Inlägg

Inlägg som Smileduck har skrivit i forumet
Av Smileduck

Har nu äntligen skaffat mitt MC-kort! Söker lite vägledning, tacksam för tankar och funderingar.

Skaffa MC nu i höst vs i vår (är det mycket billigare? värt det relativt till kostnader för försäkring och förvaring, måste hyra plats för förvaring).

Värt att skaffa utrustning i höst? (billigare? mer värt att åtminstone skaffa sånt som inte förändras som typ ryggskydd, att köpa en uppsättning kläder kanske är dumt för olika kläder passar olika väder?

Funkar olika intercom-system med varandra eller måste jag skaffa samma som min kompis har (SENA SLR2)?

Jag är väldigt intresserad av sports tourer, gillar att köra lite mer upprätt men vill samtidigt inte ha en regelrätt tourer. Tittar främst åt kawasakis håll men vilka är bäst rent objektivt? Letar jämförelser men tycker det utbudet varit väldigt skralt.

Vissa saker kanske är uppenbara här men släppte allt tills jag äntligen tog kortet och nu vill man ju veta allt på en gång

Av Smileduck

Mitt bästa köp senaste 2 åren har varit sugrör i metall. Går använda när som helst, känns fräscht, inget plastavfall och väldigt billiga.

Av Smileduck

Yrke: ST-läkare
Lön: 50k + jourkompensation (arbete på obekväm arbetstid och helger från månaden innan)
Plats: Universitetssjukhus
Ålder: 29
Utbildning: Läkarexamen och legitimation
Erfarenhet: Nyligen legitimerad som läkare och 6 mån vikariat på samma arbetsplats
Övrigt: Friskvårdsbidrag på 2,5k

Av Smileduck

Annonsen är avslutad

Av Smileduck

Annonsen är avslutad

Av Smileduck

Avslutar budgivningen och tar kontakt med Twilighter via PM!

Av Smileduck

Avslutar budgivningen, tar kontakt med dig i PM Galant!

Av Smileduck

Samsung Galaxy Watch Active 2 44 mm Svart

Hej!

Säljer Samsung Galaxy Watch Active 2 44 mm Svart. Inköpt november 2021 och är ej öppnad då jag glömde bort den pga livshändelser och arbete. Har kvitto från Inet digitalt. Något nött förpackning i kanterna då det varit med om en flytt.

Reserverar mig att inte sälja om jag inte är nöjd med bud som inkommer. Skickas mot fraktkostnad och pengarna på kontot innan det skickas. Går att mötas upp i Uppsala alternativt utmed E4an under helgen / senare i nästa vecka då jag ska hälsa på familj i Växjö under några dagar.

Utgångspris 600.

Allt gott!

// Smileduck

Läs hela annonsen här

Av Smileduck

Oöppnad Palit GeForce RTX 3080 Gaming Pro LHR 10GB

Hej!

Säljer Palit GeForce RTX 3080 Gaming Pro LHR 10GB. Inköpt september 2021, ej öppnad då jag fick tag i ett annat grafikkort och glömde bort detta pga livshändelser och arbete. Har kvitto från Webhallen digitalt. Något nött förpackning i kanterna då det varit med om en flytt.

Reserverar mig att inte sälja om jag inte är nöjd med bud som inkommer. Skickas mot fraktkostnad och pengarna på kontot innan det skickas. Går att mötas upp i Uppsala alternativt utmed E4an under helgen / senare i nästa vecka då jag ska hälsa på familj i Växjö under några dagar.

Utgångspris 5000.

Allt gott!

// Smileduck

Läs hela annonsen här

Av Smileduck

Övervakningskamera för husdjur (utan abonnemang)

Hej!

Jag söker en enkel kamera att ha i hemmet. Vill kunna övervaka när jag är borta under längre tid för att se hur min hund mår. Vill ha ett system som gör att jag kan kolla på stream direkt i telefonen, gärna att det går spela in antingen på minneskort eller direkt över wifi till min dators hårddisk.

Söker ett system som inte kräver abonnemang för att kunna streama. Har sökt på nätet men inte hittat någon bra sammanställning där man jämför olika kamerasystem.

Någon som har en tanke om vilket system skulle vara bäst för mig med ovan i åtanke?

Av Smileduck

Yrke: Läkare på akuten, vikariat 6 månader
Lön: 46000 + varierande beroende på hur mycket jour som arbetats under månaden innan
Plats: Universitetssjukhus
Ålder: 29
Erfarenhet: Nyligen legitimerad som läkare och genomförd allmäntjänstgöring i Sverige
Övrigt: Friskvårdsbidrag på uppskattningsvis 2k

Av Smileduck

Hur tar man reda på vilken ISP som har bäst ping? Jag ska flytta om några dagar och tänkte teckna abonnemang och detta spelar mest roll för mig när jag ska spela. Ska finnas bredband via IP-Only. Kan jag ta reda på detta själv eller är det möjligtvis IP-Only som endast har svar på min fråga?

Av Smileduck

Vilket dörrlås till hundvakter i hyreslägenhet?

Hej!

Utgångspunkten är att jag flyttar till ny hyreslägenhet i nybyggt hus om några veckor. Jag kommer behöva hjälp av hundvakter, kommer troligen försöka göra så det är samma 1-3 personer som jag kommer få betala för hjälpen och det kan variera vem som kommer dag för dag. Det ska vara tagg in till huset samt nyckel in till min lägenhet som har säkerhetsdörr. Tror jag får 3x nycklar och taggar totalt vid inflyttningen.

Jag vill gärna ha digitalt lås så jag kan ge person 1 möjlighet att gå in en dag i lägenheten, person 2 nästa dag osv. Gärna så de bara kommer in den specifika dagen. Vet att jag kommer behöva taggar till alla personerna till huset men jag vill inte ge ut nycklar till alla så de kan komma och gå som de vill. Vad jag har förstått det när jag läst på så får jag byta ut hela låset till ett digitalt om jag vill och ger min hyresvärd möjlighet att gå in, jag måste inte använda deras lås.

Jag har tittat runt och sett att det går byta ut hela låset (inklusive låskolven) eller så kan man sätta en enhet på baksidan av dörren som vrider om vredet. Helst vill jag inte behöva göra någon påverkan på dörren (kanske flyttar om bara några månader) om det går undvika.

Min kravspec är därmed som följer:

- Helst inte göra permanent påverkan på dörren (byta lås är jag helt okej med, bara att byta tillbaka)
- Digitalt så personer kan komma in med app eller dylikt (många taggar till eget lås låter dyrt)
- Möjlighet att styra vem som kommer in vilka dagar eller mellan specifika tider
- Gärna loggande så jag själv kan se i en app när folk kommer och går så jag har lite koll på läget (ännu viktigare om det inte går styra mellan vilka tider folk kan gå in, då vill jag kunna se att ingen varit inne hos mig om jag varit iväg en helg)
- Budgeten är inte begränsad men beror så klart på hur bra lösningen är på problemet

Finns det något system som uppfyller ovan eller har någon ett annat förslag på hur man enklast löser situationen? Tar tacksamt emot alla tips och funderingar i övrigt om jag kan göra detta på ett ännu smartare sätt.

Tack på förhand!

Av Smileduck

Om man ska köpa spel, var gör man det billigast? Via deras egen shop? Tänker digitala spel

Någon som kan rekommendera ett bra skärmskydd?

Av Smileduck
Skrivet av ChristofferC:

Att det betalas in "sjukt mycket mer idag" (stämmer detta?) gör inte att det kommer finnas tillräckligt med pengar för din framtida pension. Dagens inbetalningar till inkomstpensionen som är den störtsta andelen av den allmänna pensionen går till dagens pensionärer.

För att förtydliga: dina pengar går till staten för att betala dagen pensioner. Det som står i ditt orangea kuvert är inte pengar som ligger på ett konto (förutom premiepensionen, den är inbetald och finns som pengar investerade någonstans) utan det är hur mycket pengar som staten har i skuld till dig. Den dagen du blir pensionär så är det dem som då jobbar som staten kommer ta pengar från för att betala ut din pension enligt den skuld staten har till dig.

Vill man resonera om detta: kommer detta system ens fungera så som befolkningen förändras med fler äldre som lever längre och hur ska dessa pengar faktiskt kunna betalas ut om 40 år?

Av Smileduck
Skrivet av Saliciouscrumbs:

Okej, då är det något som jag har missförstått. Ja, då blir detta ett alternativ om jag vill ha ytterligare hävstång.

Över 25% så är räntekostnaden hos Avanza 1,97%. Det är mer än vad bankerna tar för bolån. Under 25% kostar den 0.99%. Det är fortfarande konkurrenskraftigt mot bolånen.

Jag räknade lite på detta, kom fram till att om man har 100-500k så kan det vara fördelaktigt. Mest för att man kan få tillgång till pengar nu och inte vänta med tanke på att man ska köpa in sig hela tiden och inte försöka tajma marknaden enligt vad folk säger att forskarna säger (ej läst studierna själv).

Vi tar högsta exemplet, 500k. Då kan du låna 125k med 0,99% ränta. Ni struntar jag i att man, om värdet går ner på ens tillgångar, så blir det ju att man lånar mer och hoppar upp till 1,99% ränta om man är över 25% (detta kan hoppa upp och ner hos dem).

125 0000 x 0.0099 = 1237,5:- <- totalbeloppet att låna 125k i ett år. Dela på 365 och gångra med antalet dagar om du lånar om du gör detta tillfälligt för att få veta räntekostnaden.

Väldigt billigt att låna. Säg att börsen faller 20%, du hoppar upp i en saftig ränta som du inte tycker om. Då kan du helt enkelt sälja tillgångarna du lånat och sluta låna pengar. Således behöver du inte ha tjänat några stora summor i pengar på ett år innan du har tjänat in räntekostnaden och kan sälja när som, däremot om det har gått ner 30% så har dina 125k blivit 125 * 0,7 = 87,5k. Differensen blir 37,5k som man måste betala tillbaka till Avanza förutom räntan om börsen faller kraftigt.

För många med stabil ekonomi, 2 personer i hushållet, man kanske har buffert eller är höginkomsttagare, så är nog detta fullt möjligt utan att hamna i en total ekonomisk kris. Har man exempelvis 100k så kan man dela allt ovan med 5 för att få fram siffrorna och då är det endast 7,5k att betala tillbaka. Dock kommer en kris kanske man själv blir av med jobbet så finns så klart mer att ta i beaktan mer än sifforna, alla har en egen situation.

Sedan är väl räntan avdragsgill eller var det heter hos skatteverket? Då blir det ännu billigare med 30% ränteavdrag.

Jag tycker det är väldigt bra deal med vissa risker men som kan vara bra att köra på vid summor mellan 0-500k, man kan då får en hävstång i sitt sparande i början vilket gör stor skillnad på sikt men kraschar börsen imorgon är det självklart inte något man vill ha just då. Stark rekommendation att köra lånedelen i stora globala indexfonder, kör man en viss aktie så kan ju den falla när som helst och sker det kan ovanstående scenario bli delvis verkligt på en gång trots att börsen går bra.

Tar gärna emot rättelser om jag har missförstått något men lite så här går mina tankar med reservation för personers olika situationer har stor inverkan på om man ska låna eller ej.

Av Smileduck
Skrivet av oatp1b1:

Fick en befordran lagom till årsskiftet. Samma tjänst mer eller mindre men mer uppblåst titel. Har en specialisttjänst inom läkemedelssäkerhet. Inte så stort hopp lönemässigt, men nästa som bör ske inom några år kommer bli rätt mycket större.

Tjänst: Associate Director -> Senior Associate Director
Lön: 52kkr + ~10% STI -> 58kkr + ~10% STI + 5% LTI
Ålder/erfarenhet: 32/8 år
Övriga förmåner: Betald föräldraledighet, 37 dagars semester (+ klämdagar, inarbetade dagar, mellandagar).

Vad har du för utbildning för en sådan tjänst? Samt vad står STI och LTI för?

Av Smileduck

Mitt tips är att gå igenom din tjänstepension och hur den fungerar, gå igenom det från början. Tror alla med kollektivavtal har någon form av tjänstepension (finns olika typer beroedne på bransch). Det är en extra summa som din arbetsgivare avsätter för framtida pension som du kan välja själv hur det ska förvaltas. Kort sagt så finns det "traditionell" försäkring och "fondförsäkring". Traditionell förvaltas av fondbolaget man valt (eller blir tilldelad om man inte väljer något) och då får man oftast en garantisumma på pengarna som går in och de sköter förvaltandet, tar således en del av vinsten om det blir vinst i slutändan. Fondförsäkring så får man själv välja bland vissa fonder hos olika banker och har således en möjlig större uppgång men samtidigt så kan man förlora allt kapital. Jag rekommenderar fondförsäkring.

Även kolla igenom statliga pensionssystemet så du förstår hur allt fungerar. 18,5% av din lön avsätts för pension varav 16% är sånt som du inte kan påverka (summan finns i orangea kuvertet). Sista 2,5% hamnar i premiepensionen och den kan du själv placera. Rekommenderar dock den avnliga AP7-fonden då den har gått bra över lång tid (förvalet faktiskt i premiepensionen!) istället för att själv placera om denna.

Slutligen, räkna ut hur mycket pengar du kan spara på att göra matlådor.

Av Smileduck

Har själv tankar på att gå ur men ej bestämt mig helt då de gör många bra saker och väldigt många intressen är kapitalistiska idag - de är någon form av motpelare. Jobbar inom vården och såg som någon annan nämnt att det finns präster på sjukhus. Något som folk kanske inte känner till är att man dygnet runt kan nå jourhavande präst via 112 vilket jag tycker är en viktig och fin resurs som de bidrar med. Däremot tror jag det används i en för liten utsträckning tyvärr då få personer känner till detta.

Edit: jourhavande präst måste man inte vara troende för och man får ha andra uppfattningar om tro, man har däremot alltid en person man kan samtala med om man inte mår bra, just präster brukar enligt min uppfattning vara ofta bättre än kuratorer på att samtala och då även utan att involvera tro.

Av Smileduck

Någon som vet om det finns tabeller eller liknande med vilka thermal pads som behövs för olika GPUer? Tänker både hur stora som behövs i yta och hur många mm tjocklek på olika ställen på kortet.

Undrar då jag kör Ventus 3x och funderar på att byta thermal pads när jag har koll på storlekarna som behövs.