Inlägg

Inlägg som Kolsvart Katt har skrivit i forumet
Av Kolsvart Katt
Skrivet av Petterk:

För att det finns försiktighetsprinciper och för att starka magnetfält och radiovågor har en effekt.

Gå ut i solen och din hud värms upp mer än de 0,01°C den möjligen skulle värmas upp av radiovågorna från mobilen.

Du och alla som hejar på dig har problem med logik.

Du:
"Radiostrålningen/magnetfält är så svaga att du inte känner den effekten och det finns ingen mekanism som utlöses som skulle kunna innebära en hälsoeffekt."

Jag: "Bra att du förkastat hela rapporten och alla studier på strålning från mobiltelefoner? Eller slängde du bara ut logiken genom fönstret?"

Du: "Försiktighetsprincipen och starka vågor har effekt (inte svaga, inte mobiler)"

Def: "försiktighetsprincipen"Försiktighetsprincipen innebär att försiktighetsmått ska vidtas redan om det kan antas att en verksamhet eller åtgärd kan medföra skada och olägenheter för människors hälsa och miljön. Det räcker således med att det finns en risk för skada eller olägenhet.

Således, det finns en potentiell risk, annars skulle inte dylik studie göras. Det som stör mig är att en mänska på internet säger "Det stämmer inte." och kategoriskt avfärdar en hel studiearm. Men ha ett bra liv i tråden, om jag tycker att någon inte håller sig till rim och reson eller logik är det bara slöseri med energi. Uppenbarligen tycker folk i tråden att jag är slöseri med energi, så ha en trevlig söndag!

Av Kolsvart Katt
Skrivet av Petterk:

Radiostrålningen/magnetfält är så svaga att du inte känner den effekten och det finns ingen mekanism som utlöses som skulle kunna innebära en hälsoeffekt.

Varför finns det gränsvärden för SAR för mobiltelefoner då? Om du kategoriskt kan avfärda hälsoeffekter? Varför gjordes ens studien i fråga?

Av Kolsvart Katt
Skrivet av Petterk:

Jag tror du också förstår att värmen komponenterna avger är större än eventuell effekt från radiovågorna, speciellt som folk upplever

Gränsvärden är satta med väldigt stor marginal enligt försiktighetsprincip, pratar du om att telefonen blir varm pratar du dessutom inte om SAR.

Även om det är satta med "väldigt stor försiktighetsprincip" så varierar det rätt mycket och jag har inte sett en läkare säga att mobiltelefoner inte kan värma upp vävnad. Tvärtom verkar Strålsäkerhetsmyndigheten säga att det alltid händer.

Var gränsen går mellan mobiltelefonens värmeavgivning och strålning som värmer vävnad vet jag ej(båda är sanna) men jag pratar bevisligen delvis om SAR pga ovan.

Av Kolsvart Katt
Skrivet av deltascu:

Jag tror anledningen till att en del är rädda för strålning från mobiltelefoner, wifi, etc är att de tänker "strålning == dåligt" och inte förstår skillnaden mellan olika typer av strålning. Rummet är överallt fyllt av t.ex. radiostrålning (det är så radioapparater fungerar) och mer generellt så strålar *allt* som har en temperatur (till och med svarta hål). För att elektromagnetisk strålning ska ha en annan effekt på materia än att bara värma upp den, t.ex. jonisera den, så måste man ha betydligt mer energetisk strålning än den man får från en mobils mikrovågor; åtminstone cirka 10000 gånger kortare våglängder (motsvarande ultraviolett ljus).

Jag är faktiskt lite nyfiken på vilken mekanism man tänker sig skulle orsaka hjärntumörer från mobiltelefoner. Det låter lite magiskt i mina öron. Det enda jag kan tänka mig är skadliga kemikalier från telefonen som frigörs och kanske inandas, men ingenting som har med strålningen i sig att göra.

Jag tror att folk vet att telen blir varm och det blir även närliggande vävnad, och det finns och har funnits gränsvärden inom EU och olika telefoner strålar olika mycket. Folk, inkl jag, vet inte mer än så men bevisligen påverkas kroppen fysiskt om den värms upp.
"En del av radiovågorna från en mobiltelefon tas upp av kroppen och omvandlas till värme. SAR-värdet (Specific Absorption Rate) talar om hur mycket av radiovågornas energi som kroppen absorberar. "
https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/omraden/magnetfalt-o...

De inkl jag bör dock kunna andas lite lättare då det här verkar vara en rätt stor studie. Inte för att jag nånsin använt headset eller snäckor eller nåt annat, fyrtiofem minuter så är örat rätt varmt, delvis för att telen blir varm och sitter mot örat.

Av Kolsvart Katt
Skrivet av phanto:

Vad är det för uppdatering som kommit efter 5 år som varit åtråvärd tidigare?
Det är väl bara en "garanti", dvs kan de så släpper de väl uppdateringar till allt som går, bara att de inte lovar mer.

Jag lyckas inte parsa stycket. Den första meningen - har det skrivits att uppdateringar ska komma snabbare?

Den andra - det är en garanti och det är hela poängen. Större OS-versioner, säkerhetsuppdateringar.

Av Kolsvart Katt

Ca 3k som de senaste tio åren. Mellan 2-3k åter alltså. Det blir ett nytt däck av fyra denna vår.

Av Kolsvart Katt
Skrivet av Trihxeem:

Att AMD skulle vara bra för konkurrensen är en skröna. De följer nvidias prissättning rakt av.
De kunde sänka priset på sina kort avsevärt direkt när nvidia sänkte sina priser. Så AMD kunde ha sänkt priserna tidigare och tagit marknadsandelar men la sig istället precis under nvidia för att hålla priserna uppe.

Vi har ingen nytta av AMD när det kommer till grafikkort - kostar nästan som nvidia och är nästan lika bra - lönt?

Och om någon skulle hävda att AMD håller nvidia från att höja ännu mer: nvidia skrattar och sätter precis vilka priser de vill för de vet att AMD följer efter som en trogen hund.

AMD borde hålla sig till CPU och konsoler.

Problemet tror jag är att om AMD kraftigt sänkt priser närsomhelst på vilket segment av entusiast-gpuer som helst så skulle Nvidia kunna följa lika lågt och lägre eftersom AMD skulle fara illa ekonomiskt förr, då de är en del mindre och deras gpu-avdelning helt visst är det. Nvidia skulle kunna lägga sig strax över bara för att de flesta resonerar som du - bäst är bäst, what is the point of the next best? GPU == Nvidia. Apropå trogen hu-..

AMD håller sig till det som fungerar för ekonomin, varken mer eller mindre. Så som AI ter sig nu ska vi nog vara glada om något företag vill syssla med konsument-gpuer.

När jag köpte mitt RX 7900 XT för 10k jämt i maj förra året fann jag inget bättre för mina syften för priset. Inget spel jag spelar använder RT, jag har inget behov av CUDA eller dlss.
OpenCL ja, och det har strulat en del med rocm. Just för ett par veckor sedan började rusticcl fungera mkt bättre, vilket jag är glad för. Har haft en del problem med den proprietära Nvidiadrivrutinen i det förgångna och hade ingen lust med den igen, därtill var det gröna lagets alternativ då dyrare.

Av Kolsvart Katt
Skrivet av Goedendag:

Strålspårnings-entusiaster kommer ändå köpa Nvidia-kort så varför använda mer resurser än nödvändigt på det i mitten-segmentet. 100% av deras kunder kommer ha nytta av bättre rasteriseringsprestanda medans användningen av spel med strålspårning är begränsad. Som Steve Jobs sade "You can please some of the people some of the time.".

Jepp, detta tror jag med. Skulle AMD satsa järnet på RT och bli ~15% sämre skulle folk ändå köpa Nvidia för att de är "bättre på RT". Plus allt det andra (CUDA, DLSS, går på minusel etc som folk gillar att rada upp. Delvis sanna)

Samtidigt är det intressanta tider då Intel visat sig dugliga på RT med sin första gen så vi får se hur nästa gen från alla tre står sig (det är som ett lite tyst och stilla rum som hör dämpade dunsar och skrik genom väggen till nästa sal där AI-kolosser går bärsärk)

Av Kolsvart Katt
Skrivet av Saagaa:

AM4 och speciellt AM5 chiplet designer ser definitivt ut att dra mer vid idle. Förutom 3600 då eventuellt. Det känns väl ändå logiskt då det hela tiden sker kommunikation mellan IO-die och compute-die/s via infinity fabric. X3D modeller drar nog också mer i idle pga av just mer cache.

Kollar man noggrannare i tabellen ser man också att 7000-serien drar mer än 5000-serien. Antagligen pga högre IF-frekvens.

I dec 2023 bytte jag från B550/r55600/3600MHzCL16DDR4 32GB RX 7900 XT till B650/r77800X3d/6000MHzCL30DDR5 32GB samma RX 7900 XT.

Dvs AM4 med typisk RAM-frekvens -> AM5 med typisk RAMfrekvens (samma mängd) (samma grafikkort). Idle i det närmaste på skrivbordet, 60Hz 4k så drog AM4-plattformen ~65W. Samma mätmetod (Shelly plug) efter uppgradering gav: ~65W

Testade ett tiotal sekunder ur exakt samma scen ur ett spel (60Hz vsync), ~230W före,~230W efter.

Byggde nyligen en intelmaskin, (i3-12100f, b660, 16gb DDR4 3600MHz, a750 4k 60hz ) idle vid skrivbord: ~70W. Den siffran kan förstås vara en del färgad av Arc

För mig är vad en enskild komponent drar mindre viktigt än vad hela systemet drar

Av Kolsvart Katt
Skrivet av Tauri85:

Som om AI-soppan inte har tillräckligt många kockar redan.. men smart iaf att skippa elbilseländet.. Tekniken bakom batterierna är en återvändsgränd med barnarbete, risken för termisk brand i 1-2veckor även vid lättare smällar, vikten samt priset.

Det där om glimmer (oreglerad produktion) var rätt intressant. I Sverige och kanske andra delar av världen är infrastrukturen en nyckel. Jag tror elbilen blir standard, men https://www.svt.se/nyheter/inrikes/trafikverket-dyrare-drivme... inte än på ett tag tror Trafikverket. Jag skulle tro att snordyr bensin och diesel kommer långt innan de flesta i lägenhet kan ladda hemma; den som lever får se.

Rörande Apple så känns det givet att ett sådant tech-företag måste ha AI med i sin portfölj. Man ser dom som något vagt bortglömt och förlegat rent automatiskt utan, och jag skämt knappt. "AI" måste vara två av tre ord en VD uttalar vid intervjuer.

Av Kolsvart Katt
Skrivet av Gainsgoblin:

Exakt, fysisk aktivitet löser 99% av alla krämpor vid datorn från musarm till ryggont.

Jag fick musarm under en period i mitt liv då jag tränade som mest. Inkl axlar och armar. Det som orsakade problemet var att sitta helt fel vid datorn med vanlig mus och klicka frenetiskt (Dragon Age 1) kort tid efter träning. Jag tränar än, det går bra, men jag kan inte använda en vanlig mus och har inte kunnat sedan dess. Problemet blossar då upp på en gång, annars känner jag bara av det litegrann. Använder Rollermouse red tillsammans med ett passande tangentbord, det funkar bra. Har även vissa övningar med gummiband som gör med viss regelbundenhet, to keep the blood flowing through that shoulder.

De två sakerna som vore fina att ta med sig till nästa liv är: ta det lite piano direkt efter fysisk träning och ta tidigt ergonomi vid datorn på allvar.

Av Kolsvart Katt
Skrivet av tBiorrith:

Så det är en vanlig telefon med inbyggd powerbank?

Nej, det är en "survivor" telefon för utomhusbruk på byggarbetsplatsen i piskande blåsregn som tål att tappas i cementblandaren och även har en inbyggd batteripack för att även efter två år klara en hel dag utan att behöva exponera en port för molnen av svavel.

Dvs den är stor, klumpig och tålig, det är inte "vanlig" vad jag vet, folk vill ha 13" glasskivor i f- ..nej de går inte ner i en ficka så jag vet inte vad folk önskar.

"Detta i ett hölje med IP69-klassning, vilket betyder den inte bara klarar att sänkas ner i vatten utan även en ordentligt kraftfull dusch. Vidare är höljet stöttåligt, vilket tillsammans med batterikapaciteten underlättar för längre utomhusbruk i hårda miljöer."

Av Kolsvart Katt
Skrivet av Alastor Moody:

Beror på vilka snacks kanske men ett 3-pack micropopcorn går på strax över 20 kr och då får man i sig ca 1 000 kalorier samt en hel del vitaminer och mineraler så det är ändå rätt billigt skulle jag säga.

Synd att popcorn smakar kartong. Jag har försökt flera gånger. Har ingen mikro, har ruinerat en kastrull. Provat med blandning av olja och smör (well stekfett "smör" som är 99% rapsolja likt allt annat i Sverige). Det smakar kartong ändå och ger ingen tillfredsställelse alls. Dessutom fastnar de i tänderna.
Brukar känna mig vagt förgiftad en dag efter jag käkat 275g OLW eller Estrella (bara solrosolja, okänt hur mycket omega6 som överlever friteringen) ändå gör jag det med viss regelbundenhet. (Och skäller lite på en av mina katter som matstrejkar ibland, för att hon "inte vet vad som är bäst för henne". Jättestor hjärna och vet med viss precision, ändock..). Äter inte nåt annat "skräp", varför äta något? Vem vet.

Av Kolsvart Katt

Blue Eyed Samurai. Mycket bra, har ännu ej sett någon anime producerad för Netflix som varit dålig.

Av Kolsvart Katt

Mistress - Mistress (bra tips av yt-algen)

Den här covern av Velvet Revolver-låt av V Orlandi är trevlig (videon är lite rar)

Av Kolsvart Katt
Skrivet av palusa:

Nja… Apple är ETT företag. Hur många företag gör inte android telefoner ?

"
Iphone dominerar mobilförsäljningen

Apples dominans är nu global.
"

Beroende på vilket som menas så har du en poäng eller inte

Av Kolsvart Katt
Skrivet av talonmas:

Jo, AMD. Mer prestanda o VRAM per krets per krona. Tyvärr har de helt missat AI-tåget o deras drivrutiner är hopplöst efter. (Kolla bara open source domänen. Precis ALLT är för CUDA av den enkla anledningen att Nvidia tillhandahåller enkla sätt att göra det på).

Men nåt säger mig att AMD kommer prioritera om nu när de ser alla miljarder o kanske äntligen börja pusha lite api:er o drivrutiner för AI

..Av den enkla anledningen att Nvida var störst först på compute och låste in kunder i proprietära CUDA.

AMD satsar uppenbarligen allt de har på ROCM och hårdvara som Instinct för datacenter och AI.

Skrivet av MarkSix:

Too late, that train has left the station

Jag tror inte att denna begynnande jättemarknad autotillfaller ett enda företag.

Av Kolsvart Katt

Enpass sedan 2017 då köpte pro för 65e ca. Det ska vara livstids..closed source men kan ha lösenordsvalvet lokalt eller hos en rad molnlev. Det är krypterat ( https://support.enpass.io/docs/security-whitepaper-enpass/vau... ). Lås upp med tumme på iOS och kod på (Linux) desktop. Gillar.

På jobbet är det Bitwarden som gäller.

Av Kolsvart Katt
Skrivet av DHW:

Låt ens 1920x1080 kapabla dator aldrig dö så att man känner sig tvungen att punga ut norr om 60 000kr för en ny dator och tillhörande skärm

Du behöver kanske inte 240 hz

Jag mäklade fred med 60hz på desktopen (det är skillnad på 60hz och 120hz på desktopen, märkbar sådan, när drar i fönster osv) efter skaffade 4k-skärm för 4k 32" är verkligen den trevligaste upplevelse jag haft vid maskinen. För spel och bildbehandling och allt annat. Behöver inte spelen mer än 60fps (jag spelar inte sådana spel) så behös inte riktigt 60+ k sek : )

Av Kolsvart Katt
Skrivet av Palme_570:

Det ska mycket till innan du kan säga till en robot att renovera huset, skulle bli väldigt imponerat bara av att ser en robot börja ta bort panel.

Du tänker dig kanske en människoliknande sak. Jag tänker mig ett antal mer eller mindre specialiserade enheter. Om AI gör alla utvecklare överflödiga kommer den med viss säkerhet att kunna designa dylika specialiserade enheter också.