Inlägg

Inlägg som matthiask82 har skrivit i forumet
Av matthiask82

I princip bara gissningar…

Av matthiask82
Av matthiask82
Skrivet av medbor:

Det verkar vara något nytt ’samhällsfarligt genombrott’

Man gav AI-motorn löpande tillgång till flödet av nya Reddit-kommentarer, instruktionen att göra det du anser är vettigt för människans överlevnad och sedan förmågan att göra fria nätverksanrop. Inga brandväggar.

Av matthiask82
Skrivet av joakim99:

Samtidigt så kostar minne väldigt lite så jag såg ingen anledning att vara snål. Jag har i dagsläget runt tusen sensorer.

Om man klipper in följande kod i "Developer tools" -> "Template" så får man en översikt över antalet sensorer mm:

Sensors: {{ states.sensor | count }} Lights: {{ states.light | count }} Switches: {{ states.switch | count }} Binary sensors: {{ states.binary_sensor | count }} Automations: {{ states.automation | count }}

Måste fråga, hur kan du ha tusen sensorer? Jag kanske misstolkar vad "en" sensor är.

Av matthiask82
Skrivet av koSmiQ:

Om man ändå ska köpa, och inte lider av väldigt tajt budget, så ser jag ingen mening i att spara in på varken RAM eller eMMC.

Med det sagt så är 2 GB minimum för HA och ska enligt uppgift fungera bra i de allra flesta fall för "basic setups".

För egen del så har jag en Raspberry Pi med 8 GB RAM och ser ingen mening att ha mindre för HA när prisskillnaden är så liten.

Skulle inte säga att budgeten är jätteavgörande, men däremot lockas jag av låg energianvändning. Prisskillnaden mellan 4 och 8 GB minne är försumbar, det var mer att det inte verkar finnas en 8 GB-version som inte har WiFi (en funktion jag inte behöver).

Av matthiask82
Skrivet av koSmiQ:

Om du ska köra Home Assistant Yellow så kan det vara värt att kolla här istället för hos m.nu: https://raspberrypi.dk/en/product/home-assistant-yellow/?wcml...

Lite fler möjligheter att välja vilken CM4 du vill ha: mer RAM, med/utan wifi, mängd eMMC så slipper du en NVMe om du vill. Jag tror att om du har den som dedikerad HAOS-box så bör den räcka mer än väl. Det är trots allt en officell produkt från HA-gänget.

Som andra har nämnt så är det även en setup som kräver mindre pillande med Docker och uppdateringar sköts av HAOS självt. Saker som jag själv tycker är viktiga i långa loppet, att det är bekvämt vinner i det här fallet.

Tack, lutar åt att köpa den. WiFi har ingen betydelse, kommer ha den inkopplad med kabel. Gällande utrymme, hur mycket utrymme behövs egentligen om den endast ska drifta HA? Exempelvis en CM4 med 4 GB minne och 32 GB eMMC?

Av matthiask82

Har bott i nya huset nu ett år och känner att det är dags att ta tag i all automatisering. Den är idag 0. Känns givet att använda Home Assistant. Man verkar kunna köra HA på i princip det mesta, men vill gärna sätta upp en dedikerad liten maskin som endast är för hemautomatisering. Givet att jag inte har någon hårdvara idag utan skulle köpa allt från scratch, vad skulle ni rekommendera?

* Huset är på 300 kvm fördelat över 3 våningar (om det har någon betydelse?)
* Primärt vill jag bara ha möjlighet att styra lampor, många genom att bara sätta in en kontaktplugg (Zigbee?)
* I framtiden vill jag gärna kunna koppla in bergvärmen och elbil, koppla till elpriset mm. Kanske justera termostater på golvvärme/radiatorer.

https://www.m.nu/styrenheter-zigbee/home-assistant-yellow-med... ser ut att vara en komplett liten låda, men undrar om jag bygger in mig i ett hörn? Jag har god Linux- och programmeringsvana, inte rädd för terminaler, ssh eller icke-användarvänliga gränssnitt.

Av matthiask82

Annonsen är avslutad

Av matthiask82
Skrivet av som99:

Mitt resultat: 8/10.

The secret of Monkey Island <3

Hade inte ens behövt svarsalternativen, bilden bara skrek "första scenen i Monkey Island"

Av matthiask82
Skrivet av COBox72:

Har en 40” från grundig, bra gym tv hade jag nog sagt. Kan även sälja med en chromecast alt. Apple tv med. 1500 för bara tv’n. Finns i Kärrtorp.

Tack, men jag vill gärna ha en just 43". En sådan bör bara ca 55-57 cm i höjd, vilket passar perfekt in

Av matthiask82

TV 43”

Till vårt hemmagym jag inreder så söker jag är efter en TV på 43”, den storlek som kommer passa bäst.

Ser helst att den har smarta funktioner så man åtminstone kan använda SVT-play och Netflix. Bonus om den ex har inbyggd Chromecast.

Annars inga större krav, 4k behövs absolut inte.

Jag hämtar.

Läs hela annonsen här

Av matthiask82

Wow

Av matthiask82
Av matthiask82
Skrivet av immutable:

Jag köpte en crosstrainer för 12k förra sommaren. Jag har använt den exakt EN gång sen dess. Väl investerade pengar Men jag har lovat mig själv att jag ska börja använda den snart...

Köpte ett löpband i vintras för 20k. Har använts exakt 0 gånger

Av matthiask82

Köper den senaste iPhonen varannat år via företaget, så man kan säga att jag i praktiken får den gratis. Ångrar mig varje gång, den tidigare fungerade bra och den nya är alltid för stor på något sätt.

Tror det är dags igen i höst… :/

Av matthiask82
Skrivet av llxt:

Jag använder i3wm. Mycket enkelt att konfigurera och personalisera Give it a try!

Kom att tänka på detta inlägg av en slump. Tänkte bara nämna att jag numera på den bärbara jobbdatorn kör EndeavourOS med i3wm. Kommer ta ett tag att vänja sig helt, men på det stora hela väldigt trevligt. Fick göra ganska mycket inställningar i i3 för att det skulle närma sig något som jag ville ha, så kanske hade det varit bättre att utgå från en ren installation än den väldigt anpassade som EndeavourOS ger en.

Men kommer nog installera WIndows i en VirtualBox-gäst för några saker, framför allt Office-paketet.

Av matthiask82
Skrivet av Ostbullen:

Ta en titt på libre office som alternativ för ms office kan förutom sina egna format även hantera ms offices format dugligt.

Teams finns som app för linux, vet dock inte hur bra den fungerar gentemot windowsversionen, men kanske värt att testa?

MySQL workbench kanske är ett bra alternativ för dig om du inte kollat på den tidigare? Lite krashigt av sig tyvärr, men ett väldigt kraftfullt verktyg.

Jag jobbar delvis med väldigt speciella filer och funktioner i Office-paketet. Men det är relativt sällan, skulle säkert kunna göra det i en VM. Teams visste jag inte hade en Linux-version. MySQL workbench ogillar jag starkt, det fanns en anledning till att jag sökte mig vidare.

Men ska ta några kvällar att testa på nytt med Linux. Distrowatch säger att MX Linux är populärast just nu, ser ut att vara Debian-grund, låter som en bra bas att testa med.

Av matthiask82
Skrivet av MegaMuztek:

Vad är det för program du behöver?

Senaste jag tittade på det så intalade jag mig att jag skulle bli blockad av:

  • Word/Excel/Ppt som jag delvis behöver i vardagen. Min dator är främst en utvecklardator, spelar försvinnande få PC-spel

  • Teams. Kunna komma åt delningar, i Windows kan jag få uppmappat i filsystemet

  • SQLyog. Lite av en nisch, men använt detta verktyg för MySQL-administration i över ett decennium. Gammal hund etc

Annars har jag ganska god Linux-vana som server-OS. Använt professionellt i 20 år på den fronten.

Av matthiask82
Skrivet av llxt:

Jag använder i3wm. Mycket enkelt att konfigurera och personalisera Give it a try!

Tack, det är precis i3vm jag lekt med innan. Använder du något annat utmärkande?

Av matthiask82
Skrivet av llxt:

Jag har nog blivit lite skadad av tiling wm's till linux. Skulle aldrig kunna använda någon stacking variant längre för dagligt bruk

Tiling VMs är anledningen till att jag vill byta till Linux, men har tyvärr några program så endast finns på Windows som jag inte hittat bra ersättare för.

Vad använder du?