Inlägg

Inlägg som rektor har skrivit i forumet
Skrivet av Jygge:

Grattis till alla vinnare .. PS skulle vara roligt om nån recensera Raspberry Pi 4 hur den är mot dom andra Raspberry Pi

https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=raspberry...

Här är en benchmark mot Pi 3 (och andra SoC som Asus Tinker Board).

Kan dom inte bara slopa SATA och M.2 för att istället köra på USB-C?

Men alla bra moderkort är ATX, eller finns det bra mini-ITX moderkort också?

När jag köpte dator för 6 år sedan, så var det mycket enklare att handla ATX moderkort, då utbudet var mycket större.

Skrivet av MsSmith:

Kan du inte bara dra ut fönstret i hörnet så "fäster" den sig över halva?

Hmm, jo!
Tack för tipset, det glömde jag!

Kan man konfigurera skärmen så att den visas för operativsystemet som två skärmar?
Så att när jag maximerar ett fönster så maximeras den bara över halva skärmen?

Skrivet av anon127948:

Borde du inte kräva samma från Cisco och Qualcom? Cisco har hittat mängder med bakdörrar i sin kod på senare tid.
Speciellt med tanke på att vi vet att NSA installerade bakdörrar i Cisco's utrustning.

Sedan så gör faktiskt Huawei det du kräver. De har tillåtit flera stater att undersöka koden. Till och med brittiska GCHQ lyckades inte hitta något där (förutom vanlig skit kod som alla tillverkare har).

Jo, man borde kräva samma sak från Cisco och Qualcomm, men förstör om USA litar mer på inhemska leverantörer än utländska.

Ja, det vore ju dumt om Kina köpte Amerikansk utrustning när dom vet att NSA kan plantera bakdörrar där. Kina bör också bygga sin egen utrustning för sin infrastruktur eller kräva i sin upphandling att utrustning som dom köper ska vara öppen hårdvara och öppen källkod.

Skrivet av ToddTheOdd:

@rektor: Då gäller väl samma att då ska ingen annan stat köpa från amerikanska företag om de inte använder sig av öppen hårdvara och öppen källkod antar jag? Bra att veta. Alltså så får USA inte sälja något ivf.

Ja.
Jag tycker inte att någon stat borde köpa produkter för säkerhetskritisk informationsinfrastruktur från Amerikanska företag. Sen kan Sverige och andra länder kanske överväga ett undantag om dom vågar då Amerika är en partner. Men jag tycker att stater för undvika att förlita sig på andra stater.

EU borde starta ett projekt för att gemensamt bygga open source hårdvara för sina informationsinfrastruktur behov.

Helt rätt av USA. Det vore väldigt dumt om myndigheterna förlitade sig på utländska leverantörer av produkter och tjänster när dom bygger sin säkerhetskritiska informationsinfrastruktur. Speciellt när dom har inhemskt kompetens som t.ex. Cisco och Qualcomm.

Om Huawei vill att bli betrodda att sälja sina produkter för säkerhetskritisk informationsinfrastruktur till andra stater så bör dom försäkra kunderna om säkerheten via öppenhet och transparens; via öppen hårdvara och öppen källkod.

Jag skulle vilja se NAS med USB 3.2 stöd, USB-C kontakt, stöd för SSD diskar, open source firmware, och någon QR-kod eller NFC-tag som man kan blippa med mobilen.

Är raytracing snabbare på en CPU eller en GPU?

Om man skulle skriva en raytracer skulle man använda OpenGL, OpenCL, Vulkan eller Vulkan Compute då, eller bara skriva vanlig kod utan bibliotek/ramverk?

Kan man modellera ett geometriskt objekt som inte går att raytraca?
Och hur fungerar stealthteknik, för det kombinerar väl geometri med radarabsorberandematerial?

Oväntat? Nej, inte!

Kontraproduktivt!
Folk beställer utomlands och det blir mer flygplansleveranser och mer koldioxidutsläpp. Kemikalieskatten är kontraproduktiv och leder till mer kemikalieutsläpp och straffar svensk handel.

Skrivet av Ozzed:

Detta är vuxna människor med hög utbildning som sitter på båda sidor om förhandlingsbordet. Helt ofattbart. Det här med "konsekvensanalys" är något de flesta brukar klara OK i övre tonåren, men dessa människor måste missat den biten. Så himla barnsligt, och det drabbar alla. Kul för dem som har miljonlöner och har det gott oavsett hur världsekonomin mår, men det finns vissa av oss som vill ha och värdesätter stabilitet!

Dom hade en överenskommelse då får man stå fast vid den. Då kan ju inte Sydkorea senare komma och begära pengar igen och igen.

Men det har med politik och historia att göra. Innan andra världskriget så var japanerna kända för att vara barbariska. Och armen tog sydkoreanska kvinnor som "comfort women", en väldigt otrevlig historia med sexuellt slaveri. Så det är en öm punkt för Sydkorea som vill ha upprättelse för det. Japan o andra sidan tycker att det tillhör det förflutna och gillas inte att det pratas om. I Asien så är det väldigt viktigt med anseende, det sociologiska konceptet face, och begrepp som "save face".

Men nu har det hänt att Huawei blev utfrusna och det kan hända igen, Huawei eller någon annan. Det finns lärdom att dra av detta spektakel.

Bygg inte hela din affärsmodell på att tillhandahålla en produkt som är beroende av någon annan aktörs proprietära mjukvara, hårdvara, system eller ekosystem som någon annan äger och som dom kan utesluta dig från.

Försäkra dig om din tillgång till system genom att bygga på open source och öppen hårdvara. Dom borde satsa på arkitekturen RISC-V istället för ARM.

Jag ångar ingenting. Jag tycker att jag gjorde ett bra val vad gäller val av komponenter.

Det blev en Intel Core i7 4770K "Haswell" i en Fractal Design R3.

Jag skulle inte ändra på någonting, men samtidigt i min fantasivärld så skulle jag vilja att processorn var passivt kyld och att systemet var helt tyst. Jag tycker också att chassit är rätt stort, men jag vill ju ha ATX inte microATX.

Skrivet av ZothOmmog:

Bättre än ingenting, tycker inte dom måste släppa ut det bästa av det bästa på det första grafikkortet.

Tror att många har för höga förväntningar när det kommer till vad folk vill ha på sina grafikkort.

Jag förväntar mig att det kostar i relation till vad det presterar.
Saknar det ray tracing, presterar sämre än kort från AMD och Nvidia och kostar mer så är ju kortet ointressant.
Skulle det däremot prestera konkurrenskraftigt och vara billigare, så skulle det ju vara intressant.

Skrivet av Yoshman:

Tycker det mest spännande med att Intel kliver in på GPU-sidan är att det kanske kommer ett relevant alternativ till Nvidias CUDA-plattform.

Inte något som direkt spelar någon roll för den som bara game:ar, men möjligheterna med GPGPU allt mer utnyttjas i praktiken. I.o.f.s. är det främst på server/datacentersidan det riktigt lossnat, allt mer saker i konsumentledet börjar ändå få stöd då vinsterna är rätt rejäla när de används på rätt sätt.

Idag är CUDA för GPGPU lite som DirectX för spel. Stöds något stöds CUDA, i enstaka fall finns stöd för något annat. Spenderar man en dag på CUDA samt OpenCL inser man rätt snabbt varför det ser ut på det sättet, den förra är så brutalt mycket enklare att använda!

Lär ju ligga väldigt mycket i Intels intresse att jobba på alternativ till CUDA, de har bl.a. erbjudit sig att stå för utveckling av en SyCL implementation till LLVM-projektet (SyCL har potential att bli en faktisk konkurrent till CUDA).

Intel har redan idag en open source implementation av OpenCL som går under namnet Beignet.

Jag kan ingenting om OpenCL eller CUDA men vill bara upplysa om att det numera även finns Vulkan Compute. Men jag vet inte om det är bra. Om du känner till det, så vet du nog mer än mig.

Jag köpte en SSD för 5 år sedan på 256 GB.
Om 5 eller 10 år till så kanske jag köper en ny SSD. Blir antagligen en på 256 GB då också med tanke på att priserna inte verkar gå ner.

Jag är inte imponerad av AMD, dom levererar som förväntat. Man vet att dom kan.
Först med dual-core, och först med 64-bit.
Athlon "Thunderbird" var grym. Synd att Bulldozer inte var någon vidare.
Så att Zen blev bra var väldigt trevligt men inte helt förvånande.

Däremot så är jag inte imponerad av Intel som är en besvikelse.
Allt sedan Haswell (eller Skylake om du vill) har ju varit skittråkigt med små, inkrementella pytte uppgraderingar. Full med säkerhetshål. Långsamma att anamma nya versioner av USB. Avsaknad av stöd för de högre DDR specifikationerna.

Väldigt häftigt att Seagate erbjuder dataräddning för Pro serien.
Bara att dom vågar erbjuda en sådan tjänst kan ju vara en indikation på deras tilltro till tillförlitligheten på deras produkter.