Inlägg

Inlägg som Idalin har skrivit i forumet
Av Idalin

För egen del har jag varit anställd av ett norskt bolag för att utföra arbetsuppgifter i Sverige. Inte särskilt oklart för skattemyndigheten med andra ord.

Av Idalin
Skrivet av ralphwiggum:

Tack för att du delade med dig av din erfarenhet. Bra att ha med det när jag pratar med företaget om hur vi behöver göra. De har inte haft någon svensk anställd tidigare heller så nytt för dem också.

Just det, vi fick hjälpas åt att teckna avtal för tjänstepension, jag var inte första svensk på vårt företag så de hade redan valt PP Pension och då kunde jag bara ringa dit och ”göra samma” som personen före mig och så fick chefen i Norge skriva under å börja betala in. Funkade fint!

Av Idalin
Skrivet av ralphwiggum:

Hej!
Jag har blivit erbjuden en remote tjänst för ett företag i Norge där jag kommer arbeta hemifrån.

När jag googlar på det förstår jag det som att jag behöver betala skatt i Sverige då det är där jag utför mitt arbete.

Någon som har erfarenhet av en liknande situation?

Hallå!

Har jobbat ett år för ett norskt företag nu. Blev lättare vid förra årsskiftet för då ändrades reglerna så att det norska bolaget betalade in skatt och sociala avgifter direkt till Skatteverket. Det fick jag för själv första månaderna. Lite krångligt, men Skatteverket lämnade supertydliga instruktioner tack och lov.

Eftersom du jobbar här och betalar skatt i Sverige stämmer annars det mesta som om du jobbade för ett svenskt företag. Jag har kunnat söka föräldraledigt osv via F-kassan som vanligt.

Fick komma överens med dem om vilka röda dagar som skulle gälla för mig (vi har ungefär lika många men inte samma). Och semestern är lite annorlunda upplagd, men inget som krånglade till det.

Bara å skicka över om du har några mer specifika frågor så ska jag försöka hjälpa till.

Av Idalin

@MrMadMax: Jo startkostnaden blir hög (förhoppningsvis sparar man ju in rätt mycket pengar i värmekostnader så det betalar sig på sikt), helt "vanliga termostater" verkar ju kosta från typ 200 kronor och uppåt styck. Tar upp det för att jag fått höra via bostadsrättsföreningen jag bor i att våra termostater börjar bli för gamla och snart ska bytas ut. Tänk om de skulle ta och köpa in massor av Tado till alla, det vore nått!

Av Idalin

@Toivo83: upp till två år lite beroende på hur de används ska de 2 AA-batterierna räcka.

Av Idalin

Jag tipsar om ett test som min kollega @loevet gjort för SweClockers systersajt 99. Det hittar du här: https://www.99.se/artikel/11806-oneplus-bullet-wireless-fanta...

Av Idalin

@Den stegrande kamelen: Jag hade mycket nöje när jag researchade inför avsnittet och hittade din sajt. Det ska erkännas att det hade varit intressant att få läsa din översättning någon gång. Hoppas du tar dig genom allt! Förstår att det tar tid.

Av Idalin

@KplSteiner: Jo, Amazon har köpt rättigheter till en serie och uppges lägga en miljard dollar på den. Kan komma 2020–2021. 5 säsonger ska det bli tydligen. Handlingen ska utspela sig före filmerna.

Av Idalin

@strokarn: Men usch vilken historia! Jag har själv fått kassettband med inspelade sagor från min farmor. Jag spelade inte över dem, men däremot verkar jag sorgligt nog ha tappat bort dem. Det grämer mig också väldigt.

Av Idalin
Skrivet av Ratatosk:

Tycker att Ohlmark fått lite mer skit än han förtjänar.

  1. På hans tid fanns det färre översättare, folk var inte lika duktiga på enegelska, man kunde inte heller gå ut på Internet om man var osäker.

  2. Det är inte lätt att översätta Tolkien.

  3. Ohlmark fick trots allt ett ganska fin flyt i svenskan, den nyare översättningen känns stelare.

Ja han gjorde en hel del märkliga misstag, det måste sägas.

edit
http://tolkien.mbor.se/omohlmarks.php

Ja, det hoppas jag kommer fram i avsnittet?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Idalin
Skrivet av NordhNet:

Var det han som översatte ”The ancients roam the fields” till ”De gamla råmar på fälten”? (Eller något sådant). Kommer ihåg någon version av böckerna med den översättningen

haha, det låter som en Ohlmarks översättning ja.

Av Idalin
Skrivet av Gappa:

Det hoppas jag att det gör! Kan lyssna på diskussioner om Tolkien hur länge som helst
Btw, om ni fick välja något slags forum att posta feedback på, vilket passar er bäst?

Tack för ett bra program!
Mvh

Vi spanar efter feedback på våra olika sajter (SweC, FZ och 99) i den mån vi tar upp avsnitten, men finns ju också på Instagram och Facebook där det också går att lämna feedback om man vill och har konto.

Av Idalin
Skrivet av Gappa:

Har precis lyssnat klart på båda och kan starkt rekommendera dem!
Jag personligen är lite besviken över "djupet" på avsnittet om böckerna, handlade lite för mycket om Åke Ohlmark och hans översättning.
Men avsnittet om filmerna är guld rakt igenom, de beskriver precis vad jag själv tycker.
Varning för gåshud!

Roligt att höra! När det gäller bokavsnittet tror jag absolut det kan komma fler avsnitt på ämnet, vi hade hur mycket som helst att prata om. Men man måste ju börja nånstans!

Av Idalin

Jag har gjort av med lite mer än 13 dollar på Steam. Portal + Portal 2 och Kung Fury.

Av Idalin

@Masyve: Tänker den gärna kunnat få vara typ en mastig triologi! Fantastisk bok och sevärd film!

Av Idalin

@freevorn: Försöker läsa på engelska om det var originalspråket, och i så fall läsa svenska versionen senare (om alls). Men tack för tipset!

Av Idalin
Skrivet av emilakered:

Alla är vi bra på olika saker. Själv har jag tummen mitt i handen när det gäller.. flera områden. Jag måste kämpa för att borra ett hål bra, och skulle aldrig få för mig att tapetsera. En annan svacka är UX och UI på någon djupare nivå – där behöver både jag och resten av SweClockers-gänget hjälp!

Alltså, utan vidare spisning. Är du grym på UI/UX och skulle vilja jobba i team med Kodfejs @Klorixx på Geeks-kontoret i Stockholm (han har en snigel som husdjur)? Är du ens lite nyfiken på vad jag svamlar om?

Då ska du studsa över till Geeks.se för mer information! Omedelbums, men senast 22/4.

https://www.geeks.se/wp-content/uploads/2018/04/img_20180406_110131-1.jpg
PS. Bilden är något av ett montage. Alltså, inget är inklippt eller så, men det är lite skådespeleri. Jag vet inte vad som faktiskt är på skärmen, till exempel. Det kan vara katter. @Idalin gillar katter.

Ett dokument på klingonska, vi diskuterade förstås grammatiken.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Idalin
Skrivet av str8forthakill:

Idalin förklarar intensivt varför Manga är bättre än Anime, ser man tydligt på skärmens orientering.

Nej nej, jag vet inte vad varken anime eller manga är. Jag försökte desperat styra upp @klorixx typografiska försök i ett dokument om hur vi maxxar vår profit med ny ux/ui:are på kontoret.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Idalin

@VadSaDu: Jag är ju ett "Apple-fan" så vi kan ju direkt konstatera att vi tycker olika och det är så klart helt okej. Var och en köper vad hen vill och gillar. Måste bara flika in att jag inte tycker mina prylar går så varma att det är ett problem (har inte blivit drabbad av att de gått sönder i förtid eller bränt mig). Sitter förvisso mycket sällan med någon av deras grejer i knät så möjligt att jag missat detta.

Med detta sagt tycker jag inte att Apple är felfria och perfekta. Känner till att det finns användare som tycker att deras grejer blir för varma som du säger. Är inte drabbad själv helt enkelt.

Av Idalin

@SimpanDirr: Den här datorn har dedikerad grafik, vilket nog drar igång fläkten oftare ja.

Jag har aldrig ens försökt byta från Apple-träsket. Upplever minst strul och det känns värt pengarna (men är ju klart trevligt när jobbet betalar även om jag då inte får välja helt fritt i Apple-butiken). Inte för att jag har råd att helt fritt välja grejer i Apple-butiken ändå. Skulle typ dö glädjedöden om nån glömde en Imac Pro vid mitt skrivbord snart.