Inlägg

Inlägg som Abbs har skrivit i forumet
Av Abbs
Skrivet av MatteN:

Har sett 4 avsnitt hittills, tycker fortfarande att den följer orginalstoryn rätt bra (ja, jag har serien från 1980 på bluray)(och att det nu är HDR eller DV gör ju knappast nåt heller).

Det är baserat på första delen i Clavells asienserie, rekommenderad läsning från Shogun, Taipan, Gaijin, King Rat, Noble House och Whirlwind.

Av Abbs
Skrivet av palusa:

Otroligt bra ändå om det stämmer. Då har du sexpack på magen och knappt nått fett samtidigt som du är rejält grov och muskulös. Kanske stämmer

Kollar man dock ditt namn och ort och söker upp denna personen på Facebook som verkar ha överensstämmande arbete så är det nog snarare så att fettprocenten är närmare 20-25 och inte alls som du påstår.

Men jag sticker ut hakan här och kan ha fel.

Ja han trollar

Av Abbs
Skrivet av zyberzero:

Jag har använt min SE2 till löpning och cykling, och jämfört med en Garmin Forerunner 235.

Jag köpte WorkOutDoors, och den ger bra resultat, rimliga värden och till skillnad från min Garmin ligger min grind där jag börjar och slutar på samma ställe

Fördelen med Garminen är föga förvånande fysiska knappar för att steppa i ett löpprogram. Webuit för att programmera programmet är inte bäst, men fasen så skönare än att fippla i en app.

Jag har testat att springa med lurar till SE2 och det fungerar förvånansvärt bra (jag har inte med telefon, bara klocka och bt-lurar).

Det finns naturligtvis fler program än WOD - men jag har varit nöjd iaf.

Är inte jätterättvist att jämföra FR235 (från 2015) och SE 2 (från 2022).

Bättre att i sådana fall jämföra med FR255 som har multi-band GPS och är betydligt mer precis än min FR245, till exempel.

Av Abbs
Skrivet av palusa:

Väger all min mat till minsta gram så det är exakt det jag äter 😊

Då har du mycket fett att ta av då? Eller är du 110 cm lång? Termodynamiken stämmer inte..

Av Abbs
Skrivet av palusa:

Så länge man äter sunt och rör på sig varje dag som jag gör så behöver jag inte fundera särskilt mycket på det alls. Dom som behöver fundera på sånt här är dom som äter skräp.

Jag äter inte godis, pizza, chips, bröd, pasta
Jag dricker inte läsk, saft med socker eller annat. 99% kaffe och vatten. Noll alkohol. Jag röker inte.

Äter ca 2000-2500 kalorier om dagen. Drygt 80-100g kolhydrater, 60-70g fett och 150-200g protein. Från kvarg, nötter, ägg, 5% nötfärs, kyckling som exempel.

Jag tränar 6-7 dagar i veckan. Springer i snitt 12-13km varje dag. Går 20-30.000 steg om dagen. Det med ett heltidsjobb inom tung industri.

Du kan hänvisa till vilken forskning och youtube videos du vill. Jag är fullt medveten hur min kropp fungerar.

Hade inte min princip fungerat så hade jag inte orkar leva som jag gör och gjort i 1,5 år.

Om du slutade ägna all din tid åt att läsa information om vilken kost som fungerar bäst så hade du redan hittat den och inte suttit här och försökt visa hur mycket du kan efter att själv har varit så onyttig och osund så du dragit på dig diabetes.

Mekanismen som gör att du lägger på dig fett och får sjukdomar kallas överskott av kalorier. Att man är slapp och sitter hemma i sin soffa och trycker i sig godis med sin respektive eller själv. Livet suger, jobbet suger, jag äter mat för jag är ledsen. Inget annat. Fetma ger sjukdomar.

Fast nu överdriver du.
Äter du 2000 till 2500 kcal om dagen med en veckolöpningsvolym på 80-90 km, 6-7 träningspass och tungt industrijobb så skapar du energi ur tomma intet. Bullshit

Du är extremt uppläxande och vad det verkar så hittar du på också.

Av Abbs
Skrivet av tossebear:

För mycket protein är inte heller bra, visst ger dig ofta bra mättnadskänsla men kroppen kan göra om överskott till glykos. Dessutom är det en extra belastning för njurarna att hantera det.

En viktig komponent för viktnedgång är insulin. Höga nivåer tar in energi i cellerna, det som inte bränns upp direkt görs om till fett. Äter man för mycket kolhydrater, framförallt om man äter det ofta och därigenom har en konstant insulinpåslag så kommer kroppen hela tiden vara i läge att lagra fett.
Efter hand kommer kroppen reagera sämre och sämre på insulinet, varpå kroppen kommer försöka producera mer för att hålla blodsockret i schack. När kroppen inte längre klarar detta får man typ 2 diabetes.
Höga insulinnivå driver också på hunger och gör det lättare att överäta, framförallt för att det hindrar leptin att verka (hormon som bidrar till att man känner sig mätt).
Detta är grunden i varför LCHF fungerar för så många, speciellt när vi idag har blivit itutade att fett i maten är något dåligt.

1500 kcal Ahlgrens bilar skulle mest bara ge ett extremt blodsockerpåslag med följande insulin som skulle göra en väldigt trött och orkeslös och kroppen skulle jobba för att lagra in det mesta.

Kan su styrka dina påståenden? Luktar pseudovetenskap.

Av Abbs
Skrivet av dblade:

När vi överväger SVT:s roll i den svenska medielandskapet och dess senaste rörelser mot att expandera sitt utbud, inklusive möjligheten att streama i 4K, är det viktigt att granska både finansiella och innehållsmässiga aspekter. SVT, finansierat genom en public service-avgift på upp till 1 300 kronor per person och år, samlar in en potentiell summa på omkring 13 miljarder kronor årligen från Sveriges 10 miljoner invånare. Denna finansieringsmodell väcker frågor om huruvida dessa investeringar ger tillbörlig valuta för pengarna till medborgarna.

Från ett innehållsperspektiv är kvaliteten på programutbudet kritisk. I en tid där tittarvanor och teknik utvecklas snabbt, kan det vara lockande att investera i tekniska uppgraderingar som 4K-streaming. Men den verkliga nyckeln till framgång ligger i att erbjuda engagerande, relevant och mångsidigt innehåll. För tittare spelar det ingen roll hur hög upplösningen är om programmen som erbjuds inte fängslar deras intresse.

En potentiell lösning på dessa utmaningar är att omstrukturera SVT. Genom att skapa en tydlig uppdelning mellan public service-verksamheten och en mer kommersiellt orienterad del, kan SVT fortsätta att tjäna sitt public service-uppdrag samtidigt som man ger utrymme för att utforska nya tekniska och innehållsmässiga arenor. Denna modell skulle innebära att skattebetalarnas pengar primärt används för att stödja kärnverksamheten inom public service, medan den kommersiella delen finansieras separat, kanske genom abonnemangsavgifter eller liknande modeller.

I den public service-fokuserade delen skulle SVT kunna koncentrera sig på att skapa och distribuera högkvalitativt, relevant och inkluderande innehåll som speglar de demokratiska och humanistiska värden som är centrala för dess uppdrag. Å andra sidan, i den kommersiella grenen, skulle SVT ha friheten att experimentera med nya teknologier och innehållstyper för att konkurrera med andra mediehus på en mer likvärdig marknadsplats.

Denna strategi skulle inte bara säkerställa en mer ansvarsfull användning av skattebetalarnas medel utan också möjliggöra för SVT att fortsätta vara en dynamisk och konkurrenskraftig aktör inom medievärlden. Genom att balansera sitt public service-uppdrag med kommersiella ambitioner på detta sätt, kan SVT bättre tjäna det svenska samhällets behov och preferenser.

För det första ingår mer än SVT i public service avgiften/skatten (SR, UR). SVT har en budget på cirka 5 miljarder SEK av en total om cirka 9 miljarder SEK för public service.

För det andra är inte alla svenska invånare vuxna.

Av Abbs

Skulle inte kalla Jane’s ett försvarsföretag..

Av Abbs

Det kräver flera magnituder mer energi att motbevisa skitsnack än vad det tar att sprida det.

Sen någon som nämner att de inte tror på termodynamiken längre. Antingen har naturens lagar stoppats till din fördel, eller så lider du av en missuppfattning.

Av Abbs
Skrivet av Kalium:

Jaså? I våras var det inga problem i alla fall. Vi fick oftast ungefär samma växlingskurs som banken här hemma erbjöd fast såklart utan alla avgifter osv. Sedan vet jag inte om det spelade någon roll att det var sambon som skötte pengaväxlingen, hon har dubbelt medborgarskap och använde sitt thai-pass när hon växlade pengarna.

Det går inte längre att växla in svenska kronor i Thailand. Om du vill ha med dig kontanter är till exempel euro eller dollar att föredra.

https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-för-svenska-medbor...

Av Abbs
Skrivet av Kalium:

Det slutade med att vi hade med oss svenska kontanter till Thailand. Det blev faktiskt billigast så.

Du kan ej växla svenska kontanter i Thailand längre

Av Abbs
Skrivet av slipbit:

Det är den perfekta medborgaren. För staten vill ju att du ska konsumera allt du kan! Hurra!

Vilken simpel tolkning. Varför ska jag jobba för pengar som jag sen aldrig använder? Bättre att samla på mig upplevelser när jag har hälsan, kunna bidra till familjens välstånd och ge till välgörenhet när man faktiskt kan.

En död person har ingen användning av pengar. Att dö med en miljon på banken innebär ju att man kunde spenderat sitt liv på ett bättre sätt.

Av Abbs
Skrivet av Silverrygg:

Förutom premie- och tjänstepension så investeras inget eftersom jag är av den åsikten att jag hellre använder pengarna jag har i dag när jag har lever och har hälsan, än att lägga dessa på ett sparande som jag kanske aldrig kommer att kunna använda. För vem vet om jag har hälsan eller ens lever när det är dags att gå i pension.

Helt rätt. Målet är att dö med inga pengar kvar

Av Abbs
Skrivet av OldComputer:

På säker långtidsmedia, dvs bandbackup eller hårddisk. CD/DVD/blu-ray ska man absolut inte använda då det är i för dåligt skick, har tom skivor som är i för dåligt skick för att skriva på trots att dom bara legat i en försluten förpackning i en låda. Även dom från Panasonic och Philips, vilket man tycker borde vara bättre kvalitet. Dessa skivor köptes efter år 2010. Med andra ord slut efter 10 år.

Mekaniska hårddiskar är säkrare än skivor då dom ligger i skåp. En hårddisk som är urkopplad (elektriskt avstängd) från en dator tål närmare 200G jämfört med en hårddisk som snurrar som tål ca 20G. En hårddisk som går i golvet tål betydligt mer när den är avstängd helt enkelt. En skiva går i bitar eller repas om du tappar den i golvet.

Säkraste sättet att förvara filer är att ha koll på hur man förvarar dom, oavsett metod så måste man ha koll på att den enhet du lagrar på även fungerar i framtiden. På hur lång sikt är beroende på vem som ska ärva innehållet.
Bilder som ska lagra "för evigt" bör ligga på diskar av bra kvalitet som åtminstone kollas varje år.

Olika filformat, olika filsystem och komprimeringsformat är också att tänka på.

Använder du ett proprietärt komprimeringsformat som Northon Ghost:s .gho eller v2i-filer så kan det hända att formatet inte stöds om några år. Vad gör du då? Ett öppet format som .tar, .gz och .zip samt .7z är läsbara i Linux, Mac och Windows.

Samma med bilder. vad händer där, olika filformat är bra att ha. Samma med filsystem, ha diskar formaterade i olika filsystem är bra ifall ett av dom skulle sluta stödjas.

Lite kuriosa för hårddiskar:

Som jämförelse så är trycket du utsätts för när du står upp på marken ca 1G.

En människa klarar olika belastningar (långvariga) i olika positioner:

Sittande: cirka 4,5 g
Liggande (mage ner): cirka 12 g
Liggande (rygg ner): cirka 15 g

Sittande klarar man 4-5 g under 3-4 sekunder utan nämnvärd påverkan. Blodtillförseln upphör till hjärnan av denna kraft. Grey-out kommer emellertid tidigare, vid ca. 3-4 g, då blodtillförsel till näthinnan upphör. Allt blir ”grått”. Därefter försvinner snabbt perifera seendet och strax därefter centrala dito, man har en black-out (notera att black-out inte har med medvetslöshet att göra utan seende). Hörseln är det sista som lägger av, strax efter black-out. Kroppsrörelse är försvårad redan vid 4-5 g.

Tester för Amerikanska rymdprogrammet gav bland annat följande värden för deaccelerationstest (inbromsning) med apor. (Redan 1937 gjordes tester med människor och man kunde där konstatera att en del piloter klarade upp till 17 g under 4 minuter (transversell acceleration (bröst till rygg)).

Källa : wikipeda, G-krafter

Din utläggning om G-krafter känns helt irrelevant..
Förövrigt ska mycket till för att komma upp i 20G med en hårddisk.

Av Abbs
Skrivet av palusa:

Jag är inte den enda som lyckats med nått liknande. dvs 900-1200kcal i några månader. Man kan fasta i en vecka utan större problem eller att kroppen lägger av som många tror.

Kroppen anpassar sig. BMR kan sjunka så mycket som 30-40%. Till slut är det omöjligt att förbränna mer än du äter. Det är inte heller mitt mål.

Som sagt tidigare. Har bra värden i kroppen (kollat hos läkare), är frisk, stark. Mår bra och har mer energi än många runt omkring mig. Blir inte trött framåt kvällen utan har energi till jag lägger mig.

Sover gott och vaknar pigg.

Jag säger inte att mitt sätt är rätt eller att du eller någon annan ska följa exakt det jag gjort. Men för mig har det uppenbarligen fungerat.

Sök på David Goggins och läs när han gick ner 48kg på 2 månader. Åt 800kcal om dagen och tränade 6-7 timmar om dagen. Brände runt 5000kcal om dagen.

Är det bra? Knappast. Går det? Tydligen.

Om folk bara slutade sitta och googla och räkna ut sitt BMR i en kalkylator på en hemsida så kanske ni hade upptäckt att allt inte är svart eller vitt.

Innehållsförteckningar har en felmarginal på flera procent. Jag skulle lika gärna kunna äta 2300 eller 2500 kalorier när jag räknar fram 2000.

Oavsett så skulle jag aldrig ens få i mig 3-4000 kalorier om dagen. Då får jag äta 1,5 påse chips per kväll.

David Goggins mådde dock inte bra under den perioden och hade en hel del fett samt muskelmassa att ta från.

Han äter inga svältdieter nu eller ens genom BUD/S. En 15km löprunda för en 70kgs man bör bränna ca 600-900 kcal. Att göra det regelbundet på en 1500-1700 kcal diet är inte hälsosamt.

Av Abbs
Skrivet av palusa:

Inte 2 mil varje dag. Mitt nya schema för året är
15-15-15-15-10-20 = 90km.

Tvivla på. Väger all mat och bokför allt jag äter. Med eventuella avvikelser för fel på innehållsförteckningen vilket det är på alla varor. Så ja. Går jag efter streckkoderna så är det exakt det jag äter.

Normal dag:
Frukost: Proteingröt + 100g hallon ca: 350kcal
Lunch: 150g salladskyckling, 3 ägg ca: 400kcal
Mellis: Kvarg 150g, 25g nötter, 1 banan ca: 300kcal
Kvällsmat: 2 knäckebröd med smör, skinka och Proteingröt med hallon ca: 550kcal
Kvällsmål: Proteinshake ca: 100 kcal

Totalt 1700kcal ca. Med felmarginal +/- 200-300kcal

Drygt 150-160g protein.

Detta räcker gott för en hel dag med 2 mils löpning. Eventuellt tar jag en extra shake på morgonen innan löp-passet.

Äter i större delen detta varje dag. Lägger till supergreens och vitaminer samt äppelcidervinäger.

Aldrig hungrig. Presterar bra. Har perfekta kroppsvärden. Sällan sjuk.

Snittar 18.000 steg om dagen. Har gjort så dom senaste 100 dagarna i sträck utan att missa en dag.

På vilodagen, söndag, går jag en promenad på 6-7km. Rinse and repeat börjar om på måndag.

Sover 09:00 vaknar 05:00 och gjort det i säkert 5-6 år.

Vad är så svårt att tro? Kom och bo med mig så får du själv se 😁💪

Du pratar som en evangelist vilket får skitsnacksklockorna att ringa.

Med den energibalansen så är du antingen kvinna, kort och med minimal muskelmassa eller så har du tidigare varit fet och rubbat din ämnesomsättning.

Av Abbs
Skrivet av palusa:

Alla har såklart olika förutsättningar. Har 2 mindre barn, fru, heltidsjobb. Dock varken katter, höns, hund eller annat. Haft stressiga jobb med. Har bytt. Frugan tränar med 3-4ggr i veckan. Man får helt enkelt styra upp så bra det går. Jag tränar tidig morgon 04-05 och frugan tar kvällen.

Barnen kan fix mat själva numera 8 & 10 år. Lagar nudlar eller mat i airfryer. Får lagad mat på kvällen med. Äter såklart i skolan med.

Det vi har gemensamt är att vi alla har 24tim på dygnet att förfoga över.

Verkar som du gör allt hemma. Låter märkligt. Särskilt så stressad du verkar vara. Kan dock inte dömma er hur ni väljer att göra, eller hur er livssituation ser ut. Här hemma hjälps vi åt med allt.

Men absolut. Jag får erkänna att alla har olika förutsättningar och liv. Jag är väldigt tacksam att jag kan leva som jag gör.

Fullt medveten om att alla inte går upp kl 04:00 och springer 2 mil varje dag. Äter samma strikta mat dag ut och dag in. Men alla kan komma dit med disciplin oxh målmedvetenhet.

Var med tjock och lat innan

Springer två mil om dagen samt får i dig 1500-2000 kcal? Tillåt mig att tvivla..

Av Abbs
Skrivet av palusa:

Fattar fortfarande inte problemet. Ät mindre kalorier än du förbrukar så går du ner i vikt. Sluta ät skit. Ät inte friterat, halvfabrikat, godis, chips och drick inte läsk.

Varför folk inte går ner är för att det är enklare att bara äta allt och vara fet. Då slipper man ju kämpa och vara ifrån dom där chipsen och ölen som uppenbarligen är viktigare än hälsan.

Jag äter chips, godis, friterat och öl på diet inför tävlingar

Av Abbs
Skrivet av Nautilus011:

Jag vet att Scanpan är hypad som fan och jag testa :/
Köpte 2 pack Scanpan CTX, en 28cm och 20cm (tror jag). Det är skönt att ha en liten när man bara ska steka ett par ägg eller en köttbit.
Tror jag gav 1300kr på någon rea (BF eller mellandags).

Steker bra när dom va nya (vilken panna gör inte det?)
Men hållbarheten va inte ett dugg bättre än en stekpanna för halva prset, efter mitt användarmönster slets dom lika fort.
Användt plastbestick och diskmaskin.

Väljer hellre min stålkolspanna eller gjutjärnspanna.
Visst dom va ett pain in the ass innan man "skapat" sin egen "non stick". Men när den väl är där så är dom bättre enligt mig.
Köp hellre en Tefal eller Fiskars som ofta ligger på halva priser om man behöver en non-stick.

Så klart de slits ut när du diskar de i diskmaskin, herregud..

Av Abbs
Skrivet av MadMantiz:

Så länge det finns lån i bakgrunden tycker jag inte man kan säga att man har en buffert. Visst att man har pengar tillgängliga som man valt att inte amortera med, men de så kallade buffertpengarna är ju i praktiken bara lånade och lagda på ett konto. Så länge de inte ligger placerade någonstans där de växer mer än räntan de är lånade till anser jag att man lurar sig själv, den bufferten är bara en förtäckt kredit.

Inte så ekonomi fungerar.