Inlägg

Inlägg som Tomtefarfar har skrivit i forumet
Av Tomtefarfar

Lyssnat på era råd och har kommit fram till det här nu:

https://www.inet.se/kundvagn/visa/3RclAQShlr5vT4VNpSGJoliuM88/mattias-sweclockers-rad

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/3RclAQShlr5vT4VNpSGJoliuM88/ma...

Kan Inet kontrollera bygget utan en Windows-installation? Ska försöka övertala honom att skaffa windows online för någon hunka.

Av Tomtefarfar
Skrivet av eugenecernan:

Skippa windowsinstallationen. Köp en nyckel online för typ en hundring istället och gör det själv, otroligt enkelt. Personligen hade jag siktat på lite mer lagring istället.

Ska försöka övertala honom! Angående lagring har han en SSD på 1 TB i sin gamla burk som han kan flytta över. Det ska han nog kunna göra själv.

Av Tomtefarfar

Ny dator utan grafikkort till polaren, är detta ett okej bygge? 10-12k budget

Tja!

Nu är det så att min kompis är redigt less på sin nuvarande dator och vill ha en helt ny. Jag gav honom mitt gamla GTX 1080 ti då jag själv uppgraderade till ett 4070 Super. Han kör fortfarande på sin i5 4690k och 8gb RAM, så mitt gamla grafikkort gjorde ingen större nytta.
Han är tvåbarnspappa och vill inte ha massa RGB-fläktar eller chassin med tempererat glas då ungarna flockas till allt som lyser färgglatt. Han är också helt ointresserad av att bygga sin egen dator och jag är upptagen med mitt examensarbete så jag har ingen tid att skruva ihop den åt honom. Han spelar CS2, WoW, Apex och ibland lite mer krävande spel med en 1080p 144hz-skärm.

Jag vill höra era åsikter av bygget jag har satt ihop!

Tack på förhand

https://www.inet.se/kundvagn/visa/VhclAcDQgmZ5HyxJoqJi-2C1IMI/mattias-speldator

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/VhclAcDQgmZ5HyxJoqJi-2C1IMI/ma...

Av Tomtefarfar
Skrivet av BTLulle:

Tror de är AMD programvaran som strular, testa med en äldre, körde en från oktober tror jag de var och då försvann de. Kör med senaste nu men har bara 1 skärm så gör inget annat då jag tittar på Netflix och då går d ebra, men så fort man gör nått mera än bara Netflix så hackar de även Netflix hackar.

Får testa det senare. Laddade hem senaste drivrutinen från AMD nu i alla fall och problemet verkar kvarstå. Får fortsätta att leta lösningar ikväll men för tillfället måste jag gå från datorn ett tag.

Av Tomtefarfar
Skrivet av Dr.Mabuse:

Den där hårdvaran duger inte.... köp nytt!

Skämt åsido. Jag har betydligt äldre grejor än det där (fast z370/8700/1080Ti är på väg in) och det rullar på utan problem så något är galet.

Vad har du för leverantör, dvs du sitter inte på ComHems coaxnät som saggar efter så fort alla kommer hem och slå på datorn?
Har du rensat bort och installerat drivrutinerna för grafikkortet på nytt?
Mitt AMD-kort hade ett medföljande program där man kunde anpassa drivrutinern för spel, detta gjorde mina spel långsammare och att filmer hackade, kanske Nvidia har samma sak och i så fall pröva slå på/av?
Hur mycket ledigt diskutrymme har du? Är disken full kan det påverka buffringen.
Det var vad jag kom på spontant...

Lite tips från Netflix själva: https://help.netflix.com/sv/node/306

Har aldrig haft problem med min ISP och har aldrig märkt av att dom throttlar eller att internet blivit sämre.
Ska testa att ladda hem nya drivrutiner nu och göra en helt ny installation med hjälp av DDU. Förhoppningsvis så kommer det att fungera.
Jag har ca. 45gb över på min SSD så lite plats över har man ju ändå.

Tack för länken. Ska läsa på litegrann.

Av Tomtefarfar

Netflix laggar hela datorn

Hej!

Skaffade nyss Netflix och tänkte kolla på lite filmer idag men då märkte jag att när jag spelar upp en film på Netflix (App eller Browser, spelar ingen roll) så får jag som ett fryslagg var 2-3 sekund i 0.2-0.5 sekunder. Det är väldigt störande och även filmen verkar lagga. Även när Netflix är minimerat och filmen pausad så fortsätter lagget.
Vad kan detta bero på? Någon annan som har haft liknande problem?

Det är inte internet som är problemet då jag har Fiber (100/100) som är väldigt stabilt.

Windows 10 Pro
R9 Fury
i7 7700k
16gb ddr4 2400mhz ram
Samsung SSD 120gb
120hz skärm + 60hz skärm (2 monitor setup. Testade köra båda skärmarna i 60hz men hjälpte inget)

Av Tomtefarfar
Skrivet av tellus82:

Nja, det var att ta i så man sprack, om man är snäll så kan man räkna 30% vid samma frekvens, kör du 2133 minnen på sandy skiljer det ännu mindre. Finns en viss tendens på detta forum att utmåla Kaby som att vara extraordinärt mycket bättre än vad som helst när det kanske inte riktigt är det. Att gå från en sandy i5 till en modern i7 skulle vara långt mer vettigt än en modern i5, eller varför inte rent av en Ryzen hexacore.

I väldigt många fall kan det vara långt mer lönande att lägga pengar på en bättre gpu men en sandy i5 skulle nog även jag uppgradera, speciellt när man redan har ett 1070. När det kommer till frametimes så blir dom markant bättre på sandy av att köra 2133MHz minnen. En annan sak är att witcher 3 har lite uschlig frametime oavsett system (beror mycket på hur det laddar in content live/streamar assets, blood and wine delen har förbättrat system), det kan man avhjälpa genom en fps limiter ála RTSS.

Edit: @Tomtefarfar Kör du möjligtvis witcher 3 från en vanlig hårddisk?

Hej, ursäkta att jag inte har skrivit på några timmar nu.

Angående din fråga så kör jag W3 på en vanlig Seagate 1TB HDD, 7200rpm.

Av Tomtefarfar
Skrivet av Stealthbomb:

Tror jag läste att Coffee Lake ska bli "upp till 15% snabbare" än nuvarande, så nog finns det en gnutta incitament att vänta. Då du redan köpt ramminnen hade jag uppgraderat redan nu! Får man fråga vilken skärmupplösning du har för jag har samma cpu och gpu?

Jag kör just nu på en Benq 2420t, 1080p 120hz skärm. Jag har märkt i vissa spel (BF1, Witcher 3 o.s.v.) att min CPU chuggar riktigt mycket i städerna och när det är många karaktärer samtidigt på skärmen. Sen så är det väldigt "hackigt" fast jag har hög FPS. Jag antar det beror på dålig Frame-time.

Jag har nu beslutat att jag kan stå ut med min CPU i ett halvår till och jag kommer att vänta tills Coffee Lake eller andra generationen av Ryzen CPU's. Känns jobbigt att ha 16gb ddr4 ram liggandes, men jag vill vara extra säker på att mitt köp är framtidssäker och just nu så är det inte allt för stor uppgradering för priset. När jag tänker efter så blir det en saftig prislapp om jag ska köpa i7, men om jag vill spara en tusenlapp så blir det inte en sån superstor prestandaskillnad om man ska tänka på framtiden också (Ryzen 5, i5).

Jag får tacka för alla svar och förhoppningsvis så blir Coffee Lake eller andra generationen av Ryzen en mycket bättre uppgradering. Synd att chansen finns att man väntar i onödan, men jag får ta den risken.

Av Tomtefarfar
Skrivet av Andreaz1:

Varför 6700K och Z170 som redan har blivit ersatta av 7700K och Z270?

Skickades från m.sweclockers.com

Hmm, nu när jag kollar på Prisjakt så ser jag att det bara är ca. 300kr skillnad mellan i7 6700k och 7700k. Däremot så såg jag nu också att det fanns ett riktigt billigt Z270-moderkort https://www.komplett.se/product/909738/datorutrustning/pc-kom... .

Det är nog smartare om jag kör på det där istället för det jag hade tänkt på när jag skapade tråden!

Av Tomtefarfar

i5 2500k 4.5ghz uppgradera till i7 6700k eller vänta tills Coffee Lake?

Hej!

Eftersom jag inte håller på med rendering eller multimedia utan endast lirar spel och streamar någon gång så funderar jag på att uppgradera min 2500k till en 6700k eftersom jag börjar känna av att min i5 2500k börjar bli ett bottleneck (har ett GTX 1070). För några månader sen inhandlade jag 16gb ddr4 ram-minne för runt 1000:- som bara har legat i mitt rum som nu letar efter ett fint moderkort.

Men min fråga är då om jag ska vänta ett halvår till Coffee Lake eller om jag ska passa på att köpa ett moderkort och en 6700k nu. Kan man verkligen förvänta sig en stor prestandaförbättring i spel? Eller tror ni Coffee Lake kommer bli som Kaby Lake vs Skylake?¨

Jag funderar på detta moderkort till 6700k:

https://www.webhallen.com/se-sv/datorkomponenter/224504-asus_...

Av Tomtefarfar

RX 480 framtida pris

Hej!
Jag är extremt sugen på att köpa ett Sapphire Radeon RX 480 NITRO+ 4GB för 2590:-
Min fråga är då om det är värt att beställa just nu eller kommer priset att gå ner med några hundralappar om någon månad?
Tack på förhand.

Tomtefarfar

Av Tomtefarfar
Skrivet av thli72:

Nu är ju 4670K 21:- billigare än 3570K . . men det nya Z87-G41 200:- dyrare...så bara 179:- extra för o få Haswell.

Men visst ligger du på budgetgränsen är ju det inte mycket att göra

Tror inte det spelar någon roll om det är bara 300kr över hans budget. Han får väl leva på nudlar i några dagar istället Åter igen, jag tackar för rekommendationen!

Av Tomtefarfar

Såg nu att en Haswell cpu var t.o.m lite billigare än ivy bridge. Behöver nog inte byta ut grafikkortet då! Jag tackar och bugar för en bra rekommendation!

Edit: http://www.inet.se/kundvagn/visa/4141276/kompisdator2 här är det nya bygget. Tror nog att han ska köra på det här.

Av Tomtefarfar
Skrivet av thli72:

Jag tycker ju det är värt nån hundring till för o få nya i5-4670K o ett Z87 moderkort i Haswell serien

Hur mycket mer prestanda får man från att uppgradera från en Ivy Bridge till en Haswell? Om jag byter cpu:n så måste jag sänka priset på någonting annat som t.ex grafikkortet därför att budgeten redan överstiger litegrann!

Får han mer prestanda om han uppgraderar sin cpu men minskar grafikkortet till exempelvis en R9 270x? (300 kr billigare än 7970).

Det där grafikkortet är så saftigt prisat så jag blir lite tveksam om han får bättre prestanda!

Av Tomtefarfar

Speldator för ca. 7000:-

Hej!

En vän till mig har tänkt skaffa sig en ny speldator och hans budget ligger på mellan 6000 - 7000 kr. Jag har byggt en dator till honom på Inet och jag undrar om ni har några andra förslag på komponenter som man kanske kan byta ut mot någonting annat.

Här är datorn i alla fall:

http://www.inet.se/kundvagn/visa/4132846/kompisdator1

och grafikkortet:

http://www.webhallen.com/se-sv/hardvara/186336-powercolor_rad... (Ej i lager)

Notera att han har en Windows 7 ultimate-kopia hemma hos honom och jag ska montera ihop datorn åt honom.

MVH Tomtefarfar

Av Tomtefarfar
Skrivet av halojoy:

Ja, det är så bra du kan få för 8.000.
Ett GTX 660 Ti är inte fy skam!

Om jag skulle ändra nåt är det moderkortet.
Ta gärna ett Z77 kort. T.ex. det här:
http://www.inet.se/produkt/1902243/asrock-z77-pro3-atx

Sen har du tagit en hårddisk på 2.5" med 5400rpm.
Ta en 3.5" med 7200rpm istället. T.ex. den här:
http://www.inet.se/produkt/4303952/500gb-western-digital-cavi...

I övrigt är det bra.

Tack så mycket! Det här blir nog kanon, jag kör på detta!

Av Tomtefarfar

Bra speldator för 7500-8000 kr?

Hej!

http://www.inet.se/kundvagn/visa/2224422/2012-08-29

Jag undrar om den här datorn är den bästa man kan få för 7500-8000 kr. Är det någonting som kan bytas ut till någonting bättre?
Jag har redan ett operativsystem hemma och jag kan montera den själv!

Tackar för svaren!

Av Tomtefarfar

Skulle verkligen uppskattas om någon snäll själ skulle låna ut en beta-key till mig! Har sett fram emot att spela SMITE i flera månader. PM går bra!

Av Tomtefarfar

Räcker 650w för sli gtx 570?

Hejsan.
Ja, som rubriken säger; Räcker det med ett 650w nätagg för att kunna köra två stycken EVGA GTX 570 HD (ej överklockade) och ett överklockat i5 2500k (4Ghz) ?
http://www.inet.se/produkt/6909625/fsp-650-80egn-650w-80-gold Är mitt nätagg om ni undrade.

Av Tomtefarfar

Nya datorn startar inte i chassit!

Hejsan.
Jag gjorde en tråd igår då jag inte kunde få igång datorn när man byggde utanför chassit. Till slut så fungerade det att starta datorn utanför chassit men när jag väl har monterat in alla komponenter i chassit så händer det ingenting när jag trycker på start-knappen. Det är bara standby-lampan som lyser på moderkortet. Fläktarna rör sig inte när jag trycker på start-knappen.
Vad kan det vara för fel? Är det någonting jag har glömt att koppla? Någonting som är trasigt?
Power sw / hddled - kablarna är kopplade korrekt.

Setup:
GK EVGA GeForce GTX 570 HD
CPU Core i5 2500K
Corsair 8GB (KIT) DDR3 1600MHz/CL9/VENGE INET
Kab Fractal Design Define R3/SVART/NO-PSU USB 3.0
Nätagg FSP FSP650-80EGN 80+ Gold
DVD±RW Samsung 22X DL Sva rt, Bulk, SH-222AB/BEBE
MK Asus P8P67 PRO Socket 1155, P67, ATX, B3