Inlägg

Inlägg som DevilsDad har skrivit i forumet
Av DevilsDad

Meh, de flesta frågorna handlade inte om processorkylare, vilket titeln antydde.. oavsett, ovanligt lätt quiz. Hade ett par kvaliricerade gissningar resten kunde jag.

Av DevilsDad
Skrivet av superapan:

Det beror förstås på vilka spel du kör. När man spelar BG3 låter det mycket mer jämfört med typ FTL.

Det är ingen subjektiv åsikt, Steam deck låter mycket mer än en Switch i samma spel, se t.ex https://www.youtube.com/watch?v=53NX8BXUSyI

Jag är verkligen ingen Switchfantast, jag sålde min och köpte Steam Deck istället. Ibland tycker jag lovorden för Steam Deck är lite överdrivna bara...

Det där måste ju bero extremt mycket på vilken typ av spel. När vi båda spelar slay the spire så låter min steam deck mindre än switchen. Måmg spel har ju högre detaljrikedom på steam decken jämfört med switch. Då kan jag tänka mig den låter mer.

Edit: Sedan är det relevant skillnad på lcd och oled varianterna led.

Av DevilsDad
Skrivet av EntropyQ3:

Det där är ett bra exempel.
Totk:s prestanda är ett medvetet val av utvecklarna själva. Spelet är utvecklat för, och säljs bara på Switch. Så de visste precis vad de gjorde, det har fundamentalt inte med hårdvarans begränsningar att göra. Det finns ingenting som säger att om Switch2 har fem gånger så hög prestanda, att inte utvecklarna skulle göra precis samma bedömning för ett Zelda spel på den konsolen. Det är en fråga om värderingar, inte hårdvaruprestanda.

Prestanda är ett PC-centriskt begrepp så tillvida att det är vad som används för att driva försäljning. 20% högre grafikprestanda kan anses vara värt X antal tusen kronor. En produkt ”besegrar” eller till och med ”krossar” en annan vid en genomsnittlig prestandaskillnad på 7%….. Sånt ser du bara i den försäljningsrelaterade delen av PC media (alla som är reklamfinansierade i praktiken) och deras tillhörande forum.

Det handlar ju inte om att utvecklarna säger "20fps är det vi vill ha, vi ska designa grafiken så den hamnar där." Det är en avvägning mellan estetik och fps. Utvecklarna valde att tumma på frame raten för att få med fler grafiska detaljer. Med bettrw prestanda så behöver de inte göra samma kompromiss.

Nu exponeras jag inte för jättemycket reklam/marknadsföring. Men jag har definitivt minnen av att konsollutvecklare marknadsföra "pro"-varianter av konsoller med att de har bättre prestanda, och när olika konsoller jämförs pratas det också om skillnaden i prestanda. Visst är det vanligare innom PC-världen, men det är också en värld som utvecklas snabbare med kortare generationer.

Du kan mycket väl ha en poäng i det du skriver, jag motsätter mig främst att säga att prestanda är ett "PC-centriskt" begrepp. Det amvänds friskt innom allt mellan microkonteollers, till telefoner, till servrar och superdatorer.

Av DevilsDad
Skrivet av takeoninja:

Njae, alltså prestanda är ett så väldigt PC centriskt begrepp. Spel upplevelsen är himla bra i många Switch spel, bland det bästa som släppts de senaste åren. Sen finns det smolk i bägaren i form av lagg och annat som faktiskt stör men om det är något Nintendo kan så är det att leverera bra spelupplevelser och det är långt viktigare än prestanda och fin grafik för dom allra flesta.

Det sagt så är Sunshine/Moonlight en game-changer för handhelds i min mening. Det fungerar så oförskämt bra och har helt förändrat hur jag spelar. Flexibiliteten i att inte vara låst framför datorn gör att jag faktiskt KAN spela, iaf lite, trots 3 barn. För det är snabbt igång och lätt att lägga ner och plocka upp.

Försökte låna en switch för att spela Zelda totk. Det är ju ett spel utvecklat av Nintendo själva specifikt för switchen. Det var ju helt ospelbart. Katastrofal upplevelse. Främst pga prestandaproblem.

Prestanda är absolut inte ett PC-centriskt begrepp. Möjligen är det så att folk som väljer att spela på PC är mer medvetna om prestandan hos olika system, och därmed pratar mer om det. Men jag lovar dig att konsoll- och spelutvecklarna pratar väldigt myclet om det oavsett plattform.

Av DevilsDad
Skrivet av superapan:

Jag är inte superimponerad av min Steam Deck. Den låter ju som en jetmotor, trots att jag bytt till den tystare varianten fläkt och slängt på PTM7950. Min gamla Switch var helt knäpptyst. Paketeringen är bra, men man ska inte behöva använda noise cancelling-lurar för att spela på den...

Wut.. min steam deck låter mindre än flickvännens switch.. och med tanke på prestandaskillnaden är det rejält imponerande.

Av DevilsDad
Skrivet av Dvorak96:

Då får de överge x86 först. annars blir det bajs av det hela. man kan säga vad man vill om Nintendo. men dom var smarta och hade ARM när de gjorde switch

Handhållet är förvisso en av kategorierna som har mest att vinna på att överge x86, men det går ändå att skapa bra handhållna med det. Är sjukt imponerad över steam decken tex.

Av DevilsDad
Skrivet av dlq84:

Man kan fortfarande ha APIer för det i Directx och Vulkan o.s.v.

Sure, men vad har det med Nvidia att göra?

Av DevilsDad
Skrivet av medbor:

Låter som ganska lågt hängande frukt att anpassa upplösning med avstånd, intressant om inte Nvidia tänkt på liknande saker

Detta är väl ganska likt VRS eller tesselering som också anpassar detaljerna baserat på hur mycket det påverkar upplevelsen

Är inte typiskt dessa tekniker implementerade i grafikmotorn? Hade känts rätt märkligt om drivrutiner började manipulera geometrier i ett spel.

Av DevilsDad

Saknar alternativet "ligger ned". ..inte för egen del då. Min förra chef brukade på något vis lyckas med konststycket att i princip ligga ned i våra kontorsstolar.

Av DevilsDad
Skrivet av kelthar:

Som @DevilsDad skrev så är TDP den mängden energi som går förlorad. All energi som körs genom processorn blir inte värme.

Var skulle resten av energin bli av då menar du? Visst så kan små mänder energi bli någon typ av potentiell energi i minnesceller, men detta är ytterst temporärt så allt blir ändå värme i slutändan.

TDP står för Thermal Design Power och är den effekt som kylaren måste kunna avleda. Inte hur mycket ström processorn drar. T.ex. skulle en processor som inte klarar av så hög maxtemperatur förmodligen specifieras med högre TDP i förhållande till sin energiförbrukning, eftersom effektiviteten hos en kylare beror på skillnaden mellan temperaturen i processorn och luften.

Av DevilsDad
Skrivet av r80x:

Kan den 8-kärniga verkligen vara 155W?

Skrivet av norrby89:

denna är förmodligen Zen5 så varför skulle 155W vara så konstigt? en 7700x drar 140 watt med PBO aktiverat så tycker 155 watt inte är något direkt konstigt

TDP är inte hur mycket ström processorn drar, utan hur mycket värme kylanordningen officiellt behöver kunna avleda. I praktiken skulle processorn kunna dra en bra bit under 155W, men skulle även kunna ha spikar på långt över det.

Av DevilsDad

Är så taggad på detta spelet! Ser tufft ut för mitt 3060 att spela på min 4k-TV.. börjar bli dags för en uppgradering.

Av DevilsDad
Skrivet av ipac:

Bandbredden lär knappast bli ett problem, med 32 Gbps minnen så får den mer bandbredd än 4080Super.

Joo, men inte med jättemycket marginal. 776GB/s mot 736GB/s. Jag hoppad 5070 har mer beräkningskraft än 4080S också.

Av DevilsDad
Skrivet av ipac:

Single chip och 512 bit kan vi nog bara glömma. Lär bara vara aktuellt om de går på en 2-chip lösning.

Ang 5070 så sägs GB205 (dvs den tredje största gaming kretsen, finns ingen GB204 tydligen) ha 192 bit. Källa Kopite7kimi, igen. Och det hade varit med maginal tillräckligt om de kört med 3 GB minnen men där säger ryktet igen emot.

Jaja, minst sagt "time will tell" här.

Är räligt talat mer bekymrad över bandbredden än mängden minne. Riktigt ledset att XX70 slutat baseras på samma krets som XX80, fast med färre beräkningsenheter.

Hade ett 2070 som la av, och fick det utbytt mot ett 3060 som har rejält lägre minnesbandbredd trotts liknande prestanda i övrigt. Upplevde en del extra stutter i vissa specifika titlar efter bytet.

Av DevilsDad

Det hade varit extremt intressant om Nvidia faktiskt gick på 512bit minnesinterface denna generation. Gick bakåt i historiken och kunde inte hitta ett enda toppkort med mer än 384-bit hela vägen tillbaka till gtx 480. Hade för mig tex första generationen titan hade 512-bit, men det verkar inte så.

Jag skulle altså anse det vara extremt osannolikt att vi ser ett 5090 med så bred minnesbuss, men det hade varit sjukt skoj om det stämde. Då hade vi kanske kunnat få ett 5070 som inte är gimpat till 192-bit buss..

Av DevilsDad
Skrivet av Pågenbröd:

AI är 'dött' om 5år. Nej, jag kommer inte att se AI lika stort som Internet blev/är eller toalett inomhus..

Jag ser AI lite som kryptovaluta.. alla ska ha det, sen pooff, borta.

Ja, jag vet.. AI ska ta över hela världens digitalisering och det ena med det andra.. AI är framtiden... osv.. jag har hört sagan.

Så länge AI'n inte är fritänkande så är det inte en AI i mitt tycke, så redan där är den visan död.

Det beror såklar på vad man menar med 'AI'. Försökte hitta en universell definition för det, men det verkade helt omöjligt. Du verkar föredra en mer restrektiv definition, och då kan det hända att du har rätt i att hypen har dött och att ingen lyckades bå upp till en "riktig AI".

Med de mer inkluderande definitionerna är det ingen chans att det är dött om 5 år. Finns massor av områden där ML används för bildanalys och liknande som inte kommer sluta använda det.

Av DevilsDad
Skrivet av Fenrisulvfan:

Nja, så djupt behöver man nog inte gräva/borra, vinkeln mellan Kanada och Sverige är mindre än 60 grader, så man behöver inte ens komma 1/3 av vägen till jordens medelpunkt.

Jordskorpans tjocklek är mindre än 1% av jordens radie.. under den har du manteln som helt består av magma. Kan bara säga: lycka till att dra kablar genom manteln.

Av DevilsDad

Ja, och kabeln smälter? 🙄

Av DevilsDad
Skrivet av hölmiz:

Kvantsammanflättning? 😉

Skrivet av dlq84:

Väck mig när det blir verklighet i praktiken.

Sammanflätning är absolut en praktiskt demonstrerbar effekt. Det är dock teoretiskt omöjligt att använda för dataöverföring, så det kommer aldrig hända.

Av DevilsDad

För ett par dagar sedan försökte jag få fram hur begreppet "AI" definierades. Läste främst på wikipedia, men kom ganska snabbt fram till att vi bara borde sluta använda termen.

Definitionerna varierade från "något som klarar turingtrstet" till "något som kan lösa svåra problem". Det är något närmare den senare definitione som börjat användas överallt nu. Vi har ju även pratat om att "spela mot en AI" i ett par decenier nu, som använder samma definition. Men använder vi denna definitionen kan jag inte se vad som skilljer en AI från en algoritm..

Flera i denna tråden, och även andra jag pratat med verkar tycka att det är sen tidigare definitionen vi bör amvända. Den logger väldigt nära vad som menas med AGI om jag förstått det rätt. Oavsett så använder vi den definitionen så finns ingen AI än. Och även om många tycker att det är den definitionen som bör användas, så är det långt för sent. Världen kommer inte backa på allt som börjat kallas för AI.

Mitt bästa förslag är att sluta använda termen och förtydliga vad vi pratar om. "AI" är aldeles för luddigt. Specifiera istället om du pratar om AGI, en algoritm, ML, DL, LLM, etc.