Inlägg

Inlägg som DasIch har skrivit i forumet

Vore roligt att testa. Bytte till Android (OnePlus) för ett år sedan efter lång tid med Iphone. Skulle vara kul att se vad Samsung går för.

Skrivet av Larakiri:

Har kollat runt lite och det finns mycket mer MLCC kondensatorer än vad det finns SP att köpa,
MLCC är snorbilligt - lättare att få tag på i nuläget än om du skulle välja bra SPcaps
MLCC blir inte så dyrt. Vi snackar om millisekunder i tid för lödning

Det råder brist på MLCC:
https://www.google.com/search?q=mlcc+capacitor+shortage&oq=ml...

Citat:

Jag är nästan övertygad om att Evga och Asus använde 330 SP som Zotac och där kan va ett problem
SP är ett bättre och mer logiskt alternativ egentligen.

Så jag förstår inte riktigt varför folk hurrar att det har ett kort med en ''dyrare'' och ''bättre'' kondensator lösning

Som sagt, det verkar vara extremt få som har problem med gigabyte korten som har dessa 470 SPcaps

Det har rapporterats problem med Gigabyte, MSI (5x 470uF SP-CAPS och 10x MLCC) och Founders Edition (4x 470uF SP-CAPS och 20x MLCC) också. Utan att veta hur många av varje kort som finns i händerna hos folk går det inte heller att dra några slutsatser om vilka som är väst drabbade.

Att SP är ett bättre och mer logiskt alternativ är verkligen inte givet. Om du inte har analyserat hela strömförsörjningen på korten, med adekvat kompetens för att göra sådana analyser, bör du inte uttala dig på det sättet. Tänk om det inte är kapacitansen som är ett problem, utan hur snabbt kondensatorerna kan ladda ur? Kanske är båda delarna ett problem? Eller så är det något helt annat som orsakar problemen?

Skrivet av Ozzed:

Snarare är det väl så att om korten känner av att de är svala nog att pressa högre så gör de det och det är då krascherna sker, så med ditt resonemang får man i så fall "ge tusan i att ha ett för svalt kort".

Ja, och DET är ett problem - när korten inte kan köra enligt sin egen GPU Boost. Men...

Citat:

Klart folk ska få överklocka om de vill. Det som ska sätta gränsen är ju GPU/minne och inte komponenter runtikring. Så har det varit innan så inte ska det väl vara någon skillnad nu? Att acceptera det här är som konsument att finna sig i att tillverkarna snålar, och som jag sa innan så är det väl OK på utpräglade budgetkort, men på kort där man betalar premium så ska det vara toppklass rakt igenom. Annars är ju frågan varför man betalar extra för de korten liksom.

Det här är ett helt orimligt resonemang. Vad är ens gränsen för för GPU och minne? Är det när man kyler med flytande kväve, vattenkylning eller vanlig luftkylning och vilken kaliber på kylning snackar vi då? Det kommer alltid finnas begränsande faktorer, om det så är GPU, minne, VRM, kondensatorer, kylning eller annat. Finns absolut inget som säger att gränsen ska sättas av det ena eller det andra.
Korten som säljs nu är prispressade för att möta MSRP, i varje fall tillfälligt, och då kommer vi se mer kompromisser än för dyrare kort. Inget konstigt med det och självklart måste tillverkarna få göra billigare modeller.

Kort som inte klarar sina egna inbyggda funktioner är däremot ett problem. Kort som inte klarar sin inbyggda GPU Boost på grund av billiga kondensatorer är inte okej. Det är dock en annan sak mot vad du säger här ovan.

Skrivet av grollo92:

Är det på riktigt folk här som ska köpa detta i spelsyfte? Isf, vilka spel och vilken upplösning?

Allt över 1080p kanske? Jag har i varje fall inte sett något kort kunna driva AAA-spel i 170Hz QHD.
Och varför vill man göra det, kanske du undrar? Jo, för högre uppdateringsfrekvens ger mindre eftersläpningar. Vill du ha ut så mycket som möjligt från din gaming-skärm behöver du riktigt hög uppdateringsfrekvens. 3090 är inte ens i närheten av att vara bra nog.
Huruvida du sen tycker dubbla priset mot 10-15% bättre prestanda är värt det är en annan fråga.

Om man nu ska dra på den stora trumman och raljera är "proffs"-benämningen på produkter retarderad.

Proffs använder de verktyg som är bäst lämpade utifrån deras specifika behov. Det är liksom själva essensen i att vara professionell. Om det sen innebär en trasig miniräknare eller en dedikerad räknemaskin för en månadslön spelar ingen roll.

För övrigt skulle jag tro att en del proffs och semi-proffs kommer uppskatta den fantastiska renderingsprestandan och 24GB VRAM som 3090 erbjuder, samtidigt som de faktiskt skiter högaktningsfullt i SE-IVO. Sen finns det säkert andra som tycker det är en deal breaker. Märkligt nog betyder inte detta att någon är korkad...

Sen ska man inte heller glömma att det finns folk som tycker det är fett att ha det värsta. Det är faktiskt helt okej att tycka det också.

Skrivet av ipac:

TFlops-spec och minnesbandbredd.

Flops utgår ifrån boost clock som är snarlik mellan korten. Nu har jag inte kollat recensionerna men misstänker att den faktiska frekvensen ser en större skillnad, till nackdel för 3090. Får se vad recensionerna säger dock.

Skrivet av ipac:

Rätt obetydligt lägre klockfrekvens så hade det skalat bättre så hade vi iaf sett 15-20% högre prestanda.

Den som hade förväntat sig mer än så är dock helt lost.

Vi kanske når 15-20% iofs...men att det krävs 8K för att nå dit (eller än mer, om minnet tar slut i 3080).

Går du på boost clock enligt specifikationerna eller finns det siffror på hur högt de faktiskt klockar?

Skrivet av SiD:

Japp jag har också väntar som status. Gissar att de måste bekräfta att pengar går från min till deras bank. Står ju att det kan ta 1-2 dagar.

Hoppas inte min bank är så seg som de brukar vara... tog tre dagar att kunna verifiera med PayPal (som såklart inte gick att använda här ändå).

Skrivet av Ratatosk:

Av intresse; hur gör ni som beställer från Nvidias sida i praktiken, har ni registrerat ett konto med färdiga betalningsuppgifter?

Jag tror inte det går att registrera konto utan att göra ett köp. Jag körde på att checka ut som gäst. Ett tips är att ha kortuppgifterna sparade på nåt sätt så du kan köra auto-fill (genom webbläsaren exempelvis - ta bort det sen om det känns som en säkerhetsrisk). Då behöver du vara fylla i CVV-nummer sen.

Auto-fill på Nvidias sida är för övrigt lite knas. När jag fyllde i kortnummer ville den även ha det som lägenhetsnummer...

Skrivet av Shudnawz:

Förutom att det skevar till de förväntade leveranstiderna hos legitima ÅFs, så folk tror att de inte kommer få sitt kort före jul och eventuellt går till "sekundära källor" och göder scalpers istället.
Det fuckar också upp säljstatistiken hos våra ÅFs, vilka måste agera på antalet luftbeställningar på ett eller annat sätt.

Ingenstans är detta ett vettigt beteende, utom för att tillgodose ditt eget habegär.

Fast folk kan väl förhoppningsvis tänka ett steg längre och inse att det kommer bli en del avbokningar. Återförsäljarna behöver ju inte förhålla sig mer än att försöka få in så många kort som möjligt. Allt som händer är att det blir svårare att få överblick på leveranstider, vilket är lite drygt men det kommer bli bättre inom kort.

Skrivet av Shudnawz:

Du kan motivera det precis hur du vill för dig själv, för oss andra som sitter utan kort och bara beställt på ett ställe så ser det girigt, sniket och omåttligt drygt ut. Jag vill väldigt gärna ha ett kort, men även om jag har medel att ha flera beställningar igång tänker jag inte göra det eftersom jag vet att jag inte är den enda som verkligen vill ha ett.

Lite drygt förvisso men det jämnar ju ut sig när folk avbokar korten.

Skrivet av Teddis:

Jag har bara följt orderstatusen på webbsidan. Började med "Mottagen", sedan "Väntar" och nu står det "BEARBETNING".

Någon mer än jag som är kvar på "väntar"? Hoppas inte det är banken som ska krångla för mig - ibland kan det ta några dagar innan det syns ordentligt på kontoutdraget (alltså, pengarna försvinner men står inget på utdraget förrän 2-3 dagar efteråt).

Skrivet av _Merc_:

Verkar som om ampere inte skalar bra i spel prestanda, den linjära prestanda skalningen per cuda core är nog den sämsta sen kepler.

20% fler CUDA-kärnor men lär köra lägre klockfrekvenser också. Det är väl ingen jättedålig skalning.

Skrivet av X078:

IMHO, 3090 cirka 10-15% bättre i 4k prestanda, klart de håller på reviews då det är den största köppåverkan för "normala" entusiaster. Hade alla reviews gått live långt i förväg hade större delen av kundkretsen insett hur usel prestandaförbättring 3090 ger jämfört med priset hos 3080. Det enda som fortfarande lockar folk är 24gb vram, vilket inte gör någon skillnad om du spelar i 4k och knappt någoit annat scenarion (fringe cases finns). Kort sagt om du är en sk content producer och har ett äkta behov av 10+ vram kan detta kort vara ett billigt alternativ till de dyrare quadro korten som kommer, annars inte mycket att hänga i julgranen. Köp 3080 och sen om cirkus 3 år när next gen kommer byt till motsvarande för samma peng men kanske då mer minnen default och mer prestanda vilket som vanligt lär vara en förbättring mot 30xx serien.

Det verkar stämma som Nvidia sade från början, att 3090 är "Titan-class" vilket i så fall torde göra 3080 till "Ti-class".

Skrivet av BasseBaba:

Tillåta att reviews släpps innan säljstart?

Gärna mer än en dag innan också. Sen hade de även kunnat invänta ett större lager kort, motverkat botar, kommunicerat hur de tänkt sälja korten och berättat vad de har för planer för kommande kort i serien.

Skrivet av JonasT:

Och där tog det slut igen!

EDIT: Spoke too soon! Lyckades klippa ett FE, wooohoo!

Eftersom du verkar vilja ha ett FE... vad är din subjektiva uppfattning om ljudnivån vid belastning? Kommer det vara störande utan hörlurar på?

Skrivet av Fidgit:

Det borde vara det? Har för mig att jag läste i deras köpevillkor att de drar endast pengar när det är bekräftat?

Vore ju märkligt annars med tanke på att det måste ses som ett genomfört köp när pengarna har dragits.

Skrivet av SiD:

Är det mailet som heter "NVIDIA - Vi behandlar din beställning" eller en riktig orderbekräftelse? Har nämligen bara fått Behandlar din beställning

Det är väl en så riktig orderbekräftelse man kan få? "Beställning mottagen" och betalning har skett.

Skrivet av Rixard:

Av nån anledning hamnade min bekräftelse i spam-foldern i gmail. Vart lite orolig där ett tag

Ah, där var mailet! Hittade även mail från någon Julia med pussmun i rubriken och det verkar finnas folk som vill ge mig en massa pengar. Det här blev en bra morgon!

Skrivet av Fidgit:

Jag fick ett mail med titeln "NVIDIA - Vi behandlar din beställning".
Så det är nog som det skall hoppas jag.

Fan, jag blir nojig när jag inte fått mailbekräftelsen. Tänk om Nvidia bara tar pengarna och drar.

Skrivet av Fidgit:

Fick också iväg en beställning nu, det var lite segt att komma till checkout.
Men ordern är bekräftad och pengar är dragna från kontot.

Fick du mailbekräftelse på en gång? Jag har inte fått någon men pengarna är dragna från kontot.

Nu är ju frågan om jag egentligen vill ha ett FE eller vänta på TUF...