Artiklar

Artiklar skrivna av nikka
I samarbete med Netgear
41

Så fungerar Netgear Duma OS – minimerar fördröjningarna i spel

Fördröjningar i internetuppkopplingen kan snabbt förstöra spelupplevelsen. I veckans avsnitt visar Karl Emil Nikka hur Netgears routrar med Duma OS minimerar fördröjningarna.

45

Google Plus läggs ned efter upptäckt sårbarhet och möjlig läcka av användardata

Säkerhetsunderhållet av Google Plus blev för dyrt med tanke på den låga användarnärvaron. Efter en möjlig läcka av användaruppgifter väljer nu Google att lägga ned sitt sociala nätverk.

124

Microsoft pausar utrullningen av höstens Windows 10-uppdatering

I samband med den senaste uppdateringen för Windows 10 har flera användare fått sina filer raderade. Microsoft avbryter nu utrullningen i väntan på en lösning.

32

Entusiast kringgår låsskärmen för Iphone med senaste IOS 12

Nyfikna angripare kan återigen kringgå låsskärmen på Apples senaste operativsystem för Iphone. Lyckligtvis är det lätt att skydda sin telefon i väntan på en uppdatering.

40

Skånetrafiken läckte resenärers lösenord med nya mobilapplikationen

Tusentals användare kan ha fått sina lösenord röjda. Detta efter att Skånetrafikens av misstag lagrade inloggningsuppgifterna i loggfilen för sin nya mobilapplikation.

I samarbete med F-Secure
32

Så fungerar VPN – med F-Secure Freedome

Gå förbi geografiska begräsningar och skydda din trafik mot insyn. Det är två goda skäl att använda VPN-tunnlar. I veckans avsnitt förklarar Karl Emil Nikka hur sådana fungerar.

I samarbete med Ownit
3

Del 4: Så fungerar internet – hos Ownit

Det är dags för det avslutande avsnitt om internets uppbyggnad, där Karl Emil Nikka undersöker vad ett transportprotokoll är och varför portar måste öppnas i routern.

I samarbete med Ownit
16

Del 3: Så fungerar internet – hos Ownit

Hur löser vi den rådande bristen på IP-adresser? Det undersöker Karl Emil Nikka när han går igenom routerns funktion och träffar Ownits kundtjänst.

I samarbete med Ownit
27

Del 2: Så fungerar internet – hos Ownit

Hur hittar egentligen trafiken från SweClockers server till våra datorer? Det undersöker Karl Emil Nikka när han besöker internetoperatören Ownits huvudkontor.

I samarbete med Ownit
40

Del 1: Så fungerar internet – hos Ownit

Hur kopplar vi upp oss mot internet och var går egentligen trafiken när den lämnar vårt hus? Det undersöker Karl Emil Nikka när han går ”under jorden” med Ownits tekniker.

I samarbete med Belkin
24

Så fungerar trådlös laddning – Belkin Boost-Up Wireless Charging

Trådlös laddning är aktuellare än någonsin. I veckans avsnitt berättar Nikka om den fascinerande tekniken bakom Qi och vad alla bör veta om trådlös mobilladdning.

56

Så fungerar snabb DNS – optimera din surfhastighet

Med rätt DNS-server blir internet snabbare. I veckans avsnitt förklarar Karl Emil Nikka hur DNS-systemet fungerar och hur det går till att optimera anslutningen med gratistjänster såsom Google, Cloudfare och Quad9.

I samarbete med MSI
23

Så fungerar grafikkortskylare – MSI Twinfrozr VI

I veckans avsnitt hamnar MSI Twinfrozr VI på slaktbänken när Karl Emil Nikka förklarar hur dagens grafikkortskylare designas för att balansera prestanda och ljudnivå.

I samarbete med Asus
100

Så fungerar Asus Aimesh – förvandlar vanlig router till mesh

I det första avsnittet av SweClockers nya satsning "Så fungerar" förklarar Karl Emil Nikka hur tekniken Asus Aimesh gör det möjligt att koppla ihop flera routrar för att utöka räckvidden i det trådlösa nätverket.

48

Raspberry Pi 3 Model B+ lanseras

Den populära enkortsdatorn Raspberry Pi 3 Model B släpps idag i en ny revision med bland annat en kraftigt förbättrad nätverkskrets och högre klockfrekvenser.

31

Krönika: "Lita på det gröna hänglåset?"

Det gröna hänglåset i webbläsaren är bra, men kan invagga användare i falsk trygghet. Det menar gästkrönikören Karl Emil Nikka, och presenterar samtidigt möjliga lösningar på problemet.

78

Krönika: "Ubuntu Edge blev en succé"

Smarta telefonen Ubuntu Edge nådde inte upp till finansieringsmålen, vilket av många utmålats som ett misslyckande. Teknikförfattaren Karl Emil Nikka presenterar en alternativ syn på saken.

34

Podcast 23: "Hur funkar det?" (Karl Emil Nikka, Kjell & Company)

Redaktionen stämmer träff med Karl Emil Nikka, redaktör och huvudförfattare av teknikboken "Hur funkar det?". Det handlar om ämnen som nätverk, mobiltelefoner och operativsystem.