Inlägg

Inlägg som Aktsu har skrivit i forumet
Av Aktsu
Skrivet av Foolwolf:

Japp testat blint flera gånger mellan tjänsterna. Vänligen notera att jag inte pratar om loseless mot 320 etc, utan Spotify som tjänst och dess ingående kvalitet.
När det gäller te.x Flac mot VBr mp3 krävs det väldigt mycket för att jag skall höra någon skillnad, utan det är mellan tjänsterna som jag menar här.
Spotify har grötigaste ljudet om man jämför med CD, Tidal, YouTube, HDTracks etc. Om jag däremot bara pratar om loselss eller ej så beror det ju på hur det görs. Jag köper ofta FLAC från HDTracks och gör om till MP3. HDTracks musik hör jag stor skillnad på jämfört med Spotify .
HdTrakcs Flac eller min VBR MP3:a ahör jag däremot ingen större skillnad på, ens om jag koncentrerar mig.

Så, mitt inlägg är för att belysa att Spotify=skräp, oavsett vad de säljer. IMHO. Deras lossless är nog inget jag tänker betala för med tanke på hur dålig kvaliteten är i grunden. Största anledninen tilla tt jag använder Spotify är att vi kör familje abonnemang, och att jag inte vill betala för många tjänster.

Har samma erfarenhet själv, testat Spotify blint mot Apple Music och Tidal flera gånger och alla som varit med har med statistiskt signifikans kunnat pricka Spotify som den sämre.

Mer anekdotiskt tycker jag både Tidan och Apple Music har mycket fylligare ljud även i mina AirPods Pro.

Testat 320 MP3 mot lossless FLAC också och där kunde ingen höra skillnad.

Av Aktsu
Skrivet av JonasT:

Då det här är första gången vi gör den här typen av priskoll på grafikkort så skulle jag uppskatta feedback från er. Vill ni se mer av den här typen av artiklar? Ska jag skruva på upplägget eller känns det överskådligt?

Jag slogs också lite med avgränsningar kring vilka återförsäljare som ska få vara med, och då mer specifikt huruvida butiker i EU som helhet som säljer via marknadsplatser som Amazon ska inkluderas. I just det här fallet valde jag att inkludera dem, men det finns ju också argument att göra för att avgränsa sig till exempelvis nordiska aktörer. Vad tycker ni?

Skulle gärna se att det inte är begränsat till 8tkr utan att man kan inkludera alla prisklasser, eftersom vi pratar prestanda per krona vore det vettigt att se hur de högre prisklasserna presterar när man tar beslut om vad man ska köpa.

Av Aktsu
Skrivet av Dunde:

Ändå är de i samma storleksklass på ett ungefär. De rymmer lika mycket i bagage och kupe fram till stolarna. Sedan kanske Model 3 är lite rymligare fram (eller så är det tvärtom...?) men det brukar inte skilja jättemycket. I model 3 får man in lite i frunken också, så du har väl rätt, en Model 3 är en hel bananlåda större bagage i. Så man kan säga att en model 3 är lite mindre än en iD3.

https://m.youtube.com/watch?v=2OM1UsEAPe4

https://m.youtube.com/watch?v=7TqqyYEmL5s

Det är vanligt att man totalt felbedömer storlek på bilar. Speciellt när de är byggda med mått som lurar ögat som t.ex. model 3, BMW i4 eller Model S. Tesla är ju t.ex. ofta inte optimalt utnyttjade utan offrar utrymme för desig och lägre luftmotstånd.

Var skrev jag någonting om bagageutrymmet? Jag skrev att det är stora skillnader i kupén och fyra vuxna sitter mycket sämre i en Zoe än Model 3, vilket såklart är rimligt när axelavståndet skiljer så pass mycket. Och då har vi inte pratat om hur mycket bredare Model 3 är så man får mycket större utrymme i den dimensionen. Så totalt är de inte i samma storleksklass alls, på en parameter kanske de är likvärdiga men på de andra storleksparametrarna så är det inte ens nära.

Du verkar inte ens ha suttit i båda bilarna.

Av Aktsu
Skrivet av Pågenbröd:

Normalt, njut nu för snart kommer bastuvärmenibyxan +35c i min etta.

Ja vi har redan fått starta ACn på dagarna med sol annars är det 27-28 grader inomhus.

Av Aktsu

Om du behöver underställ, flera t-shirts och tjocktröja när det är 22,6 grader så måste du ju vara sjuk med frossa eller liknande. Även om det skulle vara lite drag eller kallras med 10 grader utomhus bör man inte frysa med så mycket kläder på sig.

Av Aktsu
Skrivet av Dunde:

Det beror på olika standarder hur bagage mäts upp i olika biltyper. Du måste kolla ett test så som t.ex. Tesla Björn gör med sina bananlådor.

Ja men Zoe är en väldigt liten bil i övrigt, man har inte en chans att få in 4 vuxna i den t.ex.. Är såklart inte så konstigt när axelavståndet är ca 30 cm längre i Model 3 vs Zoe.

Av Aktsu
Skrivet av Yoshman:

Skulle inte heller klassa det som en småbil, men detta är något man får tänka på

Tjänstevikt 1931 kg Totalvikt 2232 kg -> maxlast 301 kg. Fyra vuxna får helt klart plats i denna bil, antar man att de väger 75 kg har man då 0 kg kvar för last. DET kan nog vara lite av en överraskning.

300 kg är rätt lite. Vår Volvo XC40 Recharge får ta 445 kg och gammel-subarun får ta 480 kg, vilket nog är mer väntat för en bil i den storleksklassen.

Så en Model 3 har maxlast på en nivå man kan förvänta sig hos en "småbil".

Tjänstevikten inkluderar föraren, så sitter man fyra vuxna på 75 kg styck har du 76 kg kvar att lasta.

Av Aktsu
Skrivet av Swedishchef_90:

Absolut, vi får hålla med om att vi tycker olika gällande arvode.

Precis, det finns ju egentligen inget rätt svar utan bara tycke och smak .

Av Aktsu
Skrivet av Swedishchef_90:

Är väl bara och titta på hur väl länder med lägre skatt fungerar om man nu undrar vad skatter ger för något 😀

Skulle alla hjälpa till skulle jag absolut säga 0, men generellt är det 5 av 72 som alltid hjälper till vid behov. Och tyvärr får man ju inte beskatta andra hushåll.

Dock finns det en skattefri väg med ersättning genom självförvaltning som vi skall börja med. Dock har det ett tak

Edit

Sen kostar ju min ersättning 1000kr för att få 6.5k efter skatt

Ja jag är inte emot skatt i allmänhet men när jag redan skattat för pengarna känns det dumt att hitta på sätt så man betalar ännu mer skatt, hade arvodet kunnat varit skattefritt så är jag inte emot att man har ett sådant. Vi tycker inte det är värt administrationen för att få till självförvaltning och liknande utan vi kör på att rekommendera att arvodet bestäms till noll vid varje årsstämma istället.

Själv ser jag att mitt engagemang i styrelsen görs för att administrera mitt egna värde i det jag äger, om fastigheten och föreningen sköts bra så är min lägenhet mer värd i slutändan och då kan det vara skillnad på miljoner vi pratar om.

Av Aktsu
Skrivet av SpiikeN^:

Det är såklart det ”fina” och aristokratiska sättet att se det på. Men också så jävla naivt. Lite samma som med riksdagsledamöter. I teorin vill man att alla som sitter i riksdagen ska göra det av fri vilja och inte för stålarna, och därför klara sig på en minimilön om säg 25.000:- kr i månaden. Men testa genomför det förslaget och se vilken kompetens vi får hos riksdagsledamöterna då

Så du tror att väldigt kompetenta personer lockas av att arbeta i styrelsen för att de tjänar 10-15 kr i timmen netto och får de inget så struntar de i det? För du argumenterar för just det, att ersättning i form av växelpengar krävs för att locka till sig kompetenta personer. Så du bör alltså tycka att 25k i månaden är på tok för mycket för Riksdagsledamöter, kompetenta personer lockas ju enligt dig av 10-15 kr i timmen…

Skrivet av Swedishchef_90:

I mitt fall är det ca 7k om året, efter avgifter. Så 1.5månads hyra.

Testa be folk sitta gratis så har du 2 personer som hjälper till. Finns det en liten ersättning får man oftast några som kan avlasta med mindre uppgifter.

För man kan vända på frågan, varför skall vissa få åka gratis på att ni sliter för "enbart små pengar"

Ja min ersättning efter skatt hade hamnat på ca 6k per år vilket är drygt en månadsavgift, men min avgift blir också 3,5k högre per år för att bekosta arvodet så nettot är plus 2,5k vilket är en halv månadsavgift. Så jag och fyra andra får runt 2,5-3,5k netto var om året och varje medlem får i genomsnitt ge 2k extra av deras skattade pengar till Skatteverket, det ser jag som galenskap på hög nivå om man nu inte gillar att betala extra skatt.

Huruvida det finns ett arvode eller inte har inte haft någon betydelse för hur lätt det är att hitta folk här, det är som att kaffepengar inte påverkar folks beslut. Alla som suttit i styrelsen sen vi tog bort det har snarare tyckt att det vore galenskap att hålla högre avgifter för att betala större delen i extra skatt.

Av Aktsu
Skrivet av Swedishchef_90:

Är väl uppskattat med en ungefärlig ersättning på en hyresfri månad för att man ställer upp.
Vi har haft förslag från boende som inte vill sitta i styrelsen att ersättning borde höjas.

Det är dock väldigt ineffektivt, ska alla medlemmar betala en extra avgift där större delen försvinner i skatt för att fem personer ska få 60% av en månadsavgift om året? Det är såklart det är trevligt om man kan ha en ersättning men när det mesta försvinner i skatt och det i slutändan blir en väldigt liten summa kvar är det rätt ovettigt i min mening.

Av Aktsu
Skrivet av SpiikeN^:

Ett arvode på 0:- låter väldigt idiotiskt, om man inte vill riskera en massa vakanta styrelseplatser som någon olämplig sedan får fylla ut.

Jag tycker tvärtom, de som går med i styrelsen för att de får några tusen per år netto är olämpliga att sitta där. Hade vi haft kvar arvodet så hade jag fått under 15 kronor i timmen för att sitta i styrelsen, om ens tid är så lite värd att det överhuvudtaget påverkar beslutet så tycker jag inte man är en av de kompetenta som medlemmarna vill ha i en styrelse.

Av Aktsu
Skrivet av Swedishchef_90:

Är inklusive alla avgifter.
Sen är det väl snarare kompensation för all tid man måste tag ledigt fråga jobbet för att möta hantverkare/prata i telefon.

Sen får man fråga sig, om du tycker den skall vara 0. Gör så alla i din brf lika mycket? Eller har ni som de flesta andra brfer, 30% hjälpsamma och 70% som aldrig hjälper till?

Saken är ju den att det blir ändå ingen vettig kompensation för tiden, och när vi kikade på det kom vi fram till att om föreningen har en kostnad på 100k för arvodet så går 65k till Skatteverket och vi fem i styrelsen delar på 35k. Så väldigt liten andel går till oss i styrelsen ändå, av det jag hade fått in på kontot ifall arvodet fanns kvar så hade jag redan bekostat mer än hälften av att min avgift behövde vara högre.

Och det är väl som en vanlig förening här, vi i styrelsen gör mycket och sen är det några andra som lägger mycket tid på t.ex. gården och resten gör ingenting. Att man får någon tusenlapp per år extra för att sitta i styrelsen kommer inte göra någon skillnad när det handlar om att locka till sig kompetenta människor.

Av Aktsu
Skrivet av Wiinis:

Om det är så jag ska tänka är det ju ännu värre. Då är närmare 20%. Med brasklappen att jag minnas fel och räknat fel. Men ca 200k inklusive soc. avg. och intäkter på ca 1,1 mille i avgifter.

Ja man hade ju inte sänkt hyror för lokaler eller hyresrätter om arvodet togs bort utan det är ju medlemmarnas avgifter man sänkt.

200k inklusive sociala avgifter i den storleken låter dock väldigt högt, då är det en styrelse som utnyttjar föreningen skulle jag säga.

Av Aktsu
Skrivet av Swedishchef_90:

Nu sade jag fel, vi har intäkter på 5m/år och vi betalar 72k i arvode. Så arvodet är promille av hyran.

Blir väl 0.69% av hyran (?) eller något dylikt.

Och ni har ingen annan intäkt än medlemsavgifter i de där 5 miljonerna? För som sagt bör man ställa det i relation till medlemsavgifter inte total omsättning då medlemsavgifterna är vad man hade sänkt om arvodet inte fanns.

Om arvodet är 72k innan sociala avgifter och det är 5 miljoner i medlemsavgifter så lägger ni runt 1,9% av medlemmarnas inbetalning på styrelsearvode, är det inklusive sociala avgifter är det istället runt 1,4%. Är såklart bättre att det är en mindre andel men jag tycker att allt över noll är slöseri.

Av Aktsu
Skrivet av Swedishchef_90:

Vi har 1000kr/lägenhet i ersättning (72k) omsätter 5 miljoner. 72k/antal i styrelsen - skatter och avgifter.

Sjukt med 9% av omsättningen. Dock spendar jag ca 300h/år med arbetet 🐸

Är ju ändå ett sätt att betala extra till Skatteverket för alla boende när man räknar in sociala avgifter, inkomstskatter osv. Att ställa det i relation till total omsättning är inte en bra jämförelse utan man bör jämföra det med hur stor del av medlemmarnas avgifter det blir eftersom det är den delen man kan hålla lägre utan arvodet. Hos oss var kostnaden runt 8% av medlemsavgifterna när vi tog bort det, så runt 5% av medlemsavgifterna gick som en extra skatt till Skatteverket.

Tror inte att någon tusenlapp efter skatt per år gör någon som helst skillnad för ifall de personerna man vill ska sitta i styrelsen går med på det så det är verkligen pengar i sjön.

Av Aktsu
Skrivet av Wiinis:

Vi har samma i vår BRF, där lokaler står för 50% av intäkterna. Som nyinflyttad och precis läst årsredovisningen, blir jag fundersam på styrelsens arvode vilket jag tycker är väldigt högt. Krävs det mer jobb för att ni har butiker?
Kommer själv gå med som kassör, och med tanke på ersättningen så kommer jag antingen få jobba mycket eller få bra betalt. Oavsett tycker jag inte det är ok att en så stor del av kostnaden ligger på arvode.

När jag gick in i styrelsen i min förening såg jag till att medlemmarna röstade för att sätta arvodet till noll. Är hål i huvudet om alla ska betala avgift med skattade pengar för arvodet där Skatteverket tar över 60%.

Så sedan dess har vi sparat in mycket pengar som istället kunnat gå till att ha högre underhåll utan att höja avgiften.

Av Aktsu

När jag kollat på att flytta från stan till villa nära stan och räknat på det så har jag kommit fram till att priserna man köper till är ungefär samma men att villan kommer kosta ca 10k mer i månaden i drift och underhåll jämfört med lägenheten. Så jag tycker inte att bostadsrätter är dyrare direkt.

Även om det finns mycket bra saker med villa så värderar jag personligen all tid jag behövt spendera i bilkö rätt högt så föredrar att bo centralt, att det är billigare blir bara en bonus.

Av Aktsu
Skrivet av Baxtex:

Total ränta är 160 000 kr/2 är 80 000kr.

80 000kr*0.3= är 24 000kr. Men det är ju inte vad vi fick tillbaka.

Hur mycket man får tillbaka har att göra med hur mycket preliminärskatt som är inbetald jämfört med vad den slutgiltiga skatten är givet alla aspekter. Ska ni föra över pengarna som någon fått i ränteavdrag och en denna har betalat 80k i ränta är det 24k som ska föras över.

Av Aktsu
Skrivet av slipbit:

Börsen gick bra förra året, men fastighetspriserna gick ju ned. Men jag är ingen expert i området. Man får inte förminska behovet att kassaflödet.

Ja fastighetspriser kan gå ned oavsett, men det man brukar prata om är att vid större nedgångar på aktiemarknaden så verkar också bostadspriserna gå ned vilket kan vara bra att tänka på oavsett vilken strategi man väljer.