Inlägg

Inlägg som Fyont har skrivit i forumet
Av Fyont

Copyswede - jag förstår inte vad det är jag betalar för?

Bara kom att tänka på copyswede och insåg att jag inte riktigt förstår vad det är till för eller varför det finns. Det känns som att det var flera år sedan man såg någon nyhet om detta nu.
Jag läser lite om det och ser saker som "Varannan svensk privatkopierar", "en av tre sparar ner bilder på konstverk för senare bruk" och "Tre av tio sparar ner film eller tv-serier på sin telefon".
Men att spara sina tv-serier eller filmer är ju något som jag redan betalar för till både Netflix och HBO i mitt fall. Detta sker i så fall på mobilen för mig.

Ändå har jag betalat copyswede på varenda hårddisk, SSD, spelkonsol osv som jag har köpt.
Senast jag PRIVATkopierade (utöver att spara några serie-avsnitt på Netflix inför en flygresa) var nog runt 2004, när jag försökte rippa min Dr Bombay skiva som jag hade fått av föräldrarna.

Varför finns detta och tror ni att det kommer att försvinna? Känns väldigt förlegat hela grejen.

Av Fyont

Det finns verkligen inget att göra, det kan tyvärr vara så illa att den fungerade felfritt hos förra ägaren men gick sönder under transporten hem utan att du märkte det eller vad som helst. Inget går att bevisa.

Det är surt, har själv köpte en bil som visade sig vara ren skit med tillbakaskruvad mätare osv.

Av Fyont

Problem vid nedladdning med VPN-anslutning

Hejsan, jag använder Mullvad VPN och ville använda Qbittorrent. Det är konfigurerat till att enbart använda VPN-anslutningen. Detta har fungerat tidigare med en annan form av bredband, nu har jag fått fiber och en ny router och det tar stopp, Inget händer.
Behöver man öppna någon port eller liknande? Det står "Downloading Metadata" och händer inget mer.
Har försökt mig på port forwarding för "port used for incoming connections" i qBittorrent utan resultat.

Tack på förhand

Av Fyont

Har samma problem med min primära hotmail-adress. Har haft den i över 10 år och det är väl nu det senaste som det öser in med samma typer av spam-Mail som för dig. Många Hammar i inkorgen, riktigt störande.

Av Fyont
Skrivet av nikitalord:

@Fyont: Är det bara buggla och inte genom skrapat är det bättre att rikta tillbaks den inget du kanske gör själv men det finns superproffs på detta som åker runt hos bilhandlarna och riktar nya bilar med transportskador.

ang omlack så är det metalic ser det sämre ut med omlackad dörr som inte håller exakt rätt nyans än en lite uppslagsskada.

Du kan ju höra hur mycket självrisk verkstan har på sin försäkring.

Färgen är ju även borta ner till plåten så omlackering är ett måste.
Skadeverkstaden ringde igen efter att ha tagit några bilder och tyckte ju att jag även borde låta dem ta bakre skärmen för att den blir svårt att få samma nyans annars. Det går ju dock inte på försäkringen utan skulle kosta minst det dubbla. Men det får jag hoppa över, vill inte ge nästan 10 000 bara för att jag valde att göra en hjulinställning på detta skitställe till verkstad.

Av Fyont
Skrivet av perry571:

@Fyont:

Min (lilla) erfarenhet från vår förra bil är att - om det inte finns några vittnen - så är man körd. Jag vill gärna bli motbevisad då vi redan har två lackskador (uppsmällda dörrar på förskolan, där man kan killgissa vem som gjort det) på vår nya bil.

Okej, ja det är väldigt tråkigt när det blir så här.
Det blev en dyr hjulinställning, med många fler timmar uttagen ledighet från jobbet än vad jag hade räknat med. Och fler blir det ju, då när bilen ska lämnas in på omlackering. Måste även hitta skjuts därifrån samt att kunna låna något annat fordon under de dagarna jag är utan. Ja fy fan. Jag får ju göra så gott jag kan med att avråda så mycket folk som möjligt att vända sig till den här firman, skriva väldigt negativa recensioner osv.

Av Fyont

Lackskada efter verkstadsbesök

Jag har inte lämnat in några bilar på verkstad på flera år utan jag servar mina fordon själv istället. Man vet att det blir rätt gjort och ingen stressad jävel behöver vara på lacken med sina verktyg etc.

Men så kom dagen då jag behövde göra en hjulinställning. Jobbet tar 30 min, och jag åker raka vägen hem.
Väl hemma så ser jag en skada i passagerardörren, något ha slagits i dörren och plåten syns, det har även blivit en buckla.
Det är inget dörruppslag eller liknande utan mer ett slag som har kommit ovanifrån.
Jag ringer direkt, detta är precis innan de stänger. De säger att jag får komma tillbaka dagen därpå.
Idag var jag där och såklart nekar de detta och menar att jag inte kan bevisa något.
Jag vet att det hände på verkstaden eftersom det inte fanns något sådan märke kvällen innan. Jag har heller inte varit någonstans där jag skulle kunna ha fått detta innan jag åkte till dem.

Självrisken jag kommer att få betala för att lackera om dörren ligger på 4000, eller om summan för jobbet inte går över detta så blir det ju det priset.

Något tips på om det finns något man kan göra? Eller är det bara att betala och se glad ut?
Innan jag åker till en lackeringsfirma så funderade jag även på att göra ett försök med att laga det själv. Tänker då bättringsfärg och klarlack i flera lager, våtslipa, polera etc.
Det kommer troligtvis se förjävligt ut, tror ni det innebär problem om jag har varit på det själv innan jag sticker till en firma för att göra jobbet på försäkringen?

Av Fyont
Skrivet av Belzader:

@Fyont:
TV'n väger närmare 40kg, så det kan säkerligen påverka att den är upphängd, då belastningen av hela dess vikt är på endast några få punkter.

Men generellt sagt, ja det är normalt att det knäpper & knakar i plasten när den blir uppvärmd eller svalnar, detta brukar dock försvinna när plasten har satt sig (eller vad nu ska kalla det), hur lång tid det kan ta innan det sker är svårt att svara på.

Angående att det kan låta extra mycket när det skiftar mellan mörk & ljus bild, så kan det ha sin förklaring med att flertal av dioderna går från av till på när det sker och bildskärmen kan då bli varmare respektive svalare.

Angående problemet med Wi-Fi, så har jag ingen susning, kanske någon annan kan svara på det.

Skrivet av Laxpudding:

@Fyont: Wifi är en allmän källa till trubbel och den här typen av återkommande reset-lösningar är vardag för mig när jag testar prylar. Kör därför trådbundet så mycket som det går. Har nog med gråa hår som det är.

Kontakta Samsungs support och hör av dig om problemen. Då kommer det loggas och det kanske finns svar som att din modell och din tillverkningsbatch har kända problem som kan åtgärdas. För någon allmän gör-så-här-i-den-här-menyn finns inte till den här typen av problem.

Tack för hjälpen!
Jag kan kontakta Samsung och se vad som de säger.
Man har inte direkt lust att packa ner den och köra tillbaka, lite petig känner man sig när man klagar på att det knäpper i plasten. Det är dock en dyr TV och ett konstant klickande ljud kan kännas lite sådär när man har lagt mycket pengar. Det är ju ångerrätten jag vill utnyttja i så fall och hitta felen tidigt och inte behöva ångra mig senare.
Det värsta jag vet är att skicka tillbaka produkter för garantiärenden, gick senast igenom 3 eller 4 datorskärma där de bara blev sämre efter varje "ny" jag fick hem, man började undra om den som godkände skärmarna var blind.

Jag kan ju också, om man orkar, plocka ner den och skruva dit fötterna för att se om det gör någon skillnad. Tanken är dock att ha den på väggen. Men visst, gängorna till fästet på denna tv var inte mer än ca 4 millimeter. så det är inte mycket den hänger i, det kändes inte helt stabilt när jag hängde upp den på min vinklingsbara arm som visserligen ska klara upp till 50Kg.

Jag föredrar att använda wifi på grejer som tv:n, spelkonsol osv, men när jag får fiber indraget och min router hamnar på ett bättre ställe så hade jag nog ändå tänkt att dra fram en kabel till både datorn och TV. Det är nog ändå att föredra såklart.
Jag märker t.ex. av en hel del hackande och fördröjning i TV:ns inbyggda Airplay 2 där jag snabbt kan slänga över bilder, videor eller spegla telefonens skärm. 5GHz verkar den inte kunna hitta, det hade nog hjälpt annars.

Av Fyont

Problem med ny TV, knakar/knäpper i plasten

Hej.
Jag köpte mig en ny 75-tummare, närmare bestämt en Samsung UE75RU7105. Jag var väldigt positivt överraskad över bildkvalitén. Jag var lite inställd på att jag mest betalade för storleken och allt annat skulle vara lite sådär bra. Men så jämför jag ju också med min gamla Panasonic budget-plasma TV från 2012, en 50".

I alla fall så märkte jag under setup-guiden när man först startar den, att wifi inte fungerade. Det bara laddade ett tiotal sekunder sedan försvann rutan och tog mig tillbaka till att välja mellan wifi, eller kabel.
Jag fick hoppa över det steget och senare under inställningarna så testade jag att göra en "reset network" sedan stängde jag även av tv:n och drog ur strömkabeln en stund. När jag startade den igen så fungerade Wifi och jag kunde ansluta till min router.
Efter ett par dagar dock så hände samma igen, och jag fick då dra ur kabeln och starta om TV:n igen för att det skulle hoppa igång.
Vad tror ni att detta kan bero på?

Det andra är att den hela tiden knäpper och knakar i plasten, Det brukar väl vara rätt normalt när TV:n värms upp alternativt svalnar efter att ha varit igång länge. Men denna låter hela tiden, det överröstar väl inte direkt högtalarna men blir det lite tystare så hör man det mer eller mindre konstant, med några sekunders mellanrum.
Vid plötsligt byte från en mörk till ljusare bild och tvärtom så kan det knaka till extra mycket osv.
Är det normalt? Den är upphängd på väggen, om det kan påverka.

Av Fyont
Skrivet av anon186265:

Att göra en portfölj är väldigt lätt, Alla väljer sin väg. Däremot ska du veta att köper du enbart aktier (går över på mer aktier) riskerar du att förlora i allt högre grad än att vinna. Men samtidigt kan du få också högre vinst! Lite chansning är det ju...

Hade jag varit du. Sätt in kanske 1, eller 2, kanske 3 tusen i början och sätt dom på de aktier du tror på mest (du får läsa dig till varje bolag och vad du tror kommer att ge bra avkastning i framtiden, tex. Grön energi, El bilar, medicin osv...)

Själv rekommenderar jag denna sidan https://rikatillsammans.se/basta-fonderna-2019/

Varför jag säger till dig att investera en sådan liten summa är bara för att du ska få en känsla för hur börsen fungerar. Tycker du det svänger för mycket eller för lite? Nja det är upp till dig! Läs läs läs på allt du är osäker på innan du investerar.

Själv har jag 100% fonder (aktiefonder,räntefonder,obligationsfonder, Globalaräntefonder m.m.) och har varit sedan start över index oavsätt hur det har gått i världen.

Tackar för infon. Du har nog rätt i att jag borde gå in med mindre och känna på lite hur det fungerar. Sen skulle jag ju kunna både köra aktier och fonder tänker jag.

Jag tänker just att det är ju riktigt smidigt med fonderna, men sedan är det avgifterna som är lite surt.
Aktierna är det väl mer utdelning jag vill åt och kunna återinvestera samt att det inte kostar något att köpa, förutom courtaget som dock är rätt billigt på avanza vad jag kan se, med de summorna jag kommer att handla med.

Får fundera lite och gå in med lite mindre pengar och testa. För just nu så, ju mer jag läser desto mer vill jag bara fortsätta på fonder för att det känns jobbigt med många val.

Av Fyont

Tjena, har lite frågor angående att börja månadsspara i aktier. Tänkte börja med runt 20-30 tusen för att sedan köra några tusenlappar i månaden.
Hur många olika bolag borde man ha osv tycker ni? När jag läser runt lite på olika sidor som visar sina portföljer så skiljer det ju mycket åt på dessa.
Kanske dumt att kopiera någons rakt av.. har läst både att man kan lägga ner väldigt mycket tid och hålla koll på allt som händer de bolagen man har investerat i. Så att man vet exakt vad de gör och hur de ligger till.

Nån menade att har man bara några stycken så är det ju bra att veta så mycket som möjligt om varje enskilt bolag, men har man 20+ så är det inte lika viktigt. Jag tänker väl att jag inte vill lägga ner överdrivet mycket tid på att nojja och läsa om allt som händer.

Har ni lite tips på var jag ska börja någonstans? Jag sparar redan en del i fonder men tänkte i så fall sakta men säkert flytta över dessa till aktier.

Hur har ni byggt upp eran portfölj? Är det något man gör över en längre tid kanske? Hur gör jag i så fall om jag vill gå in med en relativt stor summa (20-30) i början?

Av Fyont

Tack, tror det var allt som krävdes för att övertala mig. Jag får försöka ge mig ut istället och skita i löpbandet. Det känns ju lite onödigt. Jag sprang en sväng idag och man blir ju varm efter första kilometern så det är väl bara att hålla ut. Dock springer jag inte mer än 2-3km än så länge, med 10 min övningar efteråt. Det ger ju lite resultat i alla fall.

Av Fyont

Finns det något okej löpband i den billigare prisklassen?

Tjena. Jag fick ett ryck och insåg att jag måste börja röra på mig mer. Så nu har jag sprungit/joggat i ca 3 veckor samt gjort lite andra övningar så som armhävningar, squats osv minst 6 dagar i veckan. Detta i kombination med att äta lite mindre så har jag gått ner runt 2,5 kilo, och det syns lite på magen. Så det känns ju motiverande.
Men nu när klockan har ställts tillbaka så är det mörkt när jag kommer hem, plus minusgrader och snö mitt i skogen så blir det lite svårare att ta sig ut.
Jag har därför kollat lite på löpband, men jag antar att de billigaste för 2000-3000 inte är något att ha och säkert inte heller tillräckligt snabba. Om man lägger på några tusenlappar och hamnar runt 5-7000, är det några som skulle vara mer okej? Någon som har erfarenhet av ett i denna prisklassen? Man vill ju ändå att det ska hålla några år och kännas bra.
Dyrare än så så känns det nog inte riktigt värt det.

Tack på förhand.

Av Fyont

Tack för svaren. Jag svängde förbi Netonnet och köpte 850 Evo 500GB, dock versionen med starter kit där man får med en sata>USB 3.0. Inget jag behöver men det kan säkert komma till användning, den var lite billigare av någon anledning.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Fyont

500GB Samsung 850 Pro eller Evo?

Hej. I dagsläget kör jag på en Intel 520 240GB och en 840 Pro 256GB. På Intel-ssdn kör jag Windows, program och en del spel på. Samsung-ssdn används mer eller mindre enbart till spel.

Jag har också en gammal WD Blue 640GB som inte används mer än att jag förvarar foton i någon dag innan jag slänger in dem på mina externa diskar. Den låter mycket och skapar vibrationer i hela chassit och får fläktfiltret att vibrera. Den har över 8 år på nacken och håller säkert inte hur länge som helst, därför funderade jag på att byta ut den och enbart ha SSD:er i burken.

Tanken är att den nya och min gamla Samsung 840 ska användas till spel och annat som tar mycket plats.

Jag kommer ihåg att det var problem med 840 Evo, är det något man behöver oroa sig för med 850 Evo?

Det skiljer ju en hel del i pris mellan Evo och Pro, garantitiden är 10 år på Pro men vad skiljer annars? Är det värt att betala mycket mer för Pro med tanke på att den bara kommer att användas till spel?

Tack på förhand.

Av Fyont

@Mocka: Jag håller med om att den är dyr som fan, och jag tycker själv att det känns onödigt att köpa den när man kan får en riktigt bra telefon för under halva priset. MEN, prylbögen i mig är riktigt sugen på att testa nåt nytt. Jag har riktig beslutsångest, som jag brukar ha vad jag än ska köpa. Men jag tror att det mest lutar åt iphone. Finns i princip 0 intresse för en till Android i nuläget då det är det enda jag har haft.
Nehe, det får nog bli så. Det är ju inte omöjligt att använda ångerrätten om jag skulle ändra mig igen.

Av Fyont
Skrivet av ubq8reJBwn2B:

Jag trivs med iPhone, och ja, de håller ett bättre värde.

Ska du köpa nytt så skulle jag nog avvakta tills iPhone 7 som förmodligen släpps i höst, lär väl presenteras i början av September och lanseras runt slutet av september eller början av oktober.

Annars kan du prova begagnat, går att få en i bra skick för ca 6000kr (iPhone 6s plus 64gb)

Det är runt oktober de brukar släppas va? Det är väl också ganska högt tryck på beställningar, kanske tar det ytterligare nån månad innan man får den? Känner bara att det är lite väl lång tid kvar.

Skrivet av D1976:

Har kört med Iphone senaste 5 åren (nu en Ihpone 6) och jag är väldigt nöjd. Har klämt o känt på Samsung och Sony men tycker inte de når upp till samma känsla. Priset är för högt på apple produkter överlag. Man får motivera det som så att en telefon används väldigt mycket idag, du bär med den nästan överallt. fotar, betalar räkningar, surfar etc.

Jag skulle önska att fukttåligheten var bättre. 10 minuter i fuktigt gräs krävde ett skärmbyte förra sommaren (1000 kr).

Tack för svaren hörni.
Ja man får väl tänka så, jag använder ju telefonen nån timme varje dag. Har gjort betydligt dyrare köp som om man ser till hur mycket jag använt dem, kostat nån tusenlapp i timmen..

Av Fyont

Är Iphone värd sitt pris?

Hej.
Sedan min första smartphone har jag kört på android och har gillat det, jag har väl testat en och annan launcher och vid ett tillfälle testade jag att byta rom men i sluändan faller jag ändå alltid tillbaka på att köra helt stock där det enda jag gör är att byta bakgrundsbild.
Har inte haft nåt emot iPhone direkt men det är framförallt på senare tid som jag har känt suget att testa en.
Efter att ha känt lite på dem i butik så tycker jag att de känns mycket mer responsiva och har bättre flyt överlag än de senaste android-modellerna.

Min nuvarande telefon är rätt så stor så det lutar åt 6s plus, också pga den bättre batteritiden (jämfört med 6s) samt den optiska bildstabiliseringen.
16GB verkar på tok för lite så 64 är väl det bästa valet... Då hamnar man på ca 9300kr. Jävligt mycket för en telefon kan man tycka, samtidigt ser jag att de senaste modellerna från Samsung etc ligger runt 7-8000 också.

Sedan verkar ju apples produkter hålla värdet mycket längre än konkurenterna.

Jag har jämfört de flesta operatörernas abonnemang där telefonen "ingår", med vad det skulle kosta att behålla mitt nuvarande abonnemang och köpa mobilen kontant. I de flesta fallen blir ett nytt abonnemang 1000-3000 dyrare på 24 månader än mitt abonnemang över 24 månader + mobilen kontant. I de fallen där det blir billigare med ca 1000kr att teckna nytt med mobilen handlar det om abonnemang där man får mindre data och sämre täckning bl.a.

Så det verkar ju som att det blir billigast att köpa den kontant. Men då är frågan, är den värd så mycket pengar? Ni som har en, är ni nöjda?
Jag tänker att man i slutändan ändå inte förlorar mycket mer pengar än att köpa en nyare android-lur då man troligtvis får nån tusenlapp mer på begagnatmarknaden för en iphone efter ca 2 år. Eller vad tror ni?
Beslutsångest.. 😀

Tack på förhand.

Av Fyont

Många felmeddelanden vid uppstart

Hejsan. Jag kom hem och startade upp datorn som vanligt, något som dock inte hörde till vanligheterna var att jag överöstes med felmeddelanden direkt efter jag hade loggat in i Windows.

Dessa dök upp:

http://i.imgur.com/JlqTktl.png

Jag testade att starta om datorn och samma sak hände. Efter lite googlande provade jag med att köra "sfc /scannow" i cmd. Korrupta filer hittades men alla kunde inte fixas stod det, en omstart krävdes.
Jag startade om datorn och någon slags verifiering och borttagning av korrupta filer sattes igång, efter några minuter så kunde jag logga in i Windows och allt verkar just nu fungera som vanligt igen.

Jag ville kolla om ni har någon aning om vad som kan ha orsakat detta? Kan det vara något med drivrutiner t.ex.? Eller något med hårdvaran?

Lite annan info är att det är en relativt färsk installation av Windows 7 Pro. Det har väl gått ca en månad sedan jag satt ihop datorn med ett Asus z97-A, i7 4790k, GTX 970, Samsung 850 PRO 256GB etc.

Tack på förhand.

Av Fyont

Köpte nyligen en dator och skärm för 18.000 med ett 970, övervägde 980 men efter mycket fundering bestämde jag mig för det billigare alternativet. Nu är jag inte så säker på att det var rätt val. Jag ha bara haft datorn i ett par dagar och funderar på att skicka tillbaka 970 för att byta mot ett 980. Vad tycker ni?