Inlägg

Inlägg som Emil Hansson har skrivit i forumet

@laptopnoob: Jag hade valt 8 GB Primärminne tillsammans med Core i3

Skrivet av laptopnoob:

@Emil Hansson: Är det någon större skillnad mellan Intel och AMD när det kommer till Ryzen 3 vs. i3 och Ryzen 5 vs. i5? AMD verkar generellt sett vara billigare, men hur ser det ut rent prestandamässigt när man jämför ovan?

AMD Ryzen halkar generellt efter Intel i både prestanda och batteritid men har en något snabbare grafikdel. Då talar jag om Ryzen 3000-serien som sitter i datorn du länkade.

Den nya Ryzen 4000-serien är betydligt mer konkurrenskraftig och ett vettigt alternativ till Intel. Det är dock dåligt med budgetmodeller med 4000-serien i dagsläget då den precis lanserats.

Skrivet av fosilen:

@Emil Hansson:
Helt underbart - tackar för din hjälp och önskar dig(er alla) en glad påsk!

Glad Påsk

@fosilen: Det är sällsynt men kan hända. Generellt sett så ska ingenting hända. Du har ett relativt modernt nätaggregat som förvisso är en budgetvariant men det har 80+ certifiering och bör hålla i väldigt många år framöver.

Med ditt system kommer du dessutom ligga långt under maxbelastning.

Det gick nyligen en liknande på Tradera för 40 500 kronor. Den var dock utrustad med en 10-Core processor.

Så 35-40 000 kronor skulle jag säga

Skrivet av fosilen:

master cooler r5-500-acab-b1 500w 80plus 230v EU står det på agget! tack för alla svar ovan!

Då ska det inte vara några problem

Jag tycker absolut du ska satsa på en dator med IPS-panel. 4 GB primärminne är absolut inget att rekommendera i dagsläget.

Jag hade satsat på Lenovo Ideapad S340 då Intel processorn är riktigt energieffektiv och kommer att täcka dina behov utan problem.

500 Watt är tillräckligt för din dator med ett RX 5700 XT förutsatt att nätaggregatet är av hyfsad kvalitet.

Vad är det för nätaggregat du har idag? Tillverkare och modell.

@Hakuchi: För att det är extremt lämpligt att bara dra igång och börja grilla?

Förutsatt att du inte kommer att syssla med extrem överklockning eller köra flera grafikkort hade du med fördel kunnat valt ett B450 moderkort och sparat drygt 1000 kronor som du sedan kunnat lägga på ett betydligt snabbare grafikkort (RTX 2070, Radeon RX 5700 eller 5700 XT)

Detta hade gett betydligt bättre spelprestanda som du ser i grafen nedan.

Skrivet av joi93:

Skulle ju inte skada om man fick reda på om jämförelsen är Surface laptop med AMD eller Intel cpu då batteritiden (och prestandan) mellan dem skiljer ganska mycket.

Surface Laptop 3 är varianten med Intel Core i5-1035G7 som vi testade i Januari.

Skrivet av dpom86:

Över lag ett trevligt test
Bara lite konfunderad över varför ni testar batteritid med energisparfunktioner avslagna??
Detta är väl ett laptop test, inte ett cpu test?
Som laptop köpare är jag totalt ointresserad av vad batteritiden är med energibesparingar avslagna... det enda som spelar roll är faktiska praktiska siffror för produkten.

Det är främst för att få ett någorlunda normaliserat resultat utan några fula knep från tillverkarna för att förlänga batteritiden. Visst är vissa energisparfunktioner bra medans andra kanske är mer tveksamma.

Det känns inte helt rättvist att jämföra två snarlika datorer där den ena åstadkommer bättre batteritid genom att tumma rejält på bildkvaliteten och sänka ljusstyrkan till 50 nits. Bara som ett exempel

Sedan utvecklas och uppdateras dessa energisparfunktioner vilket skulle kunna innebära att resultaten blir väldigt missvisande med tiden.

@Yoshman:

Skrivet av Yoshman:

Ändå förvånande vad som drar >10 W i idle, borde ju inte vara CPU-delen då dessa är extremt effektiva på att power-gate:a delar som inte används.

Blir riktigt spännande att se U-modellerna av Ryzen 4000-serien, där har det hänt lite mer när det kommer till strömsparfunktioner. Har en 14" Dell Latitude 7400 som jobbdator, den rapporterar endast 3,5 W i vila. Det gör saken ännu märkligare, RAM borde inte skilja så mycket på den punkten, är samma typ av SSD (M.2 SSD:er), ungefär samma storlek på skärm (och är en 1920x1080). <4 W vs 10-11 W är rätt stor skillnad!

Det är svårt att svara på exakt vad som ger den förbrukningen vid vila. Just CPU brukar inte vara boven utan det kan handla om potentiellt strömläckage från diverse komponenter och ju fler komponenter inuti datorn desto högre potential att strömläckage uppstår någonstans.

Vi gjorde däremot lite mer tester angående strömförbrukningen i idle och noterade att om vi inaktiverar Geforce RTX 2060 landar strömförbrukningen i idle på runt 30 W. Aktiverar vi återigen Geforce-kortet sjunker förbrukningen till 11-12 W. Vad det beror på är svårt att säga utan vidare utredning men det känns som att den inbyggda grafikdelen har något att göra med problemet.

Skrivet av Yoshman:

50 dB ljudnivå var ju inte så roligt. Inte så att du kan köra ett snabbskott och jämföra ljudnivå i Blender, dels med CPU-rendering (som i princip enbart belastar CPU) och dels med GPU-rendering (som i princip bara belastar GPU). När jag testade föregångaren med Ryzen 3750H och GTX1660Ti var det märkligt nog CPU-fläkten som väsnades mest.

Efter ett flertal rundor CPU-rendering i Blender mäter vi en maximal ljudnivå på 39,7 dBA. Under dom första två renderingarna stannade fläktarna i sitt lägsta varvtal vilket visar 36 dBA på mätaren.

Vid GPU-rendering varvar fläktarna snabbt upp till högsta nivå och mätaren visar 50,2 dBA under större delen av renderingen.

Skrivet av Yoshman:

Latitude 7400 uppmättes till 37 dB av Notebookcheck, någonstans där går i alla fall min smärtgräns för något man sitter dagligen och jobbar med. För spel kan man "lösa" problemet med lurar, så där är 50 dB "OK", men det är ju en rejäl show-stopper på en arbetsmaskin man primärt köper för att lasta CPU hårt (att köpa en CPU med 8 kärnor känns rätt meningslöst om man primärt ska surfa och kolla film).

Generellt sett tillåter tillverkare högre fläkthastigheter på just spelorienterade modeller med hörlurar eller headset i åtanke då man sällan sitter och spelar utan ljud.

På arbetsstationer eller datorer med mer fokus på foto- eller videoredigering samt annat skapande som fortfarande kräver högpresterande hårdvara har man ofta ett större fokus på att hålla ljudnivåerna nere.

Skrivet av Yoshman:

Det markerade låter ju som en designmiss från ASUS sida.

Det stämmer att tangenterna i mitten av tangentbordet kan bli varma och i våra tester når G- och H tangenterna ca 43 °C medans WASD-tangenterna håller sig runt 37-38 °C. Varmt men inte obehagligt varmt.

Skrivet av Snubb1:

Jag blev intresserad av silent-läget och undrar vad det innebär och hur det aktiveras?
Är silent-läget styrt via hårdvara eller mjukvara?
Trevligt att äntligen se en AMD laptop med högre skärmupplösning än 1080p.
Batteritiden var helt okej vilket även prestandan var.
Väntar på att u-serien testas då jag avskyr fläktljud.
Jag uppskattade att även iGPU testades.

Silent läget kan aktiveras via den inbyggda ROG-programvaran från Asus. Det finns en dedikerat tangent med Republic of Gamers-Logotypen som kan användas för att starta programmet och där går att att välja mellan ett flertal prestanda-lägen. Iom tidsbegränsningar hade vi inte möjlighet att gå djupare in på programvaran och dess funktioner.

Skrivet av sKRUVARN:

Fortfarande lite orolig för strömföbrukning. I gaming-laptop-kategorin så spelar det ju mindre roll, och absolut prestanda och effektiviteten under last ser riktigt bra ut! Men kollar man på notebookchecks test så skriver dom:

"Idling on desktop will consume anywhere between 30 W and 37 W to be far higher than initially anticipated. Even when on Power Saver at the lowest possible brightness setting with the integrated GPU active, consumption would be 30.8 W on average compared to just 17.6 W or 11.2 W on the larger Zephyrus M or Dell G7 17 7590, respectively. "

Man får väl hoppas att det delvis är Asus fel här, för detta har ju varit ett av AMDs större problem med deras mobila chip, att dom helt enkelt drar för mycket under lätt använding och i idle. För jag tror att rätt många som använder laptops pendlar mellan 0 och 40% last större delen av dagen. Jag hoppas nu när fler tester trillar in att vi får se någon model åt ultrabookhållet som faktiskt klarar en en arbetsdag utan att behöva ladda.

Vårt exemplar har inte samma "problem" utan förbrukar mellan 11-12 W i idle på skrivbordet.

Skrivet av simonw:

- Asus ROG Strix B360-I Gaming - 1000kr
- Noctua NH-L9i 300kr

Båda för 1000kr+frakt?

Vi kör på det. Skickar PM

Skrivet av Blueboy:

Köper cpu

Skickar PM

Skrivet av Bullkalas:

Jag tar gärna RAM + frakt

Dom är dina! PM

Uppdaterar inlägget så snabbt jag kan allt eftersom delarna blir sålda.