Norris:

Ah, ok. Det finns som du säger en lista med enheter som jag välja från Samsung TV:n. Typ, blueray spelare och kabelboxar, så då kanske det ska fungera. Manualen till TV:n är rätt luddig, men jag tolkar det som den använder en mix av RF och IR signaler. Datorn har CEC, men den verkar bara stödja det för power on/off, dvs datorn startar och stänger av sig när jag sätter på/av TV:n, men tyvärr går det inte att styra Kodi.
Men om jag köper en flirc och det ändå inte fungerar, så gissar jag att jag kan köpa i stort sätt vilken IR fjärr som helst? Såg att det även finns en flirc fjärr, men osäker på om den säljs i Sverige? https://flirc.tv/products/skip1s-remote-universal-remote-control?variant=43489094729960

Jag skulle köpa en flirc och sedan prova att köra med Samsungkontrollen. Om Samsungkontrollen kan styra exempelvis en blurayspelare med ir då ska det funka att styra datorn med fjärrkontrollen, via flirc.

Av twk
Skrivet av andreas_dock:

Till ändamålet skulle jag säga ComputeStick är ypperligt.

https://www.windowscentral.com/best-stick-pcs

Går ju att peta in Linux på dem utan problem ?

Han har beställt dator, nu vill han ha ett sätt att styra den med fjärrkontroll, som kan styra tex Kodi.

Av twk
Skrivet av Chess_Norris:

Tack för svar. Tyvärr har jag ingen gammal remote liggande, så jag behöver nog köpa en. Funderar på t.ex. denna https://www.aliexpress.com/item/1005005068995418.html
Den verkar redan inkludera en trådlös motagare, så frågan är om jag ändå bör köpa en Lirc eller om det räcker med denna? Eller får jag bättre reultat om jag köper en Lirc + en enkel IR fjärr?
Eftersom jag de senaste 10 åren har kört med Sony TV's med inbyggd Android TV, så var det väldig länge sedan jag höll på med HTPC och Kodi, men på den tiden var det rätt bökigt om jag minns rätt och man var tvungen att mappa om knapparna så att det fungerade med Kodi. Vill gärna ha en så enkel lösning som möjligt som helst fungerar direkt med Kodi.

En annan fundering är om jag kan använda min PS5 kontroll till att styra Kodi? Inte lika smidigt som en fjärr, men det skulle kunna vara en alternativ lösning.

Det lättaste vore om din Samsungkontroll kan styra enheter med ir, då kan du använda den till flirc. Om det tex finns en lista med enheter som kontrollen kan styra så väljer du en enhet som du inte äger, tex en blurayspelare från Panasonic. Sedan programmerar du flirc att styra med hjälp av dessa irsignaler. Kolla om du hittar någon video på hur det funkar med flirc.

Av twk
Skrivet av Chess_Norris:

Tack för svar. Undrar om någon vet om Flirc fungerar tillsammans med Samsung One remote? Har precis köpt en Samsung QN95B och det står lite luddigt förklarat hurvida det är en IR remote eller bluethooth. Tolkar det som att det är en mix av båda beroende på vilka kommandon man kör, men jag kan vara helt ute och cykla.

Om nu inte sammsung fjärren fungerar, är det någon som har tips på en annan fjärr som fungerar bra med Flirc och Kodi?
Är bara intresserad av att kunna styra Kodi på samma sätt som när jag körde med inbyggd Android på min Sony.

En annan sak är att den mini PC som jag beställt (ASUS PN52) har stöd för CEC, men som jag förstod det så är det enbart för att slå på/av datorn och inte för att styra applikationer. Någon som vet hur det ligger till?

Om du kan få Samsung kontrollen att skicka IR så funkar den med flirc. Annars funkar vilken IR kontroll som helst. Säg att du tex har en fjärrkontroll till en dvd-spelare som du inte använder. Då programmerar du den i flirc så att play på kontrollen bör play i Kodi.

Av twk
Skrivet av Chess_Norris:

Väcker en gammal tråd, men undrar om det finns någonting liknande att få tag på idag då produkten har verkar ha utgått?

Edit. Hittade denna på Amazon. Är det samma fast en uppdaterad variant? Har beställt en ASUS PN52 och det skulle vara kanon om det går att styra Kodi via fjärren. https://www.amazon.se/Flirc-FL-25626_SML-Mottagare-Mediacenter-Digitalboxar/dp/B01NBRBWS6/

Ja, det är en uppdaterad variant av samma produkt! 🙂

Av twk
Skrivet av krEJZi:

Äntligen är jag en idrottare och sportintresserad! (casual gaming räknas väl?)

Du får numera kalla dig motionär 😄

Av twk
Skrivet av fm_buli:

Här får vi separera "går inte" och "får inte"

Jag håller med, men Verisure tillåter inte att man flyttar den själv. Risken, som hände TS, är att du får betala en avgift för att de ska skicka ut tekniker för att fixa så att den fungerar igen.

Så jäkla glad att jag inte är kund hos Verisure längre!

Av twk
Skrivet av Citrona:

kan du inte sätta prylarna i renoveringsläge sen flytta dom bara? det gjorde jag med ett par prylar

Skrivet av orig_rejser:

Japp, så ska man göra.

(Verisure är tämligen dyra dock, men jäklar sicken service dom har iaf där jag bor, snabba om det är något (hunden välte en bokhylla och fastnade), bra kundservice, sedan kan man ju diskutera inbrottslarm i sig då det just för inbrott är ganska menlöst i de flesta fallen. Känner några gamla kåkfarare och dom tycker det är roligt med saker som det tipsas om, lampor som tänds, inbrottslarm, hund, för det spelade ingen roll för dom)

Det går inte med huvudenheten, just den får bara monteras ner av deras tekniker, tyvärr.

Av twk
Skrivet av mrqaffe:

Det kan påverkas av om du bara har internetaccess eller även andra tjänster (typ tv eller telefon) men har du bara internet så funkar det troligen.
Det har dock dykt upp ett nytt problem med en del operatörer idag, CGN och det är främst Bahnhof och B2 som använder det men det kommer nog att sprida sig till flera som inte aktiverar ipv6 i stället för att fjanta runt med nödlösningar för adressbristen på ipv4.
Du kan alltså inte längre byta operatör hur som helst om du behöver en publik ip och en del tar extra betalt för publik ip.

Tack för svar, jag använder ingen ip-telefon eller ip-TV och har ingen publik IP, så då borde det fungera rakt av, tänker jag.

Av twk

Tack för svar, det låter som att det är bättre att låta fiberkonverteraren sitta kvar och endast köpa en router.

Visst kan jag köpa en, koppla in, konfigurera och sedan ska det fungera direkt när jag byter internetleverantör?

Av twk

Egen router och fiberkonverterare, funkar detta?

Hej,

Jag har idag Telia Öppen Fiber med Telia som internetleverantör. Om en månad kommer jag att byta till Telenor och kommer därför att behöva byta router. Den gamla skickas tillbaka och jag får en ny från Telenor.

För wifi har jag externa accesspunkter och behöver därför inte använda wifi i routern. Dessutom har jag lite inställningar ändrade i router som gäller portar och ip. Det jag funderar på nu är att köpa en egen router, med fiberkonverterare, för att kunna lägga in mina inställningar och inte behöva byta router om jag i framtiden byter internetleverantör igen. Jag funderar som sagt på att byta till en enhet med fiberkonverterare för att slippa ha två enheter i det lilla utrymme jag har till förfogande. Nu har jag några frågor:

1. Jag har kikat på denna modell, vad tror ni om den, kommer den att fungera till ändamålet?
https://mikrotik.com/product/hex_s

2. Om jag köper en sådan, pluggar in och konfigurerar den - kommer det att fungera av sig självt när jag byter internetleverantör eller behöver jag göra något vid bytet?

Tack på förhand!

Av twk
Skrivet av ronz:

Alla jag pratade med tyckte det lät konstigt att få timlön om man har "fast anställning (tillsvidare)"
Men enligt Google verkar detta vara något som är OK efter Oktober 2022?
30h per vecka är 120 timmar per månad. En heltidsanställning är 160h per månad. Detta blir då 75%

Förstår hur du har räknat, men det är inte så det står i anställningsavtalet. Personen har timlön och är inte anställd på 75%, enligt avtalet. Sen kan jag inget om det aktuella kollektivavtalet.

Av twk

Det står endast timlön i avtalet, ingen månadslön. Så vilken månadslön tänker du att det ska stå?

Edit: det står inte heller att personen arbetar 75%, utan i snitt 30 timmar/vecka.

Av twk

"Ägare av mindre produktionsanläggningar ska betala en nätavgift som speglar de faktiska kostnaderna för inmatning av el. En reducering av nätavgiften för småskaliga produktionsanläggningar innebär i praktiken att kostnaden skjuts över på andra nätkunder. Det är inte förenligt med EU:s elmarknadsförordning, som har företräde framför nationella bestämmelser."

Så står det i ingressen hos Energimarknadsinspektionen som du länkar till. Det låter fullt rimligt, tycker jag.

Av twk
Skrivet av Boax:

Tycker det låter ganska mycket ja.

115h jobb. har dom specat vad som är gjort på 115 timmar ?

ska dom bara gräva 50 meter i gräsmatta och 20 meter i gångbana. o lägga ner fiber så är det gjort på en dag eller 2.
visst. är det sjukt mycket kablar o rör ivägen så tar det mer tid. men fibern förläggs på typ 40cm i gångbana o då slipper man ju oftast iaf. vatten och avlopp.

längsgående skydd 60000. vad är det för längsgående skydd ? är det rör så är det sjukt dyra rör

Jag hade krävt mer speccat vad all tid gått till. det tar inte 115 timmar att gräva upp den sträckan och lägga igen det och svettsa fiber.

Håller med om det sista. Be dem specificera vad de har gjort som tagit sådan tid.

Vet du, eller annan i föreningen, hur länge de varit där? Ungefär hur många arbetare har varit på plats? Då kan ni åtminstone se om timmarna är rimliga.

Av twk

Då ska det väl fungera med något sådant:
https://www.m.nu/dimmer-zigbee/inbyggnadsdimmer-zigbee-micro-...

Den är gjord för att vara inbyggd bakom strömbrytaren, men det finns inget som hindrar att den tex kopplas under en "takkopp" om lampan har en sådan. Det kräver dock att du vet hur du ska koppla. Om du sätter en stickpropp i ena änden så blir det inte heller en fast installation.

Av twk

Jag tror inte att du kan få den både smart och styra med befintlig strömbrytare på väggen, utan att montera något bakom strömbrytaren.

Det bör däremot gå att montera en smart dimmer innan lampan direkt i uttaget i taket, men då behöver strömbrytaren på väggen alltid vara påslagen, så inte särskilt smart enligt mig.