Inlägg

Inlägg som dumbo har skrivit i forumet
Av dumbo
Skrivet av mhult:

Ett stort gissel för mig är överkomplicerade förpackningar till dyrare produkter som är jobbiga att återvinna.

Sonos är ett exempel på företag som gör förpackningar som är besvärliga att ta isär när man ska sortera material för återvinning.

Jag har länge funderat på vad alla dessa överdådiga förpackningar ska fylla för funktion. Ibland känns det som att man lagt ner mer pengar/resurser/produktutveckling på själva förpackningen än på produkten i sig. Varför då? För att man ska få en "lyxig" känsla under de 30s det tar att packa upp produkten? Vansinne.

Av dumbo
Skrivet av Extremaz:

Vart bor folk om de ser plast i natur och hav?

Häromkring så ligger det inget vid stranden, havet, bäckarna, åarna, kanalerna, skogsstigarna, skogsgläntor.
Enda stället jag vet att det ligger lite lite är längs med motorvägarna, de hade behövt städas upp lite.
Men annars tycker jag knappt det är något alls.

Papperssugrör hatar jag verkligen så de åker i sopen direkt. Har plastsugrör i handsfacket och hemma.
Träbestick är ju djävulens påfund svinäckligt att äta, så har ett besticksett med mig i bilen, kniv, gaffel, sked, 2pinnar.

Åtminstone längs hela västkusten, i varenda liten vik, finns det massa skräp av allehanda slag. I sjöar som är välbesökta finns det också men inte lika mycket som i/vid havet.

Östkusten har jag inte varit på tillräckligt mycket i modern tid för att kunna uttala mig om.

Håller helt med dig om papperssugrör dock. Gillar iofs inte sugrör så mycket alls och brukar bara använda sugrör till milkshake, typ...

Av dumbo
Skrivet av Zaphodd:

Roaming mellan accesspunkterna fungerar sömlöst även utan controller igång. Controllerna kan ju vara en gammal avdankad dator om man vill, dock har ju Unifi:s Dream Machine och liknande idag kontrollern inbyggd.

Angånde gästnät så kan Unifi AP ha 4st samtidiga SSID, dessa läggs ju då på varsitt VLAN, har man då hela ekosystemet från Unifi hanteras denna konfiguration tämligen automatiskt, med egen router behöver man själv konfigurera VLAN lite mer hands on.

MVH

Tack så mycket för svaret och så bra att det verkar fungera fint även utan controller.

Jag får väl fundera på hur jag ska göra. Det verkar ju som att även exempelvis Dream Router/Dream Machine är mer kompetenta/konfigurerbara än mina nuvarande Asus-routrar. Det lär dock bli ett himla tjat från sonen om att "konsumentroutrar är helt värdelösa" och att det ska vara open source osv osv. om jag skulle välja den vägen.

Av dumbo

Ubiquiti? och pfsense router

Jag har idag AiMesh med Asus routrar och upplever att själva meshnätverket (eller vad man ska kalla det) är en smula instabilt, så jag funderar på att byta till något annat.

Jag gillar inte att "låsa" mig till ett ekosystem (iaf inte mer än nödvändigt) och tänker därför i banorna att köra en router med pfsense men för wifi behöver jag ju då 1-2 accesspunkter. Har kollat främst på Ubiquiti för generellt bra omdömen men andra förslag är välkomna. Jag har dock inte använt accesspunkter tidigare så jag har inte riktigt koll allt.

Jag lyckas inte riktigt hitta information om vad man kan göra utan att använda en router/controller från Ubiquiti.

Det jag ffa tänker på är hur det funkar med roaming när man rör sig mellan accesspunkterna. Måste varje accesspunkt ha sitt eget SSID och att det är upp till klienten att byta eller går det att sätta upp så att det sker helt sömlöst som med AiMesh?

Om man vill sätta upp ett gästnätverk, kan man då göra det så att accesspunkterna har flera olika SSIDs eller måste man ha separata accesspuntker för gästnätverket?

Av dumbo

Jag hade tidigare Telenor men tyckte, precis som du, att priset började skena lite väl mycket, så jag bytte till Bahnhof för snart 2 år sedan och gick ner i kostnad och upp i hastighet.
Bahnhof har fungerat utan problem under denna tiden. Jag har inte behövt betala extra för publik IP men där verkar det ju som att det kan variera.

Edit: Det blir väl vanligare och vanligare med CGNAT och vad jag förstått använder de flesta ISPs det numera.

Av dumbo

Jag bygger dator så sällan att det inte gör så mycket om det är lite meckigt men det är absolut inget jag strävar efter. Jag gör hellre min research och skaffar delar som funkar ihop och köper gärna ett lite större chassi så att det finns plats för kabeldragning osv.

Och om ormboet i texten avser det man ser i översta bilden så vet jag inte vad man ska kalla typ alla datorer fram till att SATA gjorde sitt intåg. Det på bilden ser ju ut som en dröm i jämförelse.
Chassina då var, med dagens mått mätt, i regel inte alls särskilt genomtänkta och därtill hade man ATA-kablar, som i bästa fall var sleevade, dito floppykabel och eventuellt även SCSI-kabel som även de var flatkablar, därtill en hel hög med "molex-kablar". Det var så mycket kablar och skit så det spelade nästan ingen roll om fläktarna var på eller inte.

Av dumbo
Skrivet av Tauri85:

Sämsta: Socialt umgänge eller bristen på det nu för tiden

Det tycker jag är en sanning med modifikation. Jag förstår vad du är ute efter men det har även gjort det enklare/möjligt för dem som inte passar in i normalmallen att hitta ett socialt sammanhang.
Att kunna ha ett rikt socialt liv på exempelvis Discord där man kan prata med sina likar om saker man har gemensamt eller gillar istället för att hela tiden känna att man är missanpassad är otroligt värdefullt för många.

Allehanda plattformar som gjort det möjligt att kommunicera digitalt, vad det vara må, från BBS:er och fidonet, till email, IRC, Discord osv är nog mitt bidrag till det bästa som digitaliserats. Det har möjliggjort kommunikation på ett helt annat sätt än som tidigare var möjligt och är nog den enskilda grej som varit mest positiv för mig personligen.

Av dumbo
Skrivet av seville57:

Chromecast Google TV kommer med följande förinstallerade appar som Netflix, Apple TV, Youtube/Music, Prime å Disney +. Går även att installera fler appar (så länge minnet räcker, 4 GB). Man behöver alltså inte "stenålders casta" med mobilen. Jag använder TV:ns fjärr då jag inte gillar Google TV:ns fjärr. Strömförsörjning, fjärr medföljer å finns en liten HDMI kabel stump i "pucken".

Skrivet av Squallie:

Jag förstår tankesättet med att det är enklast om det bara fungerar som innan. Och som andra sagt så kommer det att fortsätta fungera.

Men det är verkligen superenkelt, enklare än att casta, med fjärrkontrollen så hon kommer förmodligen gå över till den ändå. Enda tröskeln är väl att man behöver ladda ner och logga in i apparna (som kräver det) en gång innan det fungerar.

Tänk också på att det finns numera en 1080p variant så om ni kör en sån TV så kan ni få en för ca halva priset.

Jag är helt med er och tror nog att fjärren kommer att användas så småningom, även av min sambo, men hon tycker det är svårt och jobbigt med nya tekniska saker så det är fint om hon inte behöver bli påtvingad något utan får ta det i sin egen takt.

Det enda som verkar lite struligt, utifrån lite googlande, är när man har olika profiler i apparna. Dessa verkar inte kunna knytas till resp. googlekonto/-profil. Men sånt får väl lösa sig helt enkelt.

Av dumbo
Skrivet av slusk:

Du kan casta till den nya med... det framgår lite av namnet

Jo, jag trodde ju att det är så ville bara vara helt säker.
Allt man (vad jag hittade) är bara fokuserat på hur man kan stryra den med appen eller fjärren och ibland händer det ju att företag tar bort saker som kan verka självklara.

Hur som helst. Tack för bekräftelsen.

Av dumbo
Skrivet av [SmR]BMF:

Hejsan Du tänker helt rätt när det gäller ram, aldrig köra en sticka. Det jag tror många gör när de uppgraderar är att de får tag på ett likadant kit som de redan har eller köper ett helt nytt kit och säljer det gamla om de misstänker att systemet har svårt att köra 4 stickor i full hastighet alternativt inte får tag på samma kit.

När det gäller moderkort och hur mycket man ska lägga "extra" på utökad I/O är upp till var och en om man har behov. RTX 4090 har väl bara stöd för PCIE 4.0? Svårt att avgöra hur långt in i framtiden som PCIE 4.0 kommer att börja vara en flaskhals, är väl bara för snabb lagring man behöver PCIE 5.0 idag om man nu tycker PCIE 4.0 är för långsam

Glhf!

Tack för svaret!

Bra att veta att jag inte är HELT ute och cyklar iaf.

Jo, det är ju som du säger att man får avgöra själv vad som är värt och inte och i detta fallet så är det väl tveksamt om pcie 5 och lite mer usb-portar är värt det. Även mellan pcie3 och 4 är ju inte skillnaden så jättestor (varierar ju lite med titel) med ett 4090. Jag har ett 3080 Ti som jag väl inte har några planer på att byta i brådrasket så...

Av dumbo

Casta "som vanligt" med Chromecast med Google TV

Jag har precis gjorts medveten om att tv4play inte längre går att använda med Chromecast gen 1 så jag funderar på att skaffa en ny. Så det är väl varianten med google TV som känns mest lockande för min del. Dock är min sambo... teknisk illiterat eller hur man ska uttryckade så för att bespara mig en massa hvudverk vore det enklast om hon kan fortsätta använda den nya precis som vanligt. Cast-ikonen i appen -> välja chromecasten -> spela upp.

Jag har emellertid inte lyckats google fram om den funkar att använda på samms sätt eller om man _måste_ styra den via Google TV.
Besitter någon här möjligen svaret på den frågan?

Av dumbo

Moderkort AM5 (Uppgraderingspaket?)

Jag har tänkt uppgradera mitt system och lutar åt att köra på en 7700X

Tycker det är svårt att veta vilka moderkort som är bra och man läser rätt mycket om instabilitet och inkompatibilitet med minnen bla.

Såg att Inet har ett uppgraderingspaket med 7700X, Tuf Gaming B650 plus och 32GB RAM.
https://www.inet.se/produkt/v101181/paket-asus-tuf-gaming-b65...
Detta uppfyller de önskemål jag har och de borde ju valt grejer som funkar ihop och är stabila? Är det en hyfsad deal?

Det har även en annan variant med ett flashigare moderkort (minne är inte inkluderat där dock) men vet inte om PCIE 5.0 för grafikkortet, en NVME-slot extra och fler USB 3-portar är värt en tusenlapp extra, vad säger ni?
https://www.inet.se/produkt/v101174/paket-asus-tuf-gaming-x67...

Har ni några andra förslag?

Fråga ang. ev framtida uppgradering av minne: Har läst att man i regel måste gå ner i hastighet om man installerar 4 minnesmoduler.
Om det nu är så, är det bättre att köpa snabbare minne och att man då inte behöver landa lika lågt om man skaffar mer senare eller är det en bregränsing som ligger enbart i moderkortet (eller processorn)?
För man vill väl inte köra med bara en sticka fram till en eventuell uppgradering?
Det är kanske inte någon jättefråga men hade varit nice att veta.

Av dumbo
Skrivet av Genomresa:

Har du faktiskt testat på sistone? Det hade inte jag, så jag gjorde det av nyfikenhet p.g.a. ditt inlägg.

[...]

Baserat enbart på detta rätt grunda test tycker jag att de verkar ge ganska likvärdiga resultat.

Jag har i ärlighetens namn inte gjort några test likt du gjort enl. ovan. Jag har, pga att Edge har Bing som default search, helt ofrivilligt använt det på jobbet. Där är det mestadels Excel-relaterade guider/tips jag söker på. Där brukar jag i regel få scrolla flera sidor innan jag hittar det jag söker med Bing medan om jag, efter att ha tröttnat på att scrolla, byter till google så finns det jag söker ofta i top 3.
Det kan såklart ha att göra med vad jag söker efter eller att jag använder "fel" sökbegrepp eftersom att jag inte alltid vet vad funktionen jag söker faktiskt heter. Google kanske är bättre på att lista ut vad jag menar/söker/vill åstadkomma medan om jag hade använt det faktiska namnet på funktionen så hade jag fått ett bra sökresultat även från Bing. Hur som helst upplever jag inte Bing som särskilt träffsäkert.
Det är ju högst anekdotiska bevis dock.

Av dumbo
Skrivet av DasIch:

Vidare lär ChatGPT innebära en stor uppdatering till Bing.

Precis vad som helst skulle vara en stor uppgradring av Bing. Det kan iaf inte bli mycket sämre. Träffsäkeheten är ju ungefär samma som Altavista anno 1997.

Av dumbo

Man brukar få pris när man gjort något bra, som i att man får Nobels fredspris exempelvis.

Måhända är jag trög som ändå inte direkt fattade det handlade om prissättningen men formuleringen är väl inte klockren.

Av dumbo

Corsair missade en punkt på checklistan; att göra det snyggt/smakfullt. Jag är inte så förtjust i det där mönstret i metall heller men i trä var det riktigt gräsligt.

Borde bli mycket mer material som kasseras åxå men alla dessa hål, men det går såklart att göra spånskiva av och är det fanér är det ju inga jättemängder.
Plus i kanten för bambu dock, som är ett miljösmart material. Vad man tycker om utseendet är så klart olika. Jag gillar bambu.

Av dumbo

Handlar ogärna elektronik där det finns risk för ESD-skador begagnat eftersom dylika skador inte nödvändigtvis visar sig direkt och inte går att se. Är priset tillräckligt lågt så chansar jag dock ibland. Köpte ett 1660 Super till dotterns dator för lite sedan, tex.

Bortsett från det köper jag gärna begagnat men generellt vill folk ha för mycket betalt. Ibland läggs ju saker ut för över nypris, bara för att de själva betalade det dubbla för ett par år sedan.

Det finns ju även en del butiker som säljer begagnat med garanti. I regel dyrare än att köpa från privatpersoner men bortsett att de lämnar viss garanti är man ju även skyddad av konsumentköplagen. Även om det är dyrare än att köpa privat kan man skala av ganska många procent. Senast köpte jar ett objektiv för under 60% av nypris på det sättet.

Jag är dock dålig på att själv sälja av grejer som jag inte använder längre. Ofta tycker jag inte att det är värt besväret, för det handlar om så lite pengar. Så antingen ligger det och skräpar här hemma eller så skänker jag bort det när högarna blir för stora.
I själva verket hade jag säkert kunnat få in en nätt summa på att sälja av saker men...

Av dumbo
Skrivet av Alphahanne:

Det där varierar nog ganska friskt. "Min" MM, den i Kungens Kurva, var det snarare tvärtom. Jag fick alltid jaga efter personal om jag behövde fråga om något. Kanske beror mer på mig iofs, jag kanske skrämde personalen på något sätt. Upplevt precis samma sak på Elgiganten i KK.

Jag det är klart att det kan variera från butik till butik, men jag har samma erfarenhet på alla 3 MM här i Gbg och även den som låg i Växjö, även om det var _väldigt_ länge sedan jag var där.

Jag har bara upplevt något liknande på gamla Expert. På Elgiganten brukar säljarna i regel vara mer chill även om de ibland kan fråga om man vill ha hjälp med något så är det inte alls "Jodå, du vill visst ha hjälp, du vet bara inte om det"-attityd som jag upplevt på MM.

Sedan kan man ju, som person, uppleva saker olika åxå.

Av dumbo

Jag HATAR att gå in på MM. Man hinner knappt innanför dörren förrän en påflugen säljare sitter som en klisterlapp på en och i samma stund som man avfärdat den första så kommer nästa... Nu var det flera år sedan jag ens var inne i butiken.
Jag har handlat ett fåtal saker där när det varit en bra deal, men i regel ligger de en bit över konkurenterna om det inte är någon särskild kampanj, så det finns ingen anledning att handla av den orsaken heller.
Webbutiken ska vi helst inte ens nämna. Jag vet inte vilken klåpare som snickrat ihop den...

Är det så att jag behöver något NU har jag Netonnet, Elgiganten, Webhallen och Inet på ungefär samma eller kortare avstånd, så valet är inte så svårt. Skulle butikerna inte ha varan i lager är det i regel någon av dessa 4 jag beställer från ändå och behöver jag inte ha sakerna omgånde kan jag gott bespara miljön den bilresan.

Av dumbo

Med tanke på hur notoriskt värdelöst Spotify är på att hitta musik jag gillar är jag tveksam till att en dylik funktion skulle göra någon större skillnad.

Nu ska väl sägas att det nog inte är så lätt för en algoritm att hitta musik jag gillar för det handlar mer om utförande än artist eller genre. För jag antar att de bara går på meta-taggar och "andra som gillar x gillar även y och z" och inte gör någon faktisk analys av själva musiken. En metatag för crestfaktor hade ju dock varit god bit på väg, skulle jag tro.

Jag är dock nyfiken på ny musik så jag brukar ändå lyssna på discover weekly, exempelvis, även om den i regel är ganska snabbt avklarad då det är "en låt på tusen" som väcker intresse. Jag har åtminstone hittat några nya artister den vägen.