Inlägg

Inlägg som anon2110 har skrivit i forumet
Av anon2110
Skrivet av SweMerlin:

Det är en utmärkt idé! Om staten på detta vis gick in och satsade på kanske man skulle kunna sänka skatten rätt rejält..

.

Har ju alltid funderat om det inte är så att Nvidia har gömt någon underjordisk bunker med alla jävla amperekretsar och mine:at ETH. Ett dotterbolag till det och sen profit!

Av anon2110
Skrivet av g147:

Självklart är det pengarna som är drivfaktorn till att folk minear, precis som så mycket annat här i världen. Det är väl ingen som gräver efter guld i naturen för skojs skull?

Sen finns de folk som spenderar lite el på att köra sin egen bitcoin node till ingen vinning. Kanske för att de gillar iden om ett ekonomiskt system uppbackat av energi, kryptografi och matematik istället för centralbanker? och med alla fördelar som kommer därtill.

Folk är sura här för att det är brist på grafikkort. Men BTC mine:as med ASICs nu. Det verkar som varenda gamer har blivit en miljöhjälte nu. Det bästa för alla vore väl att man skiter i att köpa grafikkortet eller datorn. Jordens resurser tar ju slut. Himla många idealister här, men handen på hjärtat. Hade ni brytt er om det inte varit brist i pandemin. Lika mycket som det har varit brist på webbkameror beror det på miners. Behovet ökade och Nvidia/AMD hängde inte med helt enkelt. Då riktas fokus på miners. Nä, jag har ingen farm. Blev erbjuden att haka på för 3-4 år sen. Men kände att de pengar var inte för mig att tjäna.

Det som kommer ut här är helt enkelt den svenska avundsjukan. Hade ni varit först och tjänat 10000usd. Då hade ni också varit tysta. Hade varit kul om man var ekonomiskt oberoende. Köpt upp alla kort i ampere-serien. Dumpat det i Sergels torg och kört över med en bulldozer. Filmat och lagt upp på youtube. Det hade varit slöseri:P

Av anon2110
Skrivet av kite:

Varför inte ta ett par sekunder och tänka på varför så många ser en fördel med fritt rörlig kryptovaluta kontra de olika statskontrollerade valutorna?
Problemet ligger där, alltså i de ständigt värdeminskande kronor, dollar, yen, rubel och pesetas mm. De saknar/saknade den trygga grund som BTC har i egenskap av att vara den dominerande fria, okontrollerade, betalningsmetoden som ingen stat kan jiddra med av kortsiktiga politiska anledningar osv.

Ju fler som är med och minar (och i förlängningen verifierar transaktionerna åt) desto bättre och säkrare. De ”enda” risken med BTC är att det skulle kunna bli färre som är med och minar/verifierar, då kan den gå samma väg som de gamla värdetappande betalmedlen. Så om man investerar i BTC så bör man också ordna och underhålla lite egen beräkningskraft, för att det ska kunna fortsätta vara okontrollerat/decentraliserat.

Lyckas man förmedla detta till BTC-användare och de kan förstå värdet i decentraliseringen så kan BTC vara ett mycket bättre alternativt, även miljömässigt, än Fiat-valutorna vi kör på idag.
Rörligheten vi ser hos BTC idag planar ut när vi slutar behöva de gamla statskontrollerade pengarna.
Om man summerar alla nationers energiåtgång för all deras valuta-styrning samt allt arbete och system för att prångla ut papperspengar och dessas hantering, borde det rimligtvis vida överstiga energimängderna som går åt för verifieringar och de åren som är kvar då man fortfarande kan mina BTC.
Så, nej, jag tror du skriker på fel bov.
BTC är en lösning på motsvarande problem, hos Fiatvalutorna. Någon har försökt lura dig, och du har gått på det.

Skönt med någon som är lite sansad. Märker att nivån är ovanlig låg här på Sweclockers. Du sammanfattade det väsentliga inom crypto. Det sköna med BTC är att du inte kan fuska. Du kan inte trycka upp flera BTC som du kan göra med USD och samtidigt göra alla lite fattigare. Tänkt så här. Alla fiatvalutor har gått ned i värdet över tid. Mät USD mot Guld. Första gången jag kom i kontakt med BTC så låg den på 15USD. dum som man var så köpte man inte några.

Skrivet av jeppe109:

Gillar hur första reaktionen oftast är förbud.
Det torde finnas många olika sätt att få mining att samexistera med annat.

Tycker ofta det går över gränsen när miners anklagas för att vara jordens avskum.

Är det inte mer intressant att tänka på olika sätt att hantera problemet?

Det kostar mycket energi..
Jaha, satsa på ökad hållbar energiproduktion då.

Brottslingar använder krypto för att tvätta pengar från de hemskaste sysslor..
Jo, för om inte krypto fanns skulle inte heller pengatvätt existera.

Jag vet inte, kanske är det jag som läser in för mycket men det känns som att vi är på väg åt fel håll.
Snart blir det väl olagligt att använda produkter för mining.

Jag menar. Crypto gör ju ändå något för mänskligheten. Vad gör ni gamers som slösar El och tid och lägger beslag på ett grafikkort istället för att låta BTC, ETH mine:as.

Av anon2110

Fan, vilken fin artikel. Blir stolt över att Linköping visar var skåpet ska stå. Tänk ifall man lät superdatorn mine:a ETH. Återvinna värmen och leda ut i fjärrvärmenätet.

Av anon2110
Skrivet av DevilsDad:

Du får lov att använda det hur du vill. Nvidia får också lov att designa drivrutinerna hur de vill, sålänge de inte försämrar prestandan efter att du köpt kortet. Du får väl visa ditt missnöje genom att köpa ett AMD-kort.

Bara en tidsfråga innan det knäcks :), men det är ju bristen på konkurrens , men det blir AMD för min del nästa gång.....just det....finns ju knappt några kort. Så medan folk gnäller på att man ska begränsa det hela.

Så kommer man inte roten till det onda. Nämligen att efterfrågan är större än tillverkningen.

Av anon2110
Skrivet av murklor:

Har man inget behov men om man har det...

Mitt 2080 har börjat låta som en gnu förmodligen för att kullagrena i ena fläkten börjar bli kasst, skulle vilja ersätta/uppgradera (tittade på 3080 förra året, valde att vänta) ... men i butikerna finns det noll kort att köpa. Eller jo jag kan väl få tag på ett GT710 för en tusing eller ett Quadro kort för 50k. Kanske ett 3060 för 15k eller nåt.

Lär bli att försöka beställa 3080Ti och sen hoppas att gamla kortet varar i 6-12 månader till eller vad nu leveranstiden blir. Att vara gamer i dag är tråkigt som fan.

Skulle grafikkortet pajja så lär det vara enklare att köpa färdig laptop/stationär för 20-30k istället.

Nu tar du i från tårna. Du får ett 3070 för runt 10K-11K på Tradera. Där finns det en del kort.

Av anon2110

Tio-tusenkronorsfrågan är ju om de kommer att kunna köra full hastighet på mining.

Av anon2110

Sverige är ju en pyttemarknad på 10 miljoner. Ta Google tex. Sverige är så pass litet att de inte satsar här. Supereminenta Sverige har ju kört ingen TV-märke längre. Den försäljning TCL skulle generera här är helt enkelt inte värt besväret. På samma sätt som Google resonerar.

Av anon2110
Skrivet av wargreymon:

Ditt enda motargument har ju varit att går de i konkurs så köper någon upp dem. Vet inte vart du vill komma med att AMD producerar för fulla muggar, de får ju ut ännu mindre kort än Nvidia.

Men du har rätt i en sak förmågan och hur verkligheten ser ut att tillverka kretsar är otroligt känslig, fullbokad och leden är upp till år långa, vilket exakt är var jag försöker säga varför det du säger inte är reellt.

Nvidia är superstora så konkurs har jag svårt att se att de går i. Allt handlar om att de inte har fabriker som kan producera kretsar som Intel. Nu blir det väldigt intressant när Intel ger sig in i grafikkortsmarknaden. Balans är ju bra, men det vi är oense om är om de borde döda miningen på grafikkort. Jag tror ju inte på det, att artificiellt begränsa. Göra en krets sämre. Du löser inte problematiken på detta vis. Dessutom så betalar ju miners gärna mer än vad en gamer gör för ett grafikkort, vilket rent business är det helt värdelöst. Man kan ju vända på det. En del ser ju nyttan och det ska avgöra vad man ska använda beräkningskraften till.

Av anon2110
Skrivet av wargreymon:

Jag har ingen än tå, jag kommer med synpunkter på varför din geniala plan inte är vettig.

Nej, jag är inte orolig, för tack gode gud styr inte du dessa företag. Det du föreslår är helt enkelt inte reellt. Visst kan de tjäna grova pengar på det, men risken är enorm. Tror du seriöst att de vill chansa hela företaget och riskera gå i konkurs?

^^, Det är ju absolut reellt. Tänk minnestillverkarna. Ibland är överflöde - minnespriserna kraschar, ibland är det brist.. då tjänar man pengar. Men visst. Så Nvidia har lyckats väldigt väl att producera alldeles för lite och vi hoppar jämfota och får betala supermycket. Lösningen är ju inte att spärra kryptomining. Utan lösningen är ju producera mer. Lite som att titta på AMD. De producerar för fulla muggar. Ingen kryptoboom här inte, men de kan fortfarande inte tillgodose marknadens behov.

Baksidan med att vara FABless är förmågan att producera. En stor del av världens produktion sker ju hos TSMC. Mycket känsligt för störningar. Apple har ju bokat runt hälften av 5nm-noden hos TSMC. Men vi är helt enkelt inte överens .. det är lugnt...

Av anon2110

Den är kompatibel också. Jag kör en sån, fast 1500 för att jag inte pallade att vänta.

Av anon2110
Skrivet av wargreymon:

Har du läst något om det som skrivits om varför de gör detta? Du verkar sakna verklighetsuppfattning när du bara skriver att det är trams och att de behöver bara fokusera på att producera mera.

Vad tror du händer när Nvidia beställer massvis med mer kapacitet år i förväg och sedan dör mining helt plötsligt eller liknande och marknaden blir mättad? Även om de helt plötsligt kan avbryta så tar det månader för kort att ta sig ut från fabrik till butik, så helt plötsligt svämmar lagren över. Tänker du då köpa alla dessa miljoner kort? Vem tror du i slutändan åker på en bajsmacka? Jo, vi kunder.

Du får givetvis tycka vad du vill, men verkligheten är helt annan än vad du tycker.

Oj.. jag trampade på en öm tå. Jag förstår inte skiftet till att man ska tycka synd om tillverkare. Nvidia täljer smör med guldkniv. Man till och med läcker en liten drivrutin för att "låsa" upp mining. Vad användaren gör med sin hårdvara tycker jag inte är upp till tillverkaren. Som alltid så går det lite upp.. och sen går det ner och sen går det upp igen. Om det svämmar över med 3080, så kan de ju mycket väl sälja för 4000 kr istället för 16000. Eller gillar du att betala 4 ggr mer. Eller varför inte dubbelt så mycket som idag.

Du måste ändå förstå vilka krafter som ligger bakom mining. Det är människor som är k*ta på pengar. Pengar gör att man spenderar resurser för att låsa upp något som är nedlåst. Om Nvidia går omkull så finns det andra som köper upp och ersätter. På samma sätt som 3DFX, Matrox... mm. Så du behöver inte vara orolig.

Av anon2110
Skrivet av Trihxeem:

Well man kan ju vända på det: tillverkaren har väl f*n rätt att begränsa sin produkt hur de vill så länge det framgår när du köper den. Gillar du inte det - köp inte produkten.

Såna fasoner sker ju bara för att Nvidia har en monopolliknande situation, men visst. Gillar du att bli begränsad av tillverkarna.. fine för dig Jag gillar ju inte produkten, men tur nog så finns det folk som gör det. De köper ju gärna för överpriser

Av anon2110
Skrivet av PigPillow:

Men är det relevant för "lekmansanvändande"? Den är främst tänkt att vara ett hemma-moln. Tänker varken försöka mig på att köra spel från den, redigera bilder/filmer eller ens visa filmer (inga 4k-grejer i alla fall, möjligtvis mobilkamerafilmer).
Känns som att det borde gå många år innan minnet blir en flaskhals för det användandet.

Läste på litegrann om UPS nu. Hur känsliga är NAS för strömavbrott? Att filerna inte går att nå förstår jag ju, men är ett NAS känsligare än en vanlig PC gällande det här?

Nä, tummen är fortfarande lite i Stannade upp lite i och med alla synpunkter, som jag kände att jag ville kolla upp
Lutar fortfarande mot DS420j om jag inte får mer att fundera över efter det här inlägget

Man vill ha tillgång till filsystemet BTRFS, och j-modellerna får inte det. Men är det overkill för mig... ja förtusan. Men en UPS vill man ha oavsett vilken man köper. För du vill inte ha raiden blir korrupt. Det finns ju skriv-cache i hårddiskarna idag och har du otur och det sker en skrivning så det blir strömavbrott.. då är det tråkigt. Men jag tror inte att du blir missnöjd oavsett vilken du än väljer.

Av anon2110
Skrivet av Awakeruad:

Nedräkning till tredjeparts drivrutiner som möjliggör kryptobrytning: 10, 9, 8, 7...

Att spärra något är ju bara tramseri.

Av anon2110

Alltså. Man ska väl f*n få göra vad man vill med sitt kort. Vill jag donera beräkningskraft till Seti, Folding eller mine:a lite så ska väl tillverkaren skita i det. Det tillverkaren kan göra är att producera lite fler kort. Det enda de behöver bry sig om.

Av anon2110
Skrivet av kolle99:

Mellan mig och återförsäljaren så tänker jag väl mig att 9§ Konsumentköplagen är relevant. men jag vill knappast kräva skadestånd av Inet enligt 14§ KkL när det är MSI som betett sig. Hur avtalet mellan återförsäljaren och MSI ser ut har jag ju ingen aning om och då köplagen är dispositiv så kan de ha avtalat bort den oavsett.

Jag hoppas bara på att tredjepartstillverkare som MSI får någon konsekvens av att de utnyttjar den höga efterfrågan på bekostnad av kunder som redan lagt en order men jag vet att jag nog hoppas på för mycket.

ÅF:arna kanske kan vara schyssta, tex Webhallen och Inet låter ju användare som beställt till det förmånliga priset att byta till ett annat kort. Dels för att beta av kön liksom.

Av anon2110
Skrivet av danielzx:

Följer redan båda trådarna, får väl sitta och hoppas då. Blir lite svårt när man jobbar hemma samtidigt och kan inte ha koll hela tiden.

Du kanske kan sätta upp en distill och pollar den här tråden. Men det är typ dagens höjdpunkt. Brukar gå in och kika här då och då.

Av anon2110
Skrivet av kolle99:

Jag förstår inte hur det ens kan vara lagligt att när de inte kan producera i närheten så många kort som behövs att då allokera de få kort de faktiskt producerar till en ny modell. Känns ju som ett slag i ansiktet när man redan innan ser leveransdatumet skjutas fram om och om igen. Jag förväntade mig redan innan att det skulle ta lång tid innan det levererades men nu börjar man ju oroa sig för att kortet aldrig kommer att komma.

Är det någon vänlig själ som kan svara på om detta faktiskt är förenligt med svensk lag?

TL:DR: Får företag, enligt svensk lag, efter ett köp, sluta producera en produkt för att ersätta den med en snarlik mycket dyrare produkt om de inte kan möta efterfrågan?

Källa: https://videocardz.com/newz/msi-launches-geforce-rtx-3080-sea...

Man kan ju kräva täckköp osv. Det här en den galnaste tiden ever under min 25åriga tid som datornörd. Helt sjuka priser på hårdvara. Passar på att sälja av lite gammal faktiskt.

Av anon2110
Skrivet av kalle-anka:

Eller så kollar du in DS420+ för ca 5500 kr.

Jag brukar kolla på NASCompares på YouTube, en snubbe som verkligen har nördat ner sig på NAS:ar. Han säger ungefär att DS420+ är sweet spotten när det gäller pris i förhållande till prestanda för hemmabruk, men den låga prisskillnaden mellan DS420+ och DS920+ gör det dumsnålt att inte köpa DS920+ direkt.

Sen får man inte glömma att fixa en UPS. Typ den minsta funkar.