Inlägg

Inlägg som dannesthlm har skrivit i forumet
Av dannesthlm
Skrivet av SkyThread:

Mina är rätt gamla och har inte varit några problem med dem. Enda jag inte gillar är att dem är ganska styva (jag har de som är "tyg" hölje).
Anledningen till att jag köpte Anker var för jag behövde en kabel som var längre och klarade av 100 W till min bärbara. Ikea har bara 1.5m och dem klarar inte av mer än 3A, vilket är vanlig snabbladdning för mobil.

Jag har haft 2 med tyghölje som lagt av. Efter minimal användning och utan synbara skador. Gillar annars idén att slippa betala andra butikers jättemarginaler på kablar (ofta flera hundra procent enligt vad jag kan minnas).

Av dannesthlm
Skrivet av SkyThread:

Mindre nöjd med Anker. Deras laddare är väldigt bra, men kablar ska man nog undvika. Min gick sönder efter lite över ett år, utan synliga skador, samma för många andra.
Ugreen har lite trevligare kvalitet samt byggkvalitet.
Kabel köpte jag senast av INIU från amazon själva som säljare, funkar utmärkt och väldigt prisvärda.
Men IKEA har nu börjat med bra snabbladdare och deras kablar har alltid varit bra, så föredrar nog dem ifall du inte vill ha längre längder (hade 3m från anker USB C, som gick sönder, sen till 2m INIU).

Har IKEAs kablar alltid varit bra? Har haft flera som lagt av utan synliga skador, även de lite dyrare som annars ger ett kvalitativt intryck.

Av dannesthlm

Hade dom sagt annorlunda hade dom haft multum med uppsagda prenumerationer att fundera över. Inte bra för prenumerationsststistiken.

Av dannesthlm
Skrivet av pv2b:

ICA har nyligen lanserat en ny produkt de kallar för "Hushållsfärs", som jag tänkte informera om.

<Uppladdad bildlänk>

Produktförpackningen verkar vara utformad för att uppnå maximal förvirring. På två olika ställen på förpackningen står det "SVENSKT NÖTKÖTT", men bara om man läser den lite diskreta texten (som av någon konstig anledning är skriven med vit text på gul bakgrund, hmm) så framgår det att detta är färs som består av 70% nötfärs och 30% ärtfärs. Ärtfärs är så vitt jag vet betydligt billigare än nötfärs, så detta är ju absolut lönsamt, om man lyckas lura kunderna att det är vanlig köttfärs.

Den är inte ens särskilt billig! Närmaste butiken som enligt Ica.se hade Hushållsfärs säljer 500 gram för 58,95 kronor i skrivande stund (117,90 kr). Det går att köpa köttfärs billigare än så (blandfärs finns också), men om även om jag ska vara snäll och jämföra med Icas köttfärs i samma storlek som kostar 67,95 kr (135,90 kr/kg) är detta ändå mer prisvärt, i förhållande till mängden kött man faktiskt får, om man t.ex. drygar ut med morötter istället.

Ica själva skriver att "färsen har tagits fram för att göra det enkelt att äta mer växtbaserat i vardagen, utan att tumma på vare sig smak eller användningsområde och till ett lägre pris. Jämfört med traditionell nötfärs ger ICA Hushållsfärs cirka 28 procent lägre klimatavtryck". Jag vet inte riktigt om jag tror på det, jag tror snarare att Ica tagit fram denna som ett sätt att tjäna mer pengar i inflationstider, när mat blir allt dyrare, genom att lura kunderna och sälja utspädd färs, med klimathänsyn som alibi. Flera flugor i en smäll helt enkelt.

Jag har inget principiellt emot att blanda upp köttfärs med grönsaker. Jag har själv riven morot i köttfärssås när jag gör den, det gör om något köttfärssåsen ännu godare. Problemet här är både den vilseledande förpackningen i fråga (till och med namnet Hushållsfärs är ju väldigt intetsägande och lätt att bli lurad av), och att man blandar upp färsen med konstiga saker som "ärtprotein", "fermenterad lök", och vatten.

Det är inte ens särskilt svårt att göra det här på ett hederligt sätt. Jämför t.ex. med Garants Nöt och Grönt!

<Uppladdad bildlänk>

Den här som har en betydligt schysstare förpackningsutformning som inte försöker luras. Namnet säger precis vad det är, ingredienserna står alla i samma storlek och tar lika mycket plats, text i hög kontrast. Dessutom innehåller inte ingredienslistan några konstigheter. (Fermenterad lök, någon?) 50% köttfärs, 25% morötter, 25% blomkål. Aldrig testat blomkål i färsen men det är i alla fall inte orimligt att jag skulle kunna lagat detta hemma. Dessutom är priset betydligt rimligare, 39,90 kr för 500 gram (79,80 kr/kg) på Willys. Fast det är ju ännu mindre nötfärs så det går inte att jämföra rakt av.

Jag har inte testat vare sig det ena eller det andra, men vad tycker ni? Är jag ute och cyklar eller känns det som att Ica, mitt under pågående inflationskris med matpriserna i centrum, försöker lura sina kunder på pengar med klimatet som alibi?

Som kanske många skriver tycker jag saker verkar tydliga. Namnet låter en snabbt Förstå att det innehåller något som gör att produkten inte får kallas köttfärs, i det här fallet ärtor. Vad priset beträffar får man väl välja själv om man tycker produkten är köpvärd eller ej.

Av dannesthlm
Skrivet av perost:

Riktiga läsplattor har inte bakgrundsbelysning, men däremot har många sidbelysning som kan belysa framsidan av skärmen. D.v.s. det är mer som att läsa en bok med en lampa som belysning än en skärm som lyser rakt i ögonen på en.

Okej, jag funderade inte på om det kom från sidan. Jag tror till och med dom kallade det bakgrundsbelysning i inställningarna.

Av dannesthlm
Skrivet av perost:

Ja, läsplattor med eInk-skärm är något helt annat än vanliga surfplattor eftersom de likt papper inte är bakbelysta. Det låter definitivt som något du borde prova. Jag gick själv över till läsplattor för säkert 15 år sedan och har aldrig ångrat det.

Det går väl i princip alltid att koppla på bakgrundsbelysning i någon form, vilket jag själv nästan alltid brukade göra även om jag ofta körde den ganska lågt ställd.

Föredrar den absolut mot papper, skulle nog också säga att jag föredrar en bra oled-display mot papper också för den delen...

Av dannesthlm

Denna skribent verkar uppenbart ha alldeles för mycket tid. Jag ordinerar honom att skaffa familj och barn så kommer detta vara icke-problem.

Av dannesthlm
Skrivet av pchelp:

Är inte 9 Jula butiker och 4 Biltema i Stockholm tillräckligt?

Tror han menar butiker som ligger centralt i städer etc, inte runtom i förorterna.

Av dannesthlm

Jaha? Folk använder Chrome?

Ska väl erkänna att jag gör det själv någon gång i månaden då något till äventyrs inte funkar i Firefox.

Av dannesthlm

Sval och tyst, fast istället med lägre klockade komponenter alt. generellt energieffektiva sådana som huvudsaklig kompromiss. Det alternativet saknas av någon anledning.

Inte värt med 15% högre prestanda för 50% högre effekt.

Av dannesthlm
Skrivet av Zippeer:

Och hur många batterier som kommer att bytas i onödan.
Så fort batteritiden börjar bli dålig så hoppar folk till att det är fel på batteriet även fast telefonen är typ 1 år gammal och har en batterihälsa på 98%

Tror nog det är mycket få som kommer att byta batteri för nöjes skull. Varför skulle speciellt många göra det om batteritiden fortfarande upplevs som bra?

Det gjorde iallafall inte jag under den långa perioden då faktiskt batteriet gick att byta.

Av dannesthlm
Skrivet av rewoX:

Säkert att den inte har Snapdragon, vilket i praktiken knappt är märkbart... bara om man går in på djupet, kör benchmarks, tjäna någon extra minut på batteritiden, typ! 😅

Kvalitén på kamerabilder blir dessutom märkbart sämre, rent av dåliga i förhållande till sina konkurrenter. Det beror sannolikt på den äldre version av kamera-api't som stöds. Prestandan är inte största nackdelen alls skulle jag hävda.

Batteritiden på min S22 ultra är dessutom med god marginal den sämsta jag haft på en telefon de senaste 15 åren.

Av dannesthlm
Skrivet av Mithras:

Att skriva krönikor är "dra en fuling" nuförtiden?

Börjar jag bli för gammal som inte förstår hur en krönika på en nyhetssida är "en fuling för mer annonsintäkter"?

Jag tror kanske att det finns en liten trötthet på krönikor på löpande band, speciellt när rubriken känns lite "skrikig" och kanske inte så formellt saklig. Som nyhet tycker jag dock informationen var intressant, hade inte koll på att dom körde USB2 så pass brett sannolikt eftersom jag inte undersökt detta.

Det får mig lite att fundera på hur det står till med laddning, vilka laddningslägen som supportas och i vilka kablar...?

Av dannesthlm
Skrivet av Söderbäck:

https://www.prisjakt.nu/c/koksvag?6488=10519%7C10520

De ska enligt prisjakt använda AA eller AAA.
Det stämmer inte alltid så kolla närmre på respektive våg. Bör iaf hitta något där.

Verkar vara problem att väga då enbart några få gram ska vägas upp, t.ex. då socker eller humle ska vägas vid ölbryggning.

Eventuellt är det en mekanisk våg med digital visning, verkar iallafall inte vara ett alternativ.

Av dannesthlm

Elektroniska köksvågar

Hej!

Har i nuläget en elektronisk köksvåg som jag på många sätt är väldigt nöjd med. Tror det är denna.

https://www.ellos.se/obh-nordica/hushallsvag-balance-rostfri/...

Den verkar mäta förhållandevis exakt och ur de flesta aspekter är jag som sagt nöjd med den. Har använt den t.ex. för att väga allt från humle och socker vid ölbryggning till all annan tänkbar hushållsanvändning.

Den har dock ett stort irritationsmoment som gör att jag funderar över alternativ. Eftersom många liknande vågar verkar vara konstruerade på liknande sätt slänger jag iväg en fråga.

Problemet är batterierna. Dels så upptäcker vågen inte (och larmar) om dåligt batteri förrän ca 1 sekund innan vägen dör. Då måste man hoppas att man hittar 2 st knappceller av lithiumtyp hemma i rätt storlek, de är dessutom ganska dyra. De håller heller inte speciellt länge.

Det jag helst hade önskat var en våg som antingen drevs av alkaliska batterier, större lithiumbatterier eller hellre laddningsbara lithium jon-batterier.

Alkaliska / vanliga NiMh hade varit bäst.

Det gör ingenting om vågen är tjockare/större, bara mätprestandan håller liknande nivå. Förstår inte varför alla ens försöker göra vågar som bara är är några millimeter tjocka...

Ja, sen är det klart att jag kanske inte är beredd att betala ett par tusen för en laboratorievåg heller, jag behöver inte mäta tiondels gram. Det är lite mer exakta elektroniska köksvågar som gäller.

Av dannesthlm
Skrivet av FierceBrosnan:

Äsch nvidia med monopol i spel kan bli mer intressant än vad saker och ting är nu. Jag tänker att total stagnation kan bidra till en mer radikal förändring såsom det blev lite med Intel vs AMD inom CPU.

Det rådde ju totalt stagnation på CPU-marknaden då Intel hade ett informellt monopol, orsaken till allt positivt son hände sedan var ju att monopolet bröts?

Vet inte vad den typen av informellt monopol skulle ge för något positivt, visst blir det en stor kontrast just då det bryts, fast då efter 5-6 år av totalt stillastående.

Av dannesthlm
Skrivet av krEJZi:

Så fri prissättning för ett 5090? 35k?

Skulle inte se det som ett problem om de kostade 35 eller för den delen 40 k. Problemet har väl snarast varit att mellanklasskorten prissatts alldeles för högt i förhållande till t.ex. 4090, dvs toppsegmentet.

Av dannesthlm
Skrivet av källarinvånare:

Varför skulle man vilja utforska autogenererade platser? Kan väl omöjligt finnas något intressant där?

Folk utforskar väl i Minecraft också?

Av dannesthlm
Skrivet av mrqaffe:

Nån O2 version är billig, bra och kapabel tex den här.
https://www.amazon.com/Mayflower-Electronics-0007-Objective2-...

Funkar bara för 120 volt. Står i texten.

Av dannesthlm
Skrivet av Dunde:

Jag var inte säker på att jag faktiskt var på Swec efter att ha läst krönikan. Verkligen? Är detta dit Sveriges nördigaste community ska utvecklas?

Ja, utvecklingen är från Swec's sida att pressa de anställda att skriva olika mer / (fast ofta mindre) intressanta krönikor. Så ja en typisk del av utvecklingen...