Inlägg

Inlägg som hakro807 har skrivit i forumet
Av hakro807

Lämnar jobbmobilen på jobbet. Uppstår något akut går jag att nå på min privata mobil. Ingen som verkar ha några problem med detta.

Av hakro807
Skrivet av qwertylol1:

Jag kan liksom inte gå till en AIK hemmamatch med ett säsongskort från MFF och klaga på att de har olika säsongskort, det ska ju gå att använda överallt?

Men om det var så att du endast hade möjlighet att välja ett säsongskort till MFF eller till AIK och AIK ägde 80 procent av alla arenor då?

Av hakro807

Tycker SC borde strunta i vissa kort som har likvärdiga alternativ i fråga om minnesmängd och prestanda. Tag som exempel 3060 Ti och 3070. Vet vi hur den ena presterar så kan vi enkelt göra en god uppskattning över hur den andre kommer prestera. Då är det betydligt mer intressant att veta när spelet verkligen bryter samma i fråga om exempelvis minnesanvändning. Hur hade ett kort med bara 4 GB VRAM klarat sig?

Av hakro807
Skrivet av Roger W:

Bara för att förtydliga så håller jag med @DavidtheDoom och @Iskra ...
Både @Swedishchef_90 och @hakro807 verkar prata om månatliga avgiften för en bostadsrätt. Det är inte samma som hyra för en hyreslägenhet...

Sant, och kollar du på mitt inlägg så ser du att jag hoppar mellan de två orden. Ibland orkar man inte vara helt konsekvent, ibland missar man att man använde fel ord. Oavsett vad är det en månatlig betalning som förväntas täcka hyfsat exakt samma sak - ränta, amortering, värme/vatten och underhåll. Och som påverkas av övriga samhället på exakt samma sätt. En bostadsförening och ett hyresbolag är inkopplade på samma fjärrvärme, lånar pengar till samma ränta, betalar sina vaktmästare lika mycket etc. Enda som kan skilja är ju hur insatsen påverkar hyran.

Av hakro807
Skrivet av Iskra:

Är det första höjningen sedan millennieskiftet? Vad annars kan legitimera en sådan höjning?

Nej, vi har som standard ökat hyran med några procent per år under lång tid. Men nu hade vi lån med låg ränta som löpte ut och som kommer behöva omförhandlas och då givetvis till högre ränta. Dessutom genomförde vi under hösten 2021 en större renovering som kostade många miljoner. Inget som var akut men som föreningen ändå ville satsa på. Sex månader efter att jobbet var avslutat började styrräntan och därmed övriga räntor att rusa mot himlen. Hade vi valt att genomföra renoveringen om vi visste vad som skulle hända? Förmodligen inte eftersom det inte var något som var akut som åtgärdades. Men shit happens liksom, ibland är det bara att gilla läget. Dessutom har kommunen höjt avgiften för fjärrvärme väldigt mycket, något som givetvis får ett stort genomslag eftersom kostnaden för värme och varmvatten är en av föreningens stora utgifter.

Alltså fullt legitima skäl till att avgiften måste öka kraftigt, och här skiljer sig en hyresrätt och en bostadsrätt inte åt. Men hur många hyresgäster tror du skulle acceptera en sådan höjning utan att skrika sig hesa, oavsett hur nödvändiga höjningarna är för värdens långsiktiga ekonomi?

Av hakro807
Skrivet av Pirum:

Jag tycker det är helt legitimt att gnälla över att boendekostnaderna skenar, utan att för den skull behöva flytta flera mil, i vårt fall sannolikt inte ens till en kranskommun utan 2 kommungränser bort för att få ett bättre boende till lägre pris. Sämre boende går ju alltid att få.

Om det är legitimt eller ej att gnälla beror ju på varför boendekostnaderna skenar. Hyran på min lägenhet har ökat med 23 procent sedan årsskiftet 22/23. Jag gnäller ändå inte eftersom jag vet varför den ökat så mycket.

Av hakro807

The Chronicles of Riddick: Escape From Butcher Bay spel släpptes samma år som filmen The Chronicles of Riddick. Filmen blev en gigantisk besvikelse men spelet som kom från ingenstans blev i slutändan en av de bästa som släpptes till Xbox.

Men var fasen finns Ignition? Det är ett spel som fick överlag mycket höga betyg.

Av hakro807
Skrivet av Sarato:

Vad tycker ni? När hade ni som roligast när ni byggde datorer?

Tidigt 2000. Fanns gott om roliga sidor på internet, mycket var ännu lite vilda västern och DIY, de värsta avarterna (PATA-kablar och instickskort för allt möjligt) höll på att försvinna, den tekniska utvecklingen gick ännu snabbt och priserna föll hela tiden och marknaden var inte så uppdelad mellan stationära, bärbara, surfplattor, mobiltelefoner, konsoler etc.

Av hakro807

Hur är ljudnivån på din Zotac? Hade ett tag samma modell fast med en GTX 1070 och ljudnivån var så hög att jag valde att sälja den efter bara några månader.

Av hakro807
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Bra vore väl att tillägga att väldigt få människor använder datorer på sätt som belastar CPU och GPU maximalt mer än mycket korta stunder i sträck.

Här vill jag nog säga emot. När datorn är helt ny stämmer det, men efterhand som åren går och mjukvara blir alltmer krävande så kommer "basbelastningen" på processorn ta allt större andel av prestandan.

Av hakro807
Skrivet av shugge:

CPU flaskar, så ett paket med moderkort, cpu och 32Gb RAM bör du satsa på i första hand.

Fast något är väldigt skumt när en i5-3470 når samma ~60 fps.

Av hakro807
Skrivet av Upplandsvasby:

Jag testade det här och ser att det är grafikkortet som inte hänger med. Ligger på cirka 20-21 ms medan "draw" vilket uppenbarligern mäter processorns input ligger på stadiga 6 ms.

Vad händer om du väljer lägsta möjliga upplösning och kvalitet och slår av v-sync, vilka fps kommer du upp i då?

Av hakro807
Skrivet av Swedishchef_90:

Alltid gött med marknadshyror, 18k för 5 kvm skrubb i ett kollektiv centralt i stan 😁

Långsiktigt kommer hyreskostnaden spegla produktionskostnaden och efterfrågan, och detta är också den enda långsiktigt hållbara lösningen. Alla varken kan eller måste bo centralt utan väljer man att bo i en storstad får man välja mellan att betala en massa pengar eller bosätta sig lite längre ut.

Skrivet av cp_:

Kanske borde man räkna på att man tar bort 20-50% av sin inkomst under en längre period i kalkylen också? Ett s.k. "stresstest".

Detta är förmodligen en god idé för de flesta. Man ska nog alltid räkna med en längre arbetslöshet eller svår sjukdom som fullt realistiska händelser, speciellt så när man börjar närma sig sextioårsåldern. Det betyder ju inte att man ska agera som om budgeten var mycket mindre än den egentliga, men istället krävs då disciplin för att bygga upp en adekvat buffert utifall något skulle hända.

Av hakro807
Skrivet av Dinkefing:

Hur ska man ta sig igenom detta? Känner att vardagen blir allt tuffare och det är svårt att få saker att gå ihop.

Svälj stoltheten. Ibland har man inte råd att fortsätta leva som vanligt, ibland är det inte värt att fortsätta leva som vanligt. Kanske är det så enkelt som att du kan behöva acceptera en inneboende eller ett billigare boende? Att under en tid genomföra dessa typer av uppoffringar kommer lära dig ödmjukhet, perspektiv och kommer göra dig till en överlag lyckligare människa.

Av hakro807
Skrivet av shugge:

Enligt system requirements på Steam ser det snarare ut att vara ett mer CPU bundet spel:

Kollar man på den här videon så verkan man ju klara 1080p/60 med en gammal i5-3470. Hans i7:a är ju minst 3 gånger så snabb. Och glöm inte att han har en 1440p-skärm, inte en vanlig 1080p.

https://www.youtube.com/watch?v=XEXsiNowrJM

Men det är ju absolut som folk nämnt i tråden, ska man inte kasta bort sina pengar måste man veta var flaskhalsen finns. Steg ett kan ju vara något så enkelt som att välja lägsta grafikinställningarna och 720p, då kommer vi se exakt hur mycket processor och minne mäktar med.

Av hakro807
Skrivet av Upplandsvasby:

Använder datorn nästan uteslutande till att spela ett spel som heter Squad och skulle vilja kunna spela med max grafiken. Bör jag uppgradera och med vad i såna fall eller ska jag köpa en ny dator?

Vet inget om spelet men har svårt att tänka mig att en i7-9700K skulle innebära mycket av en flaskhals om du kör med maxade grafikinställningar. Det betyder alltså att du bör byta ut endast grafikkortet.

Av hakro807

Först och främst är det ju inga konstigheter att idag ha flera olika datorer samtidigt men för olika syften - HTPC, bärbar dator, stationär speldator etc. Värdet på lite äldre prylar är ju så lågt. Men emellanåt så kommer man ju få ett överskott som inte riktigt kan motiveras. Då brukar de först hamna i en låda för att efter något år säljas till någon som anser sig ha större nytta av prylarna. Tyvärr är jag väl typen som gärna håller fast i sakerna lite för länge.

Vad som borde säljas nu är dels en passivt kyld Zotac Zbox med dubbla NIC (perfect för pfsense-bygge), dels en Xbox One X.

Av hakro807

Får tillbaka drygt 6000:-. Hade räknat med några tusenlappar till p.g.a ränteavdraget på bolånet men skatten på ISK-innehavet blev lite högre än väntat.

Av hakro807
Skrivet av pv2b:

Ja absolut om man htitar på saker som inte står i artikeln så kan ju vad som helst vara sant. Batteriet kan vara gjort av ost också.

Absolut, men alla vet att batterier laddas långsammare ju mer de närmar sig sin maxkapacitet.

Du kan som exempel se på Qualcomms presentation av Quick Charge där de talar om intervallet 0-50 procent.

https://www.qualcomm.com/news/releases/2020/07/qualcomm-annou...

Det kan alltså vara så enkelt att viss information försvann under visklekens gång eller att den var underförstådd. Sedan är väl detta inte så mycket en ursäkt som en förklaring till hur de kan ha tänkt.

Av hakro807
Skrivet av pv2b:

Det spelar ingen roll vad det är för batteriteknik, om du kan ladda den på 1,5 timmar med en laddare som levererar 36W så får du omöjligen in mer än 54 Wh energi i batteriet, spelar ingen roll om så cellspänningen är 100 mV eller 100 kV.

Om inte uppgifterna som står i artikeln är felaktiga, alltså. Frågan är vad som är fejk, batterikapaciteten eller laddtiden?

Det kan vara så enkelt som att det är laddningsintervallet 20-80 procent som de anger. 54 Wh/0,6 = 90 Wh.