Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Inlägg

Inlägg som Laxpudding har skrivit i forumet
Av Laxpudding

Som skrivet innan: omöjligt att ge tydliga svar på den informationen. Plingande ljud i windows med enheter in/ut är i alla fall tecken på dålig kabel men också på att skärmens strömförsörjning börjar ge upp. Är det inom garanti- och reklamationstider är det en enkel fråga, då kontaktar du ÅF och/eller tillverkarens support.

Av Laxpudding
Skrivet av MulleMeck34:

Jag kan se lite backlight bleed i nedre vänstra hörnet när jag spelar något mörkt spel eller ser en mörk film.

Detta är vad, din tredje IPS-skärm som du frågar om detta?

Det är orimligt att alla har samma fel. Mer rimligt att om du störs av ojämnheterna vid just mörka spel och mörka filmer är att du kör skärmen för ljusstarkt eftersom svart, eller "svart" på en LCD är relativ ljusstyrkan. Du måste anpassa ljusstyrkan efter situationen och rummet.

LCD:er, särskilt IPS (och TN) har för lågt kontrastförhållande (runt 1000:1) för att kunna lysa ljusstarkt och ge en uniform svärta på samma gång. Man måste välja någondera eller nöja sig med en balans.

Har du högre krav än så måste du välja något av följande:

• OLED som ger totalt svart, men då riskerar retentionproblematik om man samtidigt vill ha väldigt hög ljusstyrka. Skärmarna kostar mycket mer och utbudet är glest.

• IPS med FALD som dämpar ljuset i zoner som ska vara mörkare. Dessa kostar också påfallande mer för en väl fungerande FALD. Utbudet är också glest ifall man går efter skärmar med bekräftat bra FALD.

• VA-paneler kostar ungefär samma och erbjuder högre kontrastförhållande rakt framifrån (2000:1 till 5000:1) så att svart blir mörkare relativt ljusstyrkan. VA-paneler har istället andra nackdelar som större förändringar i vinklar, variationer i subpixelstrukturer samt oftare mycket tydligare eftersläp. Riskerar att man byter en nackdel mot flera andra nackdelar. Fast alla är så olika med vad man avskyr/stör sig på mest. Finns tidigare trådar där man är missnöjd med IPS och är helnöjd med en VA-skärm för allt man tänker på är kontrastförhållandet och man störs inte/ser inte de andra problemen med VA-panelen.

Av Laxpudding
Skrivet av MulleMeck34:

Okej jag köpte nyligen en ny ips monitor.
Har denna något backlight bleed som ni kan se?
Jag köpte lite bakgrundsljus till.

https://ibb.co/TqDjR8R

Du har en approach till detta som är helt bakvänd och samtidigt andas av ängslan.

Frågan är inte om vi andra ser någon backlight bleed på dina bilder. Frågan är om du ser någon backlight bleed när du faktiskt använder skärmen. Om du inte ser något vid normal användning har du antagligen också en alldeles normal skärm.

Av Laxpudding
Skrivet av Lussarn:

Därav är det viktigt att man skapar TV-apparater som ser som allra bäst ut med 24fps råmaterial. Jag tycker inte OLED, vad jag har sett är där ännu. Men jag har heller inte sett det senaste. Om allt råmaterial var i 240fps skulle dagens OLED fungera kanon.

Definiera betydelsen av "allra bäst".

En OLED återger bildrutan i princip som bildrutan är skapad. LCD och temporal pulsteknik adderar övergångsfaser till bilden som inte existerar i källmaterialet. Interpolering gör samma sak, adderar någon som inte fanns där från början. Då blir den retoriska motfrågan, vilket av detta är då "allra bäst"?

OLED med BFI kan allra tydligast efterlikna hur filmrutor fungerar i traditionell biograf där en slutare öppnar/stänger för två eller tre repetitioner med motsvarande 48 och 72 Hz. Detta har i 100 år format det moderna bildspråket och vad man avser som hela grundidén med 24 bilder i sekunden på biograf. Ur den definitionen är perfekta OLED-bildrutor med flimmer det som ser som allra bäst ut med 24fps råmaterial eftersom man då emulerar det som en gång formade filmkonsten.

Eller har våra sätt att konsumera rörlig bild förändrats? Är 100 år gammal analog biografteknik idag en lämplig representant för dagens bild, likt exempelvis spelande och andra varianter likt tik-tok-typen av video?

Svaret för mig är att det finns inget "allra bäst". Det finns mängder av individuella utgångspunkter som främst baseras på vilken teknik och vilken användning man präglats av innan, som individen sedan jämför med och sorterar som bättre eller sämre.

Av Laxpudding

Då tar vi det igen. De korta versionerna

OLED har inget eftersläp. Rent mätmässigt finns förstås en stig/fall-tid men det är bortom vår varseblivning. OLED är i grunden dioder som tänder och släcker. En vanlig reaktion (för filmtittande) är därför att man tycker bilden är för hackig därför att man har lärt sig/är så van med sin tidigare skärm/TV med LCD-teknik där det finns ett eftersläp som mjukar upp övergångar mellan bildrutor.

Att det idag kan upplevas eftersläp på en OLED vid datorn och spel beror på låg frekvens. Den temporala upplösningen vid 60 Hz är för låg och ögat/hjärnan hinner skapa sig en uppfattning att det som rör sig befinner sig på flera platser samtidigt. Man får ett slags dubbelbildsfenomen. Detta brukar kallas för "sample and hold" vilket jag ser som missvisande eftersom "sample and hold" syftar på beteendet hos elektroniken, inte uppfattningsförmågan.

Filmar man av en OLED med höghastighetskamera ser man att eftersläpen man upplever är icke-existerande. Problemet är inte tekniken utan problemet är hur ögat uppfattar rörelser vid låg temporal upplösning vilket 60 Hz och även 120 Hz är. Från mitt test av Asus PG42UQ

https://cdn.sweclockers.com/artikel/bild/109771?l=eyJyZXNvdXJjZS...

Om man vill ha så lite eftersläp som möjligt i spel och hjälpa ögat uppleva mer skärpa? Kör en OLED i så hög frekvens som möjligt med nedsläckningslösningar likt BFI (ger flimmer) för då kombinerar man eftersläpsfri teknik med lösningar som minskar ögats förmåga att uppleva eftersläp. Finns nog ingen annan teknik tillgänglig för konsumenter som idag ger så objektivt lite eftersläp som OLED gör. Subjektivt däremot kan man ha ett spektrum av åsikter.

LED-baserade skärmar, alltså de som skapar bilden emissivt direkt från lysdioder, till exempel micro-LED och dussintals andra konkurrerande tekniker, samt troligtvis nyhetens QDEL har samma grundförutsättning. Dessa skärmar förekommer knappat i konsumentsammanhang om du nu inte tillhör den 0,1% av befolkning som räknas till konsumenter och fortfarande har miljoner kronor att spendera. Dock kan teknik av den här sorten ha samma problematik som plasma och DLP med temporalt dither som ger en annan artefakt för ögat. Se plasma/DLP nedan.

LCD (där LED endast är ljuskällan) har i praktiken synliga eftersläp eftersom det är en övergångsfas på flera millisekunder när kristallerna vrider sig. Ju mer kristallen måste vrida sig, desto längre övergångsfas. Övergångsfasen varierar ytterligare med andra faktorer, inklusive panelfrekvensen och elektrisk drivning (overdrive) utöver då vilken typ av transient det rör sig om. LCD:er är ett spektrum av olika eftersläpsnivåer plus artefakter av exempelvis overdrive. Alla kartongsiffror som "1 ms" är påhittade.

En skärm med "1 ms" på kartongen. Eftersläp syns 2 frames bakåt mot ljus bakgrund, som vid 144 Hz motsvarar ca 14 ms. Detta är då en av de allra bästa skärmarna för minimalt eftersläp för sin generation. Eftersläpen är inte lika synliga mot mörk bakgrund eftersom kristallerna där har en kortare övergångsfas:

https://cdn.sweclockers.com/artikel/bild/109770?l=eyJyZXNvdXJjZS...

CRT befinner sig till 75–90% hela tiden i en fas utan ljus. De flimrar alltid vilket ger ögat möjligheten att uppfatta rörelsen som skarpare. Ljuset från CRT är baserat på fosfor som exciteras och det förekommer olika typer av fosforkomponenter i olika skärmar där efterglöd i olika nivåer är vanligt. Eftersom det råder stark survivorship bias runt CRT är det få som minns 90-talets typiska 14-tums CRT:n som gav oss en svansande efterglöd efter muspekaren. Den CRT:n är trasig och skrotad idag. Istället minns man (eller "minns" via någon YT-video) främst de välbyggda yrkesskärmarna vilka fortfarande existerar, eftersom de var just välbyggda.

Plasma samt DLP (projektor) brukar citeras som responstid på mikrosekunder. Så även en del renodlade LED-lösningar. Skillnaden mot OLED, LCD och CRT är att dessa tekniker bygger bilden med modulerade sekvenser av ljuspulser. Ögat/hjärnan adderar ihop pulserna till en nyans. Förenklat kommer vid 60 Hz panelfrekvens en bildruta bestå av ≈16 ms långa modulerade sekvenser med ljuspulser. Det tar alltså ≈16 millisekunder att alstra en fullständig nyans. I rörelser kan man uppfatta detta på olika sätt, ofta som att konturerna blir annorlunda, likt att det dubbleras och att det uppstår en textur i rörelser.

----
Alla de här teknikerna är annorlunda. Alla har sina fördelar och nackdelar på något plan. När någon kategoriskt säger att tekniken XXX är bättre än YYY är det en åsikt och den är sällan välgrundad åsikt. Det hela baseras påfallande ofta vad man hade innan. Den som haft en plasma i 15 år och till slut tvingas byta till OLED eller LCD kommer utgå från plasman som "det enda rätta" och att OLED eller LCD "...har problem som måste fixas". Och viceversa. Man utgår från det man är van med, (o)medvetet blind för sin favoriserade tekniks faktiskt nackdelar.

Av Laxpudding
Skrivet av Zyzlite:

Har installerat "Drivrutinen" som fanns, utan framgång! Testat HDMI 2 också, utan framgång.
Vad är nästa steg? Tänker jag testar så mycket mjukvarumässigt möjligt innan jag går och köper en thunderbolt - displayport kabel

Du kan försöka skapa en custom resolution. Har dock inte koll på hur det går till via Intels integrerade verktyg och fall tredjepartsverktyg likt Custom Resolution Utility (CRU) fungerar. Var många år sedan jag sist brottades med en laptop på det sättet.

Av Laxpudding

Tricket är att välja en skärm som är bekräftad att fungera väl med PS5, till exempel sammanställningar likt dessa: https://www.rtings.com/monitor/reviews/best/ps5

Av Laxpudding
Skrivet av Zyzlite:

Tyvärr har finns det ingen sådan fil på Asus hemsida @Laxpudding, vet du om det kan hittas någon annanstans? Har tyvärr inte Displayport på datorn.

Menyn är typisk för skärmar som med felprogrammerad EDID.

Kolla den vanliga "drivrutinen" som brukar innehålla just sådana EDID-overwrites som jag beskrev.

Av Laxpudding
Skrivet av upf:

Ok, jag fick bara 120hz med den medföljande hdmi-kabeln. Måste nog kolla igen.

Kabeln styr inte vilken frekvens du kan välja. Om du inte kunde välja mer än 1080p/120 Hz är den vanligaste förklaringen att GPU:ns kretsar klarar max 9 Gbps över HDMI – vanligt med en del äldre och enklare laptops. Då är 1080p/120 det högsta man kan välja.

Om du däremot kan välja 144 Hz men det blir svart och 120 Hz är det högsta du kan köra utan avbrott, då är det troligtvis kabeln som är dålig. Om 144 Hz aldrig dyker upp som alternativ i GPU-inställningarna är det kretsarna i skärm eller GPU som drar gränsen.

Av Laxpudding

Förekommer mycket slarv i branschen så en del skärmar när de ansluts med HDMI får fel metadata/EDID från skärmens kretsuppsättning. Skärmen begär 3840x2160 som preferred timing därför att det är defaultinställningen för kretsuppsättningens SDK, alltså utvecklarkitet.

Man har alltså missat att programmera in rätt information om skärmens upplösning. Där kan tillverkarna ofta ha en "uppdatering" eller "drivrutin" för Windows som i grunden är en .INF-fil som adderar rätt metadata. Då måste detta göras per dator.

Ofta finns rätt val inprogrammerad i skärmes kretsar, bara att man glömt/slarvat att göra den rätta upplösningen till preferred timing och då måste man själv finna den i menyerna. Men det händer att skärmen faktisk inte ens har korrekt upplösning inprogrammerad utan bara en uppsättning felaktiga standardformat som finns där som default. Då behöver man göra en custom timing om inte det finns någon fix från tillverkaren.

Förekommer även att skärmarna meddelar korrekt metadata när du kör Displayport och att man har slarvat med just HDMI.

Det kan också vara skillnaden mellan att välja video-upplösningar likt 2160p etc. och att välja PC-upplösningar som specifika 3440x1440 som inte alltid är på samma ställe i inställningarna för GPU:n, till exempel om man kör Nvidia-kort.

Av Laxpudding
Skrivet av jonnin01:

Om jag tolkar ditt svar rätt så väljer man c849 före en c935 då den är en 1år generation nyare tv? Om man bortser ifrån att få en slimmad tv.
Priset är exakt samma idag 11990kr.

Sen kan man invänta c855 för en bättre tv men prisat kommer ju också spegla det.

Passar på att tacka för hjälpen. Guldvärt.

Tolkar du mitt svar väljer du den som passar dina krav, dina önskemål och din plånbok bäst. Alla värderar olika.

Ofta när man sitter och vrider och vänder på detaljerna är man redan på nivån där det är sak samma vilken man väljer.

Av Laxpudding
Skrivet av superapan:

Skulle verkligen vilja uppgradera min Samsung the Frame (2019), som funkar väldigt bra i mitt ljusa vardagsrum. Men det är nästan ingen skillnad ens på kommande generation. OLED kommer aldrig fungera på en TV som har statisk bild många timmar om dygnet, men hoppas på något med god local dimming iaf…

Jämfört med The Frame 2019 har The Frame 2023:
• Högre ljusstyrka. Inte drastiskt men fortfarande betydande om man kämpar med rummet.
• Ett matt filter som dämpar betydligt bättre än det blanka och rätt medelmåttiga filtret på 2019-modellerna.

Japp, man tappar en del kontrast med ett matt filter som är i ett ljust rum. Fast man slipper speglingar. Samtidigt är ett allt ljusare rum en allt sämre förutsättning för att tillgodogöra sig kontrast till att börja med. Verkligen rätt filter för den typ av miljö där The Frame är tänkt att verka. Skulle förstås inte skada om Samsung gjorde en The Frame som nådde 1000+ nits.

65-tums The Frame 2023 som jag testade nådde över 600 nits i både SDR och HDR. Vad jag kan ana från exempelvis rtings tester av 2019-modellen är det runt 450 nits, dock testat med 55-tummaren. Tendensen är något mer ljusstyrka i större paneler.

Av Laxpudding
Skrivet av jonnin01:

Tack.
Hur står sig TCL 65C935 mot dessa modeller ?
Den låg i samma prisklass.

C9-serien har jämfört med C8-serien av samma övriga siffror typiskt högre ljusstyrka och fler FALD-zoner, slimmad design och inbyggd soundbar. Lanseringen har varit omlott ett par år så att en ny C8 är halvåret nyare än "samma" C9.

Nya C855 är som exempel 2,5 generationer nyare och går därför högre på själva teknikspecen med högre ljusstyrka och fler FALD-zoner jämfört med de C9-modeller som finns idag. Om mönstret i lanseringar fortsätter lär det komma en C965 lagom till slutet av året och då har den förmodligen högre specar.

Av Laxpudding
Skrivet av jonnin01:

Hej. Efter tips här köpte jag en TCL c825 för lite mer än 2 år sen varit riktigt nöjd. Nu behövs denna bytas ut efter en olycka. Om man vill ha liknande kvalitet vad ska man köpa idag? Tycker deras modellnamn är svåra att förstå. Tvn används till tv-spel och sport.

Inte så svårt.

TCL C835 är 2022-uppföljaren och C845 är 2023-uppföljaren. Nyligen lanserades 2024-uppföljaren som heter C855.

C845 är den som närmast är aktuell och har prispressats. Den heter också C849 i butiker som vill ducka jämförelser genom att ha en annan nyans av svart på stativet.

Av Laxpudding
Skrivet av AxxT:

Är någon större skillnad att se på bluray än tex hbo 4k hbo?
Kan man verkligen se någon skillnad nu för tiden?

Det varierar alltid från fall till fall och för att få svar på detta behöver man jämföra sida vid sida med exempelvis två identiskt kalibrerade TV-apparater av tillräcklig referenskvalitet och se hur BD/UHD-BD-utgåvan skiljer sig från den strömmade filmen. Alternativt andra analysverktyg som kan hjälpa till med att dra slutsatser om skillnader. Detta är ju bortom de flestas förmåga men det sker då och då.

Vad du som kräsen konsument kan tänka på är egentligen följande:
1) UHD BD har som sin modus att det är den idag bästa förutsättningen för teknisk kvalitet till vanliga konsumenter. Påtagligt högre bitrate, kvalitativa ljudformat etc.

2) Streaming-tjänster har en modus om att serva så många som möjligt med så lite bandbredd som möjligt.

Ergo, vet vi att (1) har förutsättningarna för att vara den bättre och (2) förutsättningarna att vara den sämre även om detta inte alltid yttrar sig tydligt i praktiken. Sedan kanske du som konsument inte alls är så kräsen att du ens kan se skillnad ifall du deltar i en detaljerad jämförelse.

Av Laxpudding

@mrrock: imponerande! Många som ger upp när man börjar få grepp om tiden och pengarna det tar att fixa sådant själv.

Av Laxpudding
Skrivet av Danan20:

Tack för svar.
Nu när jag vet vad det kallas googlade jag lite.
Fenomenet är tydligast på windows 11 egna skrivbordsbakgrunder. Det verkar vara ett känt fenomen... Typ att bilderna komprimeras och får sämre färgdjup?

Mycket möjligt – en annan "klassiker" är någon bakgrund på Steam som också är stegad i nyanserna i sin toning, förmodligen medvetet då stegningen är så jämn att den antagligen designats som en stegad gråramp. Brukar resultera i frågor om vad som är "fel på skärmen."

Av Laxpudding
Skrivet av Swennis:

Vad är det för skillnad på s90c och s94c på samsung oledsen? Är det nåt kosmetiskt?

Sen är frågan hur den står sig mot en panasonic hz980 oled… vill ju gå upp i storlek, men inte ner i kvalite 🫣😅

Guiden tar upp skillnaden och den är kosmetisk och handlar om att olika försäljningskanaler vill ha "sin egen" modell som gör prisjämförelser svårare. Sedan kan man googla på ämnet och hitta hundratals diskussioner där någon jämför random specar kors och tvärs från hela världen över och anser sig hitta skillnader om något.

S90C-serien kommer inte vara en drastisk skillnad mot Panasonic HZ980. Beroende på hur du kör HZ980 idag behöver det inte vara någon skillnad alls i fråga de tekniska aspekterna. Kan rent av bli försämringar eftersom Panasonic TV tenderar att vara tekniskt kompetenta – förutom att just den modellen du har inte verkar köra 24p korrekt.

Om du vill ha en stor förändring men ändå behålla det du har: Panasonic MZ2000E

Av Laxpudding
Skrivet av Wettering:

Budgetten är satt. Tycker helt enkelt inte >8000 är försvarbart.
Dessutom är ny dator på ingång och jag behöver en skärm.

Fast du satte budgeten på en godtycklig summa utan att första kolla upp vad en skärmen som fyller alla önskemål faktisk kommer att kosta. Du skjuter behovet framför dig.

Risken är ju att du med fel skärm nu ganska snart inser att du behöver en mer passande skärm och i slutändan ändå spenderar mer pengar totalt. Då krockar kanske det kommande skärmköpet med sådant som önskan om nytt grafikkort eller liknande. Köper du rätt skärm från början kan den räcka väl till nästa dator och den tredje där – rent av räcker en bra bit in på 30-talet

Det är en situation jag sett upprepats många gånger, inte bara med skärmar. Styrd av någon godtycklig budget köper man den produkt som inte är riktigt rätt för ändamålet, spenderar närmaste åren halvt missnöjd och när man till slut köper rätt pryl har man totalt sett spenderat mer pengar.

Om du av olika skäl tvingas hålla till en budget, till exempel för att någon annan styr över budgeten, likt din chef, kan ett annat alternativ vara en 27-tums 4K. Poängen med 4K är att man kan skala gränssnitt efter behov tack vare upplösningen. Vanligt att många tänker att "Hrrm, pixlarna blir mindre, så skärmen behöver bli större" eftersom man tänker efter de förutsättningarna som gäller för legacy-upplösningar. 4K gör att man skala efter behov och användning.

Kollar jag prisjakt verkar LG 32UQ750P 4K/144 komma närmare din budget kring 6000 kr: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=10364214

Av Laxpudding

"The Wall" är micro-LED och likt alla andra sådana väggar går det att bygga modulärt. Man får ungefär samma priser för andra LED-väggar från en lång rad andra tillverkare. Det som skiljer Samsung åt med The Wall är att de har den modellerna har en tydligare konsumentvinkel snarare än att vara en B2B-produkt. Därför kan den dyka upp på prislistor som en "TV" även om det är dra på definitionen till ytterligheterna med vad man normalt menar med en TV.