Inlägg

Inlägg som Mats1976 har skrivit i forumet
Av Mats1976
Skrivet av muSashi:

Hur pass lång tid tog det sen du startade ditt ärendet från första början, alltså första kontakten med Inet, och att Inet till sist ville erbjuda dig ett begagnat 3090?
Eftersom det dröjde tills efter du hade behövt starta den här tråden, för Inet att ordna fram ett kort.

Hej

Jag lämnade in kortet och fick efter ungefär 5 dagar bekräftat att det var defekt. Jag fick då alternativen ett 4070ti eller pengarna tillbaka -6000kr.
Samma dag startade jag tråden med tanke på att jag hade aldrig hört talas om prisavdrag i ett garantiärende och ville se om det var något som någon annan kände till. Jag har för mig att de hittat ett kort dagen efter.

Av Mats1976
Skrivet av giplet:

Nu är det kanske TS som skulle svara på hur han tänkte. Det är ju ingen hemlighet vilka kort som går att få tag på. Inet har inga 3090 till salu. Förväntade TS sig att få ett 4090 istället?

Du kan egentligen inte välja bort det begagnade kortet. Ditt kort är använt och säljaren kan ersätta det med ett motsvarande refurbished, begagnat whatever så länge det fungerar och är motsvarande. När Inet väl erbjudit detta begagnade kort som ersättning och du nekar det så är alla bets off. De har uppfyllt sin plikt enligt KKL. Så det är viktigt att gå in med en plan om vad man kan tänka sig för lösningar. Då slipper även säljaren lägga ner en massa tid på en lösning som du inte vill ha.

Jag förväntade mig att kortet skulle gå att laga eller att Asus skulle skicka ett nytt , i andra hand pengarna tillbaka. Från början var det aldrig ett alternativ då inet erbjöd ett 4070ti eller pengarna tillbaka minus 6000kr i avdrag.

När inet hittade ett 3090 så anser jag också att de har presenterat en fullgod lösning. Problemet kvarstår dock i framtiden för alla gånger då de inte hittar ett likvärdigt kort och då gör ett ganska stort avdrag på kundens återbetalning.

Av Mats1976
Skrivet av giplet:

Nu är det kanske TS som skulle svara på hur han tänkte. Det är ju ingen hemlighet vilka kort som går att få tag på. Inet har inga 3090 till salu. Förväntade TS sig att få ett 4090 istället?

Du kan egentligen inte välja bort det begagnade kortet. Ditt kort är använt och säljaren kan ersätta det med ett motsvarande refurbished, begagnat whatever så länge det fungerar och är motsvarande. När Inet väl erbjudit detta begagnade kort som ersättning och du nekar det så är alla bets off. De har uppfyllt sin plikt enligt KKL. Så det är viktigt att gå in med en plan om vad man kan tänka sig för lösningar. Då slipper även säljaren lägga ner en massa tid på en lösning som du inte vill ha.

När jag lämnade in kortet till inet så hade jag redan varit i kontakt med Asus först. Av den informationen jag fick av Asus så trodde jag att kortet skulle gå att reparera.

Den första lösningen jag vart presenterad av inet var pengarna tillbaka minus ett nyttoavdrag på 6000kr eller ett 4070ti (tror det var den modellen). Problemet för mig är att kortet inte är köpta för spel där ett 4070ti säkert är jättebra utan att jag använder det i ett 3dprogram som använder mycket vram.

Efter jag skapat tråden hittade inet ett 3090
vilket helt löser problemet då jag fick ett likvärdigt kort. Jag frågade om det var ok att ta pengar tillbaka minus 6000kr i avdrag eftersom att jag undviker begagnade saker pga doftlverkänslighet.

Av Mats1976
Skrivet av giplet:

Hur tänkte du dig att detta skulle sluta?
Jag tycker att det är ett högst märkligt beteende att riva upp himmel och jord över att man inte kan få ett kort med 24GB VRAM och när Inet får fram ett så tackar man nej. Risken är att det förstör för andra som har problem med sina kort. Varför som säljare göra det lilla extra när kunden ändå inte blir nöjd. Bara en massa merarbete.

Om du läser tråden från början så kan du se att den startades i syfte att få information om nyttoavdrag på grafikkort inom garantitid var korrekt eller inte.

När det gäller att tacka nej till kortet så har det med att göra att jag har blivit otroligt överkänslig mot dofter och det gör det jobbigt med begagnande saker.

Av Mats1976

Hej allihop jag ber om ursäkt för att inte följt upp min egen tråd

Jag har varit mitt i en flytt medan jag startade denna tråd och därför varit klantig nog att inte svara i den.

Inet hittade senare (efter tråden skapats) ett 3090 som jag erbjöds, jag valde då att ta pengar istället. Jag har blivit överkänslig mot dofter och eftersom kortet var begagnat ville inte jag chansa vilket är helt mitt val och Inet har fullgjort sin del till fullo.

Men 2 saker får mig att inte helt gilla butikens rutiner.

1: värdeminskningen.

2: Att man från dag 1 förklarade för mig som kund att det inte spelade någon roll att jag köpt kortet uteslutande för 24gb vram (används i 3d skapande), utan ersättningskortet
jag skulle bli erbjudet behövde bara ha samma spelprestanda. Detta stämmer inte alls enligt hallå konsument utan ersättningskortet skall ha samma funktioner, och samma mängd vram var en självklarhet enligt hallå konsument.

Jag skall nu jaga rätt på ett 4090 nu då det har 24gb vram. Men jag kommer tyvärr att behöva välja bort Inet med tanke på risken med värdeminskning om det skulle hända det nya kortet något lite längre fram.

Inet är en toppenbutik på massor av sätt men jag håller inte med dem när det kommer till värdeminskning.

Tusen tack till alla som engeagerar sig och tar fram information i trådar som denna👍👍👍, det hjälper åtminstone mig att förstå mer om mina rättigheter och skyldigheter som konsument.

Av Mats1976
Skrivet av Northbane:

Låter som att det är Inet, de brukar göra så vad jag vet. Med det sagt så tror jag att det hjälper att stå på sig i det här fallet.
Om du kan hitta ett motsvarande kort nån annanstans men dyrare har du, vad jag vet, rätt att få mellanskillnaden utbetald av inet, ett så kallat stödköp.

Hej tack för svar.
Stämmer det du skriver.
Jag var i kontakt med hallå konsument som konfirmerade att butiken
skulle ersätta med ett kort med samma
funktioner och att mängden grafikmimne var en funktion som räknades.

De tyckte även att jag skulle driva ärendet vidare om det inte löste sig.

Av Mats1976

I telefonen förklarade man att värdeminskningen var pga att jag haft kortet över ett år, hade det vart mindre än ett år så skulle det inte varit ögon värdeminskning.

Jag sökte lite och hittade ett gammalt fall där det gjort samma värdeminskning med 30% fast personen haft grafikkortet mindre än ett år.

https://www.sweclockers.com/forum/trad/844334-far-inet-verkli...

Av Mats1976
Skrivet av Blomman90:

Nyttoavdrag är inte att likställa med "värdeminskning", vilket många säljare verkar försöka få det till. Det är svårt att hitta avgöranden om nyttoavdrag, för det är så pass sällsynt (vilket ju borde säga en del). Samtidigt som säljaren har rätt till ett nyttoavdrag, så har köparen även rätt till ränta på köpeskillingen, vilket i de avgöranden jag sett brukar kvittas mot varandra.

Det enda undantag jag känner till och där nyttoavdrag är relativt väldokumenterat gäller reklamationer av fordon. På en juridiskbyrås hemsida tas detta med nyttoavdrag upp (dock främst ur en fordonssynpunkt), enligt denna har ARN kommit fram till att ett lämpligt nyttoavdrag för en "normal" bil är 12 kr per mil. MRF verkar ha tagit fram en slags schablon där tiden man haft bilen såväl som hur mycket man kört den ska ligga till grund för nyttoavdraget, men där verkar inte ARN hålla med då det endast är faktiskt nytta som man ska göra avdrag för, inte potentiell nytta.

Faktiskt nytta är "relativt" enkel att ta fram för en bil, som har mätarställning och dylikt till stöd för att göra sådana uppskattningar, men det är betydligt svårare för andra typer av produkter som elektronik, kläder, etc. Det tas även upp andra ARN-avgöranden i den länkade texten där juristbyråns tolkning att det i de flesta fall inte torde finnas skäl att tillskriva säljaren något nyttoavdrag.

Jag tolkar Inets förslag som att det är kopplat till produktens värdeminskning, inte faktiskt nytta. Jag hade inte accepterat det förslaget.

Dessutom har du rätt till skadestånd om en likvärdig produkt vara kostar mer än du betalat, så om det kostar mer än 6000:- att införskaffa ett nytt 3090 (eller motsvarande grafikkort), så har du rätt till skadestånd från Inet på den mellanskillnaden (minus då potentiellt nyttoavdrag - om de nu ska vara ett sådant, men i så fall också plus ränta på dina pengar).

Tack för ett otroligt välskrivet och informativt svar 👍

Av Mats1976
Skrivet av Mr_Flash:

Det låter absolut inte rätt med värdeminskning vid reklamation/garantiärende. Du får gärna skriva vilken butik detta är, man blir ju nyfiken.

Tack för svar och jag håller med.
Butiken är Inet , men det här är inte en tråd för att basha butiken, utan jag som undrar om detta är standard eller om butiken bara tänkt fel i detta ärende.

Av Mats1976
Skrivet av Pamudas:

Reklamera istället för att försöka använda garanti. Reklamationsrätten gäller i 3 år och garanti är något frivilligt från en ÅF.

Du ska såklart få antingen en likvärdig produkt eller pengarna tillbaka? Om ett 4070Ti inte är en likvärdig produkt enligt dig så är det upp till ÅF att lösa det. Om ÅF inte vill/kan reparera varan eller byta ut mot en likvärdig produkt, har du som kund rätt till att istället häva köpet då ni inte kommer överrens - vilket innebär att du får tillbaka hela beloppet som du betalade för varan (inte som ett presentkort hos butiken).

https://www.konsumentverket.se/for-foretag/konsumentratt-for-...

Tusen tack för svar och länken,

Det som står i länken är dock ”I vissa fall har du rätt att få ersättning för den användning som konsumenten haft av varan, så kallat nyttoavdrag.”

Undrar om det är det som dom menar?

Av Mats1976
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Du ska ju få pengarna tillbaka eller ett ersättningskort som fullföljer liknande specs... Dvs om du behöver 24GB grafikminne för ditt användningsområde kontra tex spelande som räcker med mindre så får du stå på dig. De får ersätta dig cash eller med ett 3090/3090TI eller erbjuda 4090 med att du betalar mellanskillnaden från ditt köp vs marknadsvärdet idag.

Tack för svar.

Precis vad jag tycker.
Men eftersom de är en av de mer kända datorbutikerna som säger att det är så reglerna såg ut så vet jag inte jag kommer så mycket längre om butiken gör rätt enligt lag?

Av Mats1976

Värdeminskning på grafikkort inom garantitid?

Jag lämnade in mitt på rtx3090 1 år 11månader efter inköp då det inte fungerar längre.

Butiken konstaterar att det är fel på kortet och erbjuder ett 4070ti istället vilket tyvärr inte fungerar för mig, jag behöver 24gb grafikminne i 3dprogrammet kortet är köpt för.

Jag blir då erbjuden pengar tillbaka men med en värdeminskning på 30% dvs 6000kr då det gått över ett år sen köpet.

Jag undrar om någon vet om detta är bransch standard eller om olika butiker har olika regler?

Jag personligen tycker det är galet med värdeminskning på en vara inom garantitiden.

Av Mats1976
Av Mats1976

Nu är klockan över 18,00
siglolmic la det vinnande budet och jag tackar alla som var med bjöd.
Mvh
Mats

Av Mats1976
Skrivet av siglolmic:

Hej,

Bjuder 6100kr och kan hämta den när som. Är inte meningen att snipa budgivningen så har inga problem med att den förlängs, hade helt enkelt lite beslutsångest därav det sena budet. Vet du vilken noctua-kylare det är och ingår det någon hårddisk?

Hej, tack ditt bud.
Noctua kylaren är typ nh d-15, nh-u12 eller någon väldigt snarlik. Jag vet att det skulle vara en av de bästa när jag köpte den och den ser ut som tidigare nämda.

Det är ingen hårddisk med tyvärr.

Mvh
Mats

Av Mats1976

Lite mer info
1080 ti kortet är inköpt 19-10-2017
Mvh
Mats

Av Mats1976

Hej allihop.
Just nu är det budet 6000kr med upphämtning som leder.
Budgivningen fortsätter som sagt innan till måndag kl 18.00.

Mvh
Mats

Av Mats1976

Dator med EVGA GTX 1080ti SC gaming black, i5 3570k och 16GB ddr3

Datorn har blivit kvar i förrådet efter jag flyttade och köpte en ny dator.

Datorn har använts till 3D rendring,spelande och som mediaspelare. Den har aldrig använts till mining eller överclockats. Datorn är välfungerande och byggd för att vara tystlåten.

Fölande ingår i datorn:

Chassie Corsair 200r
GTX 1080 ti EVGA SC Gaming Black
Intel i5 3570k
16gb ddr3 ram (corsair)
Moderkort Asrock Z77 extreme6
Nätagg EVGA Supernova 750 G2
Cpukylare Noctua towerkylare
Blue ray spelare samsung
Fläktstyrning

Datorn behöver dammas ur då detta inte gjordes innan flytt och detta jobb överlåtes till köparen

Orginalkartong till grafikkortet och nätagget finns kvar.

Jag ser helst att datorn säljs hel, men självklart kommer jag beakta bud på separata delar.

Jag ser helst att datorn hämtas i Stockholm, vid försäljning av separata delar kan frakt fungera men då står köparen för frakt.

Jag förbehåller mig rätten att sälja till den jag känner passar bäst.
Budgivningen startar på 4500kr och håller på till måndag (17/5) kl 18:00

Läs hela annonsen här

Av Mats1976
Skrivet av Tawen:

Vilket chassi har du :)?
Tänker om man kan sätta ena kortet på högkant, om det finns något stående expationsplats, och sedan köpa en PCI förlängare ifrån grafikkortet till Moderkort.
Stående variant (ses på baksida cassi)

Ett till chassi med stående

när jag tittat på bilder på alla chassin med vertikal montering för det extra grafikkortet så verkar det som mest vara 3 slots. Detta borde väl göra att fläktarna på kortet nästan täcks av sidopanelen?

Av Mats1976

Jag har aldrig byggt vattenkylning förut, jag misstänker att det är ett väldigt stort projekt?

Skrivet av Tawen:

Vilket chassi har du :)?
Tänker om man kan sätta ena kortet på högkant, om det finns något stående expationsplats, och sedan köpa en PCI förlängare ifrån grafikkortet till Moderkort.
Stående variant (ses på baksida cassi)

Ett till chassi med stående

Just nu sitter allt i ett Bequiet 500dx men ett nytt chassi kan helt klart vara en möjlighet. Brukar pcie förlängare skapa några stabilitetsproblem i windows?