Inlägg

Inlägg som MH25 har skrivit i forumet
Av MH25

RGB-strip som styrs via USB?

Kortversion: jag letar efter ARGB-slinga som kan styras genom USB och mjukvara direkt från datorn.

Har ett antal RGB-komponenter i och omkring datorn (minne, grafikkort, hörlurar, mus, etc.) som alla styrs med mjukvara, det enda som inte gör det är en RGB-strip som sitter bakom skärmen då denna styrs av en liten fjärrkontroll. Då jag nästan uteslutande använder ett lågt fast sken (just nu rött) så är det svårt att få denna att matcha med resten, det blir tydlig nyansskillnad mellan strippen och resten av delarna.

Jag har letat men har inte hittat en enkel RGB-strip som går att koppla in till en USB-port och därifrån styras av mjukvara från datorn. Det finns wifi-lösningar men det känns inte helt lockande, jag tycker att det borde vara en relativt enkel sak att ha en strip (eller en USB-lampa för den delen) som kan styras genom mjukvara som ICUE eller Aura, både mus och hörlurar har ju den funktionen. Det finns också gott om interna komponenter som gör detta men det hjälper mig inte nämnvärt, jag vill koppla strippen till en USB-port på skärmen.

Så är det någon som sett något liknande mottas gärna tips på detta.

Av MH25

Får tillbaka omkring 21000 i år.

Får väl gå in till sparande, där de borde ha varit från början.

Av MH25

Vad har ni för bakgrundsbelysning bakom skärmen?

Jag har en 24" skärm som står i ett hörn och har alltid haft en IKEA-lampa bakom den, denna gick för ett tag sedan sönder och tänkte passa på att byta ut. Satte upp en LED-slinga jag hade liggande (USB från skärmen) och den är helt enkelt inte tillräckligt ljusstark så jag flyttade ming skrivbordslampa tillfälligt.

Så nu är min fråga vad ni har för något (och om ni har det) för att se vad det finns att välja på.

Av MH25

Det finns ett antal olika om du verkligen vill trycka på knappen fysiskt (det finns som sagt bättre/enklare lösningar). Sök efter robot button pusher, button pusher solenoid eller remote button pusher och liknande på de vanliga sidorna så kommer du nog hitta exakt det du söker.

Här är en tillgänglig från en svensk sida på CDON.

Av MH25
Skrivet av Dredd:

Att dom personerna inkluderas är ju dock helt korrekt, det vore ju fel att utesluta dom.

Det vore som att säga att "den här personen dog inte pga av att blev skjuten", han dog för att han förblödde/blodbrist och så tar man inte med personen i antalet personer som blivit skjutna till döds.

Poängen är att de inte inkluderas om det inte är säkert att de bar på viruset. Detta gäller särskilt för länder där man som jag sagt tidigare inte testar i samma utsträckning som i västvärlden.

Därför finns det alltid ett mörkertal. Ditt magiska mörkertal där folk ligger hemma döda är dock något helt annat.

Detta mörkertal har du fortfarande inte lagt fram någon evidens för eller ens försökt definiera hur stor den här gruppen är. Vi kan alltså ganska säkert lägga den diskussionen till handlingarna.

Av MH25
Skrivet av Dredd:

Han påstår lika mycket, att det inte finns fler döda eller smittade än de fall som är rapporterade som Verifierade. Det är ju ren nonsens.

Nej, jag påstår att det är otroligt att det finns en statistiskt signifikant mängd människor som dött av viruset som ligger bortglömda i ett hus eller en lägenhet. Att det skulle vara en så hög siffra att det kraftigt förändrar dödstalet är helt enkelt inte rimligt sett till tidigare liknande händelser.

Givetvis finns det fler fall än verifierade, det gör det alltid. Där inkluderas också de som registreras i dödsbeviset av andra orsaker. Exempel på detta är de som dör av njursvikt eller KOL när kroppen får en extra börda, spädbarn som registreras ha dött av SIDS och människor som kanske fått en hjärtinfarkt eller en stroke medan de är infekterade.

Av MH25
Skrivet av Dredd:

Att det är så är ju ganska självklart, att påstå att det inte är så är det kontroversiella i sammanhanget och därmed ligger bevisbördan på dig.

Kan du nämna ett annat tillfälle i historien där en statistiskt signifikant mängd människor legat döda hemma i sina lägenheter?

Spanska sjukan? Influensan 1968? 2009 H1N1?

Det kan du inte eftersom det inte har hänt. Givetvis ligger det inte drivor med döda folk som skulle skicka upp dödssiffrorna signifikant.

Av MH25
Skrivet av Dredd:

Fyra fem stycken? bara i Wuhan bor det 11 miljoner, ett Sverige i en stad.

Du kräver att jag ska komma med belägg när du själv inte gör det, jag tror helt klart man får dubbla siffran för verifierade dödliga om man vill se hur det ser ut.

Man måste hela tiden ta i med råge ifrån de siffror som media rapporterar eftersom de rapporterar Verifierade smittade/döda, mörkertalet kan vara stort.

Precis, i en stor stad där folk bor tätt på varandra. I en kultur där man visserligen håller saker för sig själv men också där man bor och lever nära sina grannar.

Att då komma och påstå att det ligger döda personer lite överallt som ingen upptäckt är ganska fantastiskt. Återigen, det ligger säkert döda personer som ingen har upptäckt. Det är ju okontroversiellt. Att de skulle utgöra så många att det är en statistiskt signifikant mängd är dock orimligt.

Angående belägg så är det du som påstår att det är så, alltså har du bevisbördan.

Av MH25
Skrivet av Dredd:

Vad är det som får dig att tro att det inte ligger döingar på hemmaplan så att säga? Jag tror många avstår från att åka in till ett kaosigt nedsmittat sjukhus och väljer att självmedicinera.

Det gör det säkerligen. Fyra-fem stycken kanske. Kanske några tiotal om man räknar högt. Det är inte en signifikant siffra i beräkningen.

Om du tror att det ligger hundratals eller tusentals människor döda i sina lägenheter så får du nog ta fram någon form av belägg för det. Att många avstår att åka in stämmer säkert, att dessa sedan skulle dö utan att någon märker det i någon större omfattning är orimligt.

Om något ska man väl fundera på den kinesiska statens vilja att informera omvärlden om sina problem. Där kan vi nog anta att det finns en viss underrapportering. Det skulle inte förvåna mig om man i efterhand kommer att upptäcka en ökning av dödsfall i "bakterieinducerad lunginflammation" eller "influensa" i syfte att hålla nere dödssiffrorna för 2019-nCoV.

Av MH25
Skrivet av Dredd:

Man kan inte beräkna dödlighetprocent om man inte hittat samtliga döingar... Siffrorna vi får baserar sig helt och hållet på personer som uppsökt sjukhus. Samt så bör man inte inkludera folk som inte har tillfrisknat helt i beräkningen.

Vad får dig att tro att det ligger en signifikant mängd döda personer lite här och var som har dött av viruset? Det kanske handlar om någon promille och absolut max någon procent (och då pratar vi om astronomiskt höga siffror).

Av MH25
Skrivet av Dredd:

Beställde lite saker igår iaf.

3 x FFP3 Masker
3 x FFP2 Masker
2 x Skydds Goggles/Glasögon.

FFP3 Maskerna börjar ta slut förövrigt. Lite sugen på en Helmask med utbytbara filter, men då hamnar man på runt 1000kr för bara masken. Kanske är overkill men då har man ju Mask + Helskydd för hela ansiktet.

Handskar köper jag nog ifrån Ica, vanliga städ engångs gummi handskar. Funderar även på att köpa ett par balaclavas/rånarmasker, ifall någon skulle nysa/hosta en i ansiktet.

Då kommer ju frågan vad som gör att du väljer att köpa detta? Vilket scenario är det du planerar för?

Att köpa vanliga städhandskar är för övrigt ingen bra idé, de uppfyller sällan EN 374-2 (AQL 2). Det gör däremot Biltemas nitrilhandskar (och ett stort gäng andra handskar).

Vilket folk som köper skyddsutrustning mot lufbturna patogener borde veta. Min poäng här är förstås att sådana beslut ska tas på goda grunder efter god informationsinhämtning och om du tror att städhandskar ger ett fullgott skydd så har nog den informationsinhämtningen varit bristfällig.

Av MH25
Skrivet av Harbls:

Känns överdrivet som vanligt. Skrämselpropaganda för att kontrollera massorna. Detta lär vara bortglömt om nån vecka!

(Famous last words *Queue Walking Dead Theme* 🤣)

Skickades från m.sweclockers.com

Skrivet av Jaxione:

Gamla och svaga dör ju i det så klart WHO måste ta det på allvar. Men det verkar ju vara väldigt likvärdig en vanlig influensa. Det var ju precis samma sak med Svininfluensan.

Det här är som sagt andra sidan av myntet. Ja, det förekommer skrämselpropaganda och överdrivna dödssiffror och så vidare men det förekommer också motsatsen.

Folk som viftar bort det med "det är överdrivet" eller "detta görs för att kontrollera folk" inser nog inte hur allvarligt SARS, MERS och H1N1 (2009) faktiskt är/var. Både som ett hot mot folkhälsa, individers hälsa men också som hot mot ändliga resurser och ekonomi.

H1N1 (2009), den så kallade svinsinfluensan blev ganska mild tack vare god internationell respons. Det är ungefär samma sak som när folk säger att rädslan för Y2K var överdriven eftersom inget hände. Mycket av det man befarade skulle hända hände inte eftersom man "vaccinerade" kritiska system. Visst fanns det en hel del överdrifter och fear mongering men det fanns också reella problem.

Man behöver absolut inte rusa ut och bunkra upp mat och skyddsmasker, världen kommer förmodligen inte gå under i en massiv spridning av 2019-nCoV. Däremot kan vi få överbelastade sjukhus, dödsfall bland barn, äldre och immunsupprimerade personer, många sjuka i viktiga samhällsfunktioner och så vidare och detta är allvarligt nog.

Därför manar jag, precis som WHO och andra berörda myndigheter, till en vaksam försiktighet utan spridande av panik och desinformation. Desinformation om viruset sprids snabbare än viruset och är i många fall mycket svårare att stoppa.

Av MH25
Skrivet av Frispel:

Som referens, hur många dör varje år i en vanlig säsongsinfluensa?

Omkring en halv miljon. Enligt en CDC-rapport för några år sedan kanske upp till 750000.

Men det är svårt att räkna eftersom en hel del dödsfall sker i länder där det är svårt att veta, dels för att styret inte vill att den informationen ska komma ut och dels för att dödsfall inte rapporteras korrekt.

Utöver det så beror det på om man räknar följdsjukdomar eller om man använder modellen med "flu like symptoms" som då kan inkludera lunginflammationer och andra luftvägsinfektioner under influensautbrott eftersom man sällan tar influensaprover vid sådana sjukdomsfall/dödsfall. Här i Sverige är ett sådant prov trivialt (jag gjorde fyra förra veckan) och görs ofta på misstanke men så ser det inte ut överallt i världen.

Dessutom varierar det utifrån vilket år det handlar om. Det är en väldigt komplicerad modell just på grund av dessa faktorer och ett gäng andra. Men "best estimate" kan sägas vara mellan en halv miljon och en miljon.

Skickades från m.sweclockers.com

Av MH25
Skrivet av ronnylov:

Det är naturens sätt att försöka lösa problemet med för mycket människor. Vi människor är en del av naturen så när det blir obalans så slår det tillbaka. Därmed inte sagt att just detta virus blir lösningen. Kan mycket väl bli så att vi dödar oss själva genom att förstöra den värld vi behöver för att leva för att vi inte förstår bättre. Eller så löser vi det på något sätt.

Gaia-hypotesen har ingen som helst evidens.

Sjukdomar är inte "naturens sätt att slå tillbaka" utan kan enkelt förklaras med evolutionsteori och logisk följd. Ett virus drivs av det DNA/RNA (2019-nCoV är ett RNA-virus) som det innehar, det innebär också att överlevnad och spridning premieras (viruset "vill" göra så många kopior som möjligt och frodas, vilja har dock inget med det att göra). Det görs, i fallet med coronavirus, genom att attackera en värds celler i lungor och luftrör. Sjukdomen är inte intentionen (om sådan kan sägas finnas), utan det viruset är "ute efter" är replikation. Dödsfall är lika tragiskt för viruset som för värden och dess omgivning eftersom det gör att viruset inte kan fortsätta sprida replikera sig. Skillnaden är att viruset saknar koncept om liv och död, i motsats till människor.

Att försöka förklara det med "naturen försöker lösa problemet" utan att framföra evidens för att så är fallet är kontraproduktivt, okunnigt och tillför absolut ingenting för att försöka avhjälpa problemet.

Intressant nog så finns det likheter mellan virus och människor där, förutsatt att man köper att vi inte bryr oss. Virus förstör sin värd som de behöver för att leva, människor förstör sin värld som de behöver för att leva. Skillnaden ligger i skalan och medvetenheten.

Hursomhelst så är Gaia-hypotesen och balanshypotesen helt i avsaknad av evidens, dinosaurierna utrotades till följd av en stenbumling, dodon dog på grund av människan, vi dödar dagligen miljarders miljarder livsformer med antibiotika. Orsak och konsekvens i ett kaos, inte balans och mening i en harmoni. Vill man hävda något annat så får man föra fram evidens för det.

Det är lite som människor som säger "fästingar är det enda djur som inte har någon mening".

Skrivet av Dredd:

Nån här som har något shysst landställe vi alla kan åka till och stanna något år?
Plötsligt framstår "preppers" som genier istället för dårar.

När man tänker efter, alla preppers måste må jäkligt bra just nu ha ha. Själv har man inte ens en burk ravioli hemma.

Ganska konstig inställning, jag garanterar inte att 2019-nCoV inte kommer ställa till problem här i Sverige. Däremot kan jag garantera att det inte kommer göra Sverige obeboeligt innan helgen. Så det finns gott om tid att köpa ravioli om det nu är det någon tror ska hjälpa.

Av MH25
Skrivet av SuperDuperKillen:

Hela den här grejen har ju blivit uppförstorad deluxe.

Återkom när några miljoner kolat vippen, zzZzZzz.

Du har både rätt och fel.

På ett sätt så är det uppförstorat medan det samtidigt inte är det. Media blåser som vanligt upp allvarligheten på flera sätt men samtidigt så är det något man måste ta på allvar. Det är en allvarlig sjukdom med snabb spridning, ganska hög dödlighet inom riskgrupper och diverse andra problem.

Coronavirus är något som har varit på kartan länge när det kommer till allvarliga sjukdomar, både SARS och MERS är CoV och båda ger allvarliga infektioner. Om två år kanske det här är en fotnot där spridningen mestadels begränsades till Wuhan-provinsen och diverse spridningar därifrån. I värsta fall så är allt detta om två år känt som en pandemi med tusentals eller miljontals dödsfall på sitt samvete. Det har hänt förr och det kan hända igen.

Så du har som sagt både rätt och fel i det du säger. När några miljoner har dött så är det försent. Men nej, ansiktsmask i Sverige för gemene man är inte riktigt rätt respons.

Av MH25

Sjuksköterska, slutenvård (vårdavdelningar av olika slag).

Av MH25
Skrivet av Vangen:

En webbläsare fanns inte då.

Dagens lästips:
https://en.wikipedia.org/wiki/Nineteen_Eighty-Four

Av MH25
Skrivet av Ryzer:

Firefox är så år 2000.

Chrome är så 1984.

Av MH25
Skrivet av fecko:

Jag har använt Gillette Fusion i evigheter och nyss börjat med en gångshyvlar på grund av att det blev tre påsar (90 st) över från en mindre tillställning i höstas. Fyfan vad ont det gör.

Hur skiljer sådana säkerhetshyvlar med seperata rakblad mot Gillette med fem blad (det kanske är fyra blad)?

Jag har inga problem med att raka kinderna oavsett maskin eller hyvel, men på halsen upplever jag att engångshyvlar är bättre på vänstra sidan, Gillette bättre på högra medans rakapparaten klarar inte av halsen.

Skickades från m.sweclockers.com

Det är så mycket bättre att raka med säkerhetshyvlar än med hyvlar som Gilette Fusion och skillnaden mellan engångshyvlar och säkerhetshyvlar är astronomisk.

Jag har rakat mig med säkerhetshyvlar i fem år eller så och det finns inte en chans att jag går tillbaka till flerbladssystem, det finns helt enkelt ingen anledning. Det är billigare, enklare, lättare att ta med på resor, säkrare (när man väl lärt sig) och framförallt väldigt mycket skönare.

Det finns en myt att man måste ha rakborste, raktvål och massa andra saker för att raka sig med säkerhetshyvel och därför verkar det bli dyrare men det stämmer överhuvudtaget inte. Det går alldeles utmärkt att raka sig med säkerhetshyvel och rakgel på burk (men personligen tycker jag inte att det är särskilt roligt eller trevligt). Rakborste och en ordentlig raktvål är riktigt trevligt det med.

Det går att få tag i rakhyvel och tio blad för under 200 kronor. Ännu billigare om man köper begagnad hyvel och rengör.

Som svar på TS:
Jag har inga barn och då "sparar" man väldigt mycket pengar. Ingen bil heller. Utöver det så sparar jag pengar på att köpa konserver och förbrukningsprodukter när det är billigt. Dock kompenseras det nog av att jag småhandlar en del. Men ser jag artiklar på rea som jag ändå behöver/vill ha så köper jag dessa.

Av MH25

Har väl, vad många, skulle kalla "dålig koll". Jag har låga fasta utgifter och bryr mig inte särskilt mycket om den saken. Att jag betalar 499 kronor för ett lite snabbare bredbandsabonnemang istället för 399 kronor är inget jag fokuserar på. Det kanske man "borde" göra. Men sammantaget så är de fasta kostnaderna väldigt låga.

Samtidigt så har jag bra koll på andra områden och sparar 10-30 tusen i månaden, dels för framtida bruk, oförutsedda utgifter men också för att kunna vara ledig under exempelvis sommaren eller jul (har inga semesterdagar). Sparar egentligen "för mycket" i rena kontanter men jag vill ha absolut likviditet om något skulle hända.