Inlägg

Inlägg som Mr Zorro har skrivit i forumet
Av Mr Zorro

Annonsen är avslutad

Av Mr Zorro

Om ingen lägger fler bud släpper jag den till ashkan57 för 1050 kr + frakt. Senast imorgon 17.00 tänker jag. Buda på :-)!

Av Mr Zorro

Tänker att jag väntar veckan ut åtminstone innan eventuell affär

Av Mr Zorro

I så fall får du prova på plats hos mig. Men då måste du ta med låda, psu etc

Av Mr Zorro

Lösa delar - CPU - Moderkort - Minnen samt Luftkylning

Hej!

Har lösa delar till salu efter att min dator dog plötsligt. Antingen är moderkortet eller processorn död. Någon av dem. Minnen och luftkylning är i sin ordning. Så ville bara kolla om det fanns intresse för dem och ge mig i så fall ett skäligt bud. Delarna är inköpta hösten 2018 hos Inet.

Intel Core i7 8700K 3.7 GHz 12MB - kan vara död
ASUS PRIME Z370-A - kan vara död
Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 3000MHz CL15 Vengeance LPX
Noctua NH-U14S

Läs hela annonsen här

Av Mr Zorro
Skrivet av Mio-3513:

Okej typiskt alltså men köpte du minnena och dom finns med i asus QVL lista för moderkortet?

Kollade inte själv men enligt Inet som byggde datorn matchade dem listan.

Av Mr Zorro
Skrivet av Mio-3513:

Har du samma moderkort Asus prime Z690 A ?

Eftersom jag köpte aldrig DDR5 minnen som fanns med i QVL listan för ramminnen skulle nog ha gjort det så jag funderar på att köpa nya ramminnen igen som istället finns med på Asus QVL lista.

Det är nästan samma moderkort, generationen efter Z790. Vet inte skillnaden dem emellan men det är nog ganska likt. ja kollade med Inet om minnena var ok och de var de enligr dem.

Jo, du borde köpt enligt QVL, är nog bäst att hålla sig till dem. Men likt förbannat kan du få problem som jag nu fick. Köpte ju allt enligt Inets specifikationer men så hände det massa strul ändå. Lycka till!

Av Mr Zorro

Hej!

Jag kan meddela att jag har nästan exakt samma setup och problem. XMP avstängd efter stabilitetsproblem.

CPU Intel Core i7 14700K 3.4 GHz,33MB, Socket 1700
ASUS PRIME Z790-A WIFI
Samsung 990 PRO M.2 NVMe SSD 1TB
Arctic Liquid Freezer II 360
Corsair 32GB (2x16GB) DDR5 5600MHz CL36
Seasonic FOCUS Plus 750W Gold
Fractal Design Define C

Har ett pågående ärende hos Inet. De har rekommenderat mig följande:
Tog ut ett minne (det längst ifrån CPU:n)
Koppla in mus och tangentbord som inte är trådlöst
Stoppa elkabeln direkt i ett vägguttag till dator

Så nu har jag ett stabilt system. Nästa steg blir att stoppa tillbaka minnet. Antagandet är att om jag får en BSOD nu så är det med största sannolikhet minnet som strular och de ersätter dem då.

Av Mr Zorro
Skrivet av loefet:

Inga problem. I alla fall, Intelsystem av den eran har inga USB portar kopplade direkt till CPUn. Däremot så har moderkortet USB portar antingen via chipsettet eller via annan USB controller, så det kanske inverkar på funktionen av din enhet.

https://www.asus.com/motherboards-components/motherboards/pri... under "USB Ports", så hittade jag vilka det är som inte går via chipsettet (den turkosa och USB-c uttaget på baksidan), så övriga borde vara det bästa du kan åstadkomma på ditt moderkort.

EDIT: tittade på videon du länkade och då kanske du skall gå via den andra USB kontroller för det är ju så han rekommenderar en att göra.
Dock så är ju problemet att jag inte hittar någon information över hur den är kopplad. Visst mot någon PCI-e lane, men inget om den kommer från CPUn eller via Chipsettet. så det kan lika gärna ge ett till steg. Räknar man antalet tillgängliga PCI-e lanes, så bör den vara kopplad mot chipsettet, och det kan vara liknande för han i videon (men han har misstolkat det).
Så du får helt enkelt testa i ditt fall.

Hade du haft ett AMD system, så har de enligt sina blockdiagram inbyggda USB kontrollers i sina CPUer.

OK, tack för input. Ska testa vid tillfälle. Rörigt värre för en mindre tekniskt kunnig

Av Mr Zorro
Skrivet av reaperishere:

Alla portar kontrolleras av chipset på moderkortet

Inte enligt den här mannen, se klipp från 1:06:30
https://www.youtube.com/watch?v=sbXzM60ad8I

Av Mr Zorro
Skrivet av loefet:

Behöver mer information, vad är det för moderkort du har? Ser inte ut som moderkortet du har skrivet i din signatur.

Då hade man kanske kunnat luska ut det, för den bilden säger inget.

Sorry, inte varit inloggad på ett tag :-). Men moderkortet är ett: ASUS PRIME Z370-A

Uppdaterat min signatur också!

Av Mr Zorro

Hur veta om porten kontrolleras via chipset eller CPU?

Hej Forum!

Jag har letat i mitt moderkorts manual men kan inte hitta information om vilken port som eventuellt kontrolleras av chipset eller CPU. Anledningen till varför jag vill veta är att jag fått höra att det i vissa fall är mer stabilt/bättre att koppla in tex en synth till en port som kontrolleras av CPU.

Det enda jag kunde utläsa i manualen var att Asus rekommenderar att koppla in på den port som har samma typ så att säga. Men min synth har ingen av de angivna USB ingångarna. Jag tror det är en USB 1.1 nämligen. Sen vill jag ju också köpa till en hubb och vill veta att förutsättningarna blir rätt för den.

Bifogar en bild på mitt moderkorts in- och utgångar. Vore tacksam om någon vill reda ut detta med mig

Tack på förhand!
/Zorro

Av Mr Zorro

Främst för att de är för dyra fortfarande. Men sen även att det finns en större sannolikhet för strul.
Detta är helt och hållet subjektivt men ändå värt att notera.

Sist jag gav mig in i en liknande diskussion om SSD, där vi diskuterar SDD vs Raptor, blev jag ordentligt påhoppad. Därför hänvisar jag alla
som vill argumentera emot mig hit:
http://www.sweclockers.com/forum/6-lagring/1049763-sdd-eller-...

Skrivet av staniel:

Tack för alla svar! Det blir ett 1155-system. Jag kan återkomma med info om hur det fungerar för mina ändamål (håller tummarna).

Mr Zorro. Varför skulle du aldrig spela in på en SSD?

Vänliga hälsningar
/Stefan

Av Mr Zorro

Sorry om jag lånar tråden lite. Kan man använda IB - processorer på ett z68 MB som alltså är SB?

Av Mr Zorro

Om det hjälper TS så kan jag berätta att jag kör ett 1155 system med 16GB samt i7 2600K, 3.4GHz i Cubase 6.5 med många ljudbibliotek samt flera UAD - kort. Därtill finns en mängd USB - nycklar och utomstående syntar kopplade via USB portar. Allt flyter alldeles utmärkt. Haft det något år nu.

Har du pengar "över" som du inte vet vad du ska göra av, köp ett 2011 - system, annars räcker det gott och väl med ett 1155 - system. Mellanskillnaden kan du istället lägga på några roliga plugins.

SSD skulle jag ALDRIG ha till inspelning. Du bör ha en separat HD för det ändamålet. OS kan du ha på SSD.

Av Mr Zorro

Samma här, har också Avira. Vad göra? Fruktansvärt irriterande.

Av Mr Zorro

@ Edin

För några dagar sedan skulle jag handla en extern hårddisk (WD my passport 1TB). Av någon anledning fick jag priset 9:- vilket förstås var fel, men jag beställde den iaf. Dagen efter fick jag ett mail som förklarade missödet. Fick tillbaka pengarna på kontot, allt ok.

Idag skulle jag handla den och någon till produkt, men när jag kom till kassan står det att mitt konto är spärrat. Varför är det det? Finns det något samband med händelsen innan? Inte mitt fel att ni prissätter fel ju.

Av Mr Zorro
Skrivet av El_Raspberry:

Du tänkte inte att det bara är folk med problem som skriver?

Det är just min poäng, det är mååånga som skriver om sina problem med SSD. Kolla runt på forumet får du se.

Av Mr Zorro
Skrivet av Frispel:

Problemet med denna typ av diskussioner är att den alltid kommer att baseras på att man "tycker" och "känner" saker, vi här har inget faktiskt underlag att gå på och då blir det just tyckanden och kännanden. Visst, rörliga delar slits, med det gör uppenbarligen elektronik också, annars skulle inte ssd:er gå sönder alls. Alla slutsatser som vi kommer fram till här faller in i kategorin: Spekulationer. Visserligen mer eller mindre välgrundade, men ändå spekulationer. Problemet för mig är när folk framställer dessa spekulationer som absoluta sanningar utan att reflektera över hur dåligt underlaget för dessa "sanningar" är.

+1

Kunde inte sagt det bättre själv

Av Mr Zorro
Skrivet av Zcenicx:

Självklart fungerar SSD Caching med en raptor, men det kräver rätt moderkort (Intel Z68-krets).

Varför man i all världen vill göra det är däremot mig helt oförståeligt. Köp bra SSD'er istället - Intel förslagsvis om du är bekymrad över stabiliteten.

Intels SSD'er har det i princip varit noll strul med, och jag har tre. En X25-M G1, en G2 och en 320. Den äldsta lär väl vara typ 2,5 år och den har fortfarande 100% health och håller till ungefär halvårsskiftet 2018 om den används som den gjorts tidigare (enligt SSDLife). De är bra mycket säkrare än mekaniska diskar då ingenting i dem rör sig och de inte heller är värmekänsliga.

Och Raptor är (återigen av erfarenhet) den disk som har lägst tillförlitlighet och lägst hållbarhet. Jag vet inte hur många jag fått byta under årens lopp, men de är definitivt överrepresenterade i förhållande till hur få som säljs.

Jag kör AutoCAD Electrical och Architectural, Maya och 3DSMax mot min, menar du att musikapplikationer skulle vara mer krävande än CAD? Tillåt mig asgarva.

I princip alla nyare datorer på jobbet använder SSD'er som systemenheter och arbetsdiskar (ofta dubbla Inteldiskar i RAID-0 span). Vi har haft en enda som inte fungerat (dead on arrival), men ingen har gått sönder under drift. Under snart tre års tid. Slå den tillförlitligheten med mekaniska diskar.

SSD är absolut ingen ny teknik. Visst, konsumentmarknaden öppnades först 2009 med billigare minneskretsar som flyttade ner dem från företagsmarknaden, men de första diskarna kom 1995 och de första "moderna" SSD-diskarna redan 1999.

Bör dock tilläggas att SSD bygger på samma teknik som USB-minnen, kameraminnen, mobiltelefonminnen etcetera, och att NAND Flash-enheter sitter i fan ta mig allt från bilar till flygplan till TV-apparater till kaffebryggare idag.

Överdrivet? När till och med hans bilmotors insprutningssystem styrs av en mjukvara lagrad på en liten SSD?

Först och främst, jag har aldrig påstått att "musikapplikationer skulle vara mer krävande än CAD". Det är du som gör det. Jag har ingen aning om vad det är för applikation. Däremot påstod jag att "jag kör hårt mot min systemdisk och en annan". Jag visste inte hur HMB använder sin SSD.

Ok det är bra att veta att det funkar med SSD caching på Raptor (Har Asus Z68). Det var trots allt därför jag hoppade in i tråden för att få svar, jag tackar för det.

Det var dåliga erfarenheter du hade med Raptor, mina är bättre. Aldrig haft strul med dem. Vad gäller "ny teknik", skrev jag "förhållandevis", alltså i jämförelse mot en mekanisk disk vilket är äldre, eller?

Jag får kanske överväga mina tankar om SSD eftersom jag blivit mäkta påhoppad här. Nu måste jag sova, go natt alla!