Inlägg

Inlägg som Pamudas har skrivit i forumet
Av Pamudas
Skrivet av WebbkodsLärlingen:

Alternativ kanske är att hämta en tabell med alla Bilar och en tabell med alla Däck och så skickar man vidare all den data till någon annan processor som får sy ihop all data precis som jag kommer att behöva göra nu i PHP? Eller blir det egentligen samma sak i slutändan om man slår ihop den prestanda som då krävs från först databasen och sedan bearbetningen i PHP?

Jag antar att hur du än väljer att göra så kan du inte få allt!

Mvh,
WKL.

Ja det är också ett alternativ. Men då sätter du högre krav på applikationen som bearbetar datan.
Tänk även på att din roundtrip till databasen kostar mycket i tid.

Stored procedures eller vyer i databasen är antagligen att rekommendera här.

Av Pamudas
Skrivet av WebbkodsLärlingen:

Jag ser nu att när jag tar ut "Bilar" med "Bildäck" och "Kategorier" så är det så att det finns exempelvis 12 olika "Kategorier" kopplade till en och samma "Bil" (Car_id) vilket då verkar göra så att för just en "Bil" då så får jag färst 12 rader med upprepade data från "Bil"-tabellen då övriga är LEFT JOIN. Det blir så för att just den Bil-Id har 12 referenser (Car_id) inuti Kategorier så det blir då 12 radmatchningar först? Här är också hela tiden "Tire_id = 1".

Sedan märker jag att efter 12 Kategorier så börjar den om igen för 12 Kategorier men nu på "Tire_id = 2" vilket nu blir det som upprepas 12 gånger såväl som alla övriga data från "Car"-tabellen. Jag har också fallet att en "Car" har 5st "Tire_id" kopplade till sig och en annan "Car" har 6st "Tire_id" kopplade till sig.

(5+6)(12) = 132 vilket stämmer överens med vad jag ser: 132 rader efter queryn. Det jag inte förstår är hur detta ens kan vara "hur man queryar SQL-databaser"-standard för nu har jag alltså bara 2 bilar, 11 däck och 13 kategorier inlagda och jag har redan 132 rader att plöja igenom. Hur blir det när det helt plötsligt är 1000 bilar med kanske 4000 däck?

Mvh,
WKL.

Att "joina" tabeller är dyrt (väldigt dyrt) och ju fler tabeller du tar in, desto fler uppslag måste du därmed göra mot de andra tabellerna. Det är nackdelen med relationer helt enkelt. EF Core har precis samma begränsingar, bara att det inte sticker lika mycket i ögat Där har du även möjligheten att göra något som EF kallar Split Queries (Tänk dock på att SplitQueries inte alltid gör det snabbare)

Detta löses oftast med att begränsa den mängd data som faktiskt hämtas när du hämtar alla bilar. Ska du hämta all data så gör du det för en specifik bil, t.ex. en info-ruta som öppnas vid klick på bilen - eller använd någon form av paginering för att begränsa antalet rader som ska hämtas direkt.
Är tanken att du ska kunna hämta ut "antalet däck" som en bil har? Ja men kör något i stil med

SELECT COUNT(*) FROM Tires WHERE [CarId] = *bilens ID*

istället för att hämta ut all data. Att endast räkna antalet träffar är mycket snabbare.

Av Pamudas
Skrivet av WebbkodsLärlingen:

Tjo! Tack så mycket för svaret trots all min frustration!

Jag blandade in JSON_OBJECT för jag försökte hitta något annat sätt att göra det hela på. Så är på ett ungefär hur detta görs i relationsbaserade databasbranscherna: Du samlar på dig de data som du vill bygga en datastruktur av och så får du iterera igenom dubbletter och bygga upp en önskad datastruktur att sedan presentera (eller skicka vidare till) i frontend? Jag misstänker att även EF Core gör något liknande efter sin egen SQL-körning innan den skickar vidare de fantastiskt strukturerade data?

Jag ser oxå förresten att du kör tre sorteringar (ORDER BY) i slutet. Den första förstår jag, men hur kommer det sig att de två andra behövs? Bör inte de på något vis vara "bundna" till hur c.id sorteras som? Jag tänker när du sorterar utifrån en given kolumn inuti Excel. Eller blir det en specialare här för att de inte riktigt hör till samma tabeller?

Mvh,
WKL.

Ja men typ.
I PHP är det hyffsat enkelt med arrayer, kolla om car.id existerar som nyckel - om inte, skapa objektet. Dvs: !isset(cars[car.id])

Om radens tire.id inte är null - lägg till i arrayen[car.id].tires
Gör samma med categories.

Ang. Order by så är det bara en preferens att sortera det så.
Fler kolumner i order by blir flera nivåer av sortering helt enkelt

Av Pamudas
Skrivet av WebbkodsLärlingen:

Är ditt problem alltså att du vill, för varje bil, även få ut dess egenskaper (alltså varje däck, categori m.m.)? För jag försöker förstå varför du blandar in JSON i din SQL-query

Du kan ju hämta ut alla bilar med dess tillhörande egenskaper genom LEFT JOIN

SELECT ... FROM Cars c LEFT JOIN Tires t ON c.id = t.car_id LEFT JOIN CategoriesCars ct ON c.id = ct.car_id LEFT JOIN Categories ca ON ct.category_id = ca.id ORDER BY c.id, t.id, ct.category_id

Du kommer få en "rad" tillbaka per egenskap såsom däck, kageori osv. Säg att du har 10 bilar, med 4 däck vardera (inga kategorier), det ger dig då 10 * 4 rader tillbaka.
Det är med denna data som du sedan bygger upp din datastruktur i PHP

Av Pamudas
Skrivet av FX9:

Jag tror du har för höga förväntningar på RT, man tappar massor med prestanda, så är det bara.

Nu läser du väl ändå inte vad jag skriver?
Det är inte prestandaförlusten som är poängen - utan att det rent visuellt är i princip 0 skillnad trots den extrema förlusten.

Av Pamudas
Skrivet av FX9:

Om du tror att dom magiskt kan få RT att bli bättre för prestandan så har du fel. Det kostar så där mycket prestanda, så du borde inte vara förvånad.

Självklart går det att optimera implementationen av RT.

Av Pamudas
Skrivet av sunefred:

Uppväxt i Dalarna som jag är så låg dem där överallt och ingen funderade nånsin på om dem var giftiga eller inte. Sen blev man ju som man blev också 🤪

Vi lekte med dessa på skolgården som liten, även det i Dalarna

Överlevt hittills iallafall!

Av Pamudas
Skrivet av tombman:

RT uppdateringen är online och det jobbet kunde de lika gärna ha sparat till en Lootfilter eller annat roligt.
Performance förlust för grafiska förbättringar som man får leta efter med förstoringsglas. .....

Tänkte på detta. Slog igång RT på ultra/max och fick ut ca 30fps med 7900XTX med FSR 2 Quality. Gick från 100 fps till 30fps utan att se någon skillnad ö.h.t.

Väldigt märkligt, när de dessutom väntade med RT-uppdateringen av "prestandaskäl" (fast closed beta/alpha hade mer RT än nu).

Av Pamudas

Steam på Xbox? Med tanke på hur många spel som har cross-platform mellan Xbox/PC så vore det magiskt. Köp spelet en gång och få det på alla dina enheter oavsett om det är en konsoll eller PC.

Fast i verkligenheten hade du såklart behövt köpa spelet två gånger för en "konsoll"-version och en PC-version, men man kan ju alltid få drömma lite

Av Pamudas
Skrivet av s_o_n_y:

Ja alltså så kan det ju vara. Men för dom pengarna så skulle det vara roligt och se vad det är ? Nått lurt är det ju men hittar inget på nätet om dem.

Fake USB-minnen/Hårddiskar/SSD har funnits hur länge som helst och är verkligen inget nytt.

Av Pamudas

Jisses, självklart kommer du inte få det du tror. Antagligen är det bara något spoofat skit som skriver över sig själv efter X-antal GB.

Av Pamudas
Skrivet av Tanax:

Tycka vad man vill om Windows/Microsoft men IMO så är detta precis det som behövs. Just nu är teknikerna på GPU marknaden förvirrande och krångliga. Dessa tekniker behöver bakas in på OS nivå så spelutvecklare slipper tänka på detta. Detta kommer leda till mer stöd i fler spel.

Behövs bara samma grej för RT sen också! För det är inte med i DirectSR, om jag förstått det rätt?

Raytracing är redan en del av DirectX (kallas DXR)
https://microsoft.github.io/DirectX-Specs/d3d/Raytracing.html.

Av Pamudas
Skrivet av SCORPIUS:

Bra. Mer förvirring om vilka inställningar spel ska ha 😅

Hur menar du?

Utvecklare får möjligheten att implementera uppskalning *en* gång istället för *en gång för varje individuell uppskalare*. Det blir ett gemensamt API helt enkelt.

Vi slipper m.a.o. utvecklare som endast implementerar FSR eller DLSS och kan nu få båda (förutsatt att utvecklarna inte har någon ond agenda och minsann endast ska stödja X eller Y)

Citat:

Microsoft’s solution with DirectSR is to make it easier for developers to support multiple upscaling technologies without testing their code for various upscaling technologies, such as DLSS, FSR, and XeSS. Or it can be any other tech, including those relying on NPU, is supported.

For example, previously, game developers were required to test their games against each vendor offering super-resolution, but now Microsoft routes all the data to the upscale. The company’s API routes variables, parameters or other information to all upscaler (DLSS, FSR, etc).

Lite oklart vad inställningen för DirectSR gör dock (då det hela låter som ett API i DirectX?). Men antagligen är det bara för att slippa bry sig om du ändå kör uppskalning på allt. Som, likt Auto HDR, kan ställas in per applikation eller som en generell inställning för allt.

Av Pamudas
Skrivet av moyozuz539:

Vet du hur man gör för att boka företagspaket?
Jag försöker boka hos scenhker, valde företagspaket men ändå så måste jag ange för och efternamn.

Schenker verkar inte skilja på det utan har hemkörning oavsett.
Ange uppfiterna som finns på alphacools hemsida så funkar det säkert. Du kan ju annars maila alphacool och höra med dem vilka uppgifter de vill att du anger.

För och efternamn: Alphacool International GmbH
Adress: Marienberger Str. 1
Stad: Braunschweig
Företag: Alphacool International GmbH
Epost: info@alphacool.com
Telenr: +49 (0) 531 28874 - 0

Av Pamudas
Skrivet av moyozuz539:

Den är köpt hos Alphacool.
Här är en bild hur det ser ut när jag ska beställa frakt.
https://i.ibb.co/LhBrmps/Screenshot-20240326-192520-Samsung-Internet.jpg

Är det företagspaket du kollar på? Så du inte kikar på vanlig frakt mellan privatpersoner...

Annars har du ju infon längst ner på hemsidan;

Address
Alphacool International GmbH
Marienberger Str. 1
38122 Braunschweig
Niedersachsen, Deutschland - EU

Contact
info@alphacool.com
+49 (0) 531 28874 - 0
+49 (0) 531 28874 - 22

Av Pamudas
Skrivet av Allexz:

Oavsett vad/vilken väg du går så skall skivan såklart monteras fast i underredet.... hade aldrig lagt en skiva på ett par hurtsar och sedan inte monterat fast det....

En skiva i sig väger ju ett par kilo (om det är en solid skiva), sen dator och skärmar på det.

Har inte skruvat fast något utan skivan ligger bara ovanpå 8 (4 i vardera ände) soffben som vänts upp och ner. Dessa är monterade på hurtsarna men skivan vilar bara på fötterna.

Jag kan inte flytta skivan utan att behöva lyfta den först

Av Pamudas
Skrivet av Cranzle:

Ja men IKEA har inga hurtsar med sådana mått. De har max 70cm djupa.

Vet du var man kan hitta hurtsar som är 100cm djupa då? Har letat överallt känns det som. För jag tänker inte ha det så brädan sticker ut en massa.

Ha så skivan går utanför hurtsarna på baksidan då? Är du orolig för att det kommer vicka så kan du ju bara montera dit ett separat skrivbordsben bakom hurtsarna

Av Pamudas

Kan ni inte iallafall spara vilka artiklar en användare besökt så vi slipper få skiten ("Missa inte!") för artiklar vi redan läst? Funktionen finns ju mer eller mindre för forumtrådar, så varför inte även slänga in den på artiklar?

Av Pamudas

Valfri bänkskiva från typ Byggmax och sen hurtsar från Ikea (ALEX) är väl perfekt med tanke på de mått du är ute efter

Av Pamudas
Skrivet av vinylens:

Får du ut 150Mbit på 4g?
Känns som du får ut mer än vad man kan få max hastigheten på 4g är 1gigabit vilket är ca 119Mbit/Sec
Så tror du får mät igen fast på ett bättre sätt.

Skrivet av vinylens:

Det vill säga att 119Mbits är 1gigabit man räknar allt i 8bitar när det är data man räknar.

???

119Megabit är 0.119 Gigabit.
1 Gigabit (Gb) = 1000 Megabit (Mb)

Det är förövrigt inget speciellt med att få ut ~150Mbit på 4G/4G+