Inlägg

Inlägg som DasIch har skrivit i forumet
Av DasIch
Skrivet av TotalF:

Genuint konfunderad över att det öht väcker frågor kring att bjuda en unge på mat.

Normal husmanskost är vad som gäller hemma hos mig. Lagar ofta mer än vad som kommer att ätas upp för att kunna göra matlådor på det, blir dessutom en insparning totalt sett både tids- och pengamässigt.

Men handlar oavsett inte om varken tid eller pengar. Att äta ihop är att vara social och ha det gott ihop. Kan en unges kompis inkluderas i det sammanhanget så måste det vara otvivelaktigt positivt.

Självklart ställs frågan "ska du äta med dina föräldrar eller kan du äta ihop med oss?".

Beror ju väldigt mycket på omständigheterna, tycker jag. Under min uppväxt var vi ett litet gäng som oftast satt hemma hos två av vännerna. Det blev så för att de bodde stort och var bra samlingspunkter för de flesta. Om alla vi blivit bjudna på käk varje gång vi var där hade föräldrarna fått jobba ihjäl sig och dessutom blivit ruinerade, trots högst respektabla inkomster. Jag menar, fatta att föda ett gäng tonårsgrabbar under flera års tid.

Jag tycker de var generösa de gånger det bjöds på käk. För det gjorde de faktiskt ibland.

Hemma hos mig försökte min käre mor bjuda på mat, men då var vi aldrig särskilt många då vi bodde förhållandevis litet. Det var inte särskilt ofta heller. Jag menar, i det läget är det lätt att bjuda på käk.

En annan vän hade en far som jobbade som kökschef. Hans farsgubbe hade fan utfordrat hela Sverige om de kom på besök. Då var han också uppväxt under fattiga förhållanden och blev kock för att då har man i varje fall mat på bordet. Han blev liksom lite ledsen om han inte fick bjuda på mat. En skön karaktär och där åt jag mycket. Saknar den där galna gubben ibland. Jag har många fina minnen därifrån.

I vilket fall, min poäng är att om du har sju hungriga grabbar hos dig 5 dagar i veckan kanske det där med att bjuda på käk blir lite jobbigt. Då blir det liksom som att ha en handfull extra-ungar och det är ju knappast gratis.

Av DasIch
Skrivet av Mirialia:

Fortfarande så att Sony dubbla lagers LCD är bättre än Oled vid redigering

Oavsett vad man tycker om den saken kvarstår faktum: OLED likväl som LCD finns i toppen av referens-skärmar. Det går utmärkt att jobba med båda teknikerna om man väljer rätt skärm, och båda används professionellt.

Utöver det har jämförelsen ingen betydelse. Sonys LCD för närmare en halv miljon har inget gemensamt med en sur jävla Asus, trots att de är LCD;er båda två. I så fall lär bra konsument-OLED ligga närmare referens-nivån, även om en sur jävla Asus fortfarande inte är jämförbar med en bra skärm. LG's OLED TV's är trots allt väldigt populära som klientskärmar.

Av DasIch
Skrivet av Mirialia:

LCD är bättre på vissa saker, Oled på andra. LCD används i skärmar när man redigerar filmer, undrar varför. 🤔

Uhm, det gör OLED också. Flanders Scientific har bara LCD i sina minsta och billigaste skärmar. Sony's LCD;er är inte direkt jämförbara med vanliga konsumentskärmar då de bland annat kör med dubbla LCD-lager. Deras flaggskepp i referens-klassen är även den OLED.

Av DasIch
Skrivet av KurtEgon:

Tänkte bara tipsa om whey för 149 kr/kg. Fri frakt med koden SHIPIT. Brukar beställa därifrån och aldrig blivit missnöjd med smaken.

Schysst, tar och testar en sån!

Av DasIch
Skrivet av Gurrrra:

Jag som brukar vara ganska känslig för aliasing, pixlighet osv har faktiskt aldrig stört mig på textrendering på min LG B7 55" vid 125% skalning o 1-1.5m avstånd (däremot har jag känt att 4K-upplösningen börjat tryta). Men sitter man med 100% skalning, sitter närmre eller har nån 1440p-OLED så kan det här nog vara ett bra tips ja

Jag sitter själv nära skärmen så textrenderingen märks tydligt. Här vore det fint om MS uppdaterade ClearType för att bättre hantera udda pixellayout, men tills dess får man pilla lite själv.

Av DasIch
Skrivet av medbor:

Inte bara rubriker från senaste veckan om betygsinflation och tydliga skillnader mellan skolor, men också alla som öppet ljuger om erfarenhet och ’kryddar’ cv

Jag har varit i en hel del rekryteringsprocesser och insett att det mesta är rena lögner av de man pratar med. Någon som var phd i kemi och data, men ändå fuskade på arbetsprov (hela koden hittades vid sökning på google) och inte visste grundläggande begrepp inom programmering

Inte bara kommer AI göra det lättare, utan också svårare att upptäcka. Finns ju en anledning att datorer var bättre än människor på att lösa captchas, de utvecklas helt enkelt snabbare

Jag fascineras av folk som ljuger om sådana saker. Jag menar, förr eller senare kommer det ju framgå och då lär det bli rätt pinsamt.

Av DasIch

"Självklart kan jag hjälpa dig med att svara på dessa frågor som du kan skicka till din universitetslärare”

Skönt att lärosätena tar in begåvningsreserven för att trygga vår framtid.

Av DasIch
Skrivet av InAction:

Jag instämmer i det DasIch svarat så här långt. Om jag gissar så kommer du nog i början först märka en jäkla träningsvärk, kanske trötthet från seg återhämtning p.g.a. din ålder. Sedan inom närmsta veckorna kommer rutinen övergå till pigghet, så länge du håller rutinen, äter och vilar rätt, och inte jojo-tränar. Grundstyrka och spänst kommer, men stirra dig inte blind på resultaten. Rutinen är svårast i början. Både vikt och styrkeresultat kan svaja vilt, det är den långtida trenden du är ute efter. Var sedan rimlig med förväntningar baserat på din ålder. Musklerna anpassar sig snabbt, men det gör inte andra vävnader. Ha rutin, värm upp ordentligt, lyft tungt, men ta det lugnt och metodiskt!

Ja, det viktigaste i början är att bara komma iväg och träna. Att gå från ingenting till regelbunden träning några gånger i veckan är den svåraste tröskeln att ta sig över. Det är så otroligt lätt att hitta ursäkter och falla tillbaka på ingen träning alls. Efter ett tag utvecklas dock ett visst beroende, intresset växer och det börjar istället kännas dåligt att inte träna.

För att göra det lättare rekommenderar jag följande:

Kör helkroppspass 2-3ggr i veckan. Se till att ha minst 48 timmar mellan passen. Det är det mest flexibla upplägget och kan ge utmärkta resultat. Till skillnad från olika splitar kan du träna varje muskel oftare och utan att det går en massa tid emellan om du skulle missa ett pass.

Hög intensitet. Efter att du lär dig bra teknik behöver du lära dig att ta i ordentligt och pressa musklerna och kroppen. Med tanke på åldern är det dock en bra idé att inte köra skiten ur dig varje pass. Periodisera med lite lättare pass och vanlig motion. Bättre för återhämtningen och hjärtat. Hög intensitet ger annars en bra endorfinkick efter passet, så det hjälper att bygga träningsberoende.

Låg volym. Mer är inte bättre. Tvärtom är det vanligt och lätt hänt att lägga till en massa skräpvolym till träningen. Det enda det bidrar med är längre återhämtning. Hög intensitet och hög volym går inte ihop och med åldern blir återhämtningen allt viktigare. Lägg till något lågintensivt om du vill träna mer; simning, promenader eller vad du nu råkar föredra.

Av DasIch
Skrivet av Swedishchef_90:

Jag drar ihop skuldrorna, lägger mig raklång och greppar bakre racket och drar mig in till position. Är dem vingliga lägger jag vikter på dem
Då jag har liten brygga har jag ca 3cm tillgodo att passera stången.

Jag föreställer mig att det blir krångligt att lägga sig raklång med stången precis bakom en, men jag får väl helt enkelt testa och se hur det går. Kanske föreställer jag mig konstigt.

Av DasIch
Skrivet av Hackers:

Tar det månader innan man känner av att man blir starkare i kroppen?

Det går i regel snabbt i början, om du har ett vettigt program, tränar hårt och äter bra. Att få upp stor styrka eller se muskulös ut med lågt kroppsfett tar däremot år. Det är även till stor del genetiskt.

Av DasIch
Skrivet av Hackers:

Jag fyller 50 år i sommar och vill börja på gym men har aldrig satt min fot i ett sådant, är det mindre med folk på ett kommunalt badhus med gym tro? Vill inte göra bort mig för mycket..

Vettigt folk tittar inte snett på nybörjare. De som inte brukar vara uppskattade på gymmen är kvalificerade beppon; folk med attitydproblem som inte förstår vanligt hyfs och att visa hänsyn till andra. Typ disco-gymmare som ska skuggboxas, slänga hantlar omkring sig och ta upp tre bänkar för att få plats med mobiltelefon, vattenflaska och ego. Du klarar dig alltså bra med helt vanligt hyfs.

Enda gången någon stör dig lär vara för att fråga hur många set du har kvar eller för att hjälpa dig om du gör något som kan skada dig.

Bästa gymmet jag tränat på var annars i ett kommunalt badhus. Bra pris, hyfsat stort och riktigt bra utrustning. Många lyftare och byggare som tränade där också, vilket är ett stort plus.

Om alternativet finns, med hänsyn till avstånd med mera, välj alltid gymmet där finns folk som är stora och starka på riktigt. Tyngdlyftnings/kraftsport-klubbar brukar vara riktigt bra. De är de mest välkomnande och kompetenta, med bra utrustning. Dessutom är de mycket billigare än kommersiella gym.

Av DasIch
Skrivet av Swedishchef_90:

Min gymnastik är gummiband för rörlighet, in/ut rotation samt full rom fram-bak över huvudet.

För setup så lägger jag mig och trycker ihop skuldrorna sen skall bröstet tryckas upp så det känns som kramp bildas i nedre traps(försvinner när man blir rörligare) , då blir det som man ligger på en "hylla" och all kraft går genom bröstet tycker jag. Får in en tennisboll mellan bänk och rygg.
Anspänning ben - rygg för att hålla axlar stabilt

Jag tänkte mer på att det är svårt att kravla in under stången om den ligger på säkerhetsskenorna.

Av DasIch
Skrivet av Swedishchef_90:

Har racket med hakar saftey rails? Isåfall fungerar dem utmärkt som hållare för stången. Det blir inte optimalt men man får börja från botten så stången vilar där man vänder men pumpen blir sjuk i bröstet 😎

Vad genomför du då för gymnastiktrix för att lägga dig under stången?

Ps. Ha, testade köra böj idag. Visade sig att jag har för dålig rörlighet i axlarna för att kunna köra vanlig böj. Funkade liksom bara med brett grepp, framåtlutad och stången vilandes på C7. Blir tvärstopp att försöka dra tillbaka axlarna mer.

Körde frontböj istället men behöver bygga mer kött på axlarna så stången håller sig på plats.

Av DasIch
Skrivet av Enviro:

Haha åh herre... Har hovrat över playknappen på Roadhouse de senaste kvällarna, men har inte startat. Efter att ha läst detta kommer jag nog skippa tittandet. Tack!

Jag tyckte den började okej. Skön miljö, Jake Gyllenhaal som Dalton var rätt bra och det var liksom upplagt för enkel action med lite bra våld. Sen kom den huvudskurken med i bilden, och hans geniala plan och motivation uppdagades. Bara det var tillräckligt för att begrava ansiktet i skämskudden. Därefter introducerades Connor McGregor. Hans skådespel var på riktigt så uselt att det ibland var svårt att avgöra huruvida han skulle föreställa en galning eller utvecklingsstörd person.

Av DasIch
Skrivet av timpO:

Nu har det gått några månader in på året. Hur har det gått för alla er som är både tekniknördar och lyfter skrot? Håller träningen och eventuella års-mål i sig eller sviktar det?

Själv hade jag som mål 180kg mark (200% kroppsvikt ca.) 100kg bänkpress och utvecklas inom böjen.

- Marklyft: Avklarade 1rep på 180 i Januari. Körde nytt PB förra veckan på 190kg! (Testade även ett lyft på 200kg, men fick lägga ner stången lagom efter den lättat då jag stack med höften. Ska prova om några veckor igen) Efter att ha failat på 200kg gick jag ner till 160kg där jag satte PB på 7 reps. Ska få lite hjälp av kollega att träna anspänning i låren innan lyftet bla tills nästa test.

- Bänkpress: Klarade 100kg förra månaden. Men gjorde det med rövlyft. Körde ett pass förra veckan för att testa max igen och klarade 100kg utan lyft, men höjde PB till 102,5. Otrolig skillnad bänken har blivit sedan jag placerade om fötter och hittat anspänningen mellan fot/skuldror. Skiljer ca. 5-7% i styrka/failure.

- Böj: Lider fortfarande av skadan jag fick erfara i det som hände i ljumsken. Har inte kollat upp det, men tagit det försiktigt. Körde ett pass ben i lördags där jag testade böj igen och labbade lite med fotplacering/djup och det kändes som det går åt rätt håll. Kan forfarande hugga till och göra ont i ljumske vid tillbakavägen när låren aktiveras för uppgång, men bättre än det varit tidigare.

Har även börjat gått ner på lite underskott igen utmaning om att ta bort lite fettprocent inför resa i maj. Går upp och ner i hur dryga passen på gymmet är då man lätt känner sig svag innan man ens kommit dit.. Men satte mitt nya PB i mark på underskott ändå roligt nog!

Mitt mål har varit att komma igång med träningen igen efter 10 år av osunt leverne. Det har gått rätt bra hittills.

Ett träningsmål är 4x150Kg mark innan sommaren. Jag är nästan där. 4x140Kg har gått upp utan större problem. Lite muskelfästen i ryggen tycker dock jag ska skynda långsammare. Sen är jag inte helt säker om greppet kommer hålla för mer. Kör typ en smal-sumo variant och saknar lättring i mitten av stången, så det blir lite halt. En regel är dock att det ska köras med överhandsgrepp och utan remmar.

Bänk går i princip inte att köra på det tråkiga gymmet. Misstänker att jag skulle fixa 100Kg, men det går bara att spekulera utifrån andra övningar. Finns en bur på gymmet men hakarna är för djupa för att duga till bänk, och bänkarna i sig är skit.

Dips är kanske det som gått bäst, vilket är rätt kul för tidigare brukade jag få problem med armbågen. 8x110Kg har jag klarat där, vilket är personbästa (fast då har jag som sagt inte kunnat testa gränserna tidigare).

Komma igång med böj står på min att-göra-lista. Måste jobba på rörligheten och eventuellt operera ett navelbråck först.

Tråkigast är skitgymmen vi har i det här landet. Det ska tydligen vara parkettgolv och Technogym-skräp med för små viktmagasin. Vikter finns det till kanske 180Kg, om man är ensam där och kan sno åt sig alla. Jag klarar mig väl ett tag till om jag tränar på udda tider. Jag trodde gymmet var ett ställe man gick till för att bli stark. Benpressen får jag köra med ett ben i taget, roddmaskinen maxar jag lätt med en arm, bröstpressen maxar jag snart... och då är jag inte direkt någon Haftor Björnsson, och som sagt nyss kommit igång efter 10 år.

Av DasIch
Skrivet av trickeh2k:

Man kommer ha förslitningsskador på könsorganet inom en vecka, tveklöst!

Av att ha krallig nacke?

Av DasIch
Skrivet av Bozzeta:

Vad är det som är så bra med ARM som inte Intel fixar idag då?

Prestanda/watt.

Av DasIch
Skrivet av Alphahanne:

Du har inte kört mycket racing, det kan jag utläsa av den kommentaren.

Alonso borde lära sig av Checo. Abu Dhabi när Checo höll tillbaka Lewis var mästerligt utfört.

Av DasIch
Skrivet av Wyver:

Hjälper ju inte när han inte kan hantera press. och där till så otroligt högmodig som person.

Känner du George Russel?

Av DasIch
Skrivet av Svensktiger:

Skulle vara kul om Merca släpper sargen lite och signar nåt wildcard, typ Zhou.
Även om jag personligen vill se Hulken i en bra bil innan han slutar.
Tyvärr så förlängde dom ju gnällspiken Russell t.o.m. '25, och Russell har nog sett till att han blir försteförare nästa år.
Ärligt talat förvånad att dom signade Russell igen, Merca behöver någon med en personlighet.

Och Sainz framtid? dyster måste jag säga.
Oavsett om han vinner drivers championship i år så kommer han inte hamna i en konkurrenskraftig bil nästa år.
D.v.s. han kommer att sluta som Ricciardo, diktig förare som klöser sig kvar i F1 i "dåliga" bilar.
Jag hoppas att jag har fel.

Men Alonso's straff?
Gillar inte karln alls, men FIA's motivering innehåller för många "slightly" för att straffet skall kännas motiverat.
Det hela känns som en standardprotest av något team för att ha en chans att få en fördel.
Hoppas dom överklagar.

Ham verkar dock ha gett upp helt.
Hela säsongen hittills känns ju som att han gör minsta möjliga insats.
Otroligt märklig rekrytering av Ferrari måste jag säga.
Inte bara för att dom redan har 2 bra och hungriga förare, utan även för att Ham definitivt verkar ha tappat gnistan.
Hoppas verkligen inte att Ferrari slänger alla bra delar på Ham nästa år för att ge illusionen av att prislappen var motiverad.
Men Ferrari är ju konstiga, dom verkar ju inte ha några problem med att handikappa sig själva.

Sainz borde ha goda chanser att hamna i en Mercedes eller Red Bull nästa år. Mercedes behöver en bra förare att ersätta Lewis. Red Bull kan inte bara räkna med att ha en bra bil och en bra förare om de ska fortsätta vinna konstruktörsmästerskapet. Sainz vore ett mycket bättre val än Perez.

Alonsos straff var välmotiverat. Oavsett om det var en avsiktlig brake-check eller inte så var det precis den effekten det fick, där Alonso var närmast parkerad vid apex när Russel kommer i betydligt högre hastighet. Det är en oberäknelig och farlig manöver. Utöver straffet han fick borde Alonso även fått ett par rediga örfilar.