Inlägg

Inlägg som Nicke866 har skrivit i forumet
Av Nicke866

Tack för alla förslag

Av Nicke866

Påtvingad uppgradering

Hej på er!

Idag gav mitt moderkort upp. Ett z270 som tydligen inte är helt lätt att få nytt. Jag var inne på att bygga ny dator när intel släpper nästa gen senare i år men dessvärre får jag bygga redan nu då jag inte kan vänta på leverans från kina.

Jag vore oerhört tacksam för råd!

Jag använder främst datorn till spel och då är det factorio, satisfactory, anno, total war warhammer som jag spelar mest. Även andra indiespel men ofta tenderar de att vara cpu-tunga.

Två alternativ nedan:

1. Lägga 12-15 tusen på cpu, moderkort och dd5-minnen nu och ha en 6-årsplan på detta.
2. Lägga upp till 10 000 nu och kanske byta om 3-4 år.

Jag vet att det är svårt att "framtidssäkra" men om ni får gissa, vad tror ni är mest prisvärt? Jag vore även tacksam på förslag på intel-cpu, ram och moderkort. Jag har för avsikt att överklocka. OBS jag har ingen vidare erfarenhet av amd och även om det är populära råd ber jag endast om intelråd

Skärm: 3440x1440, 100hz.

p.s jag kommer sannolikt köpa ett RTX 4080 eller motsvarande senare i år.

Tack på förhand!

//Niclas

Av Nicke866
Skrivet av Splithorizon:

Jag tycker ditt paket ser helt OK ut, kanske bara lite väl dyrt moderkort om det inte är så att du ska köra OC på din CPU?

Tack! Mjo, funderar på z690. 13900k är tuff att överklocka som det är ändå av vad jag har läst. Kanske kan stänga av moderkortets funktion där de släpper watt hej vilt och försöka klocka det manuellt istället. Gillar att ha möjligheten till senare även om jag kanske inte tänkte göra det första två åren. Men därav jag frågar efter tips på mobo, man vill inte ha för svagt heller för en i9:a.

Av Nicke866
Skrivet av Scarabeo:

Byt ut 7900X mot 7800X3D när den släpps 6/4.

https://komponentkoll.se/bild/rWUtU.png

Ah jag menade dock GPU 7900 xt Du tänker amd istället för intel, hm såvitt jag förstått har intel fortfarande flest fps/kr i gaming dock genom att klocka upp dem till bristgränsen så extremt powerhungringa. Rätta mig om jag har fel

Tack för tips!

Av Nicke866
Skrivet av metalmac:

Jag skulle nog undvika 4070 ti, tror att 7900 xt eller xtx kommer hålla betydligt längre om du ser på några års sikt då Nvidia har strypt 4070 rejält.

Tack, ska även bli intressant att se om de släpper 4070 med mer ram än 4070 TI. Men 7900 xt är helt klart ett intressant alternativ. Har en 3440x1440 skärm.

Av Nicke866

Fråga om att välja delar till nytt bygge

Hej!

Jag har planer på att bygga en ny dator i år.

Jag hostar ofta spel som 7 days to die (och andra survival spel ofta i early access), factorio, total war, satisfactory som exempel. Det är givetvis även den typen av spel jag spelar :). Datorn används först och främst till detta.

Det jag försöker ta reda på är huruvida en i9-13900k är värd att köpa för både hosting för upp till 5 pers samtidigt som jag själv lirar på den jämfört med en i7-13700k. Det är ju inte bara själva cpun som blir dyrare, den kräver ju i princip en arctic freezer II 360/420. Om någon har bra tips på rimliga moderkort för en i9:a med ddr5 minne så tas även det tacksamt emot!:)

Därtill funderar jag på om 7900 xt är bättre än 4070 ti för ovan spel då RT är något jag sällan använder OM det spel jag spelar har det.

Delar jag plockat ihop som skiss:

https://komponentkoll.se/bygg/WpEBk

Tack på förhand!

Av Nicke866

Stort tack Sifri, gillar alternativ två

Av Nicke866

spelburk+skärm 15k köpråd uppskattas!

Hej på er!

Jag har blivit ombedd att hjälpa till att bygga ihop en dator till en grabb som kommer spelare enklare spel som listan nedan. Jag har fått en budget på 15 000 kr och där ska allt ingå även skärm, tangetbord och mus. Jag vore oerhört tacksam för råd då jag inte är påläst på dagens delar.

Sea of thives
Roblox
Minecraft
Fortnite
overwatch
minecraft java

Tack på förhand! Eftersom dessa spel inte kräver så mycket GPU tänker jag att man kanske lägger lite mer på basen och sedan har möjlighet att uppgradera GPU när han börjar lira mer krävande spel.

//Niclas

Av Nicke866

Tack Sveklockarn, spel är inte aktuellt:) Tänkte också att UHD 750 skulle duga. Men om stabiliteten är likvärdig idag så är det svårare.

Av Nicke866

Tack Fenris, jag har funderat på AMD men även om de har tagit täten så håller väl intel fortfarande på stabilitet?

Av Nicke866

Tack Anders! Jag ska kika in på det, du har en bra poäng:)

Av Nicke866

Ny dator, feedback uppskattas

Hej!

Jag ska bygga ihop en surf/zoom/film-dator till min svärmor. Hon har inget behov av mobiliteten i en laptop utan värderar stabilitet och prisvärdhet. Hon vill att datorn håller länge så jag har "tagit i" lite för att framtidssäkra. Om ni tycker jag är helt uppåt väggarna eller har bättre förslag så får ni gärna komma med feedback:) Tanken är att burken ska hålla 10 år.

Budget 7000-10 000 ink. skärm.

https://komponentkoll.se/bild/gOOrm.png

https://komponentkoll.se/bygg/gOOrm

Av Nicke866

Tack till er båda! Gör inget att du spräckte budget lite eftersom hårddisk redan finns Var något i still med detta jag hade tänkt så jag kör vidare på det.

Av Nicke866

Ny rigg

Hej!

Jag har tänkt bygga en rigg för ca 15000 (hårddisk, skärm och övriga tillbehör finns redan) till mitt kusinbarn. Vore oerhört tacksam för förslag. Det går bra att invänta stocks av nya gpu/cpu för nvidia och amd. Ingen brådska. Kommer vara renodlad gamingburk så maxa för det syftet är tanken:) Spekar mest fortnite å overwatch. Men eftersom budgeten är 15k så kan man säkra för kommande spel;)

Tack på förhand!

//Niclas

Av Nicke866

Hej! Jag är rädd för att min fråga kanske inte stimulerar er men oerhört tacksam för proffssvar:)

På jakt efter ett stilrent tangentbord storlek 100%, ej belyst och gärna mjukare mekaniskt men det är mindre viktigt. Det viktigaste är att det är trådlöst och kan användas i hela vardagsrummet då datorn kommer stå i ett hörn bredvid tv. Får inte bli störningar då gaming också kommer ske på det. Jag tänkte mig en budget på 500-1000 kr men för 1000 får gärna mus ingå. Är det genomförbart eller behöver jag höja budgeten för att undvika störning? Stort tack för svar!
P.s gisningsvis som mest 5-6 meters avstånd.

//Niclas

Skickades från m.sweclockers.com

Av Nicke866

@Philip320: tänker du på nvidia slår bara amd med 2080 TI? Tänkte på CPU nu. Tack för svar!

Av Nicke866

@sifri: Tack för svar! Haha, hade helt klart missat ssdn, tack för det! Du har helt rätt i rx 5 serien, verkar vara mer prisvärd. Däremot tycks i5:an slå amd ryzen i benchmarks. Går det att kombinera amd gpu med intell cpu eller tappar man effekt av någon anledning om man inte kör amd all the way?

Av Nicke866

ny rigg

Hej på er,

Jag tänkte hjälpa en kompis bygga ihop en ny rigg. Skulle verkligen uppskatta om ni ville titta och se om det är något som går att byta ut till något bättre eller mer prisvärt?=)
Har som ambition att kunna spela på normal settings de närmsta åren. Han är casual gamer.
Han spelar t.e.x. Modern Warfare (Nya CoD), World of Warcraft Retail & Classic, Battlefield.
Kommer byta grafikkort inom två till tre år.

Chassi: Fractal Design Define C (Svart)
PSU: Corsair TX550M V3 550W
CPU Cooler: Cooler Master Hyper 212 Evo
CPU: Intel Core i5 9600KF 3,7GHz Socket 1151-2 Box without Cooler
RAM: Corsair Vengeance LPX Black DDR4 2666MHz 16GB (CMK16GX4M1A2666C16)
Mother board: Asus Prime Z370-P II
GPU: Asus GeForce RTX 2060 Dual OC 2xHDMI 2xDP 6GB

Budget mellan 10 000-12 000 kr.

Tack på förhand!

Av Nicke866

Jag har testlyssnat på båda. Om du köper till förstärkan till cloud 2 för 300 spänn så kändes ljudet i alpha klarare. Jag har tänkt köpa den kombon. Men vill man spara 300 så är det ingen gigantiskt skillnad.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Nicke866

@ferol: Tack för det, ska kolla vad som finns faktiskt=)