Inlägg

Inlägg som fragande har skrivit i forumet
Av fragande

Som en kronisk hoarder i alla spel är jag frestad att rösta "Nej", men i ärlighetens namn så tycker jag att det (oftast) fyller en funktion I många spel finns det ju dessutom möjlighet att utöka bärkapaciteten genom perks eller stats (t.ex. STR i BG3), så man får välja om det ska vara en prioritet eller inte.

Annars tycker jag att det blir ett spelmoment helt enkelt; att man får göra vissa prioriteringar och bedöma vad som ska sparas/plockas med och inte.

Av fragande
Skrivet av Methanol:

Tack för svar! Hittade inte mina minnen som är köpta på tomahawks qvl, men den är inte köpt, så såg att ASUS TUF GAMING B650M-PLUS WIFI t.ex passar processor och har mina ram på qvl-listan.
Men är Asus B650E-F att föredra, inte stenkoll som sagt

QVL är ingen end-all utan i 95% av fallen eller något i den stilen fungerar det ändå utan problem. Moderkortstillverkarna kan inte prova varenda RAM-kit på marknaden. Vill man vara 101% säker på att det ska fungera kan man väl kolla på QVL men jag har aldrig brytt mig om det.

Personligen skulle jag antingen köpa ett billigare B650 i 1500-2000kr-klassen eller hoppa upp till B650E för PCIe 5.0. VRM-design är inte speciellt relevant för 7800x3d eftersom den är så energieffektiv och drar så lite, så den går utmärkt att köra även på de billigaste brädorna.

Av fragande

Ser väl generellt bra ut. För en hundring extra får du dock ett Asus B650E-F istället med PCIe 5.0 (översta 16x och en M.2) om du vill framtidssäkra lite för ev. snabbare lagring och grafikkort. Nätverkskrets från Intel istället för Realtek också.

Tror också att Seasonics Vertex-serie är snäppet upp i kvalitet och även där kostar 850W-varianten inte mer någon hundring extra.

Aningen tightare RAM som redan nämnts är väl inte fel heller.

Av fragande

Har allvarlig "The Expanse"-abstinens och snubblade över Beacon 23.

Lågbudget så det förslår och trots sci-fi-tema i rymdmiljö så utspelar sig nästan allt på en futuristisk "rymdfyr" längs en farled. Ska vara baserad på en novell men det känns som att manuset till TV-serien skrivits på en kafferast.

Storyn är väldigt vag och tämligen ointressant. Trots det lite småcharmig emellanåt och funkar att slötitta på om man är i desperat behov av ny sci-fi, men mer än 5/10 skulle jag inte ge den.

Av fragande
Skrivet av Jonas79:

Tänkte på moderkortet fabriks inställning om man väljer denna istället för xmp inställning.

2666 är en "safe" JEDEC-spec som garanterar boot i 99,9% av fallen (med stickor som är ≥2666 då, default är troligen 2133 om du sätter i långsammare RAM) och det finns ingen direkt anledning till att default ska vara högre.

Skulle det t.ex. vara 3200 istället och det medför att systemet inte bootar så kommer man ju inte in i BIOS för att göra inställningar. Det är "by design" att man får ladda XMP eller ställa in manuellt.

Av fragande

Med tanke på hur mycket dyrare allt annat blivit p.g.a. inflation och energipriser kan jag inte påstå att en tia hit eller dit extra i månaden är någon deal breaker. Låter dock som en bra idé att dela upp tjänsten i två, med eller utan tillgång till ljudböcker (om det nu lanseras här ...), så att man slipper betala för något man inte nyttjar.

Personligen lyssnar jag på Spotify flera timmar varje dag på både dator och mobil. Tycker deras algoritmer för att hitta ny musik genom t.ex. Discover Weekly och "optimering" är schyssta. Release Radar är också uppskattat då jag inte pallar hålla koll på nya releaser själv.

Det enda jag ogillar starkt (som många andra) är desktopappen och "mobilifieringen" av den. Hade gärna sett en återgång till ett mer minimalt gränssnitt, alternativt att de tillät tredjepartsgränssnitt. Vet inte riktigt varför den ska behöva ligga och tugga 600-700MB RAM heller.

Av fragande
Skrivet av JoOngle:

Yup.

Har en "Exit skylt" från en Skola ovanför min sovrumsdörr för skojs skull, den blir rejält glödande när Philips Ambilight (ljus från Teven bakifrån) är igång, även bara för en liten stund.

Har hemmaknåpad Ambiligt (WS2812B) och några RGBWW-längder (bakom skrivbordet m.m.) som jag brukar köra som stämningsbelysning. Drar jag på med 0,0,255 så är det en hel del prylar som kan reagera och lysa upp, kläder med vitt tryck t.ex.

Det är väl en del av ljuset från de blåa dioderna som är och nosar runt 400 nm-strecket.

Skrivet av Bengt-Arne:

Även ett ASUS GTX 1080Ti är drabbat.

Frågan är nog vem som tillverkar bakstyckena till grafikkorten i Taiwan, då dom verkar använda en färg som är aningen för ljuskänslig.

https://cdn.videocardz.com/1/2024/04/ASUS-GTX-1080Ti.jpg
Källa: https://videocardz.com/newz/gamers-report-memory-rgb-lights-a...

Billigast möjliga anodisering är nog svaret. I normala fall spelar ju inte ljuskänslighet och hållfasthet någon större roll i datorer. Efter lite snabb googling verkar det vara typiskt att svart anodisering av lägre kvalitet blir just brun/brons/guldfärgad vid långvarig UV-exponering.

Av fragande

Det beror ju knappast på värmestrålning i alla fall (kan inte tänka mig att det handlar om mer än någon enstaka watt) så teorin om near-UV i kombination med en ljuskänslig beläggning/färg är sannolikt förklaringen. Värmen som grafikkortet överför till backplate:n lär ju vara många storleksordningar större dessutom.

De flesta som har pillat med LED-belysning har nog märkt att UV-reaktiva material ofta synligt reagerar på blått ljus t.ex.

Av fragande

Noosa Heads - Basis (Patrick Lindsey Remix)
1996, Soap Records
Techno/tech house

Tidlöst sound IMO.

Av fragande

Var väl någon vecka efter lanseringen, lirade CS på den tiden. Minns vad häftigt det var att flytta Half Life-nyckeln till Steam Good times men fasen vad åren går.

Av fragande

Vill du ha specifika mått är väl det enklaste och åka till ett byggvaruhus som erbjuder tillsågning i samband med köp. Här tror jag Optimera tar 50kr snittet t.ex. Att måttbeställa ett komplett skrivbord blir nog omotiverat dyrt.

Ben går alltid att fixa löst. Att ställa på två hurtsar är också poppis och det går ju alltid att lösa med distanser om man vill ha högre. Behöver ju inte vara exakt samma djup på hurtsarna som på skivan. Skulle det skilja så pass mycket att det blir problem går det ju att lösa med ett par justerbara "extraben" bakom hurtsarna.

Ta en titt på den stora visa-ditt-skrivbords-tråden, finns en hel del inspiration där.

Av fragande
Skrivet av glemmy:

... dock verkar det som att 5.3 krävs för LE --> "Bluetooth 5.3 introduces Low Energy (LE) Audio"
Men som du påpekade är det ändå inget som nuvarande hörlurar klarar.

Ja jag misstänkte det, det handlar väl om förändringar i protokollet. Vill du framtidssäkra är det väl lika bra ett lägga en hundring extra eller så på 5.3 eller nyare.

Vet inte vad för typ av enhet som ger bäst räckvidd men det finns ju också PCIe-kort som t.ex. Intel AX1675 om man vill gå den vägen. Eller "förstärkare" som t.ex. Fiio BTA30 Pro om man vill ha något med DAC.

Enda enheten jag har som stödjer LDAC är LinkBuds S så räckviddsproblematiken kan ha med det att göra också (eller Alternative A2DP Driver). Det är dock märkbart sämre räckvidd med USB-adapter gentemot min Pixel 7A. Med mina Bose QC45 (AAC) kan jag traska runt i lägenheten obehindrat.

Av fragande

Min begränsande erfarenhet är att det oftast sitter samma BT-kretsar i oavsett tillverkare på själva adaptern. Har tre stycken från olika tillverkare (Logilink, Ugreen och No-name) som alla använder Realtek RTL8761 om jag inte minns fel t.ex. De presterar identiskt för mina användningsområden.

Jag är inte helt hemma på hur BT fungerar men som jag förstått det kräver codecs inget specifikt hårdvarustöd utan är bara mjukvara. Vet inte hur det är med nya BLE-standarden dock, där kanske det krävs hårdvarustöd.

Dina XM3:or är ju BT 4.2 så du klarar dig med en äldre 5.0 utan problem, t.ex. den här. Har inte haft några problem att få LDAC att rulla på i Windows 10 med Alternative A2DP Driver med den i alla fall.

Vill du framtidssäkra lite är det väl vettigare med 5.3 eller nyare men tror inte det spelar så stor roll vad du väljer, kanske skulle skippa no-name dock. Kan vara si och så med drivrutinsstödet för vissa mer obskyra kretsar.

Räckvidden på de små USB-pluggarna är inte dunder heller kanske ska nämnas. Kör man hög bandbredd och LDAC får det inte finnas mycket mellan. Har själv beställt den här med antenn som jag hoppas ska ge lite bättre täckning i lägenheten.

Av fragande

Produkt: Akko 3068B Plus (vitt med Jelly Blue/Black)
Länk: https://www.amazon.se/Akko-3068B-Plus-Tangentbord-Hot-Swappab...
Kategori: Tangentbord
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=7334183
Pris: 503kr

629kr spring deal + 20%-kupong (måste kryssas i). Observera att det bara gäller den vita varianten med blå tecken och Jelly Blue/Black-switchar. Ingen premiumbräda men vill man testa 65% eller ha en extrabräda så känns det som ett schysst pris.

Av fragande

Första hemmadatorn hos päronen var en Compaq Presario 486:a all-in-one (CDS 520?). Har minnesbilder kvar från att man satt och matade disketter för att säkerhetskopiera Windows 3.11.

Första egna datorn var en egenbyggd burk med Athlon 1800+, 256MB RAM och något GeForce 3-kort om jag minns rätt. Var ett jäkla hopp från gamla P3-burken med TNT2 minns jag i alla fall

Av fragande

Verkar inte som att någon av M.2-platserna har stöd för SATA tyvärr, bara PCIe/NVMe:

Av fragande
Skrivet av RPGWiZaRD:

Är nog riktigt dålig effektivitet om man får 350W+ load och kollade vcore visade ändå typ ~1.28v något. Dessa CPUer är nog pushade in i det sista så det bokstavligen ryker om dem...

Släpper jag på spärren litegrann på min 13700K så börjar vi snacka typ 250~280W kanske och temperaturerna han får är mera i stil med när jag kör upp min i typ ~1.45v.

Får hoppas nästa generation kan de få till lite vettigare strömbudget, börjar bli absurt detta.

Får lite flashbacks från Pentium 4/D-eran när Intel pushade NetBurst till bristningsgränsen med, för den tiden, galen strömförbrukning som följd. Samma scenario då att AMD för stunden satt på en bättre arkitektur och Intel slängde mer effekt på problemet för att försöka hålla jämna steg.

Visserligen har vi börjat vänja oss vid grafikkort som drar iväg i strömförbrukning men en konsumentprocessor som pushar 400W direkt ur kartong håller jag med om är absurt Även om det är en haloprodukt har jag lite svårt att se att det är bra reklam faktiskt. Energieffektiviteten jämfört med AMD:s utbud blir ju smått pinsam.

Intel kommer säkerligen igen med nästa arkitektur. Jag hoppas dock att de verkligen satsat på energieffektivitet. Vore tråkigt om processorer går samma väg som grafikkorten med skenande strömbrukning som blir det nya normala.

Av fragande

Der8auer har video uppe:

400W peak i Cinebench, holy moly

Av fragande
Skrivet av SweDragon:

Jag har sett det här om olika Tensor flera gånger på Sweclockers men ingen annanstans. Har du någon källa på det som visar detaljerna? Min 7a har grym batteritid och blir inte varm men jag använder den mest till att ta bilder och surfa så ingen tung användning.

Edit: Hittade att packaging-steget ska vara lite sämre på 7a, men inga siffror som säger om skillnaden är signifikant i praktiken:
https://www.androidpolice.com/google-pixel-7as-tensor-g2-chip...

Det är ju samma Tensor G2 chip i alla fall. Bara ihopsatt med de andra delarna på ett lite mer basic/grovt sätt vad jag kan se.

Samma kisel men sämre förpackat är också vad jag tolkat det som. Förutom något lägre resultat i benchmarks är väl det närmaste en jämförelse över tid jag hittat detta:

https://cdn.wccftech.com/wp-content/uploads/2023/05/Pixel-7a-wor...

Från denna review. Inga enorma skillnader men det verkar vara fler än mig som klagar på att 7A:n blir obehagligt varm. Nu när det åkt på ett skal stör det mindre dock.

Av fragande

För den prisskillnaden hade jag valt 7 Pro alla dagar i veckan om jag inte absolut ville åt det något mindre formatet. Högg en 7A för 4000 och är väldigt besviken på batteritid och värmeutveckling.

Efter lite research visade det sig att det inte är samma Tensor G2 som sitter i 7 Pro utan en kostnadsoptimerad variant som går betydligt varmare.

Så bättre SoC i Pro:n, +4GB RAM, större batteri, bättre (och större) skärm med högre PPI + 120Hz, optisk zoom m.m.