Inlägg

Inlägg som Gurriish har skrivit i forumet
Av Gurriish
Skrivet av nu1mlock:

En sådan som du länkade skulle absolut fungera!

Risken är väl annars att du får betala för teknikern om det råkar visa sig att det är din router det är fel på t.ex.

Tack, ska prova det. Dock känner jag att jag inte bör behöva betala något oavsett om det skulle funka med den adaptern. Eftersom mina portar 1-6 som ska ge nät till uttagen i rummen uppenbarligen verkar trasiga ändå....

Av Gurriish
Skrivet av Viita:

Kolla på baksidan av PS4:an, som jag förstår det så bör det finnas en ethernetport på den.

Det finns en ethernetport i både tv och ps4 men de ligger Alldels för långt bort ifrån switchen, har ingen 20m lång nätverkskabel hemma tyvärr och switchen ligger dessutom 2 meter upp på väggen...

Av Gurriish
Skrivet av nu1mlock:

Då kan det vara värt att införskaffa någon USB-adapter, för din ISP kan nog kräva att du ansluter direkt med kabel innan ytterligare felsökning görs (förutsatt att det inte är någon driftstörning som dom känner till).

Kanske har du någon bekant med bärbar dator som kan svänga förbi och testa?

Ownit ville att jag skulle prova direkt men förklarade att det inte finns någon möjlighet för mig att göra det så de skickade en felanmälan till Telia som skickar tekniker inom 1 vecka. Vad är det för typ av USB-adapter du tänker på? Har du möjlighet att länka så kan jag svänga förbi centrum och införskaffa en sådan.

Tror jag hittade. En sån här, eller? https://www.webhallen.com/se/product/230438-TP-Link-Gigabit-n...

Av Gurriish
Skrivet av Daz:

Har du kopplat så direkt som möjligt mot fibern, dvs skippat routern?

Ett problem är att jag inte kan koppla direkt eftersom jag inte kan koppla in en nätverkskabel i någon av mina 2 bärbara datorer...

Av Gurriish

@anemic: Ja, jag har provat att dra ur alla kablar i 30 minuter och sedan kopplat in dem igen, egentligen bara för routern och switchen då jag inte har någon stationär dator utan använder främst wifi till mobiler, paddor, TV och PS4.

Av Gurriish

Internet fungerar ej sedan ett strömavbrott

Imorse runt 11 tiden hade vi ett strömavbrott med ca. 2000 drabbade hushåll. Runt 13 tiden var strömmen tillbaka men mitt internet har inte fungerat sedan dess. Strömavbrottet berodde på att någon kabel förstördes i samband med en ombyggination ute på gatan.

Jag bor i lägenhet och har Telias stadsnät, en fiberdosa i hallen som är kopplad till en switch (Inteno XG6846-modell). Vid fiberdosan finns även 6 stycken tillhörande portar (1-2 går till sovrum 1, 3-4 går till sovrum 2, 5-6 går till sovrum 3). Med andra ord kopplar jag en nätverkskabel från port 1 i hallen till switchen vilket gör att jag "får internet" i port 1 som också finns i sovrum 1. I detta sovrum har jag även en router (ASUS RT-N56U) som är kopplad till port 1 och från routern får jag mitt WIFI i lägenheten, sovrum 1 är det mest centrala rummet i lägenheten och det är därför routern är placerad där.

Sedan strömavbrottet lyser endast "power"-lampan på min ASUS (ej WAN eller LAN) och på Inteno-switchen lyser WAN och Power lamporna. Vanligtvis brukar LAN-lampan på switchen lysa när jag kopplat en nätverkssladd från switchen till "port 1" i hallen. När jag försökte lösa detta efter lunch men inte lyckades hitta en lösning ringde jag Ownit (som är leverantören av bredbandet) som sa att de såg att jag hade någon "error" men att de inte kunde se vad det berodde på. De gjorde en felanmälan och skickade till Telia som i sin tur ska skicka ut en tekniker inom 5-7 arbetsdagar.
Alla grannar som hade problem med att få igång internetet efter strömavbrottet har nu fått igång det och jag verkar vara den enda som fortsatt har problem. Jag har provat med flera olika nätverkskablar, resetat och startat om både routern och switchen men helt utan resultat.
Jag är beroende av mitt internet (som alla andra) för jobb, börsen, barnens TV-tittande ibland på mornarna m.m. och undrar om det finns någon som vet vad problemet skulle kunna vara här?

Jag är lite orolig att något strulat sig eftersom jag gjorde en felanmälan via ownit(????).

Tack på förhand.

Av Gurriish
Skrivet av ToddTheOdd:

Du ska inte ha kontakt med Telia över huvud taget. Det är Ownit som du ska klaga till. Och om det är problem med DHCP-server så brukar det vara operatören(Ownit i det här fallet) som är ansvariga för dem.

Har varit i kontakt med Ownit men de sa att det inte ligger hos dem utan att det i så fall ligger hos Telia. Fick 2 kontrollfrågor typ 1. Om jag provat flera olika nätverkssladdae och 2. Om jag provat köra sladden direkt i uttaget (Utan routern).
Sen tog han mac-adressen som står på routern och sa att om problemet kvarstår efter helgen får jag återkomma och då kontaktar ownit Telia för att skicka tekniker. Som det är just nu så kvarstår problemet och det finns väl ingen anledning till att det skulle försvinna av sid själv som det lät på supporten...

Av Gurriish

Din ISP:s DHCP fungerar inte

Hej!

Jag bor i lägenhet med stadsnät från Telia och min leverantör är Ownit. Senaste 2 veckorna har mitt internet börjat strula brutalt mycket. I början trodde jag att det var routern det var fel på, eftersom jag ibland när jag startade om den fick igång nätet i 10-90min innan det dog igen. Men sedan provade jag samma sak med nätverkssladden rätt i jacket och då var det samma problem. Funkade i 10-90min och dog igen. Har flertalet gånger även startat om fiberdosan (det går att dra ut elsladden till den) också och även det hjälper ibland för att kicka igång nätet en kort stund innan det sedan dör igen.

Har läst ett flertal trådar här på Sweclockers om detta problem men har inte sett någon som helst lösning på problemet. Är det något som missats i alla trådar som jag kan göra? Eller är det bara att försöka få hit en tekniker från Telia som gäller?

Av Gurriish
Skrivet av CooingPendulum:

Ärligt talat så tycker jag inte om Dell pga thermal throttling, nätverskortet och att den svarta kolfibern lätt får fingeravtryck. Alternativet är vit kolfiber men alla vet hur vitt ser ut efter ett par år..

Tycker Lenovo har ett par bra kommande och precis lanserade modeller med Ryzen 4000 serien. Kvaliten och slut finish är inte i mätbara mått med t.ex. Macbook Pro men prislappen är avsevärt lägre och prestandan är riktigt bra.

Du behöver inte top of the line specifikationer för programmering under studierna. Kan vara värt att ta en slöare CPU med lägre TDP och en dator utan GPU för att få ned temperaturerna och oväsen från fläktar. Vad jag skulle rekommendera är en extern datorskärm när du väl är hemma. Vill du kunna spela gör du allt mer invecklat direkt, kommer stressa hela systemet mer, hade i så fall slagit en kik på Asus G14.

Själv inväntar jag Microsoft Surface Laptop 4 som förhoppningvis lanseras i Oktober. Blir ett köp om den har en Ryzen 4000 CPU.

Tack för er input!

Skulle ni säga att denna gör jobbet?https://www.komplett.se/product/1152838/datorer/datorer-barbara-laptop/ultraportabel/lenovo-thinkpad-e14-14-full-hd

Eller kommer den överhettas och låta fruktansvärt så fort man sätter på exempelvis CSGO?

Av Gurriish
Skrivet av kwame:

Kommer du enbart att använda den bärbara eller har du även tillgång till en stationär?
Jag la nämligen 17k på en Huawei Matebook X Pro, kan starkt rekommendera den. Fruktansvärt snygg, och skön att använda. Dock tycker jag personligen att det suger att utveckla på en bärbar så blir att man till 99% sitter på den stationära.

Hade jag fått göra om det hade jag lagt mindre pengar då det för min del inte är värt det för de 1%-en. Pluggar f.ö Kand. datavetenskap

Har ingen stationär så kommer enbart använda den bärbara. Tack för tipset men 17k är lite över budget, hade först tänkt max 12k men tror jag kan stretcha till 15.

Av Gurriish

Laptop för programmeringsstudier (Max 15k)

Då jag kommit in på en utbildning mot webbutveckling behöver jag nu införskaffa mig en ny laptop och enligt skolan bör vi sikta på följande specs:
512gb SSD
16gb RAM
15+ tum skärm

Spontant känns specsen lite för höga för programmeringsstudier men tänker att jag ändå vill satsa på dem, det jag kan tänka mig att skippa är 15+ tum skärm. 14+ känns rimligare, men tittar på allt från 13-15+.

Fördel om datorn också klarar av lite gaming, behöver inte klara några high end spel med extremt bra grafik men gärna inte bli supervarm 5min in i ett lättare spel.

Tips mottages tacksamt

Av Gurriish

Grundläggande kunskap kring uppbyggnad av en hemsida.

Hej!

Jag håller just nu på att lära mig lite webbutveckling, väldigt grundläggande än så länge. Har lärt mig lite HTML, CSS och lite JavaScript. Ska så småningom försöka lära mig lite mer kring serverhantering (heter det ens så?), några ramverk till JavaScript (React, Node) och annat som kan bli relevant.

Just nu vill jag försöka gå händelserna lite i förväg och skulle gärna vilja höra med er om ni har en guide eller youtube-klipp som går igenom hur en hemsidas funktioner och backend fungerar. Till exempel, vad händer när man klickar på en länk på en hemsida. Eller vad händer när man är inne på pricerunner och den visar massa olika produkter och deras priser (hur jämför den från alla sidor samtidigt?) Eller vad händer när man är inne på amazon och trycker på en produkt man vill köpa så den länken öppnas upp? Vilka processer är det som pågår? När hämtas info från databaser? När är API:er relevanta?

Förstår att frågan är konstig, och då jag inte har kunskapen själv så kanske vissa saker jag säger är helt tokiga då det kanske inte ens är sammankopplat så som jag beskriver. Men skulle som sagt gärna höra om någon har en guide eller pedagogiskt klipp över hur det funkar

Stort tack på förhand.

Av Gurriish
Skrivet av MrPasty:

Jag skulle spontant säga att det inte är särskilt svårt. Jag är mjukvaruutvecklare specialiserad på inbyggda system men stöter ändå på webbutveckling titt som tätt. Om jag någon dag skulle få för mig att rikta in mig mer på det så har jag svårt att tro att det skulle innebära några problem.

Åt andra hållet vet jag inte riktigt men har du koll på programmering i allmänhet så tror jag att det borde vara ganska lätt att byta från webb till mjukvaruutveckling. Som du säger är back-end egentligen samma sak som "vanlig" mjukvaruutveckling, det handlar bara om att utföra olika sorters uppgifter i slutändan. Kodar du full-stack borde det alltså vara väldigt lugnt om du vill byta inriktning senare.

Tack för svaret! Har försökt ställa frågan även till några vänner som är i IT-sektorn och de verkar ha ungefär samma syn som dig, dvs. att det bör vara relativt enkelt att byta inriktning så länge man har intresset och försöker utveckla sina kunskaper ständigt för att lära sig hur man anpassar kodningen efter olika typer av projekt.

Skrivet av Laxpudding:

@Gurriish: Frågan ligger rätt i forumet då det inte är en teknisk fråga om programmering utan om yrkesval. Om du funderar över bristen på svar så är det (1) Semestertider och (2) en i mina ögon lite märklig fråga att svara på. Huruvida du kan byta spår framöver handlar inte om någon ja/nej-situation utan om hur du lyckas med karriären och var du söker jobben. Det lär inte vara problem med vilket som i alla fall, bara du du tar dig an en ny karriär och lyckas med den.

Sant gällande semestern... Lite dålig timing med frågan kanske...

Skrivet av Random-person:

Det är inte någon milsvid skillnad.

Men jag skulle rekommendera "software dev"-utbildningen samtidigt som du lär dig frontend (javascript, html, javascript) på fritiden, kort efter att du lärt dig C#/Java/Python/C++ osv.

Även om antalet jobb som är rena backend-jobb kanske är något färre än antalet frontend-jobb så behöver du ha backend-kunskaper för att kunna bli en riktigt duktig frontend-utvecklare. Jag kan dessutom lova dig att Sverige kommer ha en fortsatt brist på både C#- och javautvecklare om fem år

Det funkar som så att även webbutveckling är mjukvaruutveckling

Jag tror problemet är att utbildningen delar upp det i namnen "webbutveckling" och "mjukvaruutveckling", men ute i verkligheten finns det inte riktigt någon sådan uppdelning.

En väldigt stor del av alla programmeringsjobb innefattar webbutveckling på ett eller annat sätt. Webbutveckling idag är ofta uppdelad i frontend- och backend-utvecklare (någon som gör båda två brukar kallas för full stack-utvecklare). Backend står -vanligtvis- för datalagrande, säkerhet, kommunikation med underliggande system, frontend för det visuella som syns mot konsumenten.

Jag har väldigt svårt att se hur något företag som letar efter en frontend-utvecklare skulle se ner på dina backendkunskaper (och vice versa). Ofta är det bra att ha koll på båda två, men fokusera på något av områdena (förslagsvis på det du tycker är roligast, och därmed troligtvis även det du är bäst på). Det viktigaste för företag som anställer personer som är nya i arbetslivet är vanligtvis att de känner att du har baskunskaperna som behövs för att kunna lära dig mer, och att det känns som att du har viljan att lära dig mer. Har du lärt dig C#/Java/osv. under studierna och lagt upp några personliga frontend-projekt på github så är du redan där före väldigt många andra.

Fantastiskt svar! Väldigt lugnande och egentligen ganska logiskt att det funkar på det viset. Jag ska försöka komma in på utbildningen och förhoppningsvis fortsätta lära mig front-end och webbutveckling på egen hand genom t.ex. codecademy.com (Har en prenumeration där och det verkar rätt bra även om jag inte hunnit programmera särskilt mycket än). Finns ju egentligen massor av kunskap och material att tillgå på nätet.

En annan fråga: Jag har även läst en del där det ibland argumenteras för att webben kommer fortsätta växa något enormt, mer och mer läggs ut och fler och fler tjänster blir cloud-baserade osv. Enligt detta argumentet bör man (om man tycker att det är kul) satsa på webbutveckling i första hand. Tror du att det ligger något i det eller är det lite av en icke-fråga egentligen då även mjukvara bör fortsätta utvecklas massor framöver?

Av Gurriish

Hmm, har jag lagt tråden i fel del av forumet? Ska den möjligtvis vara under https://www.sweclockers.com/forum/10-programmering-och-digita... ? Känns dock mer arbetslivsrelaterat men samtidigt är det ju så specifikt inriktat på programmering så kanske hade passat bättre i andra forumet?

Av Gurriish

Hur funkar det att byta spår inom IT? (Från software dev till web dev)?

Hej!

Jag är i startgroparna till att skola om mig till IT-branschen. Jag har varit ganska osäker på om jag ska satsa på software dev (mjukvaruutvecklare) eller web dev (webbutvecklare), jag har velat en del fram och tillbaka och provat grunderna i Python, C#, JavaScript, CSS, HTML bara för att skapa mig lite av en bild av hur det kan skilja sig åt. Under tiden har jag också funderat och tittat mycket på olika utbildningsalternativ då jag planerar att plugga någon kortare utbildning för att snabbt komma ut på arbetsmarknaden.

De jag pratat med i branschen har förklarat att det kan vara klokt att satsa på web, då den konstant växer och allt mer och mer blir cloud-baserat nu för tiden och jag tycker att båda inriktningarna verkar kul men på sistone har jag varit mer inne på fullstack web dev spåret.

Nog om min bakgrund & situation nu och till min fråga:
Är det svårt att byta spår inom IT? Exempelvis om jag kommer in på en utbildning inom C#.NET eller Javautveckling och får en tjänst som mjukvaruutvecklare på ett företag, kan jag enkelt byta jobb framöver till webbutvecklare? Eller är det extremt skilda världar i IT-branschen? Jag tänker att back-end logiken bör vara snarlik inom webbutveckling och mjukvaruutvecking? Eller vill man som arbetsgivare på ett webbutvecklingsföretag helst undvika folk som jobbat inom mjukvaruutveckling? Hur funkar det?!

Av Gurriish

UPPDATERING:

Jag har kommit in på en .NET-utbildning på IT-högskolan men är extremt osäker på om jag ska börja där eller inte. Jag önskar verkligen höra från andra som gått på IT-högskolan om det varit bra eller inte, skulle uppskattas enormt om det fanns någon här som gått där eller någon arbetsgivare som anställt folk från IT-högskolan och vad deras erfarenhet varit.

Min första kontakt med dem var när jag skrev mitt behörighetsprov där vilket gav mig ett dåligt intryck, lokalerna i sig är extremt oinspirerande vilket givetvis är en nackdel men inte det viktigaste. När jag gjorde provet verkade lärarna inte direkt engagerade och hade inga svar på andel studenter som får jobb efter avslutad examen på deras utbildningar t.ex. När jag gjorde behörighetsprovet sattes jag i ett eget rum där jag om jag hade velat hade kunnat googla svaret på varenda fråga. Min känsla är att de bara ville ha in sökande och accepterade typ vem som helst till utbildningen. De ringde mig dessutom typ 3-4 gånger för att påminna mig att göra behörighetsprovet vilket gör att jag är inne på spåret om att de bara ville fylla utbildningen...

Det kan absolut vara så att jag tolkar in massor som inte stämmer nu, men skulle ändå önska någon form av info från någon som gått/går på IT-högskolan i Göteborg (eller Stockholm, men skolan i sthlm är relativt ny och de hade sin första kull 2018).

Vill inte slösa 2 år på en utbildning som inte är konkurrenskraftig eller bra.

Tack på förhand!

Av Gurriish

Tack så mycket för alla era svar Uppskattar verkligen all info!

Av Gurriish

Bästa skolan att gå en YH inom IT?

Hej!

Jag funderar på att plugga en YH-utbildning inom IT (C#.NET, Java, full stack open source eller liknande). Jag bor i Stockholm och det finns flera skolor som erbjuder YH-utbildningar inom IT och jag anser att det är svårt att veta vilka som har en bra utbildning samt många studenter ut i arbete efter examen.
Jag undrar därför om ni som gått en YH-utbildning inom IT kan dela med er av era erfarenheter? Vilken skola gick ni på och hur bra var utbildningarna samt vet ni något om hur många av era kurskamrater som fick jobb efter utbildningen?

De största man (jag?) hört talas om mest är väl Nackademin och JENSEN education - är de bra? Hur står sig t.ex. IT-Högskolan, Newton Kompetensutveckling, EC utbildning AB osv. i jämförelse med dessa?

Finns det någon skola man absolut bör undvika?

Ganska flummig trådstart kanske men jag hoppas folk kan dela med sig av sina erfarenheter från olika skolor så man kan få en bild av om det egentligen spelar någon roll vilken skola man tar.

Tack!

Av Gurriish
Skrivet av zaibuf:

Skillnad på 2 år med 20 veckor praktik och en 12 v kurs. Men förstår din poäng. Går själv YH och önskar att vissa kurser hade kunnat hålla ett högre tempo.
Utbildningen kanske passar jättebra för vissa, men känns som en hjärna bara hinner suga åt sig en viss del under 12 v.

Yes, jag håller med om att det låter som extremt kort tid och därför jag gärna vill veta om det verkligen funkar då jag har starka funderingar på att söka det.

Då ingen verkar ha mycket info om utbildningen har jag senaste timmen suttit och läst igenom vissa av kandidaterna som kommit in på kurserna tidigare terminer (https://www.academy.se/program/csharp-dotnet-ht16, finns även för flera terminer än just den). Det är en ENORM variation bland de antagna. Allt ifrån chefer inom produktion, till personer med kandidatexamen inom psykologi eller samhällskunskap till de som har en master inom tekniska områden. Jag har även gjort lite fulingar och googlat allas namn på LinkedIn och kollat på dem jag hittar och en överlägsen majoritet arbetar inom IT-branschen idag. Vissa är fortfarande juniora C#-utvecklare (beroende på när de blev klara med utbildningen), andra har högre positioner... Det ser onekligen spännande ut när jag tittar igenom det på det här viset men skeptikern i mig låter sig inte övertalas helt lätt

Av Gurriish

Min bild är att folk generellt sett verkar vara skeptiska till det mesta som är relativt nytt och "snabbare" än det traditionella sättet att utbilda sig. Samma sak när YH utbildningarna började komma och bli allt populärare. Många hävdade att de är skit och att man ska gå på universitetet. Men nu är YH ganska allmänt accepterat, känner personligen 3-4 pers som gått YH och har bra jobb nu.

Visst skiljer det extremt mycket på 12 veckor och 1.5-2 år men det verkar vara intensivt hos Academy och de accepterar inte vem som helst. Därför jag helst vill höra vad folk som gått utbildningen tycker eller om folk känner någon som gått den och vet hur det gick för dem. Annars blir det bara massa tyckande och åsikter snarare än fakta på hur väl utbildningen faktiskt funkar eller inte funkar...

Skickades från m.sweclockers.com