Inlägg

Inlägg som heeiman har skrivit i forumet
Av heeiman

Intressant. 7800x3d och 3080 är inte en kombo jag har övervägt. Ska läsa på lite mer om dem, tack.

Du har en poäng med att köpa direkt efter Black Friday. Kanske är bättre att vänta ett tag...

Till mitt fellow pothead (med ditt användarnamn antar jag att du förstår den referensen) uppskattar jag ett annat exempel på ett billigt chassi. Som ni båda verkar vara inne på bryr jag mig väldigt lite om hur snygg datorn är. Så länge den har bra luftflöde och inte ser för illa ut är det ok med mig.

RAM i ditt förslag är dock 6000MHz CL36 men kostar lite mer än mitt förslag som är 6000MHz CL30..?

Av heeiman

1440p gaming - ca 15k?

Hej!

Det var flera år sen jag byggde egen dator, men nu tänkte jag ge mig på det igen. Jag har kollat på youtube läst på och skapat ett förslag till ett bygge och skulle uppskatta en second opinion från någon med lite mer kött på benen.

https://komponentkoll.se/bygg/jSQMO

Mitt användningsområde är främst spel och kolla på film. Spelar både FPS och RTS och vill gärna kunna göra det åtminstone ett par år framöver. Jag känner inte att jag behöver använda ultra settings i spel för att ha kul. Medium till high duger gott och väl till den här grisen.

Det enda kravet utöver detta är att jag vill kunna göra det i 1440p och 144hz.

Jag siktade på ca 15k så lite över 16 är ok. Med det sagt är bygget baserat på amerikanska youtubers, så det kanske finns bättre deals i Sverige än vad jag har valt. Är inte gjord av pengar, så om någon har förslag som kan minska priset tas det glatt emot!

Av heeiman

@Destromath: En ASUS MG248Q. Surfat runt nu och hittar inga andra som har samma problem, bara personer med döda pixlar tyvärr. Tack för idén iallafall

Av heeiman

Garanti/Reklamation på skärm

Det uppstod nyligen ett fel på min skärm som jag nu haft i lite mer än 2,5 år vilket var tråkigt

https://i.imgur.com/iEWKctM.jpg

https://i.imgur.com/4fxGa6Y.jpg

Jag hade dock kvittot kvar och såg på Webhallens hemsida att garantin på min skärm var tre år. Jag mejlade då deras support där jag beskrev problemet och bifogade en bild. Fick svaret att jag kan antingen ta skärmen till en fysisk butik eller skicka in den till Webhallen för felsökning. Då jag tyckte det verkade väldigt krångligt att skicka den bestämde jag mig för att åka till närmaste butik.

När jag kom dit satte personen i kassan upp skärmen, kollade på den i en sekund och sa att felet var att panelen har spruckit och att det inte täcks av garantin. Han sa ytterligare att han skulle kunna skicka vidare den till ASUS, men att han visste att det inte skulle gå på garantin och skulle kosta mig mycket. Han avrådde mig starkt från det alternativet. Efter det kom hans kollega fram och sa att de inte accepterar skärmar med detta felet alls och att de inte kan ta emot den.
Jag frågade hur det kunde uppstått en spricka i panelen? Jag tolkade nämligen hans ton som att det var något jag orsakat. Han svarade att ”det händer ibland med lite äldre skärmar”.

Jag är helt säker på att det inte kan bero på något jag har gjort. Min skärm har stått på samma plats på mitt skrivbord sen jag köpte den i slutet av december 2016. Jag är ensamboende och har inga husdjur. Jag vet att jag inte har slått i skärmen, och det finns inga repor eller skador (som går att se på bilderna).

Har någon här erfarenhet av liknande ärende och vet om det är någon poäng med att använda reklamationsrätten eller är det bara att ge upp direkt och gå vidare i livet?

Med vänlig hälsning
Heeiman

Av heeiman

@Paddanx: Som aktieägare förväntar (hoppas hårt iaf) man väl sig dock att företaget ska nå sina mål. Målet är ju ändå ett typ av löfte till aktieägarna, så även om det går bra kanske det känns lite oroande att AMD gjorde en bristande analys av marknaden. Att det går bra just nu betyder ju att AMD åtminstone har en chans att korrigera detta inför kommande år.

Jag tror inte heller att grafikkortsförsäljningen kommer att öka i det närmaste (12-18 månader), de flesta jag känner sitter kvar på sina 1070/1080 och känner inget behov att uppgradera just nu. Däremot ska det bli spännande när Intel ger sig in på grafikkortsmarknaden, förhoppningsvis kommer det pressa priserna lite, men det är väl 2-3 år till om jag inte minns fel?

Av heeiman

@elklazor: Jag har sökt runt lite och kollat de här två:

https://edition.cnn.com/2017/03/07/health/soy-foods-history-c...

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320472.php

För att summera verkar det som att soja innehåller ett ämne som agerar som östrogen i kroppen. Artikeln i CNN förklarar dock att det finns två typer av östrogen, Alpha och Beta. Alpha är den dåliga (ökad risk för bröstcancer för den för bröstceller att växa). Beta är den bra och har motsatt effekt, så minskad tillväxt för bröstceller tolkar jag det som. Enligt artikeln binder sig det östrogenliknande ämnet helst till beta-receptorer i kroppen. Sluteffekten verkar vara du får något minskad risk för bröstcancer.
Medical news today säger att det är hälsosamt att äta soja i lagom mängder. Deras exempel är 7 dl sojamjölk om dagen. I större mängder kan det leda till problem med sköldkörteln i främst kvinnor. Det rekommenderas att inte äta sojaprodukter inom 4h efter man tagit medicin som påverkar sköldkörteln i så fall.

Slutsats: Ät soja, det är lugnt. Finns till och med bevis för minskad risk för åtminstone bröstcancer för personer som äter det minst någon gång i veckan.

Av heeiman

@anon159643: Du blandar inte ihop RAM och HDD? Jag är ingen expert, men 500GB RAM låter rätt vilt för... typ vad som helst jag kan komma på.

Av heeiman
Skrivet av Gruarn:

@Sawrem:

intressant övning! Jag tolkar din fråga som "vad kan jag köpa idag som kommer vara ok/bra idag och inte pengar i sjön om några år".

I mitt inlägg kommer jag att gå ifrån det som hittills presenterats och försöka förklara mina val. Valen är baserade på att det skall ge en ok upplevelse idag (dock inte utan kompromisser), gå att uppgradera utan att behöva byta ut och kunna utgöra en bra grund om ett intresse skulle odlas.

Så som paketet utformas kommer priset bli något över 8000:-, men det kommer gå att vara lite sparsam, även om det inte rekommenderas. Jag har jämfört priser på komplett.se.

Chassi+nätagg. Valfritt ATX-chassi som ser snyggt ut för ca 500:- + 650w agg från Corsair.

CPU+GPU: AMD 2400G. Detta är en kompromiss, men också det billigaste sättet att klara Roblox, Fortnite, Overwatch och Star Wars Battlefront I 1080p på någon detaljnivå. Går att uppgradera med ett grafikkort när budget/intresse medger. Det kommer släppas bättre processorer till moderkortet i 2-3 år till, så när han är 17 kommer han lätt kunna byta processor mot något riktigt kraftfullt om han vill.
Moderkort: Det billigaste X470-mobo som finns, ca 1500:-. X470 är den senaste och mest kraftfulla styrkretsen för AMDs moderkort. Vald för att det följer med StoreMI, vilket inte betyder så mycket nu, men kanske om 2-3 år. Borgar också för lite mer påkostade komponenter och bättre kompatibilitet framöver.

RAM: 8GB 3000MHZ CL15, ca 1400:-. Bra minne kan ge bättre prestanda. 3000MHZ CL15 är en bra avvägning mellan pris och prestanda.

HDD/SSD: En 2TB HDD kostar strax under 700:-, en riktigt snabb 256GB M.2 SSD kostar detsamma. I kombination med StoreMI kommer dessa tillsammans bli en riktigt trevlig kombination, men det puttar kostnaden till ca 9k. Själv skulle jag köpa en SSD nu och mer lagring senare om/när det behövs.

Windows 10 home OEM ca 1100:-

Skärm: Finns flera runt 22-24 rum och "1080p" -upplösning, gärna med "freesync", I spannet 1000-1400:-. Billigast på komplett var ca 1400, vilket gjorde att det drog iväg lite, men det finns alternativ på prisjakt.

Totalt ca 9200:- med skärm från komplett.

Vill du minska kostnaden kan du (alla priser ungefärliga och baserade på komplett.se)
Välja annan Skärm, 200:-
Bara ta en Hårddisk: 700:-
Välja billigare hårddiskar (men ha 1 snabb och en stor, hälften så stora) 400:-
Ta det billigaste ATX-chassit, ca 100:-.

Personligen skulle jag nog välja bort 2TB-disken och sikta på en sådan till Jul (tills dess klarar ha sig!) och sedan se om det inte borde gå ändå, beroende på skärm och chassi.

Uppgraderingar:
Till Jul: Hårddisk
Nästa jul: grafikkort ca 1500-2000:-
Födelsedag, 8 GB minne
Jul om 2 år: en R5-R7 Cpu.

Allt i paketet borde vara relativt aktuellt tills dess och endast Cpu behöver bytas på vägen.

Detta var ett bra och väl genomtänkt inlägg. Jag stödjer Gruarns idéer och tror detta kan vara en bra lösning för din son. Tusenlappen extra är värd att spara in och lägga på datorn om alls möjligt. Den datorn kommer inte att klara av de senaste spelen på högre inställningar (medium eller low är mer troligt) men det är inte hela världen. Som en 20 någonting man med ett intresse för att spela på pc och med en rätt bra dator själv sätter jag ofta inte grafiken på bästa möjliga i multiplayerspel. Det ger ofta "snygga" effekter att ha allt på Ultra men det gör det ofta svårare att se sina fiender. Tänkte det som ett argument om det kommer fram att kompisarna har bättre datorer.

Av heeiman
Skrivet av Joakim_lid:

Riktigt långsökt (men inte omöjligt) men det är inte så att du hostar en minecraft server?

Om ja, prova stänga av den.

Source: Jag hade aldrig själv upplevt några problem men sen började jag hosta en MC server på min serverburk hemma. Strax efter detta började jag med jämna mellanrum tappa internet med 100% packetloss mellan alla burkar i nätverket och routern. Efter jag slutade hosta MC så försvann problemet igen. Jag kan ju inte garantera att det hör ihop men tänkte att det kan va värt o kolla.

Edit: Och mitt problem såg ganska exakt likadant ut i pingplotter när jag testade.

Jag kör ingen minecraft server, så tyvärr ingen så enkel lösning. Tack för hjälpen ändå

Av heeiman
Skrivet av deegan:

Packetloss som du ser där är för att icmp svaret aldrig kommer tillbaka, och icmp är lågt prioriterat att processa så om en router på vägen har något bättre för sig så kan den punta paketet och du ser det i grafen som packetloss. Det är ju inte packetloss på dina tcp paket mot facebook bara därför exempelvis.

Skulle rekomendera att du testar byta engine i pingplotter till UDP då det egentligen är det "rätta" sättet att köra traceroute, du ändrar det under nån "engine options" och sätter "packet type" till UDP.

Ska testa, tack!

Av heeiman
Skrivet av TrueType:

Vad har du för modell på din asus-router? Kör du trådbundet eller trådlöst genom routerns egna wifi?

Det är en asus RT-N15U. Jag kör trådlöst via routern, ja.

Av heeiman

Hjälp med att tolka en graf på packetloss

Hej!

Jag har på den sista tiden upplevt problem med mitt internet i form av lagg när jag spelar. Efter ett snabbt ping kommando i kommandotolken mot google.se märkte jag att jag ofta fick 25-50% packetloss (ibland bara väldigt högt ping). Jag felsökte mina prylar (nätverkskort och router) men de verkar fungera. Detta kombinerat med att problemen bara uppstår på kvällar ledde mig till slutsatsen att det sannolikt är ett problem hos antingen min hyresgivare eller bredbandsleverantör. För att nu bevisa detta installerade jag ett program som heter Pingplotter.

Nedan här har jag exporterat flera bilder på en graf, i ett försök att visa datan någorlunda kronologiskt.

https://share.pingplotter.com/JDhnUMxDaNA.png

https://share.pingplotter.com/ddGq5cAQ23S.png

https://share.pingplotter.com/ANuGmnwfuef.png

https://share.pingplotter.com/4nnqZzos1CF.png

https://share.pingplotter.com/Qu8qjHM9yhb.png

Jag förstår ju då att de olika siffrorna representerar olika steg i nätverket, där 1 är min router. Mitt problem är att ju längre fram man kommer i grafen, desto mer verkar packetloss problemet typ drabba alla punkter. Men det är ju sannolikt inte fel på alla delar i kedjan?
Vad jag nu behöver hjälp med då är att förstå var felet ligger alltså, så att jag antingen kan köpa ny router, eller ringa min leverantör/hyresförening.
All hjälp uppskattas!

Med vänlig hälsning
Heeiman

Av heeiman

Dator POSTAR ibland...

Hej!

Det är så att min käre bror beställt hem en ny dator som jag har byggt ihop åt honom idag. Har dock ett litet problem. Datorn postar med RAM ibland. Om jag tar ur ram-minnena så piper det som det skall, men om jag sätter i dem så är den antingen tyst och startar om direkt, eller så kör den ett pip och håller sig igång i ca 30 sek innan den startar om igen.

Jag har testat med olika ram, samma grej. Har även kollat nätagget, det funkar utmärkt i min egen dator, som har mer krävande prylar än hans. Jag är helt förbryllad. Är moderkortet kört kanske?

De få gånger som det faktiskt startar kommer det inget på skärmen btw, den postar och sen nada.

CPU: Intel i5 3570k
Moderkort: Gigabyte z68ap-d3
Minne: 4GB DDR3 1600 (Har testat med olika)
Grafikkort: HD 7850
Nätagg: OCZ 550W ZS

All hjälp uppskattas!

Mvh Heeiman

Av heeiman

Sitter själv med ungefär samma budget och har fått fram detta http://www.inet.se/kundvagn/visa/2752231/rawr
Kanske kan vara nått?

Av heeiman
Av heeiman

Har fått 1000 extra att jobba med, och efter lite pill kom jag fram till följande kombo:

AMD FX-8120 8-Core Processor
ASUS M5A97 R2.0, Socket-AM3+
Corsair CX 600W PSU
ZOTAC GeForce GTX 650 2GB GDDR5
Crucial m4 SSD 2.5" 64GB
In-Win Mana 136 Midi Tower Svart
Seagate Barracuda® 7200.12 1TB
Crucial DDR3 BallistiX Sport 1600MHz 8GB

Kan jag få en bättre processor för det priset? Har läst lite blandade tankar om Bulldozern

Av heeiman

Oh. Returnera det till där du köpte det och säg att det inte funkar bara, förhoppningsvis får du ett nytt.

Av heeiman

Alla CDON spel jag har lyckats beställa gratis inför min nostalgitripp:
Battlefield 2142 -Deluxe Edition + Deadspace 2 (beställ tillsammans för att bli gratis)

Command and Conquer: First Decade

Best of Range: Call of Duty: Deluxe Edition

Brothers in Arms : Road to Hill 30

Tropico 3: Absolute Power

Såg även att man kan ladda ner nått pack till Dishonored om någon är intresserad: http://cdon.se/spel/downloads/dishonored-dunwall-city-trials-...

Av heeiman

Sry, det var allt jag hade

Av heeiman