Inlägg

Inlägg som anon186265 har skrivit i forumet
Av anon186265
Skrivet av Melonleaks:

Min dotter (22)

Det är helt riktigt att fråga efter hjälp, om vad man ska göra i sådan här situation. Däremot vet jag inte om ett forum är det bästa stället men vi kan börja med det viktigaste som många glömt snabbt av här i tråden.

  • Börja med att prioritera din dotters säkerhet. Känns som att ni har gjort det, då hon befinner sig i nuvarande stund hos en vän och fortsätt gärna med det alt. bo hos er.

  • Självklarhet är att också anmäla situationen till polisen.

  • Hade jag varit i din situation hade jag också ansöka om ett kontaktförbud som du kan göra via polisen på telefonnummer 114 14 eller till åklagarmyndigheten som du kan göra både muntligt och skriftligt. Kontaktförbud kan göras av både den som är utsatt av hoten, utpressning m.m. det vill säga personen i fråga eller av någon annan person exempelvis föräldrar.

  • Byta lås är också ett alternativ om hon nu ska bo kvar i hyresrätten/bostadsrätten eller flytta helt och hållet.

  • Sen har vi här på sweclockers fått väldigt lite information om hela situationen egentligen, om det är en trollvarning eller inte men vill du skriva av dig här så får du gärna göra det men det är bättre att diskutera denna situation med familjemedlemmar om detta eller hos en legitimerad psykolog, då vi inte vet hur din dotter har reagerat på hela situationen i helhet. Framför allt är det svårt att skriva känslor, då vi tolkar text olika. Speciellt här på sweclockers

När det gäller mobiltelefonen hade jag kört över den med bilen och sedan lämnat in den till kommunens återvinningscentral eller andra kommunala insamlingsplatser för elektronikavfall.

Lycka till och hoppas att allt sluta bra!

Av anon186265

HELGERBJUDANDE PÅ STEAM! Erbjudandet gäller till den 30 maj :The Elder Scrolls - Franchise SALE

Elder Scrolls Summer Bundle 68% off, pris nu: 23 €

The Elder Scrolls V: Skyrim VR -67% off, pris nu: 19,79 €

The Elder Scrolls®: Legends™ : Gratis att spela

The Elder Scrolls IV: Oblivion® Game of the Year Edition -70% off, pris nu: 4,49 €

The Elder Scrolls III: Morrowind® Game of the Year Edition -70% off, pris nu: 4,49 €

The Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition -70% off, pris nu: 4,49€

Av anon186265
Skrivet av eMannen:

Fick nyligen en handskada (tillfällig som tur är) och märkte snabbt att typ allt jag spelar på både PS5:an och datorerna kräver två händer.
Har ni några tips på spel man kan lira med en hand?

Empire Total War!

Av anon186265
Skrivet av HickeHiskelig:

hej, det går inte så bra nu läser första året på civilingenjör industriell ekonomi. har redan kuggat endim 1 och 2, hade ingen motivation alls så jag skrev inte ens tentorna.

började tappa motivation på gymnasiet, gick exempelvis från ma1:a, ma2: c, ma3:d, ma4:e, ma5:e. så det dalade mot slutet. tog ett sabbatsår, det gick slött. jobbade hemifrån pga covid och hade noll motivation. och nu går det skit också.

Hej HickeHiskeli!

En mycket tänkvärd tråd du har skapat som nog är intresseväckande för många andra i liknande situation. Har läst igenom det du har skrivit, och har kommit fram till samma sak som @talonmas frågade sig och även dig, "varför läser du en utbildning du inte vill gå?".

Vi startar från ditt första inlägg där du tar upp att du saknar motivation och att detta började redan på gymnasiet. På det sättet du utrycker dig i tråden du har skapat, känns det som att du är skoltrött. Så att läsa en civilingenjörs-utbildning nästan direkt efter en gymnasieutbildning är inget för dig. Prata med eran studievägledare på högskolan och gör upp en plan på vad du vill göra och samtidigt försök snegla på andra program inom skolan då du kan byta inom Högskolan!

Fortsättningsvis pratar du om att du är "rädd att kugga" i ämnen du inte vet något om eller har läst. Det är normalt att känna så, men allt hänger på bra studieteknik och "lite" motivation. Varför jag skriver så, är för att vem som helst kan klara en utbildning så länge personen i fråga får bra material att jobba med så som lärare, läromaterial, studiemiljö osv... och av texten i helhet känns det som att du försöker hitta någon form av bortförklaring till att du har presterat dåligt de veckor som gått och framåt.

Så hur ska du lösa detta? Jo, du nämner det ju själv i texten:

Skrivet av HickeHiskelig:

"gillar teknik antar jag. har byggt racing drönare, spelat schack, byggt högtalare, spelat warhammer. förra året renoverade jag en bil avställd sen 87. ja jag har haft lite udda intressen men det kanske säger lite om vad jag finner intressant. men å andra sidan tycker jag inte om matte, vilket jag gjorde i början av gymnasiet. även fysik tycker jag är hemskt."

alltså att arbeta med kroppen. Du beskriver det som udda intressen, jag säger att det är klockrena beskrivningar till vad du faktiskt vill göra, och genom dessa ska du hitta en utbildning som kombinerar det du gillar precis som jag själv har gjort.

Orosmolnen klarnar ännu mer upp för oss läsare, när du nämner: prestige, lön 65k/mån, höga gymnasiebetyg, föräldrar som båda är högskoleutbildade men framför allt att då plugga något 3 årigt med bra mycket lägre intagningspoäng känns bara så bortkastat. om jag inte kör ingenjör vete fan vad jag ska plugga till faktiskt.

Här känns det som att du läser vidare på högre nivå för att bevisa något, för någon annan, än dig själv. Men även här nämner du något intressant som du verkar ha glömt av. Du har två guldkorn som kan hjälpa dig mer än vad några få okända människor på ett forum kan göra, nämligen dina föräldrar. De har ju svaret på de mesta när det kommer till högskoleutbildning. Du kan fråga dom hur de studerade, planerade, jobbade extra, tog extra kurser, läste vidare till master osv... men framför allt, hur de gjorde när det blev mer besvärligt att få ihop vardagen och studierna. Hur som helst kommer de stå bakom dig oavsett vad du väljer att du studerar till eller jobbar med för i slutändan är det ditt beslut och ingen annan.

Vad kan jag rekommendera som okänd person på ett av Sveriges största forum?

Jag kommer råda dig att faktiskt välja en YH-utbildning inom programmering/IT. Det känns som att det är din hemma-plan. De flesta YH-utbildningarna är 1-3 år och ger högre chans till jobb med bra löneutveckling då du får LIA (lärande i arbete = kontakter i arbetslivet). Men väljer du att fortsätta läsa på Högskola, välj då 3 årig utbildning. Du kan alltid söka dig vidare via master med olika inriktningar senare och då bli civilingenjör.

Bra att tänka på också är att du verkar ha snöat in på att du måste läsa på Högskola. Det gjorde jag också. Jag ångrar det inte men för att få det där jobbet du alltid drömt om måste du tajma in marknaden. Sen måste du ha kontakter inom det område du har valt, och det får du inte. Jag fick kontakter inom min valda yrkeskategori pga praktik (Mitt program jag läste på Chalmers är de ända på alla Högskolor som har praktik under utbildning).

Till sist, vill jag citera mig själv från en annan tråd på vad du kan göra.

  • Vänta med att köpa kurslitteratur. Det finns många bra uppladdade filer på nätet så som PDF, Youtube, hemsidor med info, Google, osv...

  • Studera med klasskamrater som är seriösa då blir du också klar i god tid (som bäst tar det dig 2,5 år, som värst lite mer. Självklart finns det en "gräns" mellan plugg och att ha roligt. Du märker själv när du vill dra din gräns helt enkelt.

  • Inför tentor, studera hur och vad just den läraren gillar att ta med på andra tentor som redan har varit, se över också vad själva målet är med kursen.

  • Inför ny kursstart, börja smygtitta på allt. Googla på svåra ord osv...

  • Studera där du gillar själv och vet om att du behåller koncentrationen, exempelvis kan det vara hemma med en studiehörna och sedan en spelhörna eller vad det nu kan vara i ditt fall

  • Ta paus när du studerar, sitt max 40-60 min och gå lite, laga mat eller vad du nu gillar att göra

  • Någon from av studieteknik. Det handlar inte om att sitta 8-17 varje dag eller som i ditt fall dygna dagen innan utan det är vad du lär dig under dom timmarna dvs hur effektiv du är här. Ibland satt jag själv kanske 20 min med bra studieteknik och ibland fick man bara banka in informationen i 2-3 timmar. Studieteknik finns från bl.a. från Youtube med Jonas von Essen

  • Sen det här med att vara i skolan varje dag, glöm det. Det hela handlar om hur effektiv och hur du lägger upp dagen. I mitt fall insåg jag att jag la ner ca 2-3 timmar resetid/dag till och från hemmet. Det är alltså 10-15 timmar studietid du går miste om. Gör som jag gjorde. Känn på det helt enkelt. Lär du dig mer hemma sitt där och skriv ner frågor och gå till skolan där efter, eller var i skolan mer.

Hoppas du orkade ta dig igenom det jag har valt att skriva ner till dig och lycka till i framtiden. Berätta gärna hur det har gått. Själv ska jag spela för jag har inte gjort det på 7 dagar
//Peterpanik

Av anon186265

Fick samma problem som TS idag efter att ha städat datorn. Vill nämna att det hjälpte att byta HDMI kabeln från moderkortet till Grafikkortet. En påminnelse till även mig själv i framtiden!

Av anon186265

Äntligen! Hoppas på ett nytt Battlefront med admins/egna servrar också. Jag har precis tittat igenom samtliga Star Wars The Clone Wars säsonger för första gången i mitt liv och det är bland de bästa serier jag har sätt. Även om de 2-3 första säsongerna är riktade mot barn så mognar serien till mer vad George Lucas gjorde med sina filmer. Nu får vi hålla tummarna och se vad EA och Respawn kan ge vår rymdsaga.

Av anon186265

Fick 1000 kronor, 10 extra semesterdagar nästa år, godis, lussekatter m.m

Av anon186265
Skrivet av Zargoz:

Nu är det så att de flesta antar jag inklusive mig har amazon prime på grund av prime video. Att man får prime gaming, prime music, twitch prime, skinns och annat och nu även gratis frakt är bara ett stort plus som lätt är värt 549kr per år.
Sen jag fick betala returfrakt till webhallen en gång har jag inte handlat därifrån mer. Fri frakt kommer inte att ändra det om jag återigen ska kanske behöva betala för returfrakten.
Sen har jag haft dålig upplevelse med komplett och webhallen så handlar inte därifrån ändå.

Nu ska jag inte gräva mig för djupt, då jag vill kunna ta mig upp senare idag, för jag har mycket att göra hemma.

Det är fel att kalla det för "gratis frakt" eller "Fri frakt". Enligt konsumentverket definieras fel marknadsföring som:

  • om den inte innehåller viktig information

  • ger felaktig information

  • att informationen är otydlig.

  • Det kan också vara fråga om vilseledande marknadsföring om den viktiga informationen har lämnats på ett oklart, obegripligt, tvetydigt eller annat olämpligt sätt.

Jag fet markerade de sista tre punkterna i texten ovan, eftersom Amazons reklam är vilseledande. Du betalar fortfarande för något de anser är "gratis". Det är som att jag skulle sälja ett 3080ti här på sweclockers och skriva i annonsen: "Jag betalar frakten vid snabb affär, för endast 59 kronor extra!"

Ja självklart är det roligt att vi får fler saker inkluderat i ett och samma pris, och det är som du skrev. Många köper ju faktiskt "Amazon prime" mestadels för prime gaming, prime music, twitch prime, skinns och annat. Fast läser vi trådskaparens artikel så handlade allt om fri leverans

Av anon186265

Det handlar om en prenumerationstjänst för 59 kronor, vilket ger fria hemleveranser, tillgång till Prime Video, Prime Gaming och exklusiva erbjudanden.

Tar vi endast med att vi är intresserade av själva fraktkostnaden för hemleveranser så måste Amazon medlemmar alltså betala 59 kronor/månad eller 549 kronor/år för att erhålla "fria hemleveranser" medans Webhallen erbjuder fri frakt på alla leveranssätt och det utan en prenumerationsavgift.

Bra där Webhallen 👍

Av anon186265
Skrivet av Herr Kantarell:

Jag har sålt det mesta förutom lite medtech bolag och andra bolag som jag ser lågt värderade.
Tror det kommer pysa ur många uppumpade aktier.

Skrivet av dust79:

Mycket snack i medierna om att det är en större börsnedgång på gång. Hur tänker ni? Sitta still i båten eller sälja av.

Har själv tänkt att låta det som är avsett att användas när jag gått i pension stå kvar. Men har även en hög pengar som är tänkt att användas för husköp. Svårt att veta horisonten, men går på endel husvisningar sen ett år tillbaks, så det finns viss risk att jag behöver pengarna snart... Men det kan ju ta mer än ett år till att hitta rätt.
Hur hade ni gjort? Är det dags att sälja av och sätta på konto?
Dessa pengar är i en mix av fonder, mestadels svenska och globala fonder. Samt teknik och biotech aktier.

Samma här, har valt allt sälja speciellt när man ska köpa lägenhet inom kort. Valde att sälja 95% av alla aktiefonder men går in mer på räntefonder så får man se framåt slutet på 2021 vad 2022 har att erbjuda.

Ska man inte investera/köpa hus eller lägenhet så kan man ha kvar en del pengar på marknaden. Annars anser jag att ska någon göra ett större inköp inom 1-2 års period så ska man nog inte gå allt för offensivt.

Av anon186265
Skrivet av Herr Kantarell:

Jag hade inte gjort denna förklaring om det inte var för att TS valde att citera ditt inlägg.
Han väljer den information som passar med hans idéer och åsikter.
Mitt mål här i tråden är att få TS att sluta noja och förklara att han inte blir utsatt av UV-ljus från ett normalt lysrör eller CFL.

UV ljus != synligt ljus.
Ögonen ser inte uv-ljus. Det är vanligt icke-UV ljus som emitterats från fosforskiktet i lysröret som ögonen ser eller "tolkar".
Du citerade mig som citerade dig med "tolka UV-strålning som synligt ljus". Detta är ditt uttryck och inte mitt.
Det är aldrig nån UV-strålning som ens behöver "tolkas", den går inte att se. Ett normalt lysrör skickar ej ut uv-ljus, det absorberas av fosforskiktet och glaset. (men kan som tidigare nämnt tänka mig att det finns enstaka som läcker försumbara mängder uv-ljus)

Om det inte är ett terrarierör och solarierör som nämnts ovan som är gjorda för att generera och släppa igenom UV-ljus.

Jag tror vi nöjer oss här. Det märks att vi båda har läst på högre nivå eftersom vi båda förklarar problemet på olika sätt men det gör inte trådskaparen smartare utan kanske mer orolig haha (även om vi inte är helt överens ang UV ljus från lysrör). Vill du tjöta mer får du gärna skicka PM

Vi sysn säkert här framöver!

Av anon186265
Skrivet av Herr Kantarell:

Detta är fel!

Då citerar jag mig och understrycker det du har missat.

Citerar mig:
Nu kommer elektronerna att krocka med kvicksilvret och bilda just det du säger UV-ljus som vi inte kan se.

Nu citerar jag dig:
Man kan inte tolka UV-strålning som synligt ljus.

Citerar mig:
Men med hjälp av fosforbeläggningen på ytan av lysröret kan vi tolka dessa UV-strålningar som just ljus

Citerar dig:
Ett lysrör genererar UV-ljus som exciterar atomer i fosforskiktet i lysröret. När de exiteras skickar de ut synligt ljus.

Slutsats: Vi har skrivit om samma saker. Skillnaden är att du har gått in mer på djupet och valt andra ord. För övrigt heter det floucera om jag minns rätt som betyder "självlysande" när elektroner krockar med kvicksilver atomerna. Tack för en trevlig läsning.

Föresten, vi har skrivit imprincip likartat. varför får du fler gilla markeringar? Är det pga den färgglada bilden?

Av anon186265
Skrivet av AplAy:

Tack för svaret!

Det är detta lysrör jag har (bild)

Vad jag förstått så kan vissa lysrör då komma med särskilda höljen som har just syftet att minska på mängden UV-strålning från dem.

Detta verkar vara samma som denna: https://www.scandinavianphoto.se/fotobestway/dagsljus-spiral-... Jag köpte min på ScandinavianPhoto men typ för 5+ år sedan och har inet använt den särskilt mycket alls. Jag antar då att det skall vara från tillräckligt godkänd OEM och inte någon random OEM-nisse.

Upptäckte nu när jag kika att den bara har 82 CRI vilket är lite lågt för att anses vara till videoproduktion. Skall nog slå till på en LED-variant med 96 CRI istället! Kan kvicksilvret läcka ur med tiden om den ej används eller måste man slå sönder den för det?

Den du har är en variant på ett lysrör, de kallas även för lågenergilampa/lysrörslampa (CFL). Dessa använder jag dagligen i olika former och storlekar.

Ang att utsättas för kvicksilver så behöver du inte vara orolig. Det är mer om du slår sönder X-antal styckna med dina kompisar i ett litet utrymme med star wars tema.

Gör det lätt för dig, köp en LED-lampa så tjänar både du och miljön på det, och återvinn den gamla på en återvinning någonstans!

Av anon186265
Skrivet av AplAy:

Tjo! Jag har ett par lysrör som lyser vitt dagsljus i syftet för videoproduktion hemma.

För ett par veckor sedan så jag videoklipp med ElectroBOOM som berätta om olika ljuskällor och att lysrör friger UV-strålning till viss måtta. Läser då här: https://en.wikipedia.org/wiki/Fluorescent_lamps_and_health#Ul...

Frågan är hur mycket detta är i motsvarande vanligt solljus på ett avstånd (dvs., från lysrör till hud) på 2-3 meter? Och sprids UV-strålning från lysrör på liknande sätt som ljud, dvs., som x^2 så att det blir kvadratiskt mindre strålning på längre avstånd?
Högst troligt kommer jag att göra mig av dessa lysrör eftersom de är 5+ år gamla och det finns ju kvicksilver inuti dem? Dock är de redigt ickeanvända så jag vet inte hur det är med kvicksilvrets förfallande då?

Hallå där! Jag själv jobbar inom El och det stämmer utmärkt med det du säger.

Hur ett lysrör fungerar kort: Äldre lysrör innehåller en liten mängd Kvicksilver och argon gas (oftast) samt fosfor. När elektroner färdas i ett lysrör värms argongasen upp och börjar leda elektroner men också kvicksilvret värms upp och blir till gas (från pulver). Nu kommer elektronerna att krocka med kvicksilvret och bilda just det du säger UV-ljus som vi inte kan se. Men med hjälp av fosforbeläggningen på ytan av lysröret kan vi tolka dessa UV-strålningar som just ljus!

Eftersom alla elektriska apparater/utrustning inom EU måste vara CE märkta (dvs godkända för europeisk standard) så är de testade och klara för bruk. Men det är precis som du beskriver det, äldre lysrör ger ut en viss mängd UV strålning. Dessa lysrör fasas ut och allt kommer att gå mot LED-armaturer och LED-lampor då de är ännu mer energisnåla och bättre för miljön. Jag själv jobbar dagligen med lysrör bland annat men också andra elektriska apparater så som transformatorer, generatorer, el centraler osv... och mår bra samt att jag gör läkarundersökningar vart annat år (ett måste pga mitt arbete kräver det). Hade jag varit i situation så hade jag byt till LED-lampor om du kan

**I min mening är det farligare att andas in kvicksilvret m.m. om ett lysrör går sönder än mängden UV-strålning som vi utsätts för från lysrör som vi i EU ändå håller på att fasas ut och sen när det gäller information på nätet får du ta med en nypa salt. Wikipedia är inte den bästa källan**

Av anon186265
Skrivet av Pender:

Den är plast faktiskt. 👍 Jag är lite chockad över hur mkt olika och skilda åsikter det finns om en sådan här enkel fråga.

Det känns som att du har mycket att läsa och tänka igenom idag en sådan här Lördagseftermiddag Pender... Många ger dig tips och tricks här på nätet om hur du kan gå tillväga, där många vill dig väl men där skriftlig kommunikation snabbt kan misstolkas.

Även de som jobbar som elektriker (säger de i tråden, vad vet du/jag?) har glömt att tillexempel säga att du alltid ska koppla bort strömmen oavsett, innan du påbörjar ett elektriskt arbete. Du nämner själv att du vill mäta bl.a. om du har jordat eller inte i uttaget och det kan även här gå snabbt fel om du inte vet hur du ska använda en Fulke-meter/tångamperemätare.

Jag tycker denna tråd ska låsas och det känns som att i ditt läge ska du rådfråga din bostadsförening om hur du kan göra och helt enkelt ta in en elektriker som byter alla dina uttag om du har väldigt många. Jag själv jobbar inom el och det är inte alltid helt lätt att veta hur folk tänker och tycker när de installerar och även diskuterar elektriska armaturer (din tråd bland annat )

Skrivet av Pender:

Låter vettigt med en ordentlig el-installation👍 Antingen är det en icke-fråga eller superviktigt liksom...

Det handlar om människoliv och försäkring bland annat om något allvarligt skulle hända med er eller någon annan.

Av anon186265
Skrivet av Scarabeo:

Spiltan Aktiefond Investmentbolag har gått upp 616,75 % på knappt tio år så investmentbolag verkar ha gått bra ganska länge.

Jo men precis. Det har presterat riktigt bra de senaste åren och slagit många index! Men, jag tycket det går för bra nu så jag sålde idag faktiskt 90% av mitt innehav i spiltan aktiefond investmentbolag och investerar mer i räntefonder nu när marknaden är värderar riktigt högt, så får jag se hur det ser ut fram emot hösten igen!

Av anon186265
Skrivet av AplAy:

Tjo! Jag undrar bara lite fort från den som har Netflix Sverige om första generationens Yu-Gi-Oh! finns där med svenskt tal?

Jag vet att vissa säsonger finns på Youtube, doc med engelsk tal då. Det kan jag rekommendera men vet inte om första generationen finns!

Av anon186265
Skrivet av 007onex:

Ni som studerat, vad har ni dragit för lärdomar som ni önskar att ni visste innan ni började studera?

Här kommer lite vad jag skulle ha gjort men det är lätt att vara efterklok!

  • Vänta med att köpa kurslitteratur. Det finns många bra uppladdade filer på nätet så som PDF, Youtube, hemsidor med info, Google, osv...

  • Studera med klasskamrater som är seriösa då blir du också klar i god tid (som bäst tar det dig 2,5 år, som värst lite mer. Självklart finns det en "gräns" mellan plugg och att ha roligt. Du märker själv när du vill dra din gräns helt enkelt.

  • Inför tentor, studera hur och vad just den läraren gillar att ta med på andra tentor som redan har varit, se över också vad själva målet är med kursen.

  • Inför ny kursstart, börja smygtitta på allt. Googla på svåra ord osv...

  • Studera där du gillar själv och vet om att du behåller koncentrationen, exempelvis kan det vara hemma med en studiehörna och sedan en spelhörna eller vad det nu kan vara i ditt fall

  • Ta paus när du studerar, sitt max 40-60 min och gå lite, laga mat eller vad du nu gillar att göra

  • Någon from av studieteknik. Det handlar inte om att sitta 8-17 varje dag utan det är vad du lär dig under dom timmarna dvs hur effektiv du är här. Ibland satt jag själv kanske 20 min med bra studieteknik och ibland fick man bara banka in informationen i 2-3 timmar. Studieteknik finns från bl.a. från Youtube med Jonas von Essen

  • Sen det här med att vara i skolan varje dag, glöm det. Det hela handlar om hur effektiv och hur du lägger upp dagen. I mitt fall insåg jag att jag la ner ca 2-3 timmar resetid/dag till och från hemmet. Det är alltså 10-15 timmar studietid du går miste om. Gör som jag gjorde. Känn på det helt enkelt. Lär du dig mer hemma sitt där och skriv ner frågor och gå till skolan där efter, eller var i skolan mer.

Av anon186265
Skrivet av Twister86:

Uselt av Facebook att ha så kass kundservice!

Tur att Sweclockers har desto bättre då!

Så nu till verket. Eftersom denna personen har använd ditt mobilnummer så kan du testa att begära nytt lösen via numret för att sedan ändra själv.

Av anon186265

Spel

Diablo, Pokémon, The Elder Scrolls V: Skyrim.

skärm

16.

komponenter

Ägaren till en laptop ska kunna byta ut samtliga om inte många delar. Vore inte det att leva i 2021.