Inlägg

Inlägg som Nasso har skrivit i forumet
Av Nasso
Skrivet av palusa:

2 artiklar. Var är studierna du säger finns ?
Finns typ inga. Finns på möss vs människor men den har flera kunniga sågat totalt.
Finns viss evedens för att vissa hälsomarkörer förbättras måttligt. Men inte så det är avgörande på något sätt. Man kan lika gärna äta normalt över hela dagen.

Du kan ju testa att söka lite själv.

2016 års nobelpris i medicin delades ut för forskning som berörde periodisk fasta. Det brukar ju inte dra det ut r*ven fullständigt iaf.

Sen behövs ingen forskning för att inse att det är enklare att hålla ner kalorierna om man äter färre timmar om dagen. Så är det för mig iaf. Äta 3000 kalorier utspritt på en dag är inga problem för mig. Sätta i mig 3000 kalorier bara på kvällen, det hade jag inte klarat...

Av Nasso
Skrivet av frong:

Nej, ett kilo fett väger lika mycket som ett kilo muskler.

Haha, ja. Det är väl ändå så uppenbart att jag inte behöver säga det.

Självklart syftade jag på densitet.

En kubikdecimeter/liter muskler väger mer än samma volym av fett.

Så om man har exakt samma kroppsvolym, midjemått, armmått etc etc innan som efter en resa där man ersatt fett med muskler så kommer vågen visa mer.

En överarm med massa fett och omkrets X väger mindre än en överarm med omkrets X med knappt något fett alls med PHETA biceps.

Av Nasso
Skrivet av DasIch:

Jag är argfet och behöver lite norr om 3000kcal/dag för att bibehålla vikten (ska ner många kilon och komma i form igen).

Proteindrink med mjölk 450kcal, vitlöksbaguett ~400kcal. Räknade lite fel där tidigare.

Plocksallad gissar jag på 600-700kcal.

Gröt 450kcal, 3 ägg ~200kcal, proteindrink 450kcal igen.

Det skulle bli 2800kcal (högt räknat) på två dagar. "Borde" ligga på 4000kcal. Just nu spelar det dock inte så stor roll.

Ah, ok. Ja, 2800 kcal låter lite väl "agressivt" i längden.

Låter som att du har bra koll på låget, övertygad om att du kommer nå dina mål galant!

Av Nasso
Skrivet av DasIch:

Imorse blev det en proteindrink efter träning. Lunch en plocksallad med mycket kyckling. Till middag räknar jag med att behöva få i mig i varje fall 2000kcal, för att nå ett underskott på 1000kcal om dagen.

Det låter mycket?

Proteindrink + plocksallad. 600kcal, uppskattat?
Middag 2000 kcal.
Underskott 1000 kcal.

Då räknar du med att ditt kaloriintag för att bibehålla vikt är ~3600kcal?

Hög aktivitet eller hög vikt från början? Nyfiken på hur folk räknar och kommer fram till sina kalorimål, jag känner mig själva rätt vilsen.

Av Nasso
Skrivet av DasIch:

Hur lång är du? 67Kg är inte mycket. Du kommer troligtvis få bättre resultat om du ligger en längre tid på ett litet kaloriöverskott. Långsam viktuppgång med bra träning och kost kommer bygga i huvudsak fettfri massa. Därefter kan du utvärdera om du vill fortsätta ett tag till eller skala av lite fett.

Yes. Hade inte haft något emot att gå upp i vikt, men vill ju helst göra det med hjälp av muskler, och inte fett. Jag har inte hållit på att träna "seriöst" så länge, så jag får se lite vad som händer. Finns ingen vits att ändra sin approach dag till dag. Får köra på som jag gör två månader, utvärdera, ändra, köra två månader till. Nu har jag börjat tracka det iaf och ligger på ~1800 kcal. Det är så svårt att veta vad man borde ligga på. Kalkylatorerna online tycker jag känns som så grova uppskattningar. Får nästan testa mig fram. Köra två månader med ~1800 kcal nu, sen kanske köra ~2200 kcal i 2 månader och se hur det går.

Har inte varit så aktiv tidigare. Är naturligt ganske "skinny" kroppstyp. Muskler väger ju mer än fett, så går man ner i fett och inte har så mycket muskler blir man lätt. 😅

Är 178cm lång. Ligger väl smack i mitten på intervallet för normalvikt för bmi, vad det nu är värt.

Om jag kunde sätta upp någon långsiktig dröm/mål så hade väl typ 75kg och 10% kroppsfett varit där jag vill ligga.

Av Nasso
Skrivet av Yellowcandy:

Skumt! Jag har gratis konto men upplever inte så mycket push för premium förutom en heltäckande skärm en gång per månad, jag kan använda scannern och se näring utan att betala 🤔

Kan säkert vara att de ändrat vad som ingår i premium och låter gamla användare behålla funktioner de haft tillgång till tidigare. För mig kommer "köp premium" skärmen upp direkt när jag trycker på streckkod-symbolen i sökfältet och "Makronäringsämnen" rutan på startskärmen är "suddig" men en stor "Skaffa premium" knapp på mitten.

Av Nasso
Skrivet av Yellowcandy:

Finns en flik som heter mina recept som jag använder en hel del för att göra matlådor, så jag gör precis som du beskriver att jag väger och mäter fram allt till storkok sen matar jag in att det ska vara 5 portioner. Sen när jag äter måltiden så kan jag mata in att jag ätit en sådan portion.

Har inte hittat en enda produkt som jag inte kunnat scanna på myfitnesspal, blir ju väldigt smidigt med scanna burken med krossade tomater och dylikt och så brukar jag köra allt i gram då jag tycker det är lättast att köra allt med köksvågen istället för blanda in volymmått.

Det låter ju lovande... Jag testade att scanna med FatSecret, bara grejer jag hade på jobbet, en bar och en Huel hot & savoury. Baren scannades in och var fel. Hade fel namn, storlek (antal gram) och näringsinnehåll. Kanske ha döpts om och ändrats recept och datan är gammal. Huelen hittades inte.

Testade att logga in på myfitnesspal men den kräver premium för att använda scannern. 239kr/mån är rätt saftigt... Så jag tror jag börjar med FatSecret iaf och ser var jag hamnar... Myfitnesspals UI ser modernare och trevligare ut men väldigt mycket är gömt bakom premium. Kan inte se macronäring-uppdelning eller använda streckkod, bara efter första intrycket. Och reklam och pushar för premium precis överallt

Av Nasso
Skrivet av Yellowcandy:

Jag kör på myfitnesspals gratis version, där kan jag styra mina näringsmål och se hur mycket protein, kolhydrater och fett samt andra näringsämnen jag ätit under dagen. Jobbiga är väl att den resettas till standardvärden i näringsmål varje gång jag uppdaterar min vikt..

Ok. Tack.

Det som känns bökigast med sånna här appar är väl när man lagar mat. Om man har olika ingredienser som man mäter fram så får det gärna vara så enkelt att mata in dem som möjligt. Stor fördel om man kan mata in antingen i vikt eller volym och sen välja hur många portioner man tillagade och hur många man åt, och att man kan spara "per måltid" resultatet sen för framtiden (matlådorna).

Tycker du sånt funkar bra i den? Testade i FatSecret lite snabbt men det var lite omständigt... Varierar väldigt om vad man kan ha som "mått" för råvarorna. Allt har gram, men sen om man kan välja dl, matsked, "portion" etc var extremt varierande. Verkade som att man kan lägga in recept iaf, det kan kanske användas till att göra uppdelningen från totalt tillagat till portion.

Av Nasso

Är det någon är som använder en bra app för att hålla koll på kalorier och kolhydrater/proteiner?

Jag har gått ner från min topp (typ under corona) på runt 81kg och 24% kroppsfett till där jag är nu på runt 67kg och 15% kroppsfett. Jag har inte längre som mål att få vågen att visa mindre.

Jag har börjat träna mer aktivt och seriöst på gymmet och försöker lyckas med konststycket att bygga muskler samtidigt som jag tappar i fett. Tränar på gymmet 3-4 gånger i veckan och försöker ligga på ett någorlunda kaloriunderskott och få i mig mycket protein. Jag lyckas väl helt ok. Tappar en del i fett, omkrets och ser en sakta ökande kurva på vad jag presterar på gymmet. Mitt mål är att försöka närma mig 10% kroppsfett.

Tycker väl att jag har hamnat lite på en platå dock.

Jag dricker rätt mycket huel black edition (har druckit huel i över 10 år nu tror jag) och det slinker ner en del protein shakes och bars. Om jag "snacksar" så är det en proteinbar typ. Nästan aldrig några "tomma kalorier" annars. Inget godis, sockerläsk, kakor, eller liknande.

Så att hålla nere kalorierna har jag inga större problem med, men jag vill inte hålla nere det för mycket, för då blir träningen inte optimal. Att jag äter 1000kcal om dagen i en vecka och tränar hyffsat hårt 4 ggr på gymmet den veckan gör väl att jag tappar fett, men tappar väl förmodligen muskler också...

Så! Till min fråga. Jag har aldrig räknat kalorier och makronutrienter "seriöst". Har gjort någon överslagsräkning på någon dag då och då, men tänkte försöka göra det ett tag för att hamna på rätt nivå eftersom jag idag tror att jag är rätt jo-jo med kalorierna. Vissa dagar blir det 1000kcal, andra blir det 2500kcal. Jag tror det hade varit rätt bra för mig att ligga någonstans mellan 1800-2000kcal, ungefär.

Många av apparna verkar ha premium-prenumerationer som kostar rätt mycket. Är det någon som känner till en bra app, som är smidig att använda och då gärna för en svensk (svenska matvaror i biblioteket)? Jag har sneglat lite på "FatSecret" som ser rätt ok nu, men tänkte höra mig för om andras erfarenheter här först.

Av Nasso
Skrivet av kaffeofikaelika:

Är det mycket gore? Jag orkar inte se sånt men är annars ett stort Fallout-fan.

Mycket och mycket. Hur långt är ett snöre? Men ja, det förekommer en hel del gore. Så tål man ingen gore alls bör man skippa.

Av Nasso

Ser tydliga ålderstecken i mitt spelande.

Förr var det mycket MMO och multiplayer-FPS. Kört en massa eve online och albion online. En massa battlefield, overwatch osv.

Nu blir det mer och mer (nästan exklusivt) singleplayer spel och mer och mer konsolspel i soffan istället vid skrivbordet/framför datorn.

Vill koppla av. Pallar inte "hetsen" i tävlingsinriktade spel längre. Xbox series x med en ny och trevlig 65" tv också. Det är så smärtfritt och enkelt.

Kan inte prisa "quick-resume"-funktionen nog. Att bara kunna trycka in xbox-knappen på kontrollen och att konsolen startar, drar igång tvn och med ett knapptryck starta igång spelet. Det är värt så mkt. Det är typ 15 sekunder mellan att jag plockar upp kontrollen till att jag är igång. Att bara kunna pause och stänga av var som helst. Det är guld värt. Det blir ingen "tröskel" att komma igång och spela lite. Speciellt om man har barn är det värt hur mycket som helst.

Spelar just nu Witcher 3. Kan spela 20 minuter och sen bara lägga ner det, tack vara quick-resume funktionen. Det blir mer casual och inte så stor grej av at spela. Behöver inte starta upp datorn, vänta på att alla klienter (steam, epic, ea, battle.net etc etc) ska starta och hålla på att uppdatera etc och sen starta spelet. Det är bara å lyfta kontrollen å köra.

Speciellt för spel som baldurs gate 3 och witcher 3 har det gjort stor skillnad för hur ofta och hur jag spelar. Det blir mer "casual" nu och fler, kortare spelsessioner.

Förr var det mer "rejälare spelsessioner", iaf ett par timmar. "Idag ska jag spela". När jag spelat så har jag tappat intresset en del gånger. Det blev att antingen spelade jag inte alls eller mycket. Nu med konsol, singleplayer och quick-resume har det blivit betydligt mer regelbundet spelande i "chunks".

Av Nasso
Skrivet av tintinj:

En spark, inte en scooter i mina ögon.
En scooter är t.ex en Vespa.

De här sparkcyklarna är så töntiga ändå, och när Sverige satt maxeffekten till 250W på "elmopeder" och dessa löjliga skapelser så känns det ändå som bortkastade pengar. Borde kunna vara minst det dubbla, högre maxhastighet(på mopederna) och större batterier så de blir brukbara för annat än att rulla omkring på stan och se ut som ett fån.

Då har vi väldigt olika definition av en spark. Bör man inte kunna ha en fot på en spark och "sparka" med den andra?

Detta är snarare någon form av "ståmotorcykel i miniformat utan sadel". Vet inte vad man kallar det men tycker själv att scooter låter mer rätt än spark iaf.

Av Nasso
Skrivet av Dr.Mabuse:

Rekommendationen är att välja en aktör som inte lagrar din data på sina servrar,

Jag förordar Bitwarden eftersom den finns som gratisvariant med synkronisering mellan obegränsat antal enheter.

Lagrar inte Bitwarden min data på sina servrar?

Av Nasso

Hade två maskiner på förra jobbet. Vändbara magneter med ren och smutsig på det olika sidorna. Blev förvirring och fel... Tog bort ena magneten och satte dymo-lappar på den andra där det helt enkelt stod "Fyll mig". Mkt enklare...

Nuvarande jobbet är det bara en maskin. Där ska det rätt mycket till för att det blir fel.

Av Nasso

Jobbdatorn är en laptop. Ser inga direkta nackdelar med det.

På jobbet har jag en ultrawide-skärm, ett trådlöst headset, mekaniskt tangentbord och mus. En usb-c sladd bara så är man igång.

Hemma har jag ultrawide-skärm, trådlöst headset, mekaniskt tangentbord och mus. Helt identisk uppsättning med andra ord.

Det är ju inte direkt så att man märker skillnad mellan en stationär eller bärbar dator när den väl är inkopplad.

Med speldatorn hemma är det annorlunda. Där är den stationär för att det är mer uppgraderbart och modifierbart. Har, sedan jag köpte min första dator när jag var "liten grabb", aldrig köpt en komplett dator. Det har beställts hem delar, uppgraderats i omgångar, behållits chassi, behållits diskar, bara uppgraderat grafikkortet osv.

Men använder jobbdatorn fler timmar per dygn, helt klart.

Av Nasso

För det lilla ordbehandlandet jag behöver, så brukar det bli google docs....

Av Nasso
Skrivet av muunkie:

Vilken Pi är det du har? en 3'a fungerar bra att börja med för att se om du "trivs"

Kanske kan vara värt att spana in Aqara's hubbar + tillbehör, dom har väl homekit stöd på det mesta.

Personligen så skulle jag behålla Sonos och satsa på en Sonoff sticka istället för conbee, köra HA på någon enkel hårdvara för att sedan exponera det du ansluter till Homekit.

https://www.m.nu/ har ganska bra priser och alltid 4 för 3 på Sonoff prylar.

Jag tror det är första generationen... Model B från 2012....

Låter rimligt. Ska absolut testa home assistant det första jag gör. För sonos-grejerna kräver det inte att jag köper något nytt (om jag tolkat det rätt). Lite osäkert om jag kan kontrollera volym på sonos-enheterna via home assistant. Jag tolkar det som att jag inte kan det: https://www.home-assistant.io/integrations/sonos/

Av Nasso
Skrivet av nu1mlock:

Se bara till att ha extremt låga förväntningar på HomePod. Det är nog den sämsta produkten jag tycker att Apple har skapat som dom säljer idag. Inget fel på ljudet, men resten är på tok för begränsat enligt mig.

Vad är det som är begränsat menar du? Automatiseringsbitarna?

Av Nasso
Skrivet av durrav:

Inga problem med lamporna, men som nämnts av andra så vet jag inte om det går att spela upp musik från HA till just HomePods. Googles och Sonos högtalare går in som egna mediaplayers i HA, men det gör inte HomePods.

Absolut. Det ska jag göra. Det blir att prova det sonos i home assistant först, innan jag säljer något. Sen ska jag köpa en homepod i taget och prova, om jag tar den vägen.

Det beror väl lite på vilken approach jag tar med.

Om jag använder HA för att exponera enheter till HK (för att använda ikea lampor i HK) och automatiserar i HK så lär homepodsen fungera bättre än allt annat. Om jag automatiserar i HA och drar in apple-grejerna där är det väl mer tveksamt/osäkert.

Av Nasso
Skrivet av nu1mlock:

Tror dock inte att HomePod blir bra som väckarklocka med musik. Eventuellt om du använder Apple Music istället, men beroende på hur du brukar styra musiken så kan det bli mer eller mindre jobbigt.

Aj fan. Det går inte att skapa en automation i HA eller HK som vid ett visst klockslag sätter igång spellista A (slumpad låt) på homepod B med volym C? Det är något åt det hållet jag vill åstakomma. Eller eventuellt bara sätta på en radiokanal.

Är det youtube music -> homekit integrationen som sätter gränserna?