Inlägg

Inlägg som xmmm har skrivit i forumet
Av xmmm
Skrivet av pine-orange:

Det har väl en annan funktion med, att göra strömmen som kommer in blir "renare" och det är bättre för utrustningen?

Ja det skulle man väll kunna säga, de kan definitivt kopplas så.
Men för det mesta är de nog inte "aktiva" så länge som inkommande elnät är stabilt.
(fördelen är att de redan roterar om det blir strömavbrott, det gör ju inte ett dieselaggregat) Dock brukar man koppla Dieselaggregatet till svänghjulet för att kunna bibehålla momentumet och därmed 1: slippa avbrott, 2: klara längre strömavbrott

*Nu när jag skrivit klart ovanstående så tror jag att jag kom på vad det var du syftade på.

"Beacon Power is building the world’s largest flywheel energy storage system in Stephentown, New York. The 20-megawatt system marks a milestone in flywheel energy storage technology, as similar systems have only been applied in testing and small-scale applications.

The system utilizes 200 carbon fiber flywheels levitated in a vacuum chamber. The flywheels absorb grid energy and can steadily discharge 1-megawatt of electricity for 15 minutes. The system takes the place of supplemental natural gas power plants that have been used to balance supply and demand in grid activity prior, boosting energy production during peak demand, and lowering production during peak supply."

Av xmmm
Skrivet av medbor:

Jag menar alltså dumpa maximalt med ström i någon sekund in i ett litet batteri/kondensator, sedan omvandla spänningen till något marginellt högre och skicka tillbaka nästa sekund eller via en annan stolpe. Några procent förlust såklart, men med 3-10x profit är det ju inga problem

Det du mer eller mindre söker är en form av backuplösning som finns i serverhallar, sjukhus mm. goggla "Flywheel backupgenerator".
Dessa håller otroligt länge, degraderas inte av urladdningar så som batterier gör. Speciellt de nyare med magnetiska lager kräver nästan inget underhåll. Konceptet är enkelt, man roterar en tung disk som bygger upp rörelse energi (när man har gott om energi), och när strömmen bryts/har ont om ström använder man den uppbyggda energin för att generera el. Vet inte om det finns i mindre format som kanske inte kräver 80A säkring för att dra igång.

Av xmmm
Skrivet av Ande:

Nej, jag börjar inse att det finns ont om lösningar på problemet. Men du kör alltså med Telias router, och sedan kopplar du in tre mesh-noder till den? Har du då bara bryggat Telias router och kör med en av noderna som faktiskt router, och det går bra?

MVH
Andreas

Japp, du kan aktivera "Bridge mode" på port 4 på Telias router -> nätverkskabel Port4 -> Mesh router 1 -> Mesh 2 -> Mesh 3
*Mesh 1 (källare) har alltså WAN från Telias port 4, Kabelanslutning till Mesh 2 (våning 2), Kabel ut i Garage för framtida AP
*Mesh 2 Ethernet från Mesh 1, har Telia tv, samt en AP anslutna till sig.
*Mesh 3 Har Telia tv, samt en AP ansluten till sig

Mitt system har möjlighet till backhaul både över nätverkskabel och elnätet (vilket fungerar sådär över elnätet då det är olika säkringar, så jag funderar på att undersöka om det är möjligt att dra en fiberkabel i befintliga VP-rör via ett eluttag för att få full fart i vardagsrum/kök mm i entréplanet (mesh 3)

Detta är det enklaste sättet att lösa ditt problem på, aktivera Bridge mode och stäng av Telia routerns WIFI. (se till att du kopplar nätverkskabeln till port 4) Så kör du allt via dina XT8 istället.

Jag såg dock något inlägg om att det inte ska vara nödvändigt sedan i Maj i år, så jag kanske ger det ett nytt försök inom kort.

Av xmmm

Jag har själv provat 511 lösningar för detta.. Telias tv fungerar inte med alla powerpluggs, Wifi->RJ45 extenders o dyl. Det blev att jag satte upp ett speciellt uttag för tv istället.
Hos svärföräldrarna så har jag aktiverat Pass-through (vilket är rätt irriterande eftersom den då är helt hjärndöd) Men där har vi alltså ett Telia Router-> 3 st mesh routrar (2st har tv) samt 2st telia TG234 som repeater/AP
Om ni bara visste vika problem det har varit... varje strömavbrott = problem

Jag följer denna tråd me spänning

Av xmmm
Skrivet av Ninotramp:

Lägg dig på rörligt istället och ta ett år på dig och förhandla nästa år. Jag fick 1,14% (85%) rörligt hos Länsförsäkringar där jag är kund sen innan. Kommer ju inte få så bra nästa år men då har jag mer tid på att förhandla iallafall. Är ändå så mycket runt husköp osv att man inte hinner/orkar hålla på med räntan för mycket

Dela upp lånet är inget bra det heller.

Swedbank är tyvärr dåliga på att erbjuda bra räntor, jag fick ungefär samma som dig hos dom om jag blev helhetskund. Hur mycket pengar du har sen innan skiter dom i.

Alltså jag skulle också säga rörligt, mycket talat för att reporäntan kommer hamna på minus inom 2 månader, Vilket ger bankerna högre marginaler

Av xmmm
Skrivet av Matvraket:

Jag tror de flesta har råd med en ränta på 3% vilket jag ser som en ganska sannolikt om några år.

Alltså jag är tveksam till att vi kommer se den räntan på några år.
Med tanke på nuvarande inflation som beräknas till ca 4%? så kommer nog riksbanken snarare återinföra minusränta. En del som talar för detta skulle jag säga att man brukar veta kommande ränta 1 Januari varje år, men detta är framflyttat till 10 Februari 2022.

Personligen tror jag 4% inflation är kraftigt i underkant. Vi kommer se en långtgående konsekvenser med anledning av det höga dieselpriset och elpriset.
1.Vart odlas maten vi äter och djuren som föds upp för slakt? - Glesbygd.
2.Vart har man högst elnätsavgifter - Glesbygd.
3.Vilka påverkas mest av prishöjningarna av bränsle och el - Glesbygd.

Kontentan av detta blir ökade transportkostnader, ökade framställningskostnader, som utöver höga elpriser, bränslekostnader, ökade priser på precis allt vi importerar (tillgång, efterfrågan) samt inhemska matvaror (skulle i alla fall jag kunna räkna ut blir mer än 4%) Släpeffekten blir ett faktum då få av oss kommer få en löneförhöjning som kommer matcha denna inflation, eller det att regeringen har infört en åtgärd som ger ett ordentligt utslag.

Faktumet redan nu är att det för många är mer lönsamt att VAB'a / sjukskriva sig än att pendla till arbetet - vilket blir både problematiskt och dyrt för arbetsgivaren. - så är den onda spiralen igång.

Det jag med ovanstående ville komma fram till är att NEJ jag tror inte på en höjd ränta i närtid. Sen har vi även "MAD" mutual assured destruction, vi är väldigt högt belånade i samhället - det skulle krascha totalt vid högre svängningar. Så det kommer förhoppningsvis staten att förhindra om dom har något vett och förstånd, då kostnaderna för detta är långt högre än vad åtgärderna skulle vara.

Av xmmm
Skrivet av osgorth:

Jag skulle ha signat upp om det gick att titta på min PC, men som nästan alla andra tjänster vägrar de streama i 4K till PC. Märkligt att det fortfarande, mot slutet av 2021, bara är Netflix som lyckats med "det tekniska underverket".

Ja, jag vet att det är ett DRM-problem, men igen: Netflix har 4K support. Usel och dyr. förvisso, men det finns där. Det går m.a.o. att lösa problemet.

Köp en Cromecast Ultra och plugga in i skärmens HDMI-uttag?

Av xmmm

Det låter skumt.
står datorn på bordet eller under bordet?, kanske du klämmer nätverkskabeln mellan bord och vägg eller hur du nu har dragit kabeln till routern? Jag menar, kanske nyper det till lite lätt i kabeln varje gång du sätter dig vid skrivbordet?. Ofta i lite billigare patchkablar är inte ledarna av ren koppar, utan det är billigare metall som är pläterade i koppar.. Det är klart att en sådan kabel blir väsentligt känsligare mot yttre påverkan, plötsliga strömspikar etc.

Kanske har din router POE. Du bryter strömmen/startar om den ofta och att den under denna processen testar POE porten 0,5 sekunder? så att det är en kombination av billigare kabeln och detta som dödar kabeln?

enklast är nog att byta kabeln igen, kolla då efter en kvalitetskabel i koppar (de är inte nödvändigtvis mycket dyrare) Ju högre upp på Cat skalan - desto bättre kvalité krävs på kabeln. exempel Cat 7 för 10gbit 2 meter kabeln ca: 50kr

Av xmmm

ett tips om du har diskmaskin, köp Sodastream Crystal som har glasflaskor. Känns långt mer fräscht -tillräckligt snygga för att ställa fram på ett dukat bord. (hade en "vanlig" med plastflaskor först som jag skänkte bort till svärföräldrarna, den användes lixom aldrig)
Nu kör vi nästan Sodastream varje dag.

Smaksättning: någon nämnde om ZERoh!, kan bara stämma in i detta, annars är det rätt lätt om man vill ha lite gött vatten att lägga i en myntakvist, lime, jordgubbar, hallon eller precis vad man känner för - låta dra någon timme i kylen eller förbereda dagen innan.

Av xmmm

du ska nog ta och prova ett recovery program och se om du hittar fragment eller data på minnet.
det finns ett gäng gratis program där ute. Hittar du merparten av filerna kvar är det troligtvis filsystemet som är korrupt. Men jag känner igen problemet -framförallt med Kingston stickor

Av xmmm

Jag har två konton, ranksen hoppar ju lite med typ guld 1-3 och plat/diamond på andra, kör gärna lite csgo med allt möjligt folk också, tidigare global/supreme men rätt "avdankad" nu i och med Valorant. Editerar eller PMar när jag kommer hem från arbetet

Av xmmm
Av xmmm
Skrivet av CusmaR:

Google Home Max högtalare för €149, jag slog till på en sådan och en Chromecast den nya modellen! Går mycket pengar nu sista minutrarna av BF haha.

https://www.fnac.com/Google-Home-Max-Noir-Charbon/a12674087/w...

japp och snart är Cybermonday

Av xmmm
Skrivet av Pirum:

Samma här...men tänkte att vafan, jag kan väl också köpa en sådan, den är säkert jättebra på vad den ska göra och kan bli en fin present till släktens gourmetkockar (som jag inte tillhör). Men nu verkar denna superdeal inte finnas? Lika bra jag struntar i det kanske, man ska aldrig köpa sent på kvällen om man druckit för mycket kaffe...

varsogod
https://shop.anovaculinary.com/en-se/dpa/add/tocart/sku/AN600...

Av xmmm

hade inte planerat att köpa en sous vide....men faaaaan 2k fattigare (med vakumpåsar) är inget att hänga läpp över när man har perfekt kött på bordet

Av xmmm

börja förvalta en aktie/fond portfölj istället -typ samma triggers och man blir rätt glad när man ser att det går bra exempelvis - pengarna är inte borta - utan investerade
Det fungerar för det mesta för mig... men varje Blackfriday blir ändå något dyr -det följer alltid med något man egentligen kanske inte behöver xd.

Av xmmm

kolla här annars
https://www.amazon.se/gp/product/B07MBQPQ62/ref=ox_sc_act_tit...

Av xmmm

Ge mig en Noctua NH-d15 tack

Av xmmm
Skrivet av redjy:

En till YouTube video med test

https://youtu.be/LPTbx4fk3rw

Han fick bättre resultat med 4000mhz. Han körde 2 x 8GB.
med tanke på det Gamers Nexus har nämnt om 2vs4 stickor så känns det väääldigt oklart fortfarande

Av xmmm

Jag hade lagt 300:- extra för att få denna SSD.
https://www.komplett.se/product/1121774/datorutrustning/lagri...
1325:-