Inlägg

Inlägg som bjajjull har skrivit i forumet
Av bjajjull
Nytt bud: 4 000 kr
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av bjajjull
Skrivet av Sando:

USA frångick guldstandarden 1933, eftersom guldmyntfoten var en stor orsak till stora depressionen. När återhämtningen väl kom igång (och WW2 var över) så följde de fyra årtiondena i landets historia då klyftorna mellan rika och fattiga varit som minst. Att klyftorna stigit sedan 80-talet har inget med guldmyntfoten att göra, utan mera med avvecklingen av finansmarknaderna, stigande bostadspriser, lägre beskattning och fri rörlighet för kapital. Visserligen kan man påstå att avvecklingen av Bretton Woods har haft en påverkan, men inte på grund av att man skulle ha avvecklat kopplingen till guld (vilket i praktiken gjordes 40 år tidigare), utan för att fritt rörliga valutor tillätt exportfördelar genom att trycka ner löner inom landet. Men det är en lång diskussion i sig.

När det gäller Austrian School så finner jag det lite lustigt att människor plockar fram det i diskussioner om krypto som en normal inriktning av ekonomiskt tänkande. Om man läser nationalekonomi på högskola så plockas von Hayek och von Mises mest fram som exempel på vad som blir fel när man inte använder ordentliga modeller. Tidiga ekonomer från Austrian School hade en del bra teorier gällande marginella värden och verkliga kostnader, med tanke på att det var 150 år sen. Då fanns ju inte ens någon idé om makroekonomin, utan allt var bara mikroekonomi.

Sen kom Hayek och Mises, och hade sina tankar om att en ekonomi funkar bäst om man bara låter folk lida sig genom depressioner. Vilket ju visade sig vara total humbug. Kritiken möttes sen med att modeller, speciellt såna som involverar matematik, inte ska användas inom ekonomi, utan man ska basera sina teorier på anekdoter från individuellt beteende. Austrian School plockas ofta fram som ett alternativ inom Bitcoin-kretsar, men saken är den att det inte finns några modeller från den inriktningen gällande konjunkturer, sticky prices, likviditet, valutaskapande eller en hel del annat som är centralt inom nationalekonomi.

Därför anses det också vara en filosofisk och politisk inriktning istället för en ekonomisk skola. Efterföljarna hittar helt enkelt ett svar de vill ha, och anpassar sina preferenser inom ekonomiska teorier enligt det. Då är det praktiskt att ha en inriktning som säger att man inte behöver använda sig av modeller som kan falsifieras.

Ekonomi är mänskligt handlande. Du kan inte beskriva och förklara mänskligt handlande och psykologi med matematik.

Dessutom är makroekonomi och det "man läser på högskola" fullständigt irrelevant för mig som individ, det klumpar ihop alla människor och beskriver dem med siffror som ska "optimeras" och "effektiviseras" på godtycklig nivå, samtidigt som banker och stater printar pengar till sina egna fickor och för skjuta upp deras skapade problem till någon annan generation. Inflation är inget annat än bedrägeri och stöld.

Av bjajjull
Skrivet av Hillzing:

Kollade in den men jag har nog aldrig fastnat riktigt för xiaomi, fast nu är det ju mamma som ska ha den. Tror dock att det är bra att ha en fysisk butik att gå till om nått krånglar med den. Xiaomi säljs väl bara genom nätet tänker jag.

Haft en Huawei tidigare och en Xiaomi nu, ingen särskild skillnad för en vanlig användare. Verkar finnas på NetOnNet precis som P30, går också att köpa direkt från Xiaomi (som för övrigt ska öppna en butik i Sverige).

Av bjajjull

Skulle valt en Xiaomi Mi Note 10 över Huawei P30 för samma pris. Nyare och bättre kamera.

Av bjajjull

i5an finns kvar, sänker priset till 400kr.

Av bjajjull

Låter budgivning på GPUn gå till midnatt, hämtas/skickas imorgon. Hämtning prioriteras vid samma pris.

Av bjajjull

i5 3570k, R9 280X

Hej

Säljer några delar jag inte behöver längre.

Intel i5 3570K, varit stock sedan köp förutom senaste månaden - 550kr eller bud

PowerColor Radeon R9 280X 3GB - 250kr eller bud

Arctic Cooling F12 120mm - inköpt för en månad sen, använd i en vecka - bud eller så skickar jag med den vid köp av det andra om så önskas

Finns att hämtas norr om Stockholm, annars står köparen för frakt.

Läs hela annonsen här

Av bjajjull

Satte in i7an igen och då funkade allt direkt. Ändrade ingenting... Jaja, nu är allt som det ska. Tack ändå!

Av bjajjull

Uppgraderade processor, DRAM led lyser rött

Tjena!

Uppgraderade nyss från en i5 3570K till i7 3770K, men när jag startar lyser bara DRAM LED. Har återställt BIOS-inställningar, testat hålla inne MemOk! men hjälpte inte, bytte slots på minnena utan framgång. Har senaste uppdateringen på BIOS och bootar utan problem när jag sätter in i5an igen. Vad mer kan jag testa?

Av bjajjull

200kr för ram, kan mötas i stan

Av bjajjull
Skrivet av Dizzö:

Bara de optimerar detta bättre till PC. Odyssey är snyggt men optimeringen ett skämt.

Har Odyssey men inte lirat det. Värt o skaffa Origins dvs lika bra som Odyssey? Antar de inte är kopplade på något sätt? Dock värt o skaffa Origins o lira det före Odyssey?

Om du tänkt spela båda rekommenderar jag definitivt att spela Origins först. Annars skulle jag säga Odyssey är något bättre.

Hoppas detta fortsätter på samma spår som de senaste, dock oklart hur de ska få in assassin's i en någorlunda historiskt korrekt vikingamiljö.

Av bjajjull

i7 3770K (och ev. 2x4GB DDR3 1600MHz)

Tjena!

Är främst ute efter en 3770K, och om jag får tag på det även 2x4GB DDR3-minnen.

Kan hämta i Stockholm, står annars för frakt.

Läs hela annonsen här

Av bjajjull
Skrivet av Dassh:

Finns kvar?

Ja! Kom gärna med bud

Av bjajjull
Skrivet av morxy49:

Finns det fortfarande kvar?

Yes! Intresserad?

Skickades från m.sweclockers.com

Av bjajjull
Skrivet av torshan:

Hur länge?

Låter den gå fram till midnatt, skickar eventuellt PM till dig imorgon om ingen lägger högre

Av bjajjull

Budgivningen fortsätter till och med imorgon kväll.

@torshan leder just nu

Av bjajjull
Skrivet av ibland:

Sugen på att byta mot ett M-itx av samma modell? Alternativt bud 500kr

Tyvärr, inga byten intressanta.

Skrivet av torshan:

Bjuder 800. Kan hämta. Swish/kontant your choice.

Noterat.

Av bjajjull

MSI Z170A Gaming Pro Carbon

Hej!

Säljer ett oöppnat MSI Z170A Gaming Pro Carbon. Vanns på en tävling så finns inget kvitto.

Hämtas i Stockholm, skickas det betalar köparen för frakten.

Kom med bud i tråden alternativt PM.

Information om moderkortet: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3489903

Läs hela annonsen här

Av bjajjull

Riktigt taggad på nya plattan.

Av bjajjull

Köp där det är billigast, du måste registrera spelet på Steam oavsett. Du behöver inte ha skivan i när du spelar, utan det räcker vid installation, men du behöver egentligen inte skivan då heller. Du kan spela med Steam i offlineläge, men jag ser ingen anledning till att göra det.