Inlägg

Inlägg som philipborg har skrivit i forumet
Av philipborg

För er som vill se lite mätvärden på andra sidor så finns PageSpeed Insight.

Av philipborg
Skrivet av Timmy Fox:

...Men både OpenAI och Microsoft är ju nu ändå två företag, vars huvudsakliga syften är just att tjäna pengar.

Nja, långt ifrån så enkelt. OpenAI började som en ideell organisation och levde på donationer. De skapade sedan 2019 ett dotterbolag som är vinstdrivet för att finansiera deras ideella mål. Den ideella organisationen, som äger den vinstdrivna, har överförenklat tappat tyglarna till Microsoft genom att Microsoft har pumpat in pengar till den vinstdrivna delen. De ideella målen som organisationen grundades på och skulle eftersträva har i mitt tycke helt satts i baksätet i förmån för Microsofts intressen.

För att sätta det lite i perspektiv, det är jämförbart med att Nestlé skulle ta kontroll över World Food Programme. Det är inte en interaktion mellan två vinstdrivna företag utan ett vinstdrivet företag och en ideell organisation som äger ett vinstdrivet företag.

Av philipborg

Som någon som har varit högst involverad i utvecklingen av ett större samhällskritiskt system så har jag en del åsikter i frågan. Men det största problemet i mitt tycke är att IT säkerhet inte förståtts eller prioriterats av beslutsfattare inom offentliga verksamheter. Dess frånvaro reflekteras sedan i offentliga upphandlingar m.m. Leverantörerna har sedan starka incitament att inte prioritera det över att uppfylla kraven på upphandlingen.

Av philipborg

Hur länge utlovar Asus mjukvaru-uppdateringar? Det har varit en deal-breaker för mig på deras tidigare enheter.

Av philipborg

Windows på en handhållen enhet är bökigt och inte särskilt användarvänligt. Skulle därav inte rekommendera det för ett såpass ungt barn. Steam Deck eller något med bra ChimeraOS stöd är att föredra i mitt tycke.

Av philipborg
Skrivet av GuessWho:

Coolt, men varför RISC-V emulator?

Jag tycker att RISC-V är spännande med en öppen ISA.
Men om syftet bara är att köra Linux på en x86 (x86-64) baserad PC som kör Windows,
borde det inte vara enklare med någon x86 baserad Linux ?

RISC-V är gentemot X86(_64) mycket enklare att emulera. Dem startar inte Linux på bare-metal, antagligen för att Windows fortfarande tekniskt sett kör. Så då kvarstår emulering eller VM. Emulering av X86(_64) tjänar inte så mycket av att köra på ett X86(_64) system. VM är rätt mycket mer komplext samt kräver virtualiserings extensions för X86(_64). Givet målet så är därav RISC-V emulering faktiskt väldigt rimligt.

Har inte grävt mig ner i koden eller forskat djupare, detta är spontana reflektioner så tag det med en nypa salt.

Av philipborg
Skrivet av superapan:

Och från listan framgår att t.ex under hela 2022 är det totalt 6 st (!!!) spel det gäller. Endast obskyra spel ingen hört talas om (förlåt om du är ett stort fan av "Catapult Quest" eller "Harry Potter: Puzzles & Spells").

Däremot hamnar stora titlar, t.ex MSFS på Steam. Frostpunk 2 nämndes bara i förrgår att det hamnar direkt på Steam utöver Gamepass. Jag vet inte vilken vinkling du försöker göra - och även jag är en Linuxgamer.

Nah, du har rätt det är inte så illa med Windows Store exklusiva titlar. De gjorde det mer förr med exempelvis Minecraft Bedrock Edition och Gears of War 4 men de verkar ha minskat på det. Gick lite mycket på gamla minnen där. De gör det lite mjukare nu genom att subventionera Xbox Game Pass, men då har vi iaf alternativa kompatibla plattformar så det är inte så illa.

Av philipborg
Skrivet av Hatt:

Jag drog ner ljuset från 100% till 76% inför morgondagen.

Här är en åttadelad suverän artikel bara om ljusstyrka.

https://www.sweclockers.com/artikel/24406-teknikstund-ljussty...

TL;DR De flesta kör heltokigt hög ljusstyrka. 76% är högt i många miljöer på många skärmar.

Av philipborg

Beyond All Reason har jag kört i några månader. Ett suveränt FOSS RTS med väldigt aktiv utveckling, otroligt hur mycket som har hänt sedan jag först testade det för något år eller två sedan.

Av philipborg
Skrivet av Dansken88:

Vissa säger att AMD tillsammans med Nvidiagrafikkort är inte bra kombination när det gäller spel? Stämmer det?

Totalt skitsnack.

Har du kollat igenom recensionerna?

Av philipborg

Flyttade nyligen jag med till villa.
Kör RaspAP som router, men brukar den inte för Wifi även om det hade fungerat rätt bra det med. Hade en Raspberry Pi 4B liggandes efter uppgradering till fullskalig HTPC så var ett billigt alternativ för mig. Fungerar rätt bra tycker jag. Lite smidigare än OpenWrt att underhålla men lite färre inbyggda funktioner. Då man däremot har en modern distro under huven så kan man installera vad man vill utöver vad RaspAP erbjuder vilket var lockande.

Till min RaspAP har jag kopplat USB NIC 2.5Gb/s som en switch kopplats in i. Till den ansluter jag uttagen som går till nästan varje rum, var redan draget i väggarna. Där har jag sedan APs efter behov. Just nu bara en AP men ska skaffa en till iaf. I mitt kontor har jag även en till switch då det är ett antal enheter som föredrar kabelanslutning där.

Av philipborg
Skrivet av GuessWho:

Inom 5-10 år kommer Linux ha större användarbas än Windows 7 och Windows XP tillsammans.

Mycket snarare än så sannolikt. Linux ligger redan på över 3% och det ökar kontinuerligt medans Windows 7 & XP faller kontinuerligt.

Av philipborg

Ser öppen källkod som ett krav på något så säkerhetskritiskt som webbläsare så Google Chrome, Edge, Opera m.m. ryker. Kör Firefox Developer Edition. Funderar på att byta till någon FF fork däremot. Chromium stödjer jag helst inte mer än nödvändigt.

Av philipborg
Skrivet av nikwid:

Gå ned 10% i lön mot att gå ner 20% av tiden (dagar i veckan). Inte svårt att förstå hur många lockas av det, men det känns inte hållbart. Jag vet att ett argument är att man kan vara mer effektiv de andra 4 dagarna, men det där håller bara en tid innan det klingar av.

Fast den forskningen jag har läst antyder på att det är just långsiktigt effektivare snarare än kortsiktigt? Som jag förstår det så handlar det inte så mycket om att det blir mer motiverande som exempelvis en löneökning, även om det kan vara det också. Löneökning håller jag med om att det blir kortsiktig produktivitetsökning. Med sänkt arbetstid däremot så är min förståelse av forskningen att man har sett att stressen minskar och mental fokus ökar markant. Det är långsiktiga förbättringar, speciellt stress som leder till färre sjukskrivningar. Mentala fokusen är lite som att mötestid utan avbrott över en timme sällan är produktiva så håller många människor inte bra mental fokus i 8-9h sträck.

Av philipborg

Exakt av sådana här skäl resten av mjukvarubranschen i stor grad övergav proprietära SDKs för länge sedan. Hoppas spelindustrin kommer till samma insikt.

Av philipborg

Kan nämna att Nvidias senaste Linux drivrutiner fungerar inte heller med Starfield. Hört att det ska fungera väldigt bra med AMDs Linux drivrutin så verkar inte vara Proton/spelet som är problemet, vilket även matchar med loggarna jag sett även om jag inte har felsökt djupare. Gör mig väldigt nyfiken på om Intels Linux drivrutin fungerar för Starfield.

Av philipborg
Skrivet av RaidSoft:

Skulle väl sammanfatta att 5e är sämre för folk som spelar D&D huvudsakligen för mechanics och min/maxa eller theorycrafta builds/karaktärer, men bättre för folk som huvudsakligen bryr sig mer om RP delen.

Vad jämför du här med? Bara så jag förstår referenspunkten. Kan du utveckla lite hur D&D 5E hjälper folk som värdesätter RP delen? Är det optimerad VS icke-optimerad build balanseringen nedan du primärt tänker på eller finns det fler saker?

Skulle även säga "mechanics, och min/maxa eller theorycrafta builds/karaktärer", för även om man inte min/max'ar så är D&D 5E combat enformigt med relativt få intressanta taktiska beslut i mitt tycke, speciellt för martials. Jag vet att Larian har gjort ett väldigt bra jobb med att göra miljön intressant, men det är inte riktigt D&D 5E systemets förtjänst och ett intressantare system hade varit kompletterande till den väldesignade miljön.

Skrivet av RaidSoft:

Det har också problemet att power scaling mellan en väl designad karaktär och en "average" ihopkastad karaktär är som natt och dag, vilket gör det svårt att balansera difficulty och hålla det intressant utan att göra det omöjligt att progressa om man inte minmaxar sina karaktärer åtminstone delvis.

Pathfinder 1E och D&D 3.5E har stora problem med balansering p.g.a. gapet mellan en optimerad och en icke-optimerad karaktär. 5E är bättre på det men skulle inte säga att det är bra på det och har fortfarande problem med det. I alla fall om jag jämför med den handfull av andra TTRPG jag har spelat, bland annat Pathfinder 2E.

Av philipborg

Jag är sjukt osäker på vad jag känner om detta spelet hittills. Känns som produktionsvärdet, story, rollspel m.m. är i högsta klass. Men att det är baserat på D&D 5E dödar det lite för mig. Mitt största problem med 5E är att det snabbt väldigt tråkigt för Johnny spelare som mig. Jag har ~500h i fysiskt D&D 5E, samt spelat många andra TTRPG, och redan väldigt snabbt in på dem timmarna så tröttnade jag helt på den mekaniska aspekten av 5E. Hade fortfarande kul av andra skäl såklart. Jag säger inte att 5E är dåligt, snarare bra givet deras målvision, men den visionen värdesätter nybörjarvänlighet och power fantasy över djup, valmöjligheter och kreativitet. En prioritering som går raka motsatsen till vad som tilltalar mig, speciellt när jag redan kan systemet. Detta problemet blir så mycket värre när det är i datorspelsform där ens valmöjligheter begränsas ytterligare. Bör nämna att jag aldrig har kört D&D 3.5E/4E, så det är inte att jag strävar efter det förflutna. Om något så tycker jag PF2E är det mest mekaniskt intressanta hittills.

Detta är lite av ett första intryck då jag bara spelat strax under ett dussin timmar. Iofs inte varit pga brist av tid som jag inte spelat mer, har inte fastnat alls. Ska fortsätta spela lite och se om det blir bättre, även testa med vänner. Men hittills känns det som ett 10/10 spel som riktar sig mot mig som målgrupp men som jag inte har kul i, vilket är en ovanlig upplevelse. Så får fortfarande en väldigt stark rekommendation om man inte har samma problem som mig med 5E.

Av philipborg

Första plats! Absolut ingen bluff.

Av philipborg
Skrivet av anthra:

Kan ju prova om man köper en webkamera till den bärbara och få den invyggda att fungera som frontend och webkameran som backend.

Borde det inte gå att registrera samma kamera som både front och back? Möjligen att du behöver duplicera video feeden först.