Inlägg

Inlägg som [SmR]BMF har skrivit i forumet
Av [SmR]BMF
Skrivet av Hamilton:

I kölvattnet av nyheterna om EKWB i helgen så funderar jag på vilka alternativ som rekommenderas istället.

Efter att i stort sett avslutat mitt första custom loop bygge med mestadels EK-delar så har jag verkligen gillat själva delarna.
Ur min synvinkel så har de haft mycket bra kvalitet, bra design, utmärkta manualer och grymt utbud av delar för att just få till passform och dragningar just som man vill ha dem.

Så om man ska välja nåt annat märke framöver, vilket match bäst de punkter jag nämnde ovan? 🤔

Alphacool? Tycker de har hög kvalitet, bra utbud, hyffsat lättmanövrerad shop, har varit lätta att få kontakt med de få gånger jag behövt, däremot är de väl inte lika sexiga som EK (subjektiv åsikt men tror nog många delar den ) Sedan vet jag inte hur det är med manualer eller byggförslag.

Glhf!

Av [SmR]BMF
Skrivet av moyozuz539:

Tja!

Jag vill uppgradera min nuvarande 12VHPWR-kabel på mitt corsair shift 1200w.
Jag har hittat en förlängringskabel, men på min nuvarade är det bara 2 signal pins där framme.
På förlängringskabelen är det 4 signal pins (se bilder).
Kommer det ändå att fungera optimalt?
https://i.ibb.co/GC4XBbh/Screenshot-20240419-170101-Amazon-Shopping.jpg
https://i.ibb.co/FBK6Qsg/Screenshot-20240419-170132-Samsung-Internet.jpg

Tydligen används bara två i nVidias adapter, de andra två är där bara för dekoration.

https://help.moddiy.com/en/article/why-only-2-of-the-4-signal...

Glhf!

Av [SmR]BMF
Skrivet av Swedishchef_90:

AMD har ju inte varit bättre, brände ju X3d cpuer på löpande band tidigare med för hög soc volt

Var inte Asus inblandade i det också? Eller jag minns kanske fel...

Av [SmR]BMF
Skrivet av slkcobra:

Desktop är ju riktigt najs men jag hade tyckt det var najs att kunna plocka ner datorn och gömma den när den inte används.

Jo det är ju trevligt

Glhf!

Av [SmR]BMF
Skrivet av slkcobra:

Jag är på jakt efter en 18 tums speldator. Det känns som man får mycket för pengarna om man köper en Acer Predator Helios 18.
Den har i9, eller i7 processor, 32 GB Ram, 2 TB och en 4080 grafikkort. Enda nackdelen med dessa är ju att de inte är så ”bärbara”.

Någon som har bra erfarenheter av den eller tycker ni att jag ska kolla på andra märken?

Vad kostar den, runt 40kkr? Om det enbart är för gaming tänker jag att man kanske kan bygga en desktop med bättre prestanda OCH köpa en ok laptop för samma pris? Winwin?

Av [SmR]BMF
Skrivet av Husmus:

Jo, det går. Och det får väl alltid plats någonstans. Men då ska man ha två burkar att starta som drar ström osv. Och jag tror att jag vill sälja av lite komponenter i den om det går. Ska försöka hitta ett chassi som räcker till först. Finns ju stora lådor idag och mina önskemål är inte extrema.

Ja du har rätt. Tycker mest det är lite tråkigt att du ska behöva begränsas av ett lite större hdd innehav när du väljer chassi. Hade det varit 1999 hade det ju inte varit något problem, då hade en fått in 6-8 hdder i vilket DIY chassi som helst 😂

Av [SmR]BMF
Skrivet av Husmus:

<Uppladdad bildlänk>

Fick precis den här av bequiet. Så nu måste jag hitta ett chassi med plats för minst 5-6 3,5 sata, som inte tar plats från grafikkortet.

Förslag?

Eller så bygger du en filserver av din gamla burk och lägger en del snurrdiskar i den så slipper du ta hänsyn till iaf några diskar när du ska köpa gpu Det här förslaget är förstås avhängigt av hur mycket plats du har.

Trevlig helg!

Av [SmR]BMF
Skrivet av Husmus:

Hej.

Ska bygga ny dator i sommar/höst. Har läst och tittat runt en del och försökt sätta mig in i olika komponenter och hur allt funkar idag. Sist jag byggde ny från grunden var väl runt 2010, och den uppdaterades en gång 2017. Så man är inte direkt uppdaterad.

Ska använda den för spel, vilket min nuvarande fixar hyfsat. Men också arbete med foto och video i Lightroom, Photoshop och Premiere Pro. Där är målet att få maximalt flyt på allt. Importera filer, bygga previews, redigera, exportera och rendera video.

Använder en 1440 skärm ihop med en äldre 2560x1600.

Krav är optisk ljudutgång på moderkort, plats för minst 6st sata mekaniska, gärna 8st så jag kan fylla den med mycke lagring framöver.

Har byggt ihop en dator hos inet. Det jag är mest osäker på är väl moderkort, minnen, ssd och val av chassi. Men öppen för förslag av förbättringar av alla komponenter. Chassi vill jag har stort och stilrent utan för mycke "coolt" som är lätt att jobba med. Tyst, bra kylning och så lite damm som möjligt.

Tanken är att windows, program och spel ska ligga på en M2. Medan filer jag jobbar med och lightroom cat ska ligga på den andra.

Har alltid varit fanboy av Asus och Corsair, så dom prioriterar jag om det finns vad jag önskar. Lite samma med Intel och Nvidia. Intel verkar ju göra ett större lyft nästa generation så det är lite synd men det får man ta då.

Budget är väl runt 50. Eventuellt väntar jag med en M2 eller hårddisk för att få ner priset lite.

<Uppladdad bildlänk>

Halloj!

Så klart en smakfråga men Fractal Design North XL hamnar inom budget, kommer med 3 fläktar så om du väljer det chassit borde du köpa till en fläkt för utblås. Sedan är jag också inne på en AiO istället för luftkylare, senaste generationen Intel processorer drar mycket effekt och, beroende på vad man kör, kan throttla när alla kärnor får sträcka på benen samtidigt. Någon föreslog Arctic Liquid Freezer tidigare i tråden och jag bifaller det förslaget, montera en 280/360 i toppen. Jag har kört AiO sedan 2014 (en och samma!) och har varit positivt överraskad av livslängden, fick byta pumpblock (min AiO är tillverkad av standardkomoonenter men tror inte sådana görs sådana längre) 2023 så räkna med att den gått iaf 8-9 år och på ett flertal system, tre eller fyra cpuer har jag för mig. Klart man kan få ett måndagsexemplar om man har otur, Arctics AiO'er har fått bra recensioner, dessutom verkar de seriösa i sin hantering av felaktiga enheter. Sedan kan jag tycka att nog borde du kunna hitta en billigare psu? Känns rätt saftigt med 3 papp borde gå att hitta likvärdigt för runt 2000kr?

Glhf!!!

Av [SmR]BMF
Skrivet av KimKrigsdans:

<Uppladdad bildlänk><Uppladdad bildlänk>

Här hittar jag några fel svar i windows loggen men har inte en aning om vad det ka betyda.

Har du Ryzenmaster installerat? Om inte testa att installera det, långskott men kanske hälper... Du kan också testa att backa en drivrutinsversion. Grannpojken fick samma felmeddelande, i hans fall har jag för mig att det var en drivrutinskonflikt mellan gpu och ett pci-e wifi kort. Har dock för mig att av någon outgrundlig anledning blev systemet mycket stabilare efter att vi installerade Ryzenmaster även om han fick enstaka krascher.

Glhf!

Av [SmR]BMF
Skrivet av Micke O:

Jo jag såg dom där men tyckte det var lite sketchy break-out-kablar mm. Nu har jag beställt en hyfsat modern burk som faktiskt har PCI-slot, så just det är inte problemet. Frågan är väl snarare vilka SCSI-varianter som är kompatibla.

SCSI ska vara bakåtkompatibelt om jag förstår det rätt, hastigheten styrs sedan av enheten.

Av [SmR]BMF
Skrivet av Micke O:

Frågan är om det funkar med SCSI-2, Ultra320 är en avsevärt mycket modernare variant.

Edit: Det verkar möjligen kunna fungera - på sidan 3-14 i manualen står det:

"Up to 320 Mbytes/s as well as Fast, Ultra, Ultra2, and Ultra160 speeds; Synchronous offsets up to 62."

Som jag förstår det kan den anslutna scsi-enheten bara gå vid den hastighet den är specad vid, även om man har ett snabbare interface.

Av [SmR]BMF

Ok, kollat vidare. Verkar som det finns ett kort som heter LSI LSI20320IE (pci-e) som enligt en användare på ett forum fungerar under W10 64bit, hittat kortet för runt 300kr. Bifogar länk:

https://www.tenforums.com/drivers-hardware/131544-lsi-logic-l...

Glhf!

Av [SmR]BMF
Skrivet av Micke O:

Bakgrund:
Farsan har en gammal filmscanner, en Canon Canoscan FS4000US, med USB och SCSI2-anslutning. Vi pratar USB 1 och det tar låååång tid att scanna en bild i vettig upplösning. Med SCSI-anslutning går det avsevärt mycket snabbare. SCSI-kortet har en Micro68-kontakt och scannern en Micro50 enligt de specar på nätet jag hittar (har den inte hos mig just nu). Erforderlig kabel finns.

Problem A:
Problemet är att det SCSI-kort som tidigare körts med scannern är ett Adaptec AHA-2940U2W och det har PCI-anslutning (inte PCIe).
Nu har jag köpt en drägligt modern Dell Optiplex XE2 MT som faktiskt har en PCI-slot.

Problem B:
Drivrutiner till AHA-2940U2W för någorlunda moderna OS... Det finns hemmahackade drivisar för många Adaptec-kort som ska fungera på 64-bitars Win10 - men inte just 2940U2W.

Möjlig lösning 1:
Installera ett gammalt OS till vilket drivisar för SCSI-kortet finns. Till Windows Server 2008 (icke R2) finns det officiella drivisar. Windows 7 också. Inte ett jätteproblem - den ska enbart användas för scanning. Inget surfande etc.

Möjlig lösning 2:
Hitta ett annat SCSI-kort som stöds av de hemmahackade drivisarna.

Möjlig lösning 3:
Hitta och köpa ett annat SCSI-kort med PCIe-anslutning och drivisar till modernare OS

Jag är osäker på vilka SCSI-varianter som är kompatibla med varandra. Har även ett Adaptec AVA-2904 (de hemmahackade drivisarna ska funka till detta) och ett Tekram DC-395U/UW (hittar inga officiella drivisar), men båda dessa har Micro50-kontakt och då måste jag byta kabel, men det är nog görbart.

Vad gäller drivisar till själva scannern så kommer jag, om jag inte hittar/får igång originaldrivisarna, köpa och köra VueScan som ska funka enligt dom själva.

Halloj!

Kollade i manualen och det ska vara SCSI interface av typen IBM PC-AT.

Glhf!

Edit: kollade på ett Adaptec pci-e SCSI kort och i dokementationen stod det att det är bakåtkompatibelt, gick att hitta begagnat men låg runt 1500kr, känns ju lite saftigt när man inte är säker på om det kommer att fungera... Mitt råd är att kolla runt bland SCSI kort och se om du kan hitta dokumentation, jag kan inte mycket om SCSI men hade lite tid att slå ihjäl. Hoppas någon kan hjälpa dig på riktigt.

Av [SmR]BMF
Skrivet av ZapiQ:

Tjenixen!

Har en dator jag nollställde för några veckor sedan som skulle bli en reservdator, startade helt utan problem då. Nu börjar sambon laptop bli lite till åren så då tänkte vi köra på denna reservdator som ändå funkat felfritt.
Jag kopplade idag bort grafikkortet samt CPU-kylaren för att kleta på lite ny kylpasta. Sätter tillbaka kylare och grafikkort men nu får jag inte signal till skärmen. Testat med HDMI och DVI på alla 3 skärmar jag har men fortsatt ingen signal. Testat med både grafikortets utgångar samt moderkortets. Testade att byta ramminnen från min nuvarande dator för se om det var problemet men det var fortsatt samma.
Någon som har en idé vad som kan felsökas?
Jävligt problematiskt känner jag när ingen bild kan fås överhuvudtaget. Alla komponenter har RGB som ändå lyser så ström verkar dom få. Har kopplat bort grafikkortet 3 gånger kan nämnas då jag tänkte att det kanske satt dåligt isatt.
Förslag uppskattas.

/Marcus

Halloj!

Hade jag varit du hade jag testat:

1. Testa reseata gpu igen!!! kanske inte nödvändigt MEN sitter pci-e strömkablarna som de ska?
2. Testa reseata ram igen
3. Det här tror jag nog mest på: Testa att reseata cpu (bara om det är en LGA sockel) då den kan ha hamnat lite off när du pastade om kylaren alternativt så har du fått lite ojämnt tryck vid monteringen av kylaren vilket kan ge fel som t.ex minnesfel/ annat krabb, ingen bild m.m.

Glhf!!!

Av [SmR]BMF
Skrivet av GamblingAddict:

Hej allihopa,

Har planerat att bygga en gaming dator och valt några delar på inet datorbyggare men har ingen som helst erfarenhet eller idé om vilka delar som man ska ta eller hur man ska tänka kring det hela men har nu slutfört mitt bygge och behöver lite feedback.

https://www.inet.se/kundvagn/bild/PcEnAcf5fpNMo9dAg39a_o3TEXw...

Något eller några delar som bör bytas ut? Något dumt som jag gjort eller kan förbättra på något sätt? Kan jag spara på lite pengar för en dator som kan prestera exakt likadant?

Tacksam för all feedback!

Hejsan!

Jag tycker det ser bra ut. Möjligen kör på luftkylare istället för AiO då en R5 7600 inte behöver en AiO men misstänker att det inte är därför du valt en AiO i ditt bygge Kanske byta från Corsair AiO till en Arctic Liquid Freezer III 280 A-RGB Svart, samma pris men bättre prestanda.

https://www.inet.se/produkt/5324813/arctic-liquid-freezer-iii...

Glhf!

Av [SmR]BMF

Teenage Fanclub live Reading '92

https://youtu.be/bFz_8RltNLY?si=nb9qU71P6t-qXJev

Av [SmR]BMF
Skrivet av Samme22:

Jag högerklickade på snabbstartsknappen och fick upp aktivitetshanteraren första fönstret som jag lyckats få upp<Uppladdad bildlänk>pp

Funkar inte att högerklicka på skrivbordet?

Av [SmR]BMF
Skrivet av Dinkefing:

Tack men ser inte tillräckligt tjocka sryva ut.

Dressmans ribbstickade boxer briefs tycker jag har ganska kraftig resår i benen.

Av [SmR]BMF
Skrivet av jesperlyxell:

Okej, tack för input! Ifall man byter till ett AMD Ryzen 5700X så byter dom även till ett AMD B550 moderkort (+1395kr). Har det kortet bättre möjligheter för framtida uppgraderingar?

I dagsläget gärna inte mer än 12k.. Men vill gärna ha möjlighet att kunna uppdatera i framtiden

Såhär skulle man t.ex kunna göra:

https://komponentkoll.se/bygg/sruBi

Av [SmR]BMF
Skrivet av jesperlyxell:

Okej, tack för input! Ifall man byter till ett AMD Ryzen 5700X så byter dom även till ett AMD B550 moderkort (+1395kr). Har det kortet bättre möjligheter för framtida uppgraderingar?

I dagsläget gärna inte mer än 12k.. Men vill gärna ha möjlighet att kunna uppdatera i framtiden

AMD Ryzen 5000 serien är också en "död" plattform i den mening att det inte längre kommer släppas några nya processorer. Det går såklart att uppgradera grafikkortet om något år förutsatt att din psu klarar av det, beroende på hur bra grafikkort du stoppar i så finns det ju en risk för en rejäl flaskhals. Låter som att det bästa för dig, iaf om man utgår från din "önskelista", vore att bygga ett system runt en AMD Ryzen 7600/7600x. Det är en plattform som kommer att ha fortsatt stöd i ytterligare en eller två generationer. Någon här kan säkert snickra ihop ett fint förslag för 12000kr.

Glhf!