Inlägg

Inlägg som KurtEgon har skrivit i forumet
Av KurtEgon
Skrivet av klove:

Hej Clockers.
Dags för mitt hushåll att se över vårt hus-bunda lån, 3st för att vara exakt.
Hade möte med vår bank Nordea igår, och läget känns snudd på omöjligt att ens förhandla.
Handläggaren blev noterbart upprörd att man lyfte ens lojalitet och fläckfria historik.

Tänkte vända mig till er med vilka tips ni har, och vad ni själva använt er utav för taktik när era bolån skulle förhandlas. Speciellt nyfiken på er som gjort det nyligen, samt vilket beslut ni landa i, bundet flera år, rörligt, räntesats och bank.

Försökte förhandla med LF men de har tagit bort möjligheten att förhandla. De läggar rabatt från början så du får i princip listräntan och där låg de bäst till när det begav sig. Begär amorteringsunderlag så ringer dom nog upp dig med ett bättre erbjudande.

Av KurtEgon
Skrivet av glemmy:

Avkastningen i värdepapper är inte garanterad, det är stor sannolikhet att den är 5-7% över tid, men den kan också bli negativ under perioden du investerar. Risken är större ju kortare horisont du har.

Minskad räntekostnad är däremot garanterat. Om skillnaden är 0-2 procentenheter så kan man tycka att det riskfria alternativen är bättre.

Tack för förtydligandet! Nu fattar till och med jag

Av KurtEgon
Skrivet av Iskra:

Garanterad räntekostnad på 5 % jämfört med en riskabel förväntad avkastning på 5-7 % låter som en dålig affär.

Hur menar du?

Av KurtEgon
Skrivet av stoffe-2k:

Vilken risk, ränterisken? Styrräntan lämnades kvar på sin nivå nyligen, allt tyder på en sänkning vid nästa tillfälle.

https://www.riksbank.se/sv/press-och-publicerat/nyheter-och-p...

du kommer att påverkas av amorteringskrav vid belåning över 70% kanske något att fundera över.

Risken är bara om jag höjer bolånet MÅSTE jag betala varje månad. Om jag tar från ISK och sparar samma summa varje månad kan jag skippa en månad.

Av KurtEgon
Skrivet av DavidtheDoom:

Instämmer här.
Är en tämligen simpel kalkyl att genomföra. I dagens mått är det generellt som så att räntekostnaden som är 70% av bolånets löpränta är lägre än den förväntade avkastningen på börsen trots den höga räntan vi har. Det förutsätter dock att man inte nallar på ISK:n stup i kvarten utan följer en långsiktig plan.

Vi har inte tagit en krona från ISK och har inte tänkt göra det för småsaker i framtiden heller. Det känns nog som att huslånet är det bättre alternativet. Att ta ISK och öka sparande där ger (förmodligen) mindre pengar i slutändan, den enda skillnaden är att man måste betala lånet men kan skippa ett par månadsspar på ISK.

Av KurtEgon
Skrivet av lindahlj:

Gör en uträkning kring vad som blir ekonomiskt fördelaktigt och sedan bestämmer jag mig.

Låneränta ca 5% och förväntad avkastning 5-7% så det logiska är att utöka huslånet om man kan bära risken. Får sova på saken.

Av KurtEgon
Skrivet av GLaDER:

Jag brukar räkna med 6% ±2% men i dagens högränteläge är nog förväntad avkastning något högre. 5-7% är konservativt och bra, så räkna med det så blir du (nog) inte negativt överaskad.

Då är det man vinner mest på i längden att utöka bolånet. Får fundera i helgen om risken är värt det.

Av KurtEgon
Skrivet av GLaDER:

Om den förväntade avkastningen på ditt ISK är högre än kostnaden för det ökade lånet lägger du det på lånet. Annars tvärtom.

Klokt! Vad skulle du gissa är förväntad avkastning på t.ex. Länsförsäkringar Global Index? Jag har hört 5-7% per år men stämmer det?

Av KurtEgon
Skrivet av Henrico:

Svårt att säga med så lite information. Beror ju på hur dyrt hus det har samt om du har annat buffertspar.

ISK ser jag mer långsiktigt , men jag har annat buffertspar som jag tar av för renoveringar, bil och annat där pengarna ligger i sådant som har lägre risk/avkastning än isk. (men min isk är också större än mitt bolån)

Huset är värderat till 2-3 miljoner så inget dyrt. Buffertspar på ett par tre månadsutgifter.

Av KurtEgon

Fråga om finansiering av husrenovering

Du ska göra en husrenovering för 150k. Lägger du den på huslånet (som blir ca 80% belånat) eller plockar du från ISK (totalt innehav 300k)?

Av KurtEgon

Du ska göra en husrenovering för 150k. Lägger du den på huslånet (som blir ca 80% belånat) eller plockar du från ISK (totalt innehav 300k)?

Av KurtEgon

Du ska göra en husrenovering för 150k. Lägger du den på huslånet (som blir ca 80% belånat) eller plockar du från ISK (totalt innehav 300k)?

Av KurtEgon

Tänkte bara tipsa om whey för 149 kr/kg. Fri frakt med koden SHIPIT. Brukar beställa därifrån och aldrig blivit missnöjd med smaken.

Av KurtEgon

Battlefield 1. Löjligt bra atmosfär och maps. Blir alltid något battlefield moment. En riktigt frisk fläkt jämfört med 2042.

Av KurtEgon
Skrivet av IceKey:

Nä du, dem finns där ändå, vissa är svåra att upptäcka.

Mycket möjligt! Så längde det inte påverkar min upplevelse är jag nöjd

Av KurtEgon
Skrivet av Pvt_Rinzler:

Ja om det inte var fullt med fuskare så hade det varit gött att gå tillbaka.

Skrivet av IceKey:

Samma här. Älskar BF 1 och V, men fuskarna gör att man inte vill tillbaka direkt. Dem håller sig borta från 2042 vilket är skönt, men där finns men stöter knappt på dem.

Har inte stött på en enda fuskare de senaste veckorna jag spelat. Håll er borta från servrar med "Official" i namnet så är det lugnt, det finns gott om aktiva community servrar.

Av KurtEgon
Skrivet av Swennis:

Ett mästerverk mot dom två senaste bf! 👍
Brukar va den eller bf4 vi hamnar på tillslut när vi ska lira bf… börjar med 2042… blir meh… sen startar vi upp bf1, fantastico! 😁 Synd att ibland stöter man på många fuskare bara, men då bytar vi server

Jag har inte sett fuskare på ett bra tag men håller mig iofs endast till community servers, undvik allt med "Official" i namnet.

Av KurtEgon

RTX2080, vet ej hur gammalt eftersom det kom med gamla jobbdatorn som jag fick köpa alldeles för billigt

Av KurtEgon

https://preview.redd.it/we-need-more-men-on-the-frontlines-v0-l4...

Efter ett par år med BF V och 2042 känns 1 som en frisk fläkt, fy fan vad bra det är.

Av KurtEgon

Vilken är er favoritövning just nu? Själv är jag förälskad i RTO Pushups, aldrig haft ett sånt pump i brösten.