Inlägg

Inlägg som John32W har skrivit i forumet
Av John32W

Många som missar poängen i frågan..

Har skummat igenom en lång rad av idiotförklaringar till höger och vänster.. Har Dator - Betalar Tv-licens / betalar inte osv.
Många missar poängen i sakfrågan:
Sverige har sedan nittitalet någon gång haft som målsättning att hela befolkningen ska ha internetanslutning, vilket för oss som använder internet innebär att mycket blivit lättare - boka biljetter, kontakter med försäkringskassa osv (jag är småbarnaförälder...).

OM det nu ska vara så att Radiotjänst FÅR ta kräva TV-licens av t.ex. en person som bara har en mobiltelefon (som alltså är licenspliktig enligt Radiotjänst), så innebär det att knappast någon i befolkningen kommer undan att betala.

MEN: Det räcker ju med att EN ENDA person som krävs på licensen står på sig och drar detta till högsta instans för prejudikat, så faller hela korthuset.
Det kan ju omjligt vara lagens mening att en leverantör av public service ensidigt kan ta ett beslut som innebär att alla som på något sätt har möjlighet att se strömmande media är skyldig att betala licens - eller hur?!

Alltså - Kära Sweclockers redaktörer - lyft gärna fram att folk ska PALLVÄGRA att betala - annars tar farsen aldrig slut!

För övrigt - försök hålla er till konstruktiva inlägg, det blir så tröttsamt att läsa igenom alla som bara svarar att någon person X innan är idiot... man hittar ju inte igen guldkornen till slut!

Må gott! Betala inte för något ni inte skrivit på för!

Mvh
J
-------------------------------------- Gammal dator - Liten skärm - Funkar ändå - bara lite segare -----------------------------------------------

Av John32W

En uppdatering om någon annan funderar på att hålla liv i sin lilla netbook:
Jag körde sönder hårddisken vid överkopiering av en massa foton till en extern hårddisk. Eftersom jag tycker det är ett behändigt format på datorn (10.1") så bestämde jag mig för att hålla liv i den, och investerade i en SSD-disk (128GB för strax över 700 över disk på Alina i Norrköping).
Det var OTROLIGT meckigt att få in XP på lappen igen - slutade med att Alina fick fixa grunderna i installationen (mycket pga att jag precis fått barn och inte orkade sitta med dataproblem i början av hösten iofs.).
Alina var kanon att ha att göra med!

Datorn är otroligt mycket snabbare i uppstart och uthålligheten på batteriet har ökat en hel del som jag upplever det.
En del prestandavinst står naturligtvis ominstallationen för - allt gammalt skräp på datorn är ju borta.

Om någon i framtiden har samma fundering som jag hade gällande byta internminne VS byta HD i en liknande laptop skulle jag rekommendera HD som prio ett, men tycker ändå att minnet var så billigt att man kan göra det själv också.
Bytet var lätt att göra själv bara man är försiktig.

Ur ekonomisk synpunkt har naturligtvis hasenfrasen rätt i att det är oförsvarbart att lägga 1000 spänn på en i grunden så seg dator.

Av John32W

Det blev lite internminne trots allt...
Jag tillskriver DEN köplusten mina klåfingrar.. Har aldrig varit inne och grävt i en laptop, så jag kunde helt enkelt inte låta den vara.. hehe..

Av John32W

Jag tog en bit bänkskiva som blivit över, 60xca25x3 (cm) köpte korta ben på Bauhaus och skruvade på. Finns ben som är från ca 10cm till över en meter...
Min stora midi-tower står hur stabilt som helst på den.
Har du ingen skiva så har de oftast bitar liggande på köksavdelningen eftersom de kapar åt kunder som ska ha exakta mått. Har du tur och träffar en bra personal så får du säkert skivan gratis - så korta bitar går ändå till förbränning i container..

Av John32W

Jo, det optimala ur prestandasynpunkt är ju naturligtvis att så fort det känns segt byta gammal mot ny dator.
Eftersom jag är ute efter en budgetlösning så borde jag väl egentligen lämnat SSD:n ute ur diskussionen redan från start.
Jag tror dock att det är lite jämförelse av äpplen och bananer att jämföra en minilaptop på 1.25 kg med en vanlig, tror du håller med i sak?
Jag tänker såhär: Vad kan man få för en netbook som är 2 år gammal - 1000 kr i bästa fall? Sen ska jag lägga på minst 2-3000 för att få en ny budgetlaptop (med bara 7 år gammal prestanda )
ELLER så lägger jag ner 3-400kr för ett nytt internminne - alt ca 1200för minne + SSD - och klarar mig något år eller två till.
Då blir prio: 1. Minne. 2. Drömma om en ssd.. 3. Köpa nytt kommer nånstans efter barns uppväxt alt. saft över tangentbordet.
Alltså: Hur mycket minne kan man klämma i?

Av John32W

ACER Aspire One Pro A531 - Effekter av uppgraderingar?

Funderar kraftigt på att uppgradera min (frus...) lilla bärbara.
(ACER aspire one pro A531H processor: N270 1.6MHz 1GB RAM, WIN XP)

Frågan är: Vad ger mes bang for buck?
1. Enklast är såklart att uppgradera internminnet. Busenkelt på den typen. Men hur mycket kan man slänga i?
har hittat fler som dubblat minnet och satt i en 2GB istället för bef. 1:a, men nog borde man kunna gräva fram en 4GB? Kan BIOS hantera det?
Såklart blir det ju ett visst svinn om man kör med win xp - man kan ibland bara utnyttja ca 3GB av 4:an - men än sen då? Det är ju 50% mer än en 2:a!

2. Byta HDD till en SSD: Lite meckigare. Sitter en SATA II, 2.5", 160GB 5400rpm disk i nu. Har inte hittat något om hur snabb den är i läs/skriv - någon som vet?
Ganska relevant att ha koll på det innan man slänger sig in i ett hdd-byte känns det som!
I så fall vill jag sätta i en så snabb disk som möjligt. Efter att ha klurat lite på detta känns det dock som att chipsettet (Mobile Intel® 945GSE Express) kanske inte HINNER hantera t.ex. en OCZ AGILITY 3 (2.5" 60GB SSD SATA/600 MLC).
Någon som har en vettig rekommendation här?

Jag är INTE intresserad egentligen av att plöja in HUR mycket pengar som helst i en dator som bara kostade 2400 från början. För att motivera en SSD så bör det ge både den självklara ökningen av batteritid samt en signifikant ökning i snabbhet. Minnet är en självklarhat - men behöver hjälp att välja, tack!

Tacksam för lite råd!