Inlägg

Inlägg som Ompet har skrivit i forumet
Av Ompet
Skrivet av jspider:

En förutsättning för att gamla pokemonkort och annat mög som folk hittar ska ha ett sådant supervärde är att det faktiskt har slängts en hel del. Hade det funnits tusentals av denna pryl kvar så hade det knappast varit en raritet.

Q1-datorn kostade dock 20,000 dollar när den kom på 70-talet, vilket motsvarar nära på 90,000 dollar idag. Alltså hade den nog varit en raritet om alla producerade exemplar fortfarande hade existerat, då den var relativt dyr.
Hade det kommit en dator idag för en miljon kronor så hade den nog också sålt i begränsad upplaga.

Av Ompet
Skrivet av Grumbledock:

Helt rätt. Förstår att dolk här vurmar för piratkopiering då det är en TT brott som de flesta troligen begått/begår, men vqr väl medveten om att de killar som har dessa sidor är samma folk som springer med droger och spränger trapphus.
Du kan itne välja att vara stötta en viss typ av kriminalitet, organiserad brottslighet är mångfacetterad.

Sen gällande Buttcoin så är det lätt att beslagta dem. I dagens IT-samhälle är det lätt att spåra folks transaktioner, kapa uppkopplingar och installera keyloggers m.m.

Crypto är inte Fiat. Crypto används till största delen till att tvätta pengar och ordna med illegala transaktioner, det är hela syftet. Det finns en anledning att 100% av alla transaktioner på darknet är i crypto, och 0% av ditt legala handlande i nätbutiker.

Tror du seriöst att Peter Sunde, Gottfrid Svartholm eller Fredrik Neij skulle spränga trapphus!? xD

Nu känner jag inte till specifikt den här sidan, då den verkar ha varit för tyskar, men nedladdningssidor har oftast utvecklats av nördar, inte kriminella.

Av Ompet
Skrivet av anogr:

Som egenföretagare vill jag förtydliga att utdelning i den form som kräver lägst skatt (3:12-regler för fåmansbolag) måste beskattas först med 20,8 % bolagsskatt och därefter ytterligare 20%. Dessutom ger inte utdelning någon extra sjuklön eller pension. Till sist vill jag nämna att det finns ett övre maxtak som är halva lönen. Storleken på utdelningen är alltså max 50 % av lönen.

Maxtaket är dock halva lönen hos alla arbetare. Storleken är max 50ggr din egna uttagna lön. För oss egenföretagare som inte har några anställda spelar det dock mindre roll.

Skrivet av anogr:

Jag vill dessutom slå hål på myten om att skattemarginalen för höginkomsttagare är på 50 %. Den är mycket högre då du måste räkna med arbetsgivaravgifterna på 31,42% också. Dessa är ren skatt och inget annat ovanför brytgränsen.

I stort håller jag med om vad du säger, men även här tycker jag inte riktigt du har rätt. En tredjedel av arbetsgivaravgifterna upp till brytpunkten är ren pensionsavsättning.

Av Ompet
Skrivet av JoOngle:

Dom är bra på att "kopiera" och faktisk förbättra teknik.

En grej jag har upptäckt och njuter av med bra resultat är batteri och solcells teknik från Kina.
Ett par stjärnexempel på detta är dom senaste solpanelerna jag beställde från kina med den senaste Monokristallin teknik. Köpte samma tid en bunt paneler från Sverige med Polykristallina paneler, dom var okej, samma pris, men långt ifrån så effektiva som dom jag köpte från kina. Dom jag köpte från Kina vägde 2 kilo per panel, men gav rejält bättre uteffekt än mina Svenska panelen. Plus dom fungerar även i svagt ljus såsom December-Januari.

Köpte nyss ett par elverk med olika teknologier från Kina, en med Lithium-Ion batterier och en större 1Kw med Lifepo4 batterier, båda är helt kanon och 3 ggr. billigare (och mycket mera moderna) än i Sverige. Motsvarande enhet i Sverige var en grej billigast på prisjakt för 11.600 sek, medan jag gav 5700 inkl avgifter och frakt för samma grej, fast mycket mera teknisk med trådlösa mobil laddare, fast-charging för mobil USB-C och mycket mera, inverterare med ren sinusvåg och ultrasnabb laddning till att ladda upp den igen.

Nu har jag testat dom med, klockren teknik. Youtubare har även splittrat dom åt och kikat inuti, och tekniken inuti är i absolut toppklass, fina komponenten, stärka lyttar, stora kylelement, tystgåande fläktar och äkta lifepo4 batterier etc.

Så jag är mera och mera förtjust i teknik från Kina, men det finns också många scammers, så man måsta kolla upp vem som är ärliga och vem som säljer godkända goda produkten, för det finns många "hacks" och farliga produkten man ska se upp för, so DYOR gäller i högsta grad här.

Förlåt för att jag går lite off-topic, men var köper man solcellspaneler tryggt från Kina?

Av Ompet
Skrivet av BergEr:

Bor i Göteborg och skulle aldrig åka till Sisjön för att handla. Flesta jag känner här nere skulle hellre aldrig åka dit.

Webbhallen där hade faktiskt inne produkter jag ville köpa, men inte värt besväret att åka dit.
Beställde istället. Tar fyra dagar extra men slipper lägga några timmar på en bussresa.

Butiken i Nordstan hade jag åkt till direkt om den hade produkterna.

Om de öppnar en ny butik får man hoppas den blir på Hisingen. Alla techbolag är där men inga butiker alls.

Fast Sisjöns industriområde har ju aldrig varit för de utan bil. Man får ju ta bilen mellan de olika affärerna där.

Av Ompet
Skrivet av FreakyLeo:

Jäkligt synd, Emporiabutiken förstår jag, men Malmö City svider. Jag handlar nästan alltid där, brukar beställa på nätet pga COOP-poängen och hämta ut i butiken. Enligt personalen är det lite just därför de stänger ner, tydligen en väldigt stor andel som gör precis som jag hos Malmö City-butiken och då räknas inte försäljningen på butiken utan som nätförsäljning. Hoppas att de kommer tillbaka snart, Djäknegatan som de låg på innan lär ju vara ganska mycket billigare i drift än på förstadsgatan.

Om de tror att de ska kunna få samma försäljning utan att ha den fysiska butiken att gå till så misstar de sig grovt. Men å andra sidan är det Komplett som äger dom, så de kanske inte riktigt förstår fysisk butik.

Det blir dock sällan att man köper på webhallen nu för tiden, nästan bara brädspel som jag köper där. Inet har konkurrerat ut dom både med kunnig personal och behagliga garantiärenden.

Av Ompet
Skrivet av GizmoTheGreen:

inte dumt att den går fram, men det sätts nya standarder innan vi "behöver" dom.
som att dom skyndas ut när dom är halvfärdiga. och sen ska vi attans fort på nästa. wifi 8 nästa år eller? :/

Hinner liksom inte komma upp i att den förra standarden blivit "vanlig" så att alla har den och man kan se vilka problem som finns och åtgärda dom i kommande.

Min dator är fortfarande DDR4, och jag har -precis- fått en GPU som har pcie 4. och Wifi 6 (ej 6e, tror jag) router förra året.

Kommer vi att ha DDR6 lagom till jag köpt en ddr5 dator?
endast enthusiaster med massa cash hinner fixa det senaste innan det nya kommer ut. lmao.
om ett par år är jag 2-3 standarder bakom.

ser du lite min tanke?

Grejen är att WIFI7 kommer ju pressa priserna på WIFI6. DDR5 pressade priserna ordentligt på DDR4. Kommer DDR6 nästa år ska du se att DDR5 kommer vara mycket billigare än om DDR6 inte kommer nästa år.

Det är därför bättre för gemene man att man släpper nya standarder så ofta som möjligt för att pressa priserna på det näst bästa, så att konsumenten kan köpa det, så kan entusiasterna köpa det absolut nyaste.

Av Ompet
Skrivet av dblade:

När vi överväger SVT:s roll i den svenska medielandskapet och dess senaste rörelser mot att expandera sitt utbud, inklusive möjligheten att streama i 4K, är det viktigt att granska både finansiella och innehållsmässiga aspekter. SVT, finansierat genom en public service-avgift på upp till 1 300 kronor per person och år, samlar in en potentiell summa på omkring 13 miljarder kronor årligen från Sveriges 10 miljoner invånare. Denna finansieringsmodell väcker frågor om huruvida dessa investeringar ger tillbörlig valuta för pengarna till medborgarna.

Från ett innehållsperspektiv är kvaliteten på programutbudet kritisk. I en tid där tittarvanor och teknik utvecklas snabbt, kan det vara lockande att investera i tekniska uppgraderingar som 4K-streaming. Men den verkliga nyckeln till framgång ligger i att erbjuda engagerande, relevant och mångsidigt innehåll. För tittare spelar det ingen roll hur hög upplösningen är om programmen som erbjuds inte fängslar deras intresse.

En potentiell lösning på dessa utmaningar är att omstrukturera SVT. Genom att skapa en tydlig uppdelning mellan public service-verksamheten och en mer kommersiellt orienterad del, kan SVT fortsätta att tjäna sitt public service-uppdrag samtidigt som man ger utrymme för att utforska nya tekniska och innehållsmässiga arenor. Denna modell skulle innebära att skattebetalarnas pengar primärt används för att stödja kärnverksamheten inom public service, medan den kommersiella delen finansieras separat, kanske genom abonnemangsavgifter eller liknande modeller.

I den public service-fokuserade delen skulle SVT kunna koncentrera sig på att skapa och distribuera högkvalitativt, relevant och inkluderande innehåll som speglar de demokratiska och humanistiska värden som är centrala för dess uppdrag. Å andra sidan, i den kommersiella grenen, skulle SVT ha friheten att experimentera med nya teknologier och innehållstyper för att konkurrera med andra mediehus på en mer likvärdig marknadsplats.

Denna strategi skulle inte bara säkerställa en mer ansvarsfull användning av skattebetalarnas medel utan också möjliggöra för SVT att fortsätta vara en dynamisk och konkurrenskraftig aktör inom medievärlden. Genom att balansera sitt public service-uppdrag med kommersiella ambitioner på detta sätt, kan SVT bättre tjäna det svenska samhällets behov och preferenser.

Oavsett om de delat upp det i två olika delar så borde de absolut uppgradera till den nya standarden 4k. Finns ingen anledning att de ska vara kvar i något gammalt bara för att de ska leverera -> högkvalitativt <- relevant innehåll. Så nog är denna investering korrekt oavsett vad man tycker om SVTs programutbud.

Av Ompet
Skrivet av NodCommander:

Vad då för kupong?

När jag klickade på den länken förut idag så var det 100kr om man handlade för 500kr på den varan, så det är nog den kupongen som Blue syftade på.

Av Ompet
Skrivet av NodCommander:

Detta med streams är ett elände, i alla fall för mig, ärligt talat. Streaming kulturen passar mig inte alls, jag har inget intresse av eller ens koncentrationen för att sitta och titta på Twitch eller liknande, och än mindre att jaga efter butiker som släpper reaprodukter.

Det är en tråkig utveckling måste jag säga.

Anledningen, som Inet också säger i sina streams, är att de kan då lägga de bra priserna på marknadsbudgeten istället för inköpsbudgeten. Alltså ser de dessa låga priserna under streamen som en marknadsgrej, medan låga priserna resten av black friday hamnar på vanliga budgeten och kan därför inte pressa lika hårt.

Mest troligt kostar en Inet stream under black friday ca 1 miljon kr (i ren förlust för inet), men eftersom det hamnar på marknadsbudgeten så blir det bara lite mindre reklam i ditt facebook-flöde och så var det löst.

Av Ompet
Skrivet av delta76:

redan raderad - insåg att jag gjorde ett dumt misstag

Vilket fynd var det du syftade på? Nu när du är i rätt tråd!

Av Ompet
Skrivet av hakro807:

Vi ska knappast skylla på skolorna. De må ha digitala hjälpmedel, men kan knappast jämföras med alla de timmar som unga (och gamla) sitter framför skärmar på sin lediga tid.

Fast om ett barn redan får för mycket skärmtid är det ju väldigt bra om den inte också får det via förskolan, oavsett om det är "hjälpmedel".

Av Ompet
Skrivet av BiTTeR-:

Förstår verkligen inte varför det är så provocerande att de vill ha betalt om ens granne, mamma, kompis osv använder ens Netflix.
Samtidigt klagas det på utbud, tjänster, funktionalitet osv samtidigt som hälften av användarna åker gratis via en bekant?
Det är ju inte direkt utvecklingsfrämjande.
Låter mest som en kopia av piratebayargumenten som flödade för ett antal år sedan.

Har inte Netflix själv längre men det var av andra anledningar.

Vi har det installerat hos våra föräldrar för att våra barn tittar på serier där. Jag kommer inte betala 100kr extra i månaden för att det ska fortsätta vara en möjlighet, utan det blir att avsluta Netflix och låta våra barn titta på andra streaming-tjänster när de är hos deras mor & far-föräldrar.

Av Ompet
Skrivet av Triffid:

Som jag raljerat om i tidigare trådar är det nog tyvärr en oundviklig framtid att stat och rättsväsende på något sätt kommer få lov att bedriva sitt spaningsarbete på digital kommunikation, och skulle all digital kommunikation vara e2e krypterad blir det omöjligt. Det är nog bara att inse att den lite naiva drömmen om ett helt anonymt och fritt internet dog så fort internet blev mer än en hobby för nördar.

Det är också en oundviklig framtid att de som vill vara anonyma online alltid kan vara anonyma online, och de enda som påverkas av detta är de som inte bryr sig om sin anonymitet. Så att tro att spaningsarbetet kommer bli bättre är en dröm som aldrig kommer bli sann, samtidigt som sätt att vara anonym kommer sprida sig mycket snabbare då även folk med vitt mjöl i påsen kommer söka sådana lösningar.

Av Ompet

Glöm inte att använd er av prisjakt när ni köper julklappar (harkel harkel https://www.inet.se/produkt/4305460/kingston-nv2-m-2-nvme-gen... )

Av Ompet
Skrivet av DavidtheDoom:

@wittwang, går länken till rätt Ironwolf 4TB-sida eller är jag bara för långsam för rabatten?

Samma för mig.

Av Ompet
Skrivet av Cenorida:

Måste du kunna skriva ut i färg? Annars finns det många bra, billiga och små Monolaserskrivare

Ja, vill gärna kunna skriva ut i färg. Så har du någon rekommendation där så är jag idel öra!

Av Ompet
Skrivet av Dinkefing:

Vem fasiken kör Epson skräpmärke!

Jag kör Epson. Sämsta skit jag någonsin haft. Har någon ett bra tips på Cyber Monday-skrivare så slår jag till direkt. Gör inget om den kostar lite, men den måste gå mot WiFi och fungera med både Mac och Windows.

Edit: Är Epson XP-257 jag har.

Av Ompet
Skrivet av last_grimm:

Det står
1 GB = 1 000 000 bytes

Så de anser nog att det är safe att bara leverera en 8gig hårddisk.

Av Ompet

Vill man göra det lite lättare för sig, men ändå vill ha en Fold3 så säljer nu inet fold3 256gb för 9990.
https://www.inet.se/produkt/2000819/samsung-galaxy-fold-3-256...