Inlägg

Inlägg som robbzor har skrivit i forumet
Av robbzor

En snabb googling så verkar det vara flera som har liknande problem, men det är när datorn hamnar i sleep mode under en lite längre tid så går det inte att väcka datorn.

Jag hade monterat datorn utanför chassit och uteslutit om det skulle vara något jordfel eller liknande och dubbelkolla så allt är kopplat korrekt från PSUn. Skulle det bli samma fel så blir nästa steg att byta ut komponenter. Är minnena med i QVL listan för moderkortet?

Eftersom liknande problem har rapporterats med uppgraderad bios, skulle jag nästan säga att moderkortet är defekt eller har någon bugg i sig. Se om du kan reklamera och byta ut det.

Av robbzor

Om du ska felsöka något på wifi som berör val av wifi så är det klienten som bestämmer val av nätverk och när det ska ske. Det enda du kan se i routern är när en klient ansluter till respektive wifi eller kopplar ifrån sig. Sen finns det såklart vissa tekniker som gör det lättare för klienterna att välja, men i ditt fall så skulle jag säga att det är din telefon som spökar.

Av robbzor

Jag har ett gammalt moderkort asrock b75m-itx med en i7 2600k. Innan jag köpte itx kortet klockade jag cpun till strax över 5 ghz stabilt. Ville inte köra högre pga av kylningen.

Vet inte hur långt du kan klocka med itx kortet jag körde bara strax över core clock. Men det kan du få köpa om du vill, har även ett gammalt gtx 770 om det hade varit intressant.

Av robbzor

Ett alternativ hade kanske kunnat vara att använda optiska tangentbords switchar?

Av robbzor

Det enda du behöver göra är att lägga till en ny A record för din subdomän som pekar på din nya server. Då behöver du också ha en tjänst som körs på den nya servern som kan ta emot de förfrågningar som du ska köra mot den från din klient. Gissar att det ska vara en hemsida?

Du måste alltså inte konfigurera en Reverse proxy i din huvudserver som länkar till din andra server. Tror inte det är en superbra lösning heller.

Däremot kan det vara en idé att köra HA-Proxy eller någon form av lastbalanserare så kan du administrera alla ex, http/https förfrågningar på ett ställe istället för att kondigurera server 1 och server 2. Det är en smaksak.

Skicka pm om du vill ha hjälp

EDIT:
Du behöver ingen reverse proxy och om du ska köra någon annan form av servertjänst (csgo, minecraft, rust) så fungerar det inte att konfigurera en reverse proxy i apache. För din huvudserver kommer inte lyssna på spelserverns port.

Du kan köra en reverse proxy framför dina servrar och sedan låta den sköta kommunikationen mellan servrar och klienter. Men inget måste men kan vara ett bra projekt för att lära sig mer om reverse proxy om man är intresserad av det.

Av robbzor

Du kan använda dig av DNS för att lösa det men du kommer då alltid att kunna se mot vilken din riktiga adress är om du kör namnuppslag direkt mot domänen.

Om du vill maska URLen helt och hållet behöver du en reverse proxy som bryter anslutningen mellan dina klienter och din webserver för att det ska fungera helt optimalt.

Kolla på detta, https://traefik.io/ de är en open source proxy som har de funktioner du behöver gratis. Den är dessutom cloud based men tror kanske att du behöver enterprise licensen för att kunna köra den som cloud based. Vet inte heller om gratis versionen har någon begränsning på antal requests eller throughput.

Annars finns det lite andra varianter men de kräver ju ofta en egen server då.

Av robbzor

Har inget på github än men har några roliga hobbyprojekt jag gjort genom åren.. Nu senast har jag en liten "bot" som letar efter tider för att göra nytt pass. Skulle en tid dyka upp inom rimlig tid bokas den automatiskt och jag får en notis

Skrivet av ecce:

Jag har gjort lite nätverkssymboler som GNS3 använder från version 2.2 🎉

https://github.com/ecceman/affinity

Inget programmerade där, men ändå.. 🙂

Dem använder man ju flitigt!
Lite off topic men var du möjligtvis programansvarig för DD08 och några år där, innan du gick vidare?

Av robbzor

Om du inte vill använda Banhofs huawei router, det bästa sättet är att skaffa en egen switch/router som har en SFP+ port som du kan trycka in fibern direkt i. Sedan har Banhof säkert någon mac låsning på sin port, alternativt så köper du utrustning som kostar lite mer där du kan ändra mac adressen eller så ber du Banhof om hjälp. Eftersom det är villafiber så kör de säkert taggade vlan till sin egna router men köper du en router så kan du tagga vlanen själv förutsatt att den har stöd för 802.1q.

Jag hade skippat att köpa en fiberkonverterare bättre att satsa på utrustning som klarar att leverera SFP+. Finns switchar som klarar multigigabit alltså 1,2.5,5 Gbps på access portarna. Det kan ju vara ett schysst alternativ om du har ett moderkort som har 2.5 Gbps. Alternativt så köper du ett nätverkskort med 10 Gbps som du kan stoppa in i pci porten. Vet inte om det finns moderkort som klarar 10Gbps men det borde det göra, kanske är svindyra dock

Behöver du mer specifik hjälp så dra iväg ett PM så kan vi kolla på lite produkter. Kan vara bra att ha en budget, att bygga 10Gbps lan kan vara billigt men också rinna iväg ordentligt i pris.

Av robbzor

När jag slutade från en tidigare arbetsgivare var min grundlön 45k. När jag slutade så hade jag 100 timmar i min kompbank och full semester på 32 dagar. Väldigt bra arbetsgivare. Hade även beredskapsersättning på runt 11k i månaden när jag hade beredskap vilket inträffade var tredje vecka.

När jag slutade sista juni det året hade jag en beredskapsersättning, 100 timmar komptid och 32 dagar semester. Min slutlön hamnade på 98 000 kr någonting. Varpå jag skattade 56% eller om det var 54% har för mig att det var 56% eftersom de drog lite extra och att allt räknas som en engångsutbetalning. Slutligen fick jag ut 43 000 efter skatt. Samma år under Juni och nästan hela Augusti jobbade jag inte eftersom jag tog ut lite extra ledigt i samband med en ny tjänst.

Året därefter fick jag tillbaka 29k på skatten. Siffrorna är inte helt exakta med hundralappar. Hade jag jobbat både i Juli och Augusti hade jag antagligen inte fått tillbaka lika mycket på skatten.

Där har du ett hum. Tyvärr har vi väldigt hög skatt i Sverige och det är bara att gilla läget.
Det finns ju andra sätt för att komma runt vissa skatter och sånt om du har eget företag. Egentligen kommer du inte runt skatterna heller utan det beror på hur smart du lägger upp din lön och utdelning mm. Dock inget jag tänker gå in på nu då det är ganska så omfattande.

Av robbzor

För att få så bra wifi som möjligt med den utrustning du har så försök att få täckning i hela huset med telias "premium" wifi.
Har du andra repeatrar och sånt i det trådlösa kommer det bli massor av onödig overhead trafik. Försök få bort så mycket hårdvara som möjligt från wifi, dock inte klienter.

Om du har möjlighet så dra kabel till dina Arties för då pratar med med routern över kabel vilket minskar belastningen på ditt wifi.

Vad är det för material i tak/golv mot våning två? Är det bara trä så hade jag placerat två Arties/APs på övervåningen i varsin ände av huset sedan routern centralt i huset på våning ett, helst mellan de andra två som sitter på övervåningen. Då borde du ha täckning på de flesta ställena i huset.

Av robbzor
Skrivet av Lcars:

Då kör vi igen: Du måste fortfarande styrka innehav och värde av saker som du har objektsförsäkrat. En försäkring är inte magisk.

Nej, det behöver du inte.

Tänk vilka konstiga saker en människa kan snappa upp som skadereglerare för brandskador. Men jag hittar väl bara på, antar jag.

Om du ha en sakförsäkring på en rolex eller tolv rolex i ditt fall. Dessa intyg och certifikat brinner ner i samband med branden. Du har inget annat som intygar dina klockor. Du menar mao att du inte kommer få tillbaka ett öre för de? Det låter verkligen rimligt.

Det finns ju en anledning på varför det finns olika belopp som lösöre och sakförsäkringar. Menar du då att dessa är helt onödiga? Varför ska jag ha ett lösöre på 500 000 om det inte spelar någon roll? Makes absolutley no sense at all.

Hade jag haft 12 rolex klockor hade jag förvisso samlat de dokumenten i ett bankfack eller något annat som möjligtvis skulle kunna skyddas ifall något skulle hända.

Av robbzor
Skrivet av Lcars:

I sådana fall bör du konsultera din fru en extra gång, för det du säger faller på sin egen orimlighet. Skulle man automatiskt bara acceptera 100% av kundens uppgifter utan några som helst underlag bara för att det är en totalbrand?

Vad förskräckligt att mina tolv Rolex-klockor och fem Picasso-tavlor förstördes, tur att ingen kommer ifrågasätta om jag haft dem eller ej!

Den som väntar sig att kunna göra anspråk på precis vad som helst vid en totalbrand utan att besiktningsmannen lyfter ett ögonbryn kommer få sig en kalldusch om det faktiskt händer.

Det har jag gjort. Du har inte tolv rolex klockor utan någon form av extra sakförsäkring. Dessa läggs till vid sidan om din vanliga hemförsäkring. Således betalar du en extra premie för dessa försäkringar för att täcka stöld, förslut eller annat. Allt som har ett värde över ett PBB bör ha en egen sakförsäkring. Men eftersom du verkar vara mr know it all så behöver jag inte förklara det.

Av robbzor
Skrivet av Lcars:

Inte på allt man äger, men ovanligare saker av högre värde kan man definitivt behöva styrka med underlag. Det kan vara kvitton, foton, kontoutdrag, men det är helt orealistiskt att vänta sig att försäkringsbolaget inte kommer kräva något underlag alls.

Min fru jobbar på försäkringsbolag med precis de här frågorna. Man behöver inte styrka vid sådana här tillfällen kvitton eller liknande. Däremot om du har något av högre värde som du beskrev, så har du troligtvis en extra försäkring för just detta objekt och då går den försäkringen in och täcker det objektet. Sen är försäkringsbolag olika men vid sådana här extra ordinära omständigheter som detta faller under så ersätts hela hemmet.

Av robbzor
Skrivet av Wasp:

Jag hoppas verkligen att kvitton ej kommer krävas på det mesta. Jag har numer endast digitala kvitton, alla fysiska vi båda hade är ju aska nu.

Jag beklagar verkligen det som har hänt, försök ta en dag i taget och gör upp små mål för vad som behöver göras genom processen. Det slutgiltiga målet skulle tex kunna vara "Flytta in i det nya huset". Dessvärre är dessa mål bara objektiva. Däremot kanske det kan hjälpa er att hantera alla de andra psykiska och känslomässiga påfrestningar som är just nu.

Sen hade jag också gett rådet att gå och prata med någon, tror det kan vara lite extra stöd för er.

Ni kommer inte behöva ha några kvitton på allt ni har köpt. Det blir ju konstigt med tanke på att som du skrev att de har försvunnit i branden. Om det är något som skulle vara så är det foton men det är mest för er för att ni ska komma ihåg de saker som ni har förlorat inget som försäkringsbolaget kräver.

Av robbzor
Skrivet av medbor:

Vad är poängen här alls? Jag kanske missar något, men man kan ju få en Ryzen 3600 och ett moderkort och allt det andra som behövs med ett valfritt chassi etc för mindre pengar.

Visst gratis mjukvara kanske inte håller kvaliteten som deras eller något, men det tror jag mer är en smaksak?

Jag förstår inte det här alls i alla fall.

Den borde kosta 2-3000kr typ?

Jag förstår hur du tänker och ja det går att bygga en bättre NAS med bättre prestanda för de pengarna. Däremot får du sätta upp ett eget os för det, tex ready nas eller liknanade. Det är för oss lite mer tekniskt kunniga personer inte så svårt.

Men betänk att en svensson som inte vet vad skillnaden mellan WEP och WPA kan köpa en sån här, kopplar upp den i sitt nätverk och det fungerar iprincip plug and play.

Varför tror du apple har blivit så stora? De göra alla sådana saker underhuven automatiskt så konsumenter slipper tänka så mycket. Sen passar sådana produkter inte alla människor men den större massan.

Oavsett om det finns NAS som är bättre och billigare så bygger jag gärna min egen mest för att det är roligt. Så tror jag många andra här inne gör också

Av robbzor

Tangentbord till öppet kontorslandskap

Jag är i jakt på ett nytt tangentbord. Eftersom jag sitter i öppet kontorslandskap så behöver det vara någorlunda tyst. Finns det mediaknappar hade det varit ett plus men inget som ligger och faller på detta. Mekaniska brytare hade varit önskvärt.

Har ni något bra tips på tangentbord så släng in det i tråden

Prislappen spelar inte jättestor roll men gärna under 1500 kr.

Av robbzor

Det där känner man igen sig i. Har testat så sjukt många möss efter det att mx518 slutade tillverkas.

Har faktiskt kört med rival 300 och tycker den är så nära jag kan komma mx518 och har för mig att jag körde intellimouse explorer 3.0 innan det.

Men ja, jag tycker aldrig riktigt att precisionen sitter som den gjorde förr. Har pillat med min sens i all jävla oändlighet känns det som men aldrig riktigt blivit någon riktig kontinuitet på det.

Visst har jag ändå spelat på global elite men ändå känt att jag skulle kunna vara bättre.

Ska testa att köpa en såndär!

Av robbzor
Skrivet av Aktsu:

Ett tips, skall du bygga ett framgångsrikt företag skall du inte fokusera på tid alls, det viktiga är ju produktion. Bara för man som han skrev kan snacka skit större delen av dagen innebär det inte att han inte kan producera tillräckligt på övrig tid. Framför allt så kommer man aldrig attrahera de bästa arbetstagarna om man bara försöker kräma ur dem tid.

Min erfarenhet är att ställen där det är tiden i stolen som räknas drar till sig folk som arbetar långsamt, ineffektivt och innoverar rätt lite. Vilket ju är förståligt eftersom incitamentet att arbeta snabbare, bättre och smartare när det bara blir extra vinst till bolaget är litet, även om en liten bonus skulle delas ut.

Jag håller helt med dig här. Bara för att man kanske 2-3 timmar under sin arbetsdag ägnar åt att nätverka eller på annat sätt aktivera sinnen. Istället fär att bara sitta framför skärmen och producera något betyder inte att man producerar mer. På 1 - 2 timmar effektiv arbetstid kan man producera mer än vad en person som sitter 8 timmar i sträck med något kan göra.

Det här med att jobba 8 - 17 är så förlegat och passar inte in alls i dagens samhälle och den digitala utvecklingen som sker idag. Förr när man gick på en industri 8 timmar om dagen är ett helt annat jobb än att sitta på kontor och arbeta framför en dator med någon form av produktion. Vare sig du är programmerare eller arkitekt.

Kan man inte avstyra och avlasta huvudet på en arbetsdag kommer din mentala hälsa att bli sämre med tiden. På mitt förra jobb jobbade jag effektivt under 10 - 20 timmar i veckan och producerade något sjukt. På mitt senaste så sitter jag 40 timmar i veckan och det känns som att jag producerar mycket sämre. Så jag beslutade att hitta ett nytt jobb med mer frihet för att få en bättre balans mellan liv och jobb.

Idag jobbar man när man är hemma eller så är man hemma när man jobbar. Med det sagt är det inte bra att ta med sig jobbet hem eller privatlivet på jobbet. Sett till dagens samhälle så är det extremt svårt iaf om du jobbar just inom IT. Hur det är i andra brancher låter jag vara osagt för jag har inte så stor inblick.

Av robbzor

För att döda en sessions variabel kan du använda session_destroy() eller unset($_SESSION) dessa används ofta vid en logout funktion eller liknande.

Jag förstår fortfarande inte riktigt varför du ska använda sessioner? Du kan ju öppna filen via ett php script och använda jquery/ajax för att hämta/editera och spara filen..

Av robbzor

Php är ett kraftfullt språk som kan användas till mycket. Många webappar bygger på php även om det kommer mer och mer nya språk och metoder att bygga applikationer.

Jag försöker tolka ditt script men blir inte så klar av vad du vill göra. När du lagrar något i en session får du med dig innehållet på alla dina sidor om du har session_start() ; överst i din kod.

Om du vid tex en inloggning sparar följande $_SESSION['user'] = "marmelad". Så kommer du på en annan sida kunna skriva echo $_SESSION['user'] ; om du har session_start() ovanför.

Hoppas detta förklarar lite mer och kan peka dig i rätt riktning? Annars får du förklara hur du tänker så blir det lättare att hjälpa