Inlägg

Inlägg som phoenix96 har skrivit i forumet
Av phoenix96
Av phoenix96
Av phoenix96
Av phoenix96

Annonsen är avslutad

Av phoenix96

Asus routrar

Har rensat källaren, hittade dessa som bara står och samlar damm.

En RT-AC66U och en AC1750.

Wi-Fi:et på båda fungerar inte stabilt, en problem är slumpmässiga disconnects i några sekunder. Har inte testat att byta till Merlin eller liknande, kanske löser problemet men jag lämnar inga garantier. Men att köra med kabel fungerade sist jag använde dom.

Om det ens finns något värde för dessa så får ni ge ett bud.

Hämtas på plats i Ljungby. Om jag lyckas hitta något att frakta dom i, så skriver jag det i kommentarsfältet nedan

Du står för frakten!

Läs hela annonsen här

Av phoenix96
Av phoenix96

Tog fel på fråga 9!

Av phoenix96

Kör med en Formuler Z8, har fungerat galant men den börjar visa åldern, tyvärr. Har en Mi Box S liggandes, ska köra igång den och se hur mycket bloatware det har kommit sen jag sist startade den

Av phoenix96
Nytt bud: 500 kr + frakt för Nothing
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av phoenix96
Nytt bud: 300 kr + frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av phoenix96
Skrivet av fragwolf:

Mm det är nackdelen med tillgängligheten. När jag beställde mina 2 så fanns de på amazon.se. Men det såg inte så ljust ut just nu dock. Om du bara vill ha +100 mbit stabilt så kan du ju kolla efter uap lite wifi5. För hemmamiljö så är wifi6 i sig rätt overkill. Men har du tålamod, det har inte jag, så är det ju alltid trevlig att få det bästa just nu med wifi6.
Med mina 2 på 107 m2, lägenhet med betongväggar, så maxar jag mitt internet 500/500 utan problem. Med 800-1200 mbit/phy anslutning. Länkhastighet dvs.

Undvik att montera APn vertikalt, på väggen, då antennprofilen inte är gjord för det och du kommer få sämre täckning, generellt sett. Men visst det skadar inte att testa.
Förutsatt att den ritningen du visade bild på är hyfsad skalenlig så kan du nog förvänta dig liknande.
Du kan ju testa din anslutning nu på några utvalda platser och sedan testa igen när du bytt ut prylarna så du har något att referera till.

Jag använde pixel 7 och Oneplus 7 när jag testade mina hastigheter.
Hojta till när du har testat. Nyfiken av ditt resultat

Får nog APn på fredag (håller tummarna), jag tänker jag kör på Wi-Fi 6 så behöver man inte bry sig om att uppgradera den framöver. För att slippa köpa list som gör det lite snyggare om jag skulle montera den i taket, så kan jag testa väggen först
Återkommer med resultat!

Av phoenix96

Razer Blackwidow Chroma v2

Bytt tangentbord nyligen, detta står bara bredvid. Bättre att det kommer till nytta

Som man ser på bilden finns det 2 anmärkningar
- Slitage på W tangenten
- Slitage på handledsstödet

Utöver detta fungerar det utmärkt.

Kan hämtas på plats eller skickas, men du står för frakten.

Pris: 200 kr eller högstbjudande

Läs hela annonsen här

Av phoenix96
Skrivet av fragwolf:

Jo det är så man ska göra men du ska inte använda samma material på innerväggarna Jag har för mig de har yttervägg samt innervägg att välja på när man avbildar huset. Men de övre bilderna ser ju bra ut. Som du ser så är det ingen direkt synlig effekt på täckningen mellan LR och ikke LR.

Om du har trapp nere till höger så är det ingen vits med att placera AP på höger sida, iom ingen kommer sitta i trappen å surfa så testa placera AP som du har på de 2 övre bilderna. Sen placerar du, eller har kvar, den APn du har på nedervåningen och så testar du hur det fungerar.

Det är inte nödvändigt att göra det mer komplicerat för ett hus med några få användare. Det enda som är bra att ha i bakhuvudet är ju att man placerar APs där man Mest behöver täckningen. Mao som jag sa ingen ide att placera en AP vid trappen utan då är det bättre flytta den mer inåt, åt vänster, där enheterna kommer vara.

Har inte hört att folk sitter på trappen och surfar, men vad vet jag Japp, jag gör så! Jag avbeställde LR versionen och kör på U6 som du nämnde, dock finns den inte i lager någonstans (Kommer tidigast till NoN den 19) så jag får vänta tills dess!

Ja precis, jag placerar den där enheterna kommer att vara, testar runt lite om det är skillnad på tak/väggmontering. Vilka hastigheter kommer jag kunna förvänta mig?

Av phoenix96
Skrivet av fragwolf:

Du har inte monterat dit dörröppningen. Sen verkar det som du har väldigt tjocka väggar, har du angett korrekt typ av vägg på layouten du har? Du ska inte fokusera allt för mycket på det gröna. Det är det gula/gröna som är viktigt. Är det helt vitt så kan det bli problem. Men utifrån dina bilder så verkar du ha angett fel typ av material? Det är inte många material som dödar täckning sådär
Om du ska du ha inwall så är det ju bäst om du placerar den där du kommer ha en dator. Jag antar att du inte ska ha en dator där du har den monterad just nu?
Om det är rum du vill ha bäst mottagning i så försök att placera enheter där och se hur det påverkar mottagningen. Är den ritningen du har skalenlig?

Om du ex har ett kontor där det är viktigt att ha bra täckning så kanske det är bäst att placera enheten där och sedan nöja sig med den mottagning som är på de övriga platser.
Det kan bli väldigt komplicerat med wifi beroende på vad det är man vill uppnå. Jag kan kika på designen om du vill, men det kräver att jag du skickar en ritning på hur det ser ut samt vilket material du har i väggarna, ytterväggarna, samt golvet. Och vart du vill ha bäst mottagning.
Det är dumt att göra det onödigt komplicerat. För hus, om du inte har någon granne vägg i vägg så kan du ju prova placera AP där du tror det ger bäst prestanda/mottagning och testa. Du kan ju ha den på ett bord eller så för att få en uppfattning om hur det kommer bli. Innan du monterar den i taket. Vad har du för material i väggar/golv etc? Är bilderna 1a eller 2a plan? Vart är det du prioriterar täckning/hastighet?

Edit: läste sista inlägget Om det är ett gammalt trähus så har du väldigt bra förutsättning för wifi. Då det är lite snällare mot signalen än betong med armering. Men det är viktigt att du sätter ut vart du har dörrarna också. Är det trä/gipsväggar så är det bra mot signalen också. Den öppna ytan är det något typ av allrum?

Ja jag utgick från att man skulle avbilda huset, men inom utomhusväggarna är det trä/gips, kanske missuppfattade allt haha. Edit: Jag har satt in dörrar men det verkar inte synas (?), men dom ska vara där iallafall!
Men jag märkte också att jag hade bilderna på 5 GHz bandet istället för 2.4, då ser resultaten lite annorlunda ut (antar att jag borde köra på 2.4 för att ha det stabilare?)
1. U6 2. LR 3. In-Wall

Huset har en ovanvåning och det är den jag avbildar i bilderna ovan
Då båda har arbete och olika kontor (nämnts i första inlägget) så måste APn ligga mellan rummen antar jag? Ytan mellan alla rum är en hall (ej skalenlig) och längst ner till höger ligger trappan.

Men visst vi kan ta det i PM så kan vi se om vi kommer fram till något vettigt!

Av phoenix96
Skrivet av abki:

Du kanske har betonggolv mellan planen. Med den armering som brukar finnas så är det svårt att få igenom någon wifi.

Det finns något som Netgear kallar powerline som kan skicka signaler via elkablarna i huset. Köps i par där 1 enhet kopplas till routern och elnätet och 1 enhet kopplas till elnätet. Brukar gå att kabla från sista enheten och vald resurs eller bara wifi om man vill. Då jag köpte min för drygt 10 år sen då kunde man skick 500 mbps. Då behöver man inte göra en massa hål i väggar och golv. Ska vara möjligt att ha flera wifi-enheter utplacerade men vet inte om det går att köpa.
Vet inte vad de kostar idag men jag gav ca 400 - 600 kr.

Metall är ofta problem i täckningen samt sten när det gäller wifi.
Har en bror som bor i höghus på plan 28 och där är väggarna så hårt armerade så det går inte att skicka signaler genom väggarna. Annars brukar man kunna få en svag signal.

Testat även den lösningen! Hörde att man kunde lösa sina nätverksproblem den vägen också, tyvärr kom upp hastigheten bara upp i 45 MBIT/s och inte så stabilt. Huset är ett gammalt trähus från 1930 ca, där den svarta boxen är där skorstenen går, där jag kan tänka mig är den enda "stora" blockeringen av signaler.

Av phoenix96
Skrivet av fragwolf:

Det beror väl lite på vad du vill uppnå. Vill du ha stabilt wifi eller vill du ha maximal hastighet till en viss enhet? Jag skulle föreslå generellt stabilt nät framför maximal hastighet.
Enda nackdelen med ui design är att den tar inte hänsyn till olika våningar.

Jag ser lite dåligt men är det in-wall enheten du har bredvid LR? Du ska inte sätta dem där om du vill ha bra täckning och ok hastighet. Om du ska köra in-wall så sätt den mitt i höger våning 2, om du har den andra APn i mitten till vänster på våning 1. Så de sitter på en varsin sida av huset.

För ditt krav med +100 mbit så ska du inte göra det mer komplicerat än vad du behöver. Om du vill ha det lite billigare så lämna tillbaka LR och köp 2 st AP wifi 6 lite istället. Sen kör du med den router du fick ifrån din ISP men du inaktiverar wifi på den. Sen drar du en kabel till resp våning. Sen beror det lite på vart du vill ha optimal hastighet. Antar att kontor är viktigare än vardagsrum? Då kanske du behöver sätta dem lite annorlunda. Jag rekommenderar att du lägger lite extra tid/pengar på att få det bra direkt så behöver du inte bry dig om nätet något mer så länge ingen enhet går sönder.

Om du har fyllt i uppgifterna så korrekt du kan i ui design så skulle jag gå efter den som ett bra ursprungsläge.
1500 kr för allt lär bli svårt. Men om du vill få ut maximalt av dina pengar så kör på 2 st AP wifi 6, då har du så du klarar dig. Om du vill spara några 100 så köp AP lite wifi 5 istället om du kan få tag på dem. Det blir runt 3k för 2 APs. Då har du så att du klarar dig sen.

Om du vill så kan du skicka pm så kan jag hjälpa dig med designen. Men som sagt för stabilt wifi med 100 mbit så behöver du inte göra det mer avancerat än det jag nämnde tidigare att placera dem i varsin sida på varsin plan. Om det är någon våning/sida som är mer prio att ha bra wifi så kanske det är bättre att placera den på plan 1 till höger och den på plan 2 till vänster istället för tvärtom som jag nämnde i första posten.

Jo jag tänkte att APn på första planet får vara kvar där den är, sen sätter jag (vilken det nu blir) vid krysset, så är det som du säger på varsin sida av huset. Jag vill få plan 2 att få bättre täckning.

Skissade lite snabbt innan hur det ser ut, men kan länka bilder på alla 3 alternativen så kan du se skillnaderna
AC Long Range

U6 Lite

In-Wall

Som jag nämnde innan, vet jag inte vad jag kan förvänta mig för hastigheter i de gula områdena men förhoppningsvis > 100 MBIT/s. Såg att dom flesta butiker har knappt några APs i lager, men såg att NoN hade en U6 Lite på lager under nästa vecka, In-Wall finns på lager på Dustin. Handlar väl bara om vad som vore bäst, men enligt bilderna är U6 Lite den jag borde ta?

Av phoenix96
Skrivet av diizzy:

Några generella saker att tänka på baserat på min erfarenhet,

* 5Ghz har mycket sämre täckning än 2.4Ghz
Du kan också utgå ifrån att desto högre hastighetsstandard / bredare frekvensband erbjuder desto snabbare avtar prestandan även vid sämre signalförhållanden. I klartext, 11ac är i regel mer förlåtande än 11ax och 40Mhz mer än 80mhz. Teoretiskt skall detta justreras automatiskt mellan router och klient(er) men oftast så fungerar det sådär som bäst och det är sällan du har klienter som "kräver" den högre bandbredden i praktiken.

* Qualcomm och Mediatek-baserad routrar/APs brukar fungera bättre än Broadcom under förutsättning att mjukvaran är någorlunda ny (det inkluderar drivrutinerna för radio-delen). Detta är ännu tydligare om du kör t.ex OpenWrt. Det innebär dock inte att det aldrig är ett problem, det finns massvis med klienter där radio-delen är klappkass och många tror att det är routern som är dålig. Lite som att skylla vägen om du kör runt med ett obalanserat hjul på bilen.

* Synliga antenner fungerar i regel bättre än inbyggda och ingen kommer kunna säga exakt vad som blir bäst när det gäller placering. Tänk på att routrar är i regel är relativt rundstrålande dvs som en glob medans "APs" (de som är platta / ser ut som en puck) ofta har sämre täckning nedåt än uppåt sett från enhetens design.

* Vi har begränsningar på effekt, att router X är bättre än Y ska du ta med en liten nypa salt. Det kan absolut skilja på känslighet och men kanske inte så dramatiskt som många får det att låta. Det du också ska ha i baktanke är att klienten ska också kunna komminucera tillbaka så det spelar inte så stor roll om du har en AP som har 500mW i effekt när din telefon etc har ~20mW. Du kommer alltså i regel inte att lösa täckningsproblem (räckvidd) med att byta ut X mot Y

Tycker du om att mecka något så kan det vara en idé att köpa två eller ev tre routrar som stödjer OpenWrt och är baserade på Mediatek's Filogic platform och länka ihop dessa antingen trådlöst med WDS eller med kabel så lär man sig lite på vägen också. Kör med två Mediatek-baserade routrar dock föregångaren till Filogic trådlöst med WDS och använder ena även som trådlös brygga och det fungerar faktiskt väldigt bra och inga stabilitetsproblem alls mellan två våningar (betonggolv) i ett radhus. Det som används som trådlös brygga sitter i vardagsrummet där allt gå in i med kabel både för att minska antalet trådlösa enheter totalt samt för att routern har en mycket snabbare och stabilare radiodel än enheterna (TV, HTPC, PS5 etc).

Tycker du inte om det så är renodlade APs ett bättre väl än "Mesh-system" i regel men försök gärna att hitta info först om vilken hårdvaruplatform som används. Ubnt är i regel duktiga på att specificera detta. Undvik allt som är MIPS och satsa på aarch64 (ARM 64-bit).

Först, tackar för svaret, många nya begrepp här (inser att jag är inte ens hälften så insatt i nätverk som jag trodde jag var ), helst hade jag inte velat hålla på att meka pga tidsbrist under kommande månader, men det är definitivt något jag hade velat göra. Nu är ju önskan att förhoppningsvis köpa en AP som löser problemen: når ut till kontoren, > 100 MBIT/s. Hade gärna velat hålla mig runt 1500 kr max. Bifogade bilder ovan och jag vet inte om man ska på deras design center eller hoppas på att den jag beställt håller måttet..

Av phoenix96
Skrivet av fragwolf:

Okej. Jag hade lämnat tillbaka LR och köpt en en annan, om du tycker det är värt besväret dvs. LR gör inte så supermycket nytta här i Sverige pga maximal output, som är lägre som gör att LR modellen inte drar nytta av det som i ex USA. Sen är det oftast enheterna som man pratar med som blir begränsade innan APn. Spelar ju ingen roll om du har 500 m räckvidd med en LR när mobilen bara når 200 m.
Sen är antennen i LR lite bättre optimerad för bättre räckvidd men jag skulle inte räkna med någon praktisk skillnad.

Om du har nytta av ett nätverksuttag också så är ju in-wall ett bättre alternativ. Även om jag personligen föredrar bara APs och isf komplettera med en switch. Jag kör med POE-sw just av den orsaken.

Du kan ju testa unifis wifi-planner/design tool. Bara för skoj skull och leka lite med de olika alternativen. Ger ingen perfekt bild av det men ett bra sätt att få en översikt av vad man kan förvänta sig.
kräver dock ett ui konto: https://design.ui.com/

Det blir definitivt skillnad enligt deras hemsida, ska man gå på det så borde jag med andra ord avbeställa. Men då måste man väl köpa en PoE adapter, då In-Wall ej inkluderar en? Men jag vet inte heller vilka hastigheter jag borde förvänta mig (In-Wall/LR) med tanke på att områdena är gula? De flesta väggarna på övervåningen är trä/gips väggar vad jag vet.
Jag vill heller inte lägga allt för mycket pengar på detta, önskan är väl att det är bra täckning och iaf > 100 MBIT/s

Av phoenix96
Skrivet av fragwolf:

Beroende på vilket material det är i golvet så skulle jag satt en AP på F1 till vänster och en till höger på F2. Båda med kabel. och som nämnts tidigare samma ssid/lösenord, olika kanaler dock, så sköter de trådlösa enheterna roamingen mellan dem automatiskt.
Undvik allt som har med mesh att göra, för bra wifi drar du kabel.
Om du inte redan har köpt hårdvaran så köp 2 st unifi AP 6 ex: https://www.dustinhome.se/product/5011207600/unifi-6-lite-acc...
Om du vill lite billigare alternativ, om du får tag på dem: https://www.dustinhome.se/product/5010889400/unifi-ap-ac-lite

Du ska montera dem i tak om du kan och helst 1m ifrån väggarna. Om du inte kan montera dem i taket så montera dem på väggen men det är inte optimalt för den typen.

Har du för avsikt att montera någon på väggen så kör: https://www.dustinhome.se/product/5011025071/unifi-ap-ac-in-w... (ger även möjlighet för en kabel till ex stationär dator också.
Denna fungerar på vägg också: https://www.dustinhome.se/product/5010999510/unifi-ap-ac-mesh inte så vacker dock

Tack för svaret, jag funderar på att montera på väggen men har redan en " Ubiquiti UniFi UAP-AC-LR - Long Range " beställd men om det inte blir bra kan jag returnera och ta https://www.dustinhome.se/product/5011025071/unifi-ap-ac-in-w... för väggmontering

Skrivet av Chibariku:

Okej, Lyra kan du dock köra rakt in i fiberkonvertern och skippa routern då den Lyra du sätter som primär blir en router. Sen som sagt varför den blev seg är för att din router bara har 100 mbit portar så det kommer aldrig gå snabbare än det.

Jo jag testade med det också, men eftersom jag kunde bara koppla 2 av dom så skulle jag skicka tillbaka dom oavsett. Då hade dom 100/100 fiber, men fick inte ut den hastigheten i Wi-Fi om man inte stod på samma plan som routern. Gjorde i mitt tycke allt jag kunde för att hålla allt trådlöst, men nu är det tvunget att borra

Av phoenix96
Skrivet av dlq84:

1. Enheter byter till APs med bättre teckning, ja. Unifi stödjer även Fast Roaming. APn:a måste ha samma SSID.

2. Testa dig fram, en skiss på planlösning säger inte så mycket om vad förutsättningarna för radiovågor ser ut.

Gött, ja jag får nog göra det, var ju inte en jättebra skiss kanske men så man fick lite perspektiv :

Skrivet av Chibariku:

Asus routern du länkade är riktigt kass och borde inte ha fått sålts de senaste 10 åren då den bara har 100 Mbit portar.

Du borde fått hyfsat resultat med Lyra, hur kopplade du dom? Någon router emellan?

Hur stort är huset? AP placerad i mitten är så klart bättre men är det inte så stort borde det gå även på sidan av huset.

Problemet jag hade med Lyrorna var att 2 st kopplade ihop sig, men den tredje vägrade. Ena lyran var kopplad med kabel till routern och den andra som kunde koppla ihop sig placerades där APn står på första plan. Samma scenario, hade dålig täckning på plan 2, så jag returnerade dom.

Ungefär 120 kvm, som ovan skrev får jag helt enkelt testa mig fram till bästa platsen för den.

Tack för era svar